Опасно мръсен въздух в София - високи нива на азотен диоксид

Основната причина са автомобилите в столицата
18 ное 2019 15:19, Анисия Иванова
129
Опасно мръсен въздух в София - високи нива на азотен диоксид
Снимка: AirBg.info

Нови тревожни данни за мръсен въздух в столицата. Последните измервания на AirBg.info през октомври на нивата на азотен диоксид показват значително повишаване на нивата му.

Оказва се, че автомобилите са причина за завишените нива на азотния диоксид във въздуха. На 30 места до момента е направено мащабното проучване. Притеснителен е фактът, че всички измерени точки, с изключение на една, светят в червено.

"Трябва да разберем още по-добре местата на замърсяване и техните източници. Да видим доколко отоплението е проблем и откъде трябва да започнем в тази сфера. Стигаме до извода, че автомобилният трафик е проблем.

Слагаме тръбички на места, където има по-голямо струпване на хора", каза Стефан Димитров от AirBg.info пред камерата на Bulgaria ON AIR.

Той подчерта, че трябва да се предпазваме, като избягваме места с голямо струпване на автомобили и хора. По думите му трябва да планираме деня си съобразно това.

"Трябва да се замислим дали имаме нужда от толкова автомобили и да се возим самостоятелно в тях", отбеляза още Димитров.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


129
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
117
0
 
0
 
! Отговори
така си е преди 4 години
До Анонимен в Лондон след 1952 са си решили проблема
116
0
 
0
 
! Отговори
фъндъка преди 4 години
странно, лятото се карат много повече коли. Зимата - печки на твърдо гориво пали контингента ;) а статията прилича да е пордната промивка и подготвяне за вдигане на данъци и такси.Мноого по трудно е да се накара бай *** да мине на ток или парно
115
0
 
2
 
! Отговори
истински селянин преди 4 години
Ши земъ дъ палнъ пак печката нощеска, чи ладну в тъз София, уа.
114
1
 
0
 
! Отговори
хах преди 4 години
До 118Да разбирам, че ти не се отопляваш на твърдо гориво за да пазиш въздуха чист? Един вид живееш "ЕКО"?
113
3
 
4
 
! Отговори
АМИ КОМИНИТЕ? преди 4 години
Автомобилити са неизбежби - там е нужно да се поднови автопарка.Но, отоплението на твърдо гориво е проблем, който ТРЯБВА ДА СЕ РЕШИ!За големите градове отоплението на твърдо гориво трябва да е разрешено само във вилните зони. Не е нормално в центъра и по кварталите да смърди на *** и разни други отпадъци, които се изгарят. Регламента може да е доста *** - щом пуши комин, глоба на цялата кооперация (или на съответния вход от кооперацията) и да се събира заедно с данъците следващата год.
112
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Хм, а онези от кв. Христо Ботев дето горят гуми? Те не са ли причината за мръсния въздух или моята кола е по-вредна от една-две-три запалени гуми?
111
1
 
5
 
! Отговори
ВИДИМИ РЕЗУЛТАТИ преди 4 години
Билета за градския е много скъп!!!! затова е така..... е, дишайте на воля,,,,,,,
110
1
 
4
 
! Отговори
тигъра преди 4 години
Можем да загреем въздуха до 150 градуса и азотния диоксид ще се разпадне на азот и кислород.
109
1
 
3
 
! Отговори
115 преди 4 години
До колко замърсяването е само от азотните окиси е спорно и колко е изкривена информацията за това! Не случайно зимата въздуха и повече зъмърсен, именно от тези начини на отопление! Споменават за азотните окиси на автомобилите, но не споменават за другите замърсители на въздуха. А срама си го задръж за себе си!
108
2
 
7
 
! Отговори
Unufri преди 4 години
Само едно уточнение, че азотните окиси се излъчват точно от автомобилите и то от дизелаците. Казвам го, за да ви спестя срама от коментари как печките били виновни или ТЕЦа
107
2
 
8
 
! Отговори
Край преди 4 години
Града е буквално заринат в коли. Софиянци са свикнали и не си дават сметка, че всеки тротоар, градинка и площадка вече са реално затрупани с коли.При нормалните хора не е така. Тук можеш да регистрираш и караш всичко.И това не е от бедност това е от глупост.И отоплението в Южните квартали на София на въглища и дърва също е от глупост.Няма как да са бедни в Сиомеоново, Дагалевци, Бояна и Княжево.ГЛУПОСТТА ще ни измори не бедността.
106
3
 
3
 
! Отговори
БИЙТЕ преди 4 години
АВТОМОБИЛИТЕ-ДОЛНА ЛЪЖА НА ФАНДЪКА. *** С ТЕХНИТЕ ПЕЧКИ. ФАНДЪКА ДА МИНЕ ДО ЛЕТИЩЕТО ВЕЧЕР И ДА ВИДИ ДАЛИ СА АВТОМИБИЛИТЕ.
105
4
 
6
 
! Отговори
пффф преди 4 години
Пълни глупости, замърсяването на въздуха не е само от автомобилите, до скоро въздуха не беше замърсен, а автомобилния поток е същият. Завишените нива на замърсен въздух е от както пуснаха парното от ТЕЦ и отоплението на дърва и въглища на някои колиби в София..
104
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ами то си имаше песен - "Елате хиляди младжи на родната страна надежда"(всички в София, разбира се).
103
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
След като на никого не му пука и е с психика - "над мен няма никой", града ще се съсипе сам. Катаклизмите са неизбежни. Ще дойдат болести, които ще унищожат много хора, живота пак ще продължи... до следващата неразумност, или дай боже вече мисловност.
102
4
 
10
 
! Отговори
Бат Ман преди 4 години
На фона на брутално мръсния въздух, всяко софианче - по единично в кола . Тоест, нас нито високите цени на горивата може да ни спрат да караме двайсет годишните таратайки, нито брутално мръсния въздух .........
101
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
1. Да се намали цената на градския транспорт и за ученици най-добре да е безплатен. 2. Голяма част от трафика е заради родители каращи децата си на училище. Трябва да се уеднаквят учебните програми за начален курс. Който иска да учи допълнително езици, математика или друг профил, да кандидатства след 4 клас и да държи изпит. Така децата ще си учат в кварталните училища и няма да изминават километри, за да бъдат в "елитно" училище, проемът за което е адресна регистрация.
100
10
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Платена статия на лобисти!
99
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Хей Тиквочи продължавайте да си избирате Тикви и слагайте минуси и си дишайте мръсни въздух.
98
0
 
5
 
! Отговори
жалко преди 4 години
Парковете не помагат.