Нов път, нови лифтове и писти на Витоша

Едва 0,6 % от територията на парка е зона за туризъм
31 авг 2009 12:40,
102
Нов път, нови лифтове и писти на Витоша
Снимка: Булфото

 

Подмяна на остарелите лифтове, ремонтиране на единствения път до Алеко и нови писти на Витоша.

Това предвижда одобреният от Регионалната инспекция по околна среда и водите в София проект на инвеститора "Витоша ски АД" за изграждане на новата ски зона в планината.

Планът определя 217 хектара за зона за туризъм на Алеко. Площта за писти и съоръжения, която се предвижда, е 153 хектара, което представлява 68% от законно отредената площ и същевременно е с 32% по-малко от съществуващата зона, обяви за Dnes.bg ръководителят на проекта арх. Емил Леков.

„Както виждате, всички спекулации за седемкратно увеличавяне на зоната за спорт не отговарят на истината. Планираните 153 хектара за ски зоната са 0,6% от общата площ на Природен парк Витоша, която е 27 360 хектара. Това означава, че в останалата територия може да се извършват всякакви други спортни дейности и алтернативен туризъм, т.е. в планината има място за всички“, категоричен бе той.

По думите му "обособяването на туристически и ски зони в природни паркове е практика във всички държави членки на ЕС и не противоречи на директивите за устойчиво развитие и на Натура 2000", каквото е и притеснението на природозащитниците у нас.

Още по темата

Леков допълни, че се предвижда подмяна на остарелите физически и технически лифтове и влекове – всички, построени в периода 1953–1983 г.

„Тези съоръжения са в експлоатация повече от 40 години и отдавна са напълно амортизирани и негодни за обновяване. Техническото състояние не само на влековете, но и на седалковите лифтове е не само незадоволително, но и крайно рисково за туристите“, каза той.

В момента в зона Алеко съществуват общо 9 лифта плюс „Симеоновския” и „Драгалевския” .

Планът предвижда поетапна подмяна на всички съществуващи съоръжения и създаването на един нов учебен център със съоръжения за начинаещи.  
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


102
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
83
0
 
0
 
! Отговори
Гогата преди 14 години
Аман от ***! Вървете си чупете, мърляите и се дрогираите в Столипиново бесплатно!Витоша си е на Софиянци! Там ще почиваме и караме ски , а вие вървете на майната си !!!!!!Пършиви псевдо природозащитници.
82
0
 
0
 
! Отговори
boza преди 14 години
Абе тия нахални талибани кога ще ни оставят на мира! Боровете били тяхни ! Да не са на бащите ви бе мръсни комунисти?!?! Свикнали сте вие каквото кажете и това да е ! Друго мнение няма ! *** ***! Развитие ще има с и без вас !Писти ще има ! Вас ,ако не ви устроива ,може да не идвате! Всички останали ще се радваме много!
81
0
 
0
 
! Отговори
Иван хафти преди 14 години
Искам зимата да карам ски не в тая морга , а на хубави и уредени писти. Не да ходя на маината си да ме дерат някакви селски тарикати ! Не ме интересува чия е собственноста. Искам срещу парите си удобства!
80
0
 
0
 
! Отговори
Данъкоплатец преди 14 години
И аз чета и се дивя на нахалството на някой от подолусподелящи писачи ! До кога ще казвате на черното бяло, само защото се разминава с неясните ви интереси? Много е странен жарът ви с което защитавате сегашното статукво!Да не сте от ръководството на досегашната управа???Не разбрахте ли ,че хората не желаят досегашното положение!***, смрад и безхаберие. Искаме чистота, искаме ред, искаме удобства ! До сега тези неща ги няма. Природата нека си седи ! Но не и сегашните стопани!!!!!
79
0
 
0
 
! Отговори
запознат преди 14 години
Изводът е един: Витоша Ски АД НЕ Е стопанин на планината и парка и не може да бъде. Тя няма право и не бива да казва какво как ще се строи там, особено като се има предвид предишни проекти на тези хора!
78
0
 
0
 
! Отговори
запознат преди 14 години
До сега Витоша Ски АД е направила само това:Експолатирала е съоръженията, която е купила на безценица чрез поставена схема от офшоркиНе е подменила една седалка или котва на влек - толкоз модернизране можеше да организираЗатвори 4-та станция на лифта и не пуска премръзнали туристи даже да се стоплятПремахна преференциите за пенсионери и ученици като отне на някои от тях единствената възможност за туризъм защото единичните билети поскъпнаха в пъти
77
0
 
1
 
! Отговори
Варненец преди 14 години
Не си давайте планината! При нас , във Варна харизаха на *** мафията бреговата ивица и сега тия бандити ще дерат кожи за да видим морето, да не говорим за плаж. Организираха си и контраподписка в контролираните от тях фирми и центъра на града , за това да им се предостави земята в този вид( без пари и без контрол) . Не го допускайте в София!!! Гадно е да управлява мафията. Вижте Варна и Дупница.
76
0
 
0
 
! Отговори
запознат преди 14 години
И последно - Витоша Ски АД, какво конкретно е направила за планината?Да е орханизирала почистване - неДа е направила пейки и беседки около лифтовете - неДа е инвестирала в екологични проекти - неПо някакъв друг начин да е спомогнала за облагородяването и - не
75
0
 
0
 
! Отговори
бачо Иван преди 14 години
Имам наследствено мястко в Бистрица. Вече двадесет години не желаят нито да ми го върнат нито да ми га заменят ,защото било в чертите на парка. Не съм убеден ,че е правилно ,но.... в тях ножа.В същото време около мен , елате и вижте ....! Чудеса се изпостроиха, не без знанието и разрешението на същите тези загрижени господа от Главно управление на Парк Витоша с директор Тома Белев и един млад и свеж екип от готини хора около него.Дали пък вие не сте тези защитници на статуквото. Само вие да си
74
0
 
0
 
! Отговори
до Ваня от запознат преди 14 години
Както написах по-долу, паркът ИМА стопанин. Просто никой не го оставя да стопанисва, защото става дума за много пари и нещата се уреждат по балкански. На Банско имам информация, че който не е искал да продава и е пречил на проекта за лифтовете го е грозяла опасност за живота му. Е да ама Витоша не е Банско и този ужас не трябва да се повтаря. Ще ти задам контравъпрос - на Банско харесва ли ти? Разгледай лятото на какво прилича. На мен не.
73
0
 
1
 
! Отговори
запознат преди 14 години
Мойте интереси са ясни - чиста и непокътната природа. А твойте, господине? Олимпиада на планина 15х15 км? Изпрани пачки? Само не ми говори за прогреса, видях ви аз "прогреса" на Банско и другите знайни и незнайни жертви, които даде нещасната ни природа в името на този прогрес, който беше само прогрес за определен кръг червеношийки през последните години
72
1
 
0
 
! Отговори
Ваня преди 14 години
Вижте, от това което чета по-долу, комай е прав този Киро!До сега ,пък и в момента всички видяхме и виждаме какво става с Витоша! На мен не ми харесва! А ,на вас?Явно до сегашния начин на стопанисване не е правилния. Трябва да има стопанин планината ! Друг е въпроса кой какво иска.Не може и не бива да се защитават интересите на една шепа хора, щото видите ли те си ходели досега сами на ски ! Е да де, ама нали знаете ,че в едно общество е важно мнението на мнозинството. Съжалявам за вас !
71
0
 
0
 
! Отговори
Кирил Софииски преди 14 години
Е, сега вече с това "бе" напълно ме убеди.Мисля ,че и за всички става ясно кои тук е платен клаьор.Но ,такива като теб останаха назад в историята. Няма начин да спреш прогреса, за някакви неясни лични интереси.Парк дано да има въпреки такива като теб !!!! А вие господине заедно с партиините си другари и интереси , колкото и да се пенявите сте обречен единствено на забвение ! Успех по- пътя ви желая!!!!
70
0
 
0
 
! Отговори
ekoterorist преди 14 години
Borbata ste e bezmilostno jestoka. Ako trqbwa ste zapla6wame sus wzriwjawane na pistite, kakto naprawime towa w Bansko. Baq gi stresnahme
69
0
 
1
 
! Отговори
запознат преди 14 години
Слушай бе платено клакьорче. Не става дума за комунизъм. Става дума за законност и ред. Кой е тоя *** Леков че ще казва кое дърво ще се реже и коя морена ще се взривява. Това е работа на еколози. И щом са ги назначили в управата на парка трябва да ги оставят да си свършат работата. Ходи виж в цивилизованите страни как е, без разрешение на експерти и едно камъче не се мести в народен парк. Ай сиктир
68
1
 
0
 
! Отговори
Кирил Софийски преди 14 години
Да,да .... ! За това иде реч другарю комунист. Всеизвестна е вашата теория за собственноста.Която именно доведе парка до това му дереже.Главно управление на Парк Витоша с директор Тома Белев и един млад и свеж екип от готини хора около него.Точно това искам да кажа .Всички видяхме докъде доведоха парка тези другари.Само дето вие не щете или не ви уидисва да го разберете.Може би за това ви е платено.Само ,че светът върви по друг път от доста време . Така ,че какво да ви кажа за вашето мнение?!?!
67
0
 
1
 
! Отговори
До Кирил от запознат преди 14 години
Ако и след смяната на властта тая работа продължи ще си проличи Б.Б. колко е по-различен от останалите. Не искам да ми заградят планината и да ми продават чай по 5 лева.
66
0
 
1
 
! Отговори
до Кирил Софийски от преди 14 години
Кирилчо, мамин златен, то си има стопанин на парка - Главно управление на Парк Витоша с директор Тома Белев и един млад и свеж екип от готини хора около него.Само че в България законите са да се пренебрегват, а който е срещу мутрите се страхува за живота си. От години разни ДПС-БСП мутрофони се опитват да извиват ръце на управата на парка - реже се бюджета, назначават се смешни ревизии, директора се уволнява 2 пъти незаконно, пращат се анонимни заплахи за саморазправа и.т.н.
65
1
 
0
 
! Отговори
skior преди 14 години
neka ostaviat lainenite liftove da si gniat, stom na prirodozastitnize im haresva. neka ostaviat kebabchetata okolo pistite, stoto i tva gi kefi. neka ima i chalga, stoto tova im e luibimata chast. neka bulgaria si ostane miserna, i nikoi za nisto da ne harchi pari, stoto na prirodozastitinizite im haresva miseriata, napomnia im za tiahnoto detstvo i za panelkata. ...neka ne se razviva ski sporta, stoto prirodozastitnizite vuv vsichko vijdat dalaveri
64
0
 
1
 
! Отговори
Кирил Софииски преди 14 години
Здравеитедежурни клакиори.Просто исказах мнение .Нали е форум. Никога не съм казвал ,че съм за безогледна сеч на Витоша. Искам сегашното и положение ,което вие сте описали много добре да се промени. Да стане чисто и подредено. Да има съоръжения икоито могат да се ползват. Да изчезнат кебапчетата, *** и песовете. Както и смърдяшите и чупещи смръдльовци които обявяват Витоша затяхна. Е ,как да стане това без стопанин?!?!?!Не зная от кое време сте ,но питаите по-старите. Тои комунизма свърши.