Нов път, нови лифтове и писти на Витоша

Едва 0,6 % от територията на парка е зона за туризъм
31 авг 2009 12:40,
102
Нов път, нови лифтове и писти на Витоша
Снимка: Булфото

 

Подмяна на остарелите лифтове, ремонтиране на единствения път до Алеко и нови писти на Витоша.

Това предвижда одобреният от Регионалната инспекция по околна среда и водите в София проект на инвеститора "Витоша ски АД" за изграждане на новата ски зона в планината.

Планът определя 217 хектара за зона за туризъм на Алеко. Площта за писти и съоръжения, която се предвижда, е 153 хектара, което представлява 68% от законно отредената площ и същевременно е с 32% по-малко от съществуващата зона, обяви за Dnes.bg ръководителят на проекта арх. Емил Леков.

„Както виждате, всички спекулации за седемкратно увеличавяне на зоната за спорт не отговарят на истината. Планираните 153 хектара за ски зоната са 0,6% от общата площ на Природен парк Витоша, която е 27 360 хектара. Това означава, че в останалата територия може да се извършват всякакви други спортни дейности и алтернативен туризъм, т.е. в планината има място за всички“, категоричен бе той.

По думите му "обособяването на туристически и ски зони в природни паркове е практика във всички държави членки на ЕС и не противоречи на директивите за устойчиво развитие и на Натура 2000", каквото е и притеснението на природозащитниците у нас.

Още по темата

Леков допълни, че се предвижда подмяна на остарелите физически и технически лифтове и влекове – всички, построени в периода 1953–1983 г.

„Тези съоръжения са в експлоатация повече от 40 години и отдавна са напълно амортизирани и негодни за обновяване. Техническото състояние не само на влековете, но и на седалковите лифтове е не само незадоволително, но и крайно рисково за туристите“, каза той.

В момента в зона Алеко съществуват общо 9 лифта плюс „Симеоновския” и „Драгалевския” .

Планът предвижда поетапна подмяна на всички съществуващи съоръжения и създаването на един нов учебен център със съоръжения за начинаещи.  
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


102
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
23
0
 
0
 
! Отговори
eee преди 14 години
Естесвено, че трябва всичко на Витоша да се обнови. Трябва да се направят нови писти и да се модернизират лифтовете. Във цяла европа е така. Друг е въпросът, че тук няма да го направят както трябва може би. Имам предвид начина по който се изграждат съораженията....
22
0
 
0
 
! Отговори
Sioux преди 14 години
Според официалния "план" на "Витоша ски" цялата зона над Голи връх, ще бъде обособено оф-роуд трасе за АТВ и моторни шейни. Представяте ли си за какъв ужас става въпрос!
21
0
 
0
 
! Отговори
Sioux преди 14 години
Че кой им пречеше да ги сменят лифтовете досега? Нали от две години те стопанисват съоръженията!... Не се поддавайте на лъжите на "Витоша ски", ще съсипят планината, така както стана над Банско, и после ще се чудим откъде ни е дошло. Да не говорим, че да се строят нови писти под 2000 м. при все по-безснежните зими и очертаващото се глобално затопляне е висша форма на идиотизъм, в ущърб на всички ни!
20
0
 
0
 
! Отговори
Nasty преди 14 години
Време е да ги сменят с нови тези машини от преди 228128 години
19
0
 
0
 
! Отговори
някой яко лъже преди 14 години
абе Леков ... не се съмнявам че ще кажеш че всичко е законно... разкажи как е протекло обсъждането и защо сте отнели думата на хората - против....разкажи за новия язовир който искате да правите дали е законен или не?..... всичко го правите заради едната алчност.... защо не кажеш на хората с колко ще скочат цените на кебапчета, билетчетата за лифтовете, наемите за ски и пр....
18
0
 
0
 
! Отговори
Срамота преди 14 години
След като обкръжението на *** Цеко Минев взе със куфарчета всички съоражения на Витоша цените на лифтовете се покачиха в пъти, бяха премахнати префернциалните цени за ученици и пенсионери и планината вече не е за всичкиИскате ли Витоша да стане второ МутроБанско?
17
0
 
0
 
! Отговори
Срамота преди 14 години
Аз казвам НЕ на този подход, казвам НЕ на желанието Първа Инв. Банка да изпере мутренски пари за сметка на планината и природата, която е на всички!!
16
0
 
0
 
! Отговори
Срамота преди 14 години
Емил Леков е ***, проектирал писта Томба в Банско. С некадърността си и мегаломанията този проект нанесе невъзвартими щети на Пирин. Пистата и сега е прорязана от ерозия. Финалът и се намира в лавиноопасен терен и досега само късметът е помогнал да няма затрупани хора. За построяването и бяха изсечени незаконно хиляди дървета, за които концесионер ът плати смешна глоба от няколко хиляди лева.
15
0
 
0
 
! Отговори
Al Kotkone преди 14 години
Има си нужда дори Серго усети като си повися няколко часа миналата година
14
0
 
0
 
! Отговори
Кайзер соусе преди 14 години
Измислените "еколози" вдигат единствено шум тиражират лъжи с цел да вземат някой лев като изнудват инвеститорите. Аз пък предпочитам да карам ски на Витоша отколкото да ходя до Банско и Боровец, не виждам нищо лошо хората да спортуват на чист въздух.
13
0
 
0
 
! Отговори
Пипи преди 14 години
Някой ще възстанови ли лифта на Княево?
12
0
 
0
 
! Отговори
Скиор преди 14 години
еколозите и природозащитниците винаги хленчат и мрънкат и са против всичко! САМО ЕДНО НЕ РАЗБИРАМ! КОГАТО ВИДИТЕ БЛЪСНАТО КУЧЕ НЕ ВИ ЛИ Е ЖАЛ ЗА НЕГО? ЗАЩО НЕ СЛЕЗНЕТЕ ДА ГО ПРЕМЕСТИТЕ ИЗВЪН ПЪТЯ ПРЕДИ ДА Е СТАНАЛО НА ПИХТИЯ! НАЛИ СТЕ ПРИРОДОЗАЩИТНИЦИ!?
11
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Зона за туризъм - ски пистите, извън тях - алтернативен туризъм :)Така излиза според статията....
10
0
 
0
 
! Отговори
Софиянец преди 14 години
номер 8ти си смешен *** със сигурност нямаш деца. ти си едно недорасло детенце!
9
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
и кой е против - компютърните тапунгери и дебелаците ли? Аз като скиор съм ТВЪРДО ЗАД ОБНОВЯВАНЕТО!!!! Все пак искам да спортувам на модерни писти!
8
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
ей, талибанин, знаеш ли какво е гора и планина?това изклюва лифтове и заведения и осиране! като искат да спортуват децата, да слагат гуменките и да вървят, не да ми мръзнат, да си сложат гъзовете на лифта.
7
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
ХОРАТА СКИОРИ И СНОУБОРДИСТИ ОТ СОФИЯ КОИТО СА ДОСТА МНОГО СЕ РАДВАТ МНОГО И ГЛАВНО ТЕ ХОДЯТ ГОРЕ!
6
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
честито! стъпиха там! край! почне ли се първа копка, броете планината отписана. то в нея вече нищо няма, ни животни, ни гъби, само *** и ***, навсякъде! ненормално е това!
5
0
 
0
 
! Отговори
xaxaxa преди 14 години
"Едва 0,6 % от територията на парка е зона за туризъм"това е oбщия коефициент на интелегнентнест на пуберите дращещи подобни статии :D :D :D
4
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 14 години
Да припомним че Бойко хариза всички сегашни съоражения на Витоша и концесията за 9 милиона лева!