София грейва с 16 000 умни лампи

Сензори ще регулират силата на светлината
5 авг 2012 10:33,
81
София грейва с 16 000 умни лампи
Енергоспесяващият режим ще мине и през Орлов мост. Снимка: Булфото

София ще грейне с 16 000 нови лампи със специална система за регулиране на силата на светлината.

Това ще стане възможно, след като Столичната община получи 3,4 млн. евро от Международен фонд „Козлодуй” за цялостна подмяна и изграждане на осветлението, пише „Монитор“.
 
Новите лампи ще грейнат в кварталите „Дружба” 1 и 2, „Овча купел” 1 и 2, Банкя и булевард „Цариградско шосе”.

Подмяната ще започне през пролетта, а в момента се изготвят процедурите от Министерството на икономиката, енергетиката и туризма.

Крушките по улиците ще работят на енергоспестяващ режим, което ще намали разходите за електроенергия и поддръжка с 1,1 млн. лв. на година.

От кметството планират спестените пари да се вложат за подмяна на осветлението и в останалите райони на столицата.

В момента общината плаща над 10 млн. лв. годишно за поддръжка и ток.

Проектът включва и подмяна на електротаблата, а в тях ще се поставят датчици, които ще подават сигнал до контролен център.

Това ще позволи лампите да се включват автоматично в случай на мъгла или облаци през деня. Късно през нощта пък, за да се пести ток, системата ще намалява силата на осветлението.

Умната система трябва да ограничи и случаите, в които някои от лампите светят и през деня.

Контролният център ще отчита и кражбата на ток. Автоматично ще се подава сигнал при авария и по този начин ще се знае точно коя лампа не свети.

Сега дали светят крушките проверяват служителите на оператора и Столичния инспекторат.

През изминалата година са подадени над 10 хиляди сигнала за повреди и изгорели лампи.

Новото ЛЕД осветление ще свети в продължение на 11 години. В момента от общината сменят половината от лампите годишно.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


81
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
60
0
 
0
 
! Отговори
tutu преди 11 години
i farove
59
3
 
6
 
! Отговори
Пешо преди 11 години
Затова ли в квартала ни вече е тъмно(енергоспестяващо)? На изборите ще гласуваме бойкоспестяващо!
58
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Осветлението -добре! Но кога ще сменят макадама на Цариградско...Бойко лъга 8год. , а този кмет ,,само,, 3 год.
57
0
 
4
 
! Отговори
щирлиц преди 11 години
Пред входа лампата от години мига по морзовата азбука.Сигурен съм,че е много умна иначе отдавна да я бяха подменили с по-глупава.
56
0
 
4
 
! Отговори
софия преди 11 години
Адмирации! Кога, къде? Кучетата все така ли ще вият под лампите?
55
1
 
6
 
! Отговори
Dana преди 11 години
Страхотно, но защо това се прави с приоритет в центъра, където и без това е светло вечер??? В моя квартал - Хаджи Димитър, има улици, по които дори една лампа не свети вечер!
54
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
За съжаление се върна двуполюсния модел. Сега освен ГЕРБ и БСП няма други партии, които да имат шанс да спечелят изборите. И така, сигурно 15-20 години ще си се редува управление на БСП с управление на ГЕРБ. Честито!
53
3
 
4
 
! Отговори
gotin преди 11 години
кога ли и в малките градове 6те пуснат умни лампи това как мога да разбера
52
0
 
4
 
! Отговори
До 67 преди 11 години
На уше споделям, че във Виена във стълбовете в бъдеще към 2014 ще се вграждат WiFi спотове във старите лампи, да точно онези хубавите черните със извивките от стомата ;)Идеята е Виена да стане по освободен град от към безжични домашни точки и общината да предоставя на жителите си безплатен неограничен интернет навсякъде.Все пак да не забравяме, че в центъра на Виена си имат завод за преработка на ***, а в София още го чакат до следващите избори ;)Даже в Букурещ стълбовете са виенски стил!
51
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
В центъра на Виена и да искаме няма да пожелаем да сложим пластмасови стълбове, то не е само престъпление топ си е кощунство ;)Във центъра на Виена си има фирма към общинарта, която си се занимава САМО с това вкл. изнамиране на иновации, но запазване на старият стил ;)Китайската електроника е качествена стига да ги наблюдаваш постоянно т.е. постоянно QCА относно цената в България, то Ви е ясно, че тук се спекулира и печели от всичко и НИЩО не се прави за Обществото, затова предпочетохме навън
50
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
не на последно място в Румъния се сглобява всичко и спедицията е от там където трябва.В България сме участвали многократно и с предложение пред община Велико Търново и пред община Габрово, но в интерес на истината, както споменах по-долу крадливото племе си е такова и няма изгледи за оправия.Дерзайте на всички и успех!N.B. Цената е понякога от 35 EUR при изградена инсталация и монтаж на енергоефективният електронен блок и до 60 EUR със стълб при готов постамент за монтаж от общината!
49
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Значи стигаме до извода, че металните стълбове са скъпи, това го знаем всички. Ами, да бяхте казали отначало, че говорим за пластмаса за 60 евро и китайска електроника, която в прочем не е лоша. Помислих си, че говорим за метални стълбове и затова се почудих. Аз говорих за метални стълбове от виенски стил- 500 долара за брой. У нас цената е 3-4 пъти по-висока. Прочее, в центъра на Виена, ако сложите пластмасови стълбове, би било престъпление.
48
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Само да допълня, че в Магдебург - общината имаше монтажник с нас, който монтираше техен електронен компонент, който да отчита повреди и да се изпраща веднага аварийна кола а подмяна на повреденият елемент.От Китай поръчваме платките и голяма чст от електронните компоненти.Стълбовете, които са метални са наистина УЖАСНО скъпи, но практичните общества минават на фибро-карбонова пластмаса (Китай).В България се произвеждат част от електрониката.В Лима с новата разработка разхода пада с 40% ;)
47
0
 
2
 
! Отговори
До 63 преди 11 години
Колегата от Австрия се грижи за тръжните процедури и цената.Колегата от Полша е изработил всички електронни компоненти и той отговаря за интеграцията и производството им в България!!!Аз отговарям за доставките от Китай.Най много се разчита на договора за последваща поддръжка, който уточнявам пак, който НЕ Е обвързан със договора за изграждане.Стълбовете НЕ са по 15 м, а по 7-10 м. въглеродно-фибро пластмаса!Има гаранционен фонд!Пожелавам приятна вечер и явно САЩ е богат пазар ;)
46
0
 
3
 
! Отговори
от 63 преди 11 години
500 исках да кажа, не 5000. Както и да е. Говорим за метални стълбове, тип паркови със сензори. Убеден съм, че високите стълбове около пътните платна са по-скъпи.
45
1
 
5
 
! Отговори
до 61,62 преди 11 години
Не съм човекът, написал коментар 57, но бих искал да запитам Вас нещо. Уличен стълб, висок 15 метра + осветително тяло + сензори + крушки + окабеляване. Извинявам се, но 60 евро крайна цена?! Дори и за 30000 бройки пак е ниско, освен, ако част от цената не се покрива от някакъв фонд. Имам имот в САЩ и за подобни стълбове там се плащат по 5000 долара за бройка крайна цена при поръчка от 1000 бройки. Поради някакви причини съм запознат. Наистина ми е интересно как за 60 евро крайна цена става това
44
0
 
8
 
! Отговори
До 57 преди 11 години
...и ако ние можем да работим на тези цени, които посочвам, може би е време да се замислите дали за благото на обществото е нужно да го ощетявате.Отдавна съм навън и отдавна работя това - енергоефективни инсталации за градска среда и да Ви кажа печалбата идва впоследствие, когато самото общество оцени какво вие сте свършили за него, а не да лапате както е в България.Писах тук поради факта, че заглавието ме заинтригува иначе нямах намерение да влизам в безмислени спорове с такива като вас.
43
0
 
5
 
! Отговори
До 57 преди 11 години
Уважаеми господине, след като твърдите, че сте запознат, нека да ви изясня, че цената (крайната) се формира на база брой и време за изграждане и ако вие монтирате е ясно къде отиват парите.В последните 7 години работя по подобни проекти навън изцяло и сме 3 българи-инженери, 2-*** поляци и 2 австрийци и посочените градове - във Виена 2 квартала, Магдебург 3 квартала и в Лима все още се работи сме ги направили изцяло ние, ако сега вие ми посочите какво точно оскъпява ще съм ви благодарен.
42
1
 
9
 
! Отговори
за 54 преди 11 години
Ти май не знаеш какви *** се раждат по Пловдивско и Пазарджишко и по морето, затова така говориш. И по-спокойно, че изродените ви дечица-наркомани и *** осмърдяха града в Студентски град.
41
5
 
7
 
! Отговори
до 53 преди 11 години
60 EUR осветително тяло + стълб?! Може би, ако останалите 1600 идват от някакъв фонд. Казвам, понеже и аз съм запознат. Иначе казано- уличен стълб 15м висок + осветително тяло за 60 EUR няма.