Фандъкова за новите билети: Целим хората да използват карти

Това е европейска практика, отчете столичният градоначалник
Обновена: 4 апр 2016 13:42 | 27 мар 2016 14:27, Красимир Ангелов
210
Фандъкова за новите билети: Целим хората да използват карти
Снимка: Dnes.bg

Основната цел на повишаването на цената на билета за градски транспорт в София е да се стимулира ползването на карти, които от една страна гарантират стабилни приходи на транспортните оператори, а от друга - имат голям принос в борбата срещу гратиса. Това обяви кметът на столицата Йорданка Фандъкова в интервю за БНР.

Още по темата
"Това е европейска практика. Във всички европейски столици цената на единичния билет е висока, за разлика от картите, които поевтиняват чувствително многократно пътуването", посочи още Фандъкова. Тя допълни, че в бъдеще се предвижда и нова система за таксуване, която да позволи и таксуване за време или разстояние.

"Центърът за градска мобилност, който ръководи градския транспорт в София, имаше задача да направи точен икономически анализ на дейността на всички транспортни дружества и да предложи промени в тарифната политика. Това е експертен доклад, който сега тепърва влиза за разглеждане в комисиите на столичния общински съвет. Центърът за градска мобилност трябва да защитят всяко число, което са подали в икономическата рамка. Крайното решение ще бъде взето от Столичния общински съвет. Предполагам, че следващите седмици ще има дискусии в съвета по този повод", заяви още кметът на София.

Фандъкова посочи, че е дала задължително изискване цените на картите да останат същите, но в същото време да се даде отчет колко е реалната цена на единичния билет:

"Това е важно, за да може да гарантираме на хората, които пътуват всеки ден, възможността да пътуват изгодно. И в момента разчетите показват ясно, че пътуването с едномесечните карти излизат под 50 стотинки на единично пътуване. За хората, които пътуват с преференциални карти, това е и много по-малко", допълни Фандъкова.

Тя уточни, че цените на картите остават, защото е важно хората да имат стимул да пътуват с градския транспорт, а в същото време той да се развива и модернизира. “Важно е градският транспорт да се развива. Това дава възможност на хората да пътуват по-комфортно”, отчете Фандъкова и отново посочи, че до 2019 година се цели всички автобуси да бъдат обновени и средната възраст на автобусите да бъде както в Европа – 5-7 години.

Стоичният кмет коментира и проведеното през седмицата антитерористично обучение в София, както и драмата около хотел “Плиска”. “Операцията беше важна, но важни са също така изводите. Всички служби, които участваха, трябва да направят анализ и всички заедно да предприемем мерки за отстраняване на евентуални слабости в комуникацията”, посочи тя.

Фандъкова призна, че в последно време са зачестили сигналите за изоставени багажи, но всеки един от тях трябва да бъде вземан под сериозно внимание.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


210
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
144
0
 
2
 
! Отговори
Преференчо преди 8 години
Дъртаците да се возят преференциално само извън пиковите часове или да си плащат редовни карти!
143
1
 
3
 
! Отговори
Ponti преди 8 години
Една *** ръси бисери ! ! !
142
1
 
3
 
! Отговори
Муто преди 8 години
Поредната тъпоглавка. Е-б-а ти държавата!
141
0
 
9
 
! Отговори
Кико преди 8 години
Хората, които пътуват с карти ще продължат да пътуват карти, а хората, които пътуват гратис ще продължат да пътуват гратис. По-скоро ще се увеличат гратисчиите и накрая сметките на общината няма да излязат.
140
0
 
9
 
! Отговори
бобо преди 8 години
И е пълна лъжа това 60% поскъпване!!! Всъщност е 120% защото обикновено трябва и да се прибереш!! 3.2 Вместо 2 лева
139
0
 
11
 
! Отговори
bobo преди 8 години
Единсвеното което ще постигнете е Побойща в градският транспорт! Значи като ползвам ГТ. си плащам за билет защото неми трябва карта!И като вида онези на задните седалки мърляви,миришещи,въшливи и с три сака разни *** без пари да се возят и направо...Но тях ги подминават от страх,и гледат некой с пари в него да го свалят на спирката и после да просят пари за кафе и баничка(виждал съм го)Сега вече няма сила на земята която да ме накара да дам 1.6 няма просто..пък да видим как ще ме глобят!
138
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Г-жо Фандъкова, явно не сте много наясно с делата в подопечната ви община, защото от повече от една година в град София не се продават билетчета, а само и единствено карти, както е видно и от снимката над статията - карта за еднократно пътуване, но Вие говорите каквото Ви кажат, нали? Слушкане, папкане и изпълнение на поръченията, това е положението, но все пак вземете се поинтересувайте малко от положението в общината....
137
0
 
20
 
! Отговори
Олег преди 8 години
"Това е европейска практика". Радвам се да го чуя, а сега направете минималната брутна работна заплата 1500 евро и наистина няма да ми пука.
136
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Това е несериозно. Който си е забравил картата вкъщи какво да прави - да купува нова или да се връща вкъщи?
135
15
 
4
 
! Отговори
Абекелешиков преди 8 години
Не ви ли е срам бе сухоземни *** да се возите безплатно (1лв. до сега) и да разбивате с градския транспорт пътищата на СТОЛИЦАТА,за които ние с автомобилите ПЛАЩАМЕ.С едно билетче за 1 лев се возите седмица,ослушвате се,озъртате се и го дупчите,като съгледате контрольор.1 EUR на ден за безделничене.Купете си карта,ако имате наистина работа.Иначе дома!Остави,че пътя е разчертан през пет метра със зебри, за да може сухоземното ВЕЛИЧЕСТВО бавно да пресече,говорейки си по телефона.Светофари!
134
0
 
11
 
! Отговори
Кукувица преди 8 години
Е ай сиа!Целим да използваме хората! не е по-красиво, но е по-вярно!
133
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Отврат. Никва логика. Горивото поевтинява-билета скача, а инъче агитират да се возят хората на градски....няма място от колите-ама стана по ефтинко?! Баси стимулаПоне ще се справят с наглите гратисчий. поне така твърдят. Направо да ти гръмне мозъкWtheF
132
0
 
21
 
! Отговори
тигъра преди 8 години
Може ли Фандъкова да ми обясни нещо дето не го разбирам.Зле съм с матиматиката.Навремето при курс 1лв.=1$ бензина беше левче=1$,билетчето беше 0.06ст.Сега при курс 1$=1.70лв бензина пак е 1$ а билетчето 1.60.Може би новите транспортни средства харчат много повече от преди?А метрото колко харчи?За какво ни е това метро като ще се возим на 1.60 и ще има постоянно задръствания от строежа му.В Москва е 0.70ст. метрото,а там се возиш по 50 км. в посока и може цял ден да не излизаш от него.
131
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Вдигнете билетчето ама тогава ще ми вдигнете **** . До сега купувах вече минавам гратис - пари ви не стигнаха.
130
0
 
19
 
! Отговори
. преди 8 години
"Това е европейска практика" вече надмина класиката: "така постъпват нашите другари в СССР" и се доближава до заклинанието: "Така каза дрогаря Ленин".За четвърт век неспирен възход се оказахме под опашката си.
129
0
 
25
 
! Отговори
тигъра преди 8 години
Усещам как след време ще увеличите и картите.Засремете се.Аз като пътувам с една линия защо ми е карта.Има ли карти за една линия.В Москва метрото е по евтино от тук и може цял ден да се возиш.Нали метрото е по-евтин транспорт.Направете и билета за метрото да е по-евтин.КОЖОДЕРИ.Стига сте гледали цените в другите държави.Вижте и заплатите.
128
0
 
14
 
! Отговори
Веселяка преди 8 години
До АмериканТи американчо си чист говедарчо, това да не ти е пасище където можеш да тичаш сам, с този транспорт се возят трудовите хора, които едва скърпват двата края, така че алчните гербаджийски *** искат и кожата им да смъкнат та сигурно кокаин да смъркат.
127
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Госпожо Фандъкова, отговорете на въпроса кой си купува билети и кой карти и ще достигнете до простата истина, че крадете пари от социално слабите.
126
0
 
29
 
! Отговори
Глупости преди 8 години
Целиш да има нови задръствания по улиците след построените нова метростанции, защото на хората ще им е по-евтино да ползват собствените си коли... Защо сте такива *** бе, хора? Защо строите това метро - за да "усвоявате" пари ли? Щото нямате мозък за 5 стотинки! За какво ми е тази карта, след като половината от времето съм по командировки, няма да мога да я ползвам и ще ме принуди зорлем да ходя с кола на работа, защото ще ми е... по-изгодно при тези цени на бензина!
125
3
 
17
 
! Отговори
ВАСКО преди 8 години
До Анонимен: ЗА ГЕРБ ОТДАВНА ГЛАСУВАТ СЕДЕСЕ-ЛИКВИДАТОРИТЕ НА БЪЛГАРИЯ ,ЗАЩОТО ТОЯ БЕЗХАБЕРНИК /БОРИСОВ / ,ГИ ИЗМЪКНА ОТ СМЕТИЩЕТО ,ДЕТО ГИ ИЗРИТА НАРОДА , И ИМ ДАДЕ ДА СЕ РАЗПОРЕЖДАТ С НЕЩА ,ЗА КОИТО ТЕХНИТЕ ЕДИН ФАЙТОН ХОРА НЯМАТ ПРАВО. " ГЛАСУВАШ ЗА БОЙКО -ПОЛУЧАВАШ КОСТОВ "-ЕТО ТОВА Е ИСТИНАТА.