Ремонт на ремонта: Кой контролира качеството му?

Според архитекти никой не знае как се упражнява надзора
5 окт 2022 09:48, Петя Славова
19
Ремонт на ремонта: Кой контролира качеството му?
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

София отново е на фокус заради ремонтите в града и задаващия се мръсен въздух. Ситуацията с жълтите павета коментираха специалисти.

"Има два принципа, по които може да се построи градска среда. Единият е поръчки по инженеринг, където качеството се оставя на втора страна. Другият начин е да има фокус върху качеството – да се каже какви принципи да бъдат спазени. Но за да стане това, процесът трябва да е прозрачен, публичен. Например, трябва да знаем проекта, който се строи в момента върху паветата, които са на над 100 години и са част от историческата памет на града, и да знаем какво искаме и какво се прави в момента", коментира пред БНТ арх. Христо Станкушев.

Още по темата

Той добави: "Никой в София не знае кой е проектът, по който се строи в града и какъв е начинът, по който се упражнява надзор и какво качество получаваме".

Според него, ако има проектант, то той е човекът, който гарантира с името си качеството. "Отделно има строителен надзор и инвеститорски надзор - човек от общината, който следи по план какво се случва", уточни още Станкушев.

Арх. Любо Георгиев смята, че ако всичко се остави в ръцете на подизпълнителите – всеки ще си прави каквото си иска.

Според него има достатъчно правила и закони, които трябва да се спазват и проследяват от общината, а това не се прави с достатъчен детайл и съвест.

Георгиев допълни, че градското управление да има капацитета, структура и организацията да се справи с процеси и е въпрос на мениджъмнт.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


19
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ГЕРБ-СДС наблягат ад количеството на ... кражбите.
14
0
 
6
 
! Отговори
зер преди 1 година
другата сряда на 12ти ще има протест пред СО.
13
0
 
11
 
! Отговори
Popa ot razgrad преди 1 година
Излиза че майсторите от преди 100 години са работили много по-качествено...
12
2
 
8
 
! Отговори
Popa ot razgrad преди 1 година
Единственото качествено нещо, което българина може да направи е кражбата...
11
1
 
4
 
! Отговори
гост преди 1 година
До Факт. Е нали с машините не ставало... ха-ха сами се опропастихте и все друг ви е виновен! Какви хора сте вие? Отдадени на жалки интриги, пропити от омраза поради провален личен живот! Омразата не води до нищо добро, вола рие, рие и всичко хвърля на гърба си, народа ви показа на изборите..., не ставате!
10
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Просто махнете паветата и набухайте асфалт отгоре. И без това са супер хлъзгави. Целия град е толаетна, те зор паветата.
9
1
 
8
 
! Отговори
ГЕРБ forever преди 1 година
Светия Синод отговаряше за ремонта и да му се потърси сметка!А инак имаше предложение жълтите павета да се изровят и да се подарят на богатите българи да си застелят именията и да съхранят тази част от националното ни богатсво за своите синове и внуци,които заслужават да живеят в охолство..Асвалт да се положи на тяхно място от фирмите на ГЕРБ,тъй като имат най-много опит!
8
0
 
9
 
! Отговори
gogo преди 1 година
Данчето, кой.
7
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Важното е шкафчинциту да пращи под тежестта на купища евра и тонове кюлчаци. Старият строящ сикаджия,се съсухри от крадене.
6
1
 
15
 
! Отговори
... преди 1 година
Епа така е при герберастията! Видяхме как се "правят" пътища! Видяхме и ка ксе "ремонтират" тунели! видяхме и как се правят и булеварди в София! абе то е ясно едни долапчета с едни пари само се събират! и народа плаща! Та няма ко да се чудим де!!!
5
0
 
5
 
! Отговори
VD преди 1 година
А кой го плаща?
4
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Гледах как редят паветата на едно видео във Фейсбук. Бяха стигнали до място където имаше много разстояние но нямаше достатъчно да се побере паве, та умниците разредиха паветата и запълниха с пясък от страни да не си личи. Мърлява работа. След като ги наредят паветата трябва надзора да ги проверява колко разстояние имат. Работниците си позволяват тази мърлява работа защото никой не ги проверява после.
3
0
 
18
 
! Отговори
зер преди 1 година
въпрос: "Как се упражнява надзор?" отговор: "Не се."
2
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Хубава работа, но българска.
1
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Е как кой?Никой.