Фандъкова за новите билети: Целим хората да използват карти

Това е европейска практика, отчете столичният градоначалник
Обновена: 4 апр 2016 13:42 | 27 мар 2016 14:27, Красимир Ангелов
210
Фандъкова за новите билети: Целим хората да използват карти
Снимка: Dnes.bg

Основната цел на повишаването на цената на билета за градски транспорт в София е да се стимулира ползването на карти, които от една страна гарантират стабилни приходи на транспортните оператори, а от друга - имат голям принос в борбата срещу гратиса. Това обяви кметът на столицата Йорданка Фандъкова в интервю за БНР.

Още по темата
"Това е европейска практика. Във всички европейски столици цената на единичния билет е висока, за разлика от картите, които поевтиняват чувствително многократно пътуването", посочи още Фандъкова. Тя допълни, че в бъдеще се предвижда и нова система за таксуване, която да позволи и таксуване за време или разстояние.

"Центърът за градска мобилност, който ръководи градския транспорт в София, имаше задача да направи точен икономически анализ на дейността на всички транспортни дружества и да предложи промени в тарифната политика. Това е експертен доклад, който сега тепърва влиза за разглеждане в комисиите на столичния общински съвет. Центърът за градска мобилност трябва да защитят всяко число, което са подали в икономическата рамка. Крайното решение ще бъде взето от Столичния общински съвет. Предполагам, че следващите седмици ще има дискусии в съвета по този повод", заяви още кметът на София.

Фандъкова посочи, че е дала задължително изискване цените на картите да останат същите, но в същото време да се даде отчет колко е реалната цена на единичния билет:

"Това е важно, за да може да гарантираме на хората, които пътуват всеки ден, възможността да пътуват изгодно. И в момента разчетите показват ясно, че пътуването с едномесечните карти излизат под 50 стотинки на единично пътуване. За хората, които пътуват с преференциални карти, това е и много по-малко", допълни Фандъкова.

Тя уточни, че цените на картите остават, защото е важно хората да имат стимул да пътуват с градския транспорт, а в същото време той да се развива и модернизира. “Важно е градският транспорт да се развива. Това дава възможност на хората да пътуват по-комфортно”, отчете Фандъкова и отново посочи, че до 2019 година се цели всички автобуси да бъдат обновени и средната възраст на автобусите да бъде както в Европа – 5-7 години.

Стоичният кмет коментира и проведеното през седмицата антитерористично обучение в София, както и драмата около хотел “Плиска”. “Операцията беше важна, но важни са също така изводите. Всички служби, които участваха, трябва да направят анализ и всички заедно да предприемем мерки за отстраняване на евентуални слабости в комуникацията”, посочи тя.

Фандъкова призна, че в последно време са зачестили сигналите за изоставени багажи, но всеки един от тях трябва да бъде вземан под сериозно внимание.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


210
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
64
2
 
40
 
! Отговори
Църковна мишка преди 8 години
В България цените европейски, доходите - занзибарски! И аз искам като в Европа, ама всичко да е като в Европа - заплати, качество, чистота, ред, уважение и отношение между хората. Не може принцесата на Дания да си води децата на детска градина с колело, а тук, примерно, Ц. Цачева да отива на пленарно заседание с кортеж. Не може в Залцбулг да си забравя часовника на обществено място, връщам се в края на деня - и пак си е там, а тук в рейса само да се оглеждам да не би братята да ме преджобят.
63
0
 
38
 
! Отговори
Кмет Иванов преди 8 години
Кога пък копежката Фандъкова е пътувала с билетче, та се пише компетентна - в Самоков ли ? Защото тук в мерцедеса карти не се показват.
62
1
 
17
 
! Отговори
смЕх преди 8 години
до анонимен 84 Абе "умния" и може би квасив не ти ли минава през дънната платка ,че това е най-прекия път към загубата за герберастите на хората им писна да ги щавят с измислени аргументи.
61
14
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Леле.ее. червения *** съвсем се е напушил и изперкал . Вижте какво пише под 81 и 82 като студент от село . Това направо си е за психиатър .
60
30
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Вижте "железните " аргументи на червения *** ако не го изтрият 81 . Иначе благодарение на ГЕРБ в София вече имаме Метро в почти всички точки . Браво и имате още един мандат от умните Българи .
59
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
И хранителните производители са на загуба. Ако се възвърне контролът над хранителните стоки (стига да има желание,такъв се постига), оборотът им ще се вдигне и това касае не само България.Засяга здравето на хората.
58
2
 
6
 
! Отговори
СофиЕнец преди 8 години
АМАН ОТ СЕЛЯНИ-КОМПЛЕКСАРИ!
57
0
 
33
 
! Отговори
смЕх преди 8 години
Ха-ха нЕмам думи по-тъпо основание за увеличение на нещо си не бях чувал . Тая патkа не вдява ли ,че гратисчиите ще се увеличат драстично ,а тези които имат коли ще ги подкарат и задръстят града ще им бъде по на сметка при тези цени на горивата (особено на газта).
56
0
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ако не перфорираш билет и контрольорът е с полицай, той има право да се намеси само за да предотврапредотврати саморазправа. Друг е въпроса, дали ивобщо е правомерно с контрольорът да има полицай .
55
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
"Целим.....", а да ли хората целят същото, т. е. са съгласни?
54
1
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Столетия е имало европейска практика да опъваш сестра си и първата си братовчедка.. Ще го въвеждаме ли, че както е тръгнало от "европейската практика" на билетчетата...А каква е европейската практика за минималната работна заплата?...
53
0
 
25
 
! Отговори
Спас преди 8 години
Основната цел е да се свали цената на горивото!:) Когато нефта стане 5$ за барел, билетите ще са 3 лева!!!!!!:)))))))))))))))))))))))))) хааааааааааааааааааа
52
0
 
12
 
! Отговори
ха преди 8 години
До Анонименза разстояние съм съгласен да ме таксуват но за време при положение ,че има задръстване вследствие от неуредиците на общинската управа не е мой проблем и изобщо всякакво задръстване не е проблем на пътниците в градския транспорт но ще ни го натреат и за това да плащаме не съм съгласен и ще престана да си зареждам картата тия явно здраво са го закъсали за пари решете проблемите със задръстванията иначе 12 км един ден ще ми излиза 66ст. а друг 2лв. услуга и качество едно и също цена не некадърници
51
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Сега ще започнат да се крадат карти за градския траспорт. Както стана с винетките.
50
1
 
29
 
! Отговори
ЕГАТИ преди 8 години
Ами като целите да използват карти, не продавайте билети, бе ***, а само карти...Егати тъпотиите, с които ни заливат!
49
1
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Анонименстига с тая Европа! правите ни на ***, колко са им заплатите там *** даскалке? има ли такава държава с такива заплати по 500лв!твойта колко е фандъкова/ какво като си кмет аз съм мед сестра лекувам психично болни хора със заплата от 600лв! как не ви е срам да говорите за Европа безкрупулни сте!
48
6
 
32
 
! Отговори
Чучо преди 8 години
Вместо да засилят контрола и спрат гратисчиите и по този начин да си повишат приходите, те ще се дерат нормалните и лоялните си клиенти, типично по български...
47
2
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Европейската практика е кметове и политици да използват градския транспорт в държавите си. Фъндъкова ще си купи ли карта и ще слезе ли от служебната кола?!
46
3
 
22
 
! Отговори
само да кажа преди 8 години
само да попитам българина пак ли ще се съгласи и този път и само ще прави революции и закани и ще се заканва...ама във виртуалното пространство,ако този път се съгласите с поскъпването на билета сами сте си виновни и да ви вдигат всичко и да си траете само браво българино!
45
3
 
27
 
! Отговори
факт преди 8 години
ГЕРБ е мафия.