Листовките за шофьори в София – масово манипулирани

Петима от 19-те инспектори са със спрени права
Обновена: 10 окт 2013 17:17 | 10 окт 2013 14:36, Веселина Йорданова
38
Листовките за шофьори в София – масово манипулирани
Снимка: Булфото

Следи от манипулация на листовките за шофьори са намерени при всички изпитващи в София, съобщи изпълнителният директор на ИА "Автомобилна администрация" Димитър Ганев.

Петима от 19-те инспектори са със спрени права и ще започне дисциплинарно производство срещу тях след проверката, установила манипулации и корупция.

Останалите не могат да провеждат теоретични изпити.

Началникът на сектора Бойко Нинов е освободен, а случаят е предаден на прокуратурата.

"Изпитващите, за да манипулират листовките, трябва да ги получат от някого. Оказва се, че кръгът от хората, включени в тази схема, е много голям. Всеки обаче казва – не съм аз", каза Ганев.

По думите му "злите езици" говорят, че изпитът струва около 1000 лева. Не е ясно колко души са го взели по този начин и от кога действа схемата.

Сигналът за нея бил подаден на 5 юли за конкретна фирма. При пристигане на място е установено, че изпит вече е започнал. На изпитните тестове имало предварително сложени белези и на практика кандидатите решавали вече решени листовки.

Още по темата
Схемата не е сложна - с макетно ножче се срязва пликът, листовката се изважда и решава, после се връща обратно, а пликът се залепя с лепило.

Жребият кой инспектор в коя фирма да отиде също се оказва манипулиран – имената с „правилните“ изпитващи се поставят в джобчетата, образувани при сглобяването на кутията, за да е ясно на представителя на фирмата, която си е платила, откъде да вземе листчето.

Инспекторът съответно получава пачка с предварително решени листовки с друг протокол.

При проверка на 110 папки от изпити след 1 януари, в 38 папки са открити следи от манипулиране. Не е открита подобна схема на друго място извън София.

Има и един случай с таблет – монтирана камера в копчето на ризата на кандидата, а той е бил със слушалка.

Всички теоретични изпити вече се провеждат само от служители на централната администрация, в момента се работи жребият кой изпитващ в коя фирма да провежда изпит да е електронен.

Началниците на областните отдели на ИА "Автомобилна администрация" ще минат през конкурс, според готвения нов устройствен правилник, съобщи Димитър Ганев.

До 2016 година по план трябва да се приключи с хартиените листовки и за изпита да се ползват само таблети.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


38
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
34
0
 
2
 
! Отговори
ROad преди 10 години
Abe q kacnete vsichki i poglednete Realno, povecheto sigurno ot izkazanite ste s po edno BBBBBB inache ste mn znaeshti koi ot kolko godini ima opit i rutini i ne znam si kakvo. Vie ne vijdate li che 95 procenta ot vodachite na leki avtomobili ne znaqt kakvo pravqt zad volana a ? Ama to kak da gi vidite kato i vie ste chast ot tqh. Kato sednete zad volana na neshto nad 10 tona i pokarate po pytishtata zaobikoleni ot BG MAISTORCHETA da vi syzdavat maloumni situacii.....togava pak zapovqdaite.!!!!!
33
0
 
4
 
! Отговори
до FAKT преди 10 години
Истина е. Даже този за който споменават,че са хванали да хитрува с таблета по време на изпита е ***... На изпитващите им направило впечатление,че няколко *** се явявали на изпит последните 10 дни преди да ги хванат с една и съща риза. Като извикали полиция и го обискирали, 'съмнителния субект' бил опасан целия в кабели, а в ризата имало вградена камера в едно от копчетата,а в ухото му намерили 'брошка'.Изобретателни,но глупави ***. Действието се развивало в Сливен. Поне такъв е слуха.
32
2
 
6
 
! Отговори
запознат в детайли преди 10 години
Коментар Номер 4 е много верен.Тези,които са изкарали книжки преди 20 години ако се явят сега няма да имат шанс да минат ситото на изпита по теория от първия път. От 90та до сега Закона за движ по пътищата е променян и допълван поне 40 пъти. Методиката на обучението е променяна поне 3 пъти...Това,че старите водачи могат да карат безгрешно, базирайки се на опит и рутина, не ги прави теоретично подготвени в крак с новонавлезлите промени в закона. Необходими са и АКТУАЛНИ теоретични знания...;-)
31
1
 
5
 
! Отговори
запознат в детайли преди 10 години
До RogerЩе започна отзад- напред: Преди да запишеш жена си на курс е било добре да разцъкаш из нета за повече инфо коя фирма е читава и коя - не. Знаеш, трябва да четеш отзивите и т.н... Това,че си попаднал на някакви търгаши само защото са ти дали оферта 350 лв за цял курс си е твой проблем. Читавия курс за София е с цена от около 600-650 лв, като се гарантират ЗАДЪЛЖИТЕЛНО 40 теоретични часа и 31 часа кормуване включително и на магистрала.А относно какво бе преди 2о години - това е минало!
30
1
 
1
 
! Отговори
dai преди 10 години
pijavicite ot DAI bjaxa zalicheni predi mnogo godini sega zalebvat otnovo daite im po edin kalashnik i direktno vav avganistan da si specheljat zvanieto i yvajenieto
29
0
 
13
 
! Отговори
ХА ХА ХА преди 10 години
а някой някога да е чул или видял ***(турчин) в учебна кола
28
3
 
10
 
! Отговори
Petko78 преди 10 години
Станишев за една седмица изволни 50 души само в КАТ София. Очевидно е сложил същите него крадливи и аморални хора, които после да му отчитат процент.
27
3
 
3
 
! Отговори
wc преди 10 години
oo dai BOJE tezi shofiori da karat kolite si i kamionite si vav SOFIA i bankja
26
1
 
10
 
! Отговори
Nashenec преди 10 години
Къде е изпит тук бе хора ? Листовки ? Ами че преди 20 г. в България хората вземаха чрез листовки изпитите си по английски (тоефела) без да знаят езика - имаше специално издадена книга как да го вземем без да сме наясно с езика (училищното ниво стигаше). Затова и англичаните го промениха специално този изпит и сега по новата форма се изпитва само в страните от бившия съветски блок.А пък тука - листовки. Пълният им набор е в интернет със специално подчертани въпроси, които са двусмислени.
25
0
 
7
 
! Отговори
Nqma преди 10 години
Сегашните изпити са тотален смях в140 явно сега си на 18 и ти е трудно но ако това ти е трудно да ни пази бог ...
24
1
 
9
 
! Отговори
Джедай Мастър преди 10 години
До v140И кво представлява? Листовките ги има в интернет, не виждам нищо толкова сложно. Става въпрос за няколко правила и малко факти, не е като ядрена физика.
23
7
 
6
 
! Отговори
v140 преди 10 години
До Rogerпо коментара ти става ясно, че изобщо не си на ясно какво представлява изпита днес... питай жена си да ти обясни, че не ми се обяснява на всезнайковци
22
7
 
28
 
! Отговори
Roger преди 10 години
Ето защо всеки ден гледам убийци по пътищата! Щял да окапе на листовки?! Абе лигльо, аз курс съм карал преди 20 години - точно 4 месеца, всеки ден. Изпитът беше с 5 листовки за 45 мин. и до 5 точки. Всички от групата го взехме без нито една наказателна точка. Жена ми взе книжка преди 2 месеца - ами то дори и порното е детски филм пред сегашните курсове. Вземайте се в ръце и внимавайте, че утре вашите деца може да пострадат от такива!
21
0
 
17
 
! Отговори
ss-waffen преди 10 години
Който иска може да си провери знанията на avtoizpit за де не се карата кой е по-по-най. Ама сигурен съм няма да си кажете резултата после. А *** първо си купуват дипломи и след това книжките. Те не могат да пишат и четат как да вземат теорията? Та и директорите на училища са в схемата. Факт.
20
15
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
сигурен съм че никой от тук пишещите няма да може да реши листовка с по малко от 15т. грешка. има онлайн листовки може да пробвате
19
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
листовките ги смениха преди няколко години и сега са доста по сложни от преди. някои въпроси са с 4 възможни отговора като може повече от един да е верен. също така всеки въпрос ти носи различен брой точки. на изпита не можеш да имаш повече от 10т. грешка. познавам хора които са се явявали по 4-5 пъти на листовки.. изобщо не се учудвам че някой би дал 1000 лева
18
0
 
32
 
! Отговори
BB преди 10 години
не само листовките за шофьори се манипулират ами техн,прегледи на автомобилите,автобусите,камионите и те са в тая схема всичко се прави за пари
17
10
 
5
 
! Отговори
номер 7 преди 10 години
Съжалявам, но зелето го купувам в буркан, защото павета няма достатъчно. И не мисля да ти плащам никакви текси за нищо, защото ако си чел правилно казах всички Софиянци на проверка а не всички от провинцията. И стига съм Ви плащал сметките. Тук у наше село живеят и плащат данъци малко над милион човека а живеят 2 милиона...та мисля достатъчно Ви плащаме сметките и на колите, и за *** и.т.н....
16
0
 
16
 
! Отговори
хх преди 10 години
Не мога да разбера колко *** трябва да си, че да преписваш на *** шофьорски изпит.Бих казала, че един подходящо написан учебник, който да се получава от всеки записал курса би решил проблема.
15
3
 
14
 
! Отговори
Инструктор преди 10 години
Вече съм бивш инструктор от провинцията Мога да се явя и защитя всички категории които имам на изпит Първата си книжка съм взел 1974г на 06 06, Само дето има една тъъънка подробност и тя е до номер 7 да ми плати всички такси и таксички дето се дават додето си вземеш книжката Иии искам да поясня че ИСТИНСКИЯ СОФИЯНЕЦ се познава по това че си затиска киселото зеле с жълто паве...