Без стари коли в центъра на София от 1 декември

Забраната ще важи 3 месеца
28 юни 2023 15:24, Нели Христова
123
Без стари коли в центъра на София от 1 декември
Снимка: БГНЕС

От 1 декември най-старите и замърсяващи автомобили няма да бъдат допускани в идеалния център на София. Това решение на Столичния общински съвет за въвеждането на т. нар. нискоемисионни зони припомни зам.-кметът по финанси, транспорт и здравеопазване Дончо Барбалов, цитиран от "24 часа".

Забраната ще важи 3 месеца - през декември, януари и февруари. Обособените нискоемисионни зони са две - “малък” и “голям” ринг. Тази зима ограничението ще важи само за малкия ринг, който обхваща идеалния център на града - пространството между бул. „Васил Левски“, бул. „Патриарх Евтимий“, бул. „Ген. Скобелев“, ул. „Опълченска“, бул. „Сливница“, припомни Барбалов. От 1 декември  в него няма да могат да влизат автомобили от най-замърсяваща категория 1.

На сайта на Столична община вече има секция, в която гражданите могат да се информират за ограниченията - https://www.sofia.bg/en/low-emission-zones . За удобство на софиянци, Географската информационна система (ГИС) – София е изработила онлайн карта, в която всеки може да провери дали даден адрес попада в зоните, забранени за преминаване на МПС от ниска екокатегория, както и от кога влиза в сила съответното ограничение. Картата е в тестови период, обясни още зам.-кметът. Тя може да бъде намерена на адрес: http://air.gis-sofia.bg/.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


123
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
93
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
кой измисли тая едерастия дано не живее дълго време ако може и днес да даде фира и цялата му рода
92
0
 
16
 
! Отговори
Еххх преди 10 месеца
Една 30 годишна на газ била по замърсяваща от нов дизел .Тоя дет го измисли това да го сложат зад ауспуха 1 час и на двете коли .
91
1
 
6
 
! Отговори
Слаба памет преди 10 месеца
Гошо *** е прецедател на Общинският съвет? Какво решение да очакваме? Овци гласуват. Защо не коментират готренето на дрехи, гуми и дограми в гетата и защо не събират незаконните къщи където се горят тези тровещи жителите материали? ЗАЩОТО ВСИЧКИ ПАРТИИ СЕ ИНТЕРЕСУВАТ ОТ НЕГРАМОТНИ И ПОДКУПНИ ГРАЖДАНИ.
90
4
 
8
 
! Отговори
Под прикритие преди 10 месеца
Уж заради ЕАкулогични причини, всъщност еУроидиотите искат да ни накарат да се откажем от автомобилите (само обикновените хора) и да ни натъпкат в автобусите и влаковете (без баровците които ще карат свръхскъпи Тесли) за да могат "избранниците" на съдбата да се движат по празни улици ! За тези които не знаят какво е комунизъм...Е те това !
89
3
 
4
 
! Отговори
Читател преди 10 месеца
Чудно как никой от общината не сети да спре достъпа в центъра на всички *** има буфери зони да паркира и градския транспорт го има да го ползват, а жълтите павета са трасе за всички от движещите по Цариградско шосе към Люлин и Южна дъга, защо не ги затворите отровите живеещите в центъра, ама не птичия Ви общински мозък е зациклил. Центъра е гето смрад мизерия кучета друсат *** по тротоари и градинки строени автомобили с майстори простаци се подвизават на всеки ъгъл. Позор.
88
2
 
4
 
! Отговори
Сашо преди 10 месеца
До 89 Ало спри се малко да говориш за старите Руски автомобили .Не намесвай темата Възраждане!Първо меките китки германчетата забраниха Евро4 дизел в Големите градове.Рвро 4 е до 2009 г.Тези п...ли има закон за исторически коли а про по всяка марка навършила 30 години можеш да я караш навсякъде!Получава номера Н и можеш в Бундестага да влезеш!Простотията ,която въртите около Възраждане е дебилска!В Германия има АfD те са вече при днешни избори 2 партия.Против са срещу *** ,зелени,миграцията
87
1
 
4
 
! Отговори
Сашо преди 10 месеца
Чакайте чакайте ,любителчета на Европейските "ценности"***,зделка за стабилност и устойчивост,ваксини,дигитално Евро,.Вие сте затворници вече.2030 е годината на нулирането.Няма работа,роботи,контрол на плащания,клима локдауни,без месо,изкуствени храни и пандеммии.
86
2
 
15
 
! Отговори
Гочо Булгуров преди 10 месеца
санкции ... глоби ... v12 и v8 може, а за 18-20 годишни не може, айде де!
85
0
 
19
 
! Отговори
Xaxa преди 10 месеца
Каруцата е екологично чиста, за нея забрана ще има ли?
84
3
 
6
 
! Отговори
До Крундел преди 10 месеца
Няма значение годината на производство, а колко замърсява което се измерва на ГТП и се слага стикер. Може сравнително нова кола да е по-ниска категория от стара. Стига си лъгал и заблуждавал хората
83
13
 
4
 
! Отговори
Гошо преди 10 месеца
До Крундел--всички коли които не са на ток са стари не баш де, ама са неевропеиски Така че вън от не само центъра ,а и от България ,да си ги карат по Русия и БРИКС,в ЕС няма място за недемократични автомобили , енерогнеспестяващи уреди и пърдящи крави оставящи въглеродни отпечатъци
82
17
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Категория 1 са старите руски лади и москвичи и затова от възраждане се надигат.
81
5
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Пак гласувайте за тях на изборите! После мрънкайте във форума...
80
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Засегнати са ретро колите, е колекционерите да му мислят и онези, които са без електрички.:))
79
1
 
29
 
! Отговори
Гумичка за триене преди 10 месеца
Ще намалите ли ПЪТЕН ДАНЪК тогава ???? Щото реално забранявате хората да ползват ПЪТЯ? И какъв ви критерия щото явно и вие не го знаете? Половината от новите евро плюс две коли са с махнати филтри и излъган софтуер,!!! Как ще го контролирате това ???? Аматьори сте аматьори! Чули че някъде затварят и айде и те !!! Смешни хора братче кво да ги правиш!!!!
78
21
 
16
 
! Отговори
Аз преди 10 месеца
Аз чакам деня, в който коли от провинцията няма да бъдат допускани в София. Или поне да си плащат солидни такси докато пребивават.
77
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Че то нови има ли ?
76
9
 
2
 
! Отговори
Батето преди 10 месеца
До Истина ви казвам!Аз карам Мерцедес 2007 320 CDI (3000 кубика) дизел и е евро 4. За да ти сложат по-ниска категория сигурно нямаш катализатор. Имам приятел с Мерцедес същия двигател като мен но без катализатор + чип тунинг и му сложиха по-ниска категория не помня 1 или 2.
75
14
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
ОТ 1 ДЕКЕМВРИ СОФИИСКИТЕ НОМЕРА ЩЕ ИМАТ ГОЛЕМИ ПРОБЛЕМИ В ПРОВИНЦИЯТА
74
3
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Алоу, центъра на София не е на фандъчка, а на хората,включително тия на които иска да забрани да ходят там щото не могат да си позволят скъпи коли!