Фандъкова за новите билети: Целим хората да използват карти

Това е европейска практика, отчете столичният градоначалник
Обновена: 4 апр 2016 13:42 | 27 мар 2016 14:27, Красимир Ангелов
210
Фандъкова за новите билети: Целим хората да използват карти
Снимка: Dnes.bg

Основната цел на повишаването на цената на билета за градски транспорт в София е да се стимулира ползването на карти, които от една страна гарантират стабилни приходи на транспортните оператори, а от друга - имат голям принос в борбата срещу гратиса. Това обяви кметът на столицата Йорданка Фандъкова в интервю за БНР.

Още по темата
"Това е европейска практика. Във всички европейски столици цената на единичния билет е висока, за разлика от картите, които поевтиняват чувствително многократно пътуването", посочи още Фандъкова. Тя допълни, че в бъдеще се предвижда и нова система за таксуване, която да позволи и таксуване за време или разстояние.

"Центърът за градска мобилност, който ръководи градския транспорт в София, имаше задача да направи точен икономически анализ на дейността на всички транспортни дружества и да предложи промени в тарифната политика. Това е експертен доклад, който сега тепърва влиза за разглеждане в комисиите на столичния общински съвет. Центърът за градска мобилност трябва да защитят всяко число, което са подали в икономическата рамка. Крайното решение ще бъде взето от Столичния общински съвет. Предполагам, че следващите седмици ще има дискусии в съвета по този повод", заяви още кметът на София.

Фандъкова посочи, че е дала задължително изискване цените на картите да останат същите, но в същото време да се даде отчет колко е реалната цена на единичния билет:

"Това е важно, за да може да гарантираме на хората, които пътуват всеки ден, възможността да пътуват изгодно. И в момента разчетите показват ясно, че пътуването с едномесечните карти излизат под 50 стотинки на единично пътуване. За хората, които пътуват с преференциални карти, това е и много по-малко", допълни Фандъкова.

Тя уточни, че цените на картите остават, защото е важно хората да имат стимул да пътуват с градския транспорт, а в същото време той да се развива и модернизира. “Важно е градският транспорт да се развива. Това дава възможност на хората да пътуват по-комфортно”, отчете Фандъкова и отново посочи, че до 2019 година се цели всички автобуси да бъдат обновени и средната възраст на автобусите да бъде както в Европа – 5-7 години.

Стоичният кмет коментира и проведеното през седмицата антитерористично обучение в София, както и драмата около хотел “Плиска”. “Операцията беше важна, но важни са също така изводите. Всички служби, които участваха, трябва да направят анализ и всички заедно да предприемем мерки за отстраняване на евентуални слабости в комуникацията”, посочи тя.

Фандъкова призна, че в последно време са зачестили сигналите за изоставени багажи, но всеки един от тях трябва да бъде вземан под сериозно внимание.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


210
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
84
2
 
22
 
! Отговори
Иво преди 8 години
Само си пишем и говорим колко скъп щте стане транспрта време е за организация на голям протест
83
2
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
В Талин, градският транспорт е БЕЗПЛАТЕН за всички, живеещи (регистрирани) в града.Напревете разнообразни билетни такси, въведете билет за изминато разстояние... Какви са тия вдигания на цените! Че били и като в Европа. Е да, в Париж, Лондон е даже повече, ама заплатите?
82
1
 
27
 
! Отговори
анонимен преди 8 години
Токът и газта падът, а те повишават билетчето??? Съмнителна им е логиката... :(
81
34
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Псувните и клетвите на червените каскети показва колко са слаби с аргументите против Фандъкова . Борисов и Фандъкова направиха София за 5 години хубав Европейски град и продължават за да стане още по хубав . Другарите не са Софиянци и могат спокойно да си ходят на село. Там ще се включат в политическия живот при сланинката и ракийката . Да коментираш толкова елементарни хора няма смисъл .
80
2
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Селската даскалица просто иска да унищожи хората. Не накрадоха се тия пущини. Дали има представа, че хората само за да отидат на работа за нищожна заплата, тя им взема залъка от устата с това решение. Я да види колко хора работят на минимална заплата или около нея. Нека пробва 3 месеца да живее тя с такъв доход, да си плаща ток, парно, вода и т.н. и да си купи карта за гр.транспорт. Да сравни заплатите на европейците с нашите. Как не я е срам, самозабравила се цървулка. Послушна марионетка.
79
9
 
9
 
! Отговори
студент от село преди 8 години
Вие софиянците не мо се мерите с назе. Аз дойдох от село с една раница с буркани месо и един мини таблет у джеба. Ние седим на една маса с вазе хилим се заедно с вазе и после ви оправяме приятелките и жените оти сме селски тарикати. На село имаме земя и *** и картофи садим и маица от социализма имаме и ви слагаме у джеба. Вие си епилирате ногите ние сме космесъли и меришеми на пот. Затова ни аресват половинките ви и ни облачат фешан. Азе носа и папионка.
78
1
 
19
 
! Отговори
акуд преди 8 години
хората са ясни. малцинствата кога ще започнат да си плащат?????
77
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Целите хората да се возят в колите си
76
2
 
11
 
! Отговори
м дааа преди 8 години
Да ,в Мадрид са на зони и цената на картата се променя. И нормалното е всички да се качват от първата врата и да си плащат на влизане , толкова ли е трудно ..
75
2
 
18
 
! Отговори
Макси преди 8 години
Аз пътувам с кола, но моята проста калкулация е следната - средно 22 работни дни на месец, ако човек ползва само една линия (като майка ми), то тя сега плаща макс 2х22=44 лв на месец. Като е хубаво времето жената си ходи пеша.. Тоест сега, за да ие по-удобно на нея според Фандъчето, майка ми трябва да си вземе карта за 50 кинта? Ами ако някой трябва да смени 2 превозни средства? Аз лично бих си взела такси за 5 лева, вместо да се возя в миризливия градки транспорт за 3лв...
74
6
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Тъпите шопи на редичка се редиха на изборите за да е преизберат и сега тя им се отплаща. Колко трябва да си *** само :). Ами освен да кажа на софиянци едно "Конграчилейшън"......'
73
1
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Пари в държавата няма. Правят заеми и гледат с неизбежни разходи за хората да дръпнат и малкото спестени пари. И тетака те!
72
0
 
37
 
! Отговори
Joko преди 8 години
Т.н. "кметица" е чисто и просто един говорител на кукловодите. Докараха я от село да оправя столицата ! Ха , ха , ха...... Тази аргументация ( за картите и билета) е връх на простотията и простащината ! Докато търпим навлеците и некадърниците в държавната и общински администрации друго не ни очаква.
71
0
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Изпихте кръвта на народа ***
70
1
 
20
 
! Отговори
ммм преди 8 години
Те и зоните в софия ги направиха уж заради задръстванията, ама в банишора не знам на кой пречеха колите.
69
2
 
50
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Било европейска практика ..... ама там практиката е 800 евро минимална заплата т.е 1600 лв.Целяло се хората да минат на карти. Ами аз пътувам с 35лв на месец и сега като вдигнете билета ще ми стане към 50 и ще ме принудите да взема карта. Карате хората насила да дават по 50лв.До сега пътувах с 35 и ви дразнеше този факт и сега ми качвате още 15лв отгоре мам-ка ви *** боклушка. Дано изгниете в АДАААААААААААА
68
4
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Нека да щавят и шопите дето ни нататрузиха крадливите гербери.
67
0
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
и заплатите ли са европейска практика
66
1
 
45
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Да използвам карта? Аз пътувам три пъти месечно с градски транспорт - ще рече 4,80+4,80 по новите цени, или 3+3 лв. по старите. Да си купя карта ще означава, че ще плащам пак повече, отколкото с билети, но този път НЕОБОСНОВАНО повече. Лично мен новата цена ме стимулира да пътувам без билет, или да си пътувам с колата - и двата случая са по-малко пари за градския транспорт и НИКАКВО стимулиране да си купя карта. Подозирам, че повечето офиянци ще предпочетат колите пред картата - по-евтино и удоб
65
2
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Казах ви! ГЕРБ мощно са се запътили по трасето на крадлив дедо!