Нов път, нови лифтове и писти на Витоша

Едва 0,6 % от територията на парка е зона за туризъм
31 авг 2009 12:40,
102
Нов път, нови лифтове и писти на Витоша
Снимка: Булфото

 

Подмяна на остарелите лифтове, ремонтиране на единствения път до Алеко и нови писти на Витоша.

Това предвижда одобреният от Регионалната инспекция по околна среда и водите в София проект на инвеститора "Витоша ски АД" за изграждане на новата ски зона в планината.

Планът определя 217 хектара за зона за туризъм на Алеко. Площта за писти и съоръжения, която се предвижда, е 153 хектара, което представлява 68% от законно отредената площ и същевременно е с 32% по-малко от съществуващата зона, обяви за Dnes.bg ръководителят на проекта арх. Емил Леков.

„Както виждате, всички спекулации за седемкратно увеличавяне на зоната за спорт не отговарят на истината. Планираните 153 хектара за ски зоната са 0,6% от общата площ на Природен парк Витоша, която е 27 360 хектара. Това означава, че в останалата територия може да се извършват всякакви други спортни дейности и алтернативен туризъм, т.е. в планината има място за всички“, категоричен бе той.

По думите му "обособяването на туристически и ски зони в природни паркове е практика във всички държави членки на ЕС и не противоречи на директивите за устойчиво развитие и на Натура 2000", каквото е и притеснението на природозащитниците у нас.

Още по темата

Леков допълни, че се предвижда подмяна на остарелите физически и технически лифтове и влекове – всички, построени в периода 1953–1983 г.

„Тези съоръжения са в експлоатация повече от 40 години и отдавна са напълно амортизирани и негодни за обновяване. Техническото състояние не само на влековете, но и на седалковите лифтове е не само незадоволително, но и крайно рисково за туристите“, каза той.

В момента в зона Алеко съществуват общо 9 лифта плюс „Симеоновския” и „Драгалевския” .

Планът предвижда поетапна подмяна на всички съществуващи съоръжения и създаването на един нов учебен център със съоръжения за начинаещи.  
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


102
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
63
0
 
0
 
! Отговори
dobrinishtenin преди 14 години
ОКОЛНАТА СРЕДА И ВОДИТЕ ПОДПИШАТ ЛИ ТОЗИ ПРОЕКТ ТРЯБВА ДА СЕ ПОДПИШЕ И ПРОЕКТА ЗА СКИ ЗОНА ДОБРИНИЩЕ ЗАЩОТО НЯМА КАК.
62
0
 
0
 
! Отговори
Иван преди 14 години
Малко история. Манева бе министър, а Костов министър председател, когато не дадоха на Витоша статут на национален парк. Тогава тези безобразия нямаше да са възможни. Започна се с Копитото, после опитаха Княжевската гора, сега край Алеко.Защо се заблуждаваме. Парите са винаги на власт! Изключенията се случват ако хората се обединят.Предлагам да се издигне за кандидат кмет някои свестен "зелен". Например Тома Белев. Та да ги видим мутрите тогава!
61
0
 
0
 
! Отговори
До Киро Софийски преди 14 години
***,заради такива като тебе,дето секат и стрелят,скоро и сняг няма да има на вмирисаните на чалга и соеви кебапчета писти,дето се ползват 3 месеца в годината.
60
0
 
0
 
! Отговори
Истински родолюбец преди 14 години
Единственото което смърди на Витоша са *** на Кирил Софийски, смръдливия му автомобил и кебапчетата които плюска за да си пълни дебелия ***
59
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
nai me izkefi komentara na edin po-dolu. ne stroite novo, podurjaite staroto,... hahahaha... defakto "prirodozastitnizite" se kefiat da gledat rujdiasali liftove, i skapana post-socialisticheska organizazia, (s edno da se kefish na starata si jigulka, i da otkazvash nesto kato... toyta naprimer) .ei.......... komunizma i post komunizma tolkova e deformiral horata, che prosto ne e istina... tova che Bansko e edinstvenia bulgarski brand, izvesten v chujbina iavno e nesto losho, za psevdo prirodo
58
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Давайте в същия дух, давайте, но все някой ден на планината ще й писне и отмъщението й ще е жестоко!!! (Всички вулкани спят, но не са мъртви)
57
0
 
0
 
! Отговори
Кирил Софийски преди 14 години
Браво ! Най - после нещо да се направи и на Витоша за Софянци.Но трябва още да се създаде и полиция която да преследва пияни и дрогирани "природолюбители",чупещи и мърлящи всичко до което се докоснат. Да се прогонатили обстрелят свободнодвижещите се песове ! Въобще да е ясен стопанинът на парка ! Дао се грижи за него и срещу това да полмучава възнаграждение! Иначе виждаме какво е . Разруха и ***.Дрогирани смръдльовци и ***.
56
0
 
0
 
! Отговори
Martin преди 14 години
Не им вярвам на тези. Карам редовно на Витоша. От две години управляват. Единственото, което направиха за това време е да увеличат цените и да сложат нови рекламни пана.
55
0
 
0
 
! Отговори
ddt преди 14 години
Ei NAP adjiata, lapach na t rski pishkiq, ela me proveri be curvul spleskan, da ti dam li adresa da doidesh da mi posvirish na gaidata malko neshtasnik :)))) prost si i sigurno si i ot selo
54
0
 
0
 
! Отговори
Петър преди 14 години
Защо ще подновяват пътя до Алеко като ще забраняват МПС-тата по него и ще стимулират използването на лифтовете ? Или се бъркам ???
53
0
 
0
 
! Отговори
NAP преди 14 години
Towa e dokato ne ti prowerim dohodite. Posle ste te premestim w edin drug po hubaw za nagrada.
52
0
 
0
 
! Отговори
ddt преди 14 години
eheee e i az jiveia v takuv palat deto vi sveti v ochite, e da se grumna li sega ili kakvo :)))))
51
0
 
0
 
! Отговори
Прости архитекти преди 14 години
Значи така, 4 км нови лифтове "само за да се подобри връзката". Кого искат да излъжат, ние не сме глупави.Искат да скъсят кабинката да финала на Лалето. Така лифтът ще бъде използваем само през зимата. Ще работи 3 месеца, а през останалото време? Мамка им и ***!
50
0
 
0
 
! Отговори
Петър Кърджилов преди 14 години
http://forthenature.org/news/912
49
0
 
0
 
! Отговори
Витоша отдавна е със преди 14 години
вечер като погледна Витоша до половината свети от мутренските палати та ние сега за 2-3 нови писти ли ще спорим
48
0
 
0
 
! Отговори
Sioux преди 14 години
Добре де, не мога да разбера КАКВО ИМ ПРЕЧИ НА "ВИТОША СКИ" ДА МОДЕРНИЗИРАТ ЛИФТОВЕТЕ? Те имат това право и задължение от две години. Защо не го правят?... За това не им трябва специално одобрение или нов план.
47
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
ДА СЕ ПОДЪРЖА НАПРАВЕНОТО И НОВО ДА НЕ СЕ СТРОЙ!!! НЕ ПИПАЙТЕ ПЛАНИНАТА, ***, ДЕЦАТА НИ НЯМА ДА НИ ГО ПРОСТЯТ!!!
46
0
 
0
 
! Отговори
do Sioux преди 14 години
Добре де, искаш да ми кажеш, че съораженията и пистите в Банко и Боровец не са хубави и няма нужда от тях. И е гадно, че са построени. Не мога да те разбера. Но всеки си има мнение...И въобще не ми дреме дали ще го направи Витоша ски или някой друг. Аз не съм на щат там. Но състоянието в момента е трагично. Слепи ли сте. Трябва да се модернизира. Хванете си раниците и отидете в Алпите или където искате в Европа.
45
0
 
0
 
! Отговори
усвояват средства? преди 14 години
Че ще скапят природата - това е ясно на всеки. Единствено не ми е ясно от какво се надяват да спечелят?! От години карак ски на Витоша и всяка година снегът е все по-малко и по-малко. Като ученик всеки път се връщахме със ските до Драгалевци, а на Алеко никога не е имало случай да видя оголен камък. А сега на какво разчитат - на изкуствения сняг ли само? Ами то и сега има изкуствен сняг, но 3/4 от сезона пистите са празни. 3, 4 съботи и недели през сезона пистите се напълват до дупка и това е.
44
0
 
0
 
! Отговори
Кайзер Соусе преди 14 години
...явно толкова си карал на Витоша, как може да кажеш че няма сняг тва е направо смешно, колкото до подмяната на нещо и аз не бих дал пари без да ми е одобрен проекта. Място за писти на Витоша има въпроса е обаче да се измисли начин да се ограничи броя на скиорите , които да се качват на ден за да се запази планината и за да може да се кара спокойно, защото нали си представяте как всичко живо кара ски ще стане като по пътищата.