800 замърсяващи коли дневно влизат в центъра на София

Това съобщи кметът Васил Терзиев
21 дек 2023 20:30, Стела Стоянова
78
800 замърсяващи коли дневно влизат в центъра на София
Снимка БГНЕС, архив

От въвеждането на забраната за влизане на най-неекологичните автомобили в центъра на София на 1 декември се отчитат над 800 нарушения на ден. Това съобщи кметът на столицата Васил Терзиев.

"Трябват повече информационни кампании и по-добър контрол, за да ограничим влиянието от силно замърсяващите коли. Ще реформираме и надградим идеята за нискоемисионна зона (НЕЗ), която да доведе до реални резултати", коментира Терзиев във Фейсбук в пост, отнасящ се до мерките на Столична община срещу мръсния въздух.

Зоната с ниски емисии на вредни газове заработи в началото на месеца в т.нар. "малък ринг" от центъра на София. Той обхваща централните булеварди "Васил Левски", "Патриарх Евтимий", "Ген. Скобелев", улица "Опълченска" и булевард "Сливница". Забраната за влизане на най-замърсяващите атмосферата коли в него важи до края на февруари догодина. Решението беше прието от предишния Столичен общински съвет преди около година в изпълнение на решение на Софийския градски съд.

При старта на НЕЗ обаче кметът Терзиев поясни, че  предишният екип на общината не е провел активна разяснителна кампания, което може да доведе до объркване сред хората. Ето защо при първи нарушения те ще бъдат предупреждавани и няма да бъдат санкционирани. Днес Терзиев не посочи дали сред тези 800 нарушения дневно има хора с повече от едно влизане и дали вече има глобени шофьори, пише "Сега".

От началото на декември са извършени над 450 проверки на обекти, потенциални източници на замърсяване на атмосферния въздух, съобщи още Терзиев. "Съставихме 65 акта и глоби с фиш. Само вчера проверките бяха 87. За сравнение в миналата година за периода 1-20 декември са извършени 44 проверки и съставени 32 акта, а през 2021 г съответно 30 проверки и 16 акта.И днес Столичният инспекторат ще продължи да проверява обекти из града, за да намалим максимално нарушенията", съобщи още кметът.

Той поясни, че фокусът е върху замърсители като автосервизи, пунктове за смяна на гуми, цехове и строителни обекти. "Най-честите нарушения са за нерегламентирано горене и замърсяване от строителни обекти като транспорт на отпадъци без чергила, замърсяване на улиците от камиони с кал по гумите и др. Ще продължим да помагаме на софиянци да спрат да горят дърва, въглища и отпадъци за отопление. Затягаме и контрола върху нерегламентираното горене", написа Терзиев.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


78
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
65
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Една печка, в която горят гуми и други подобни, замърсява колкото 40000 автомобила. Една печка, в която горят въглища, замърсява колкото 5000 автомобила. Една печка, в която горят само дърва, замърсява колкото 1000 автомобила. Средно една печка замърсява колкото 10000 автомобила. Тези 800 автомобила за 10 часа замърсяват колкото една печка, в която горят гуми за 12 минути.
64
1
 
3
 
! Отговори
баба мара преди 4 месеца
защото няма паркинги на метро станциите 12 години избирахте герб сега накого се оплаквате всичко е застроено искам всички кметове преди изборите дадекларират с какви имоти напускат поста
63
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Т.нар. "център" е усред Софийското поле, Замърсеният със сажди, феноли, прахоляк и т.н. въздух от периферията на цялото поле се стича към "центъра" и няма накъде да се оттече, освен с времето да се утаи. Колите с мехлем да ги намажеш.
62
3
 
1
 
! Отговори
Сменете столицата преди 4 месеца
До АнонименСменяйте я тази столица със Велико Търново или Русе. Географията няма да я победите .
61
1
 
3
 
! Отговори
Ганчо-балкански преди 4 месеца
Височайшите особи се срамуват от българския автопарк, щото е стар и ги излага в центъра на София, иначе те знаят, че няма да постигнат нищо с тия зони и тия Еко стикери дето ги пляснаха по средата на джмовете на колите за пари, да пълнят държавната касичка, обаче не си признават, че ни е скъсан джоба и половината българи едва вържат двата края, ама иначе мерак за шенген...с 300евро пенсии.
60
6
 
1
 
! Отговори
Само яки Глоби преди 4 месеца
За рус0робите с дъртите дизелови ке не фи, Има и такива от 2005г Бмвта и Мерцедеси къде нацистите са ср Али у тех и ГанYO си ги е купил нов внос от горублянските джамбази а то пуши черно и върви на Москвич
59
0
 
3
 
! Отговори
пак този преди 4 месеца
Много интересен факт! Автомобилите замърсяват предимно през зимата! Просто няма как да е от друго!
58
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Пак ще го напиша, че дано някой разбере. София се намира в Софийската котловина. КОТЛОВИНА --->Ниско поле между планински възвишения. Някога е било дъното на езеро. И къде да се проветрява? Към Витоша? Викяр? Люлин? Да не изброявам другите. Целият този прах ще прескочи планините ли? И какво става с въздуха и всичко, което носи със себе си при ниски температури? Слягат се частиците към Земята. Какви ти зони, какви глупости като всичко е в един кюп?!? География и Физика за 7-ми клас е това!!!
57
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Зона добре,ама като не минават а заобикалят,то няма как да се спре изгорелите газове да преминат.Пак няма да дишат чист въздух депутатите в ЦЕНТЪРА!
56
0
 
7
 
! Отговори
Васко Кметицата преди 4 месеца
Ауспуха и задното ми гърне са тотално разбити! Трябва да отида на автотенекиджия за основно изчукване!
55
1
 
5
 
! Отговори
до 56 преди 4 месеца
сигурно е правилно да спираш от движение коли които по малко замърсяват от други които замърсяват повече но са няколко години по нови,дано след време спрат и твоята кола ***
54
6
 
3
 
! Отговори
Алекс преди 4 месеца
Кметът Терзиев да не го играе страничен наблюдател и само да ни информира за количеството нарушители.Мярката е правилна и трябва да наложи спазването и.
53
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
добре беше измислено "по добре държавна собственост пред държавна сигурност", сега няма да отговори никой отново защот колите на газ не са с привилегии след като замърсяват по малко от по новия мощен дизел с два уаспуха изотзаде,важното е да не се пречкат бедняците на тея със синята кръв У центърО
52
0
 
2
 
! Отговори
gele преди 4 месеца
Системата им няма лиценз така че всичко е бля бля.
51
1
 
4
 
! Отговори
До 32-Всеки ден ги г преди 4 месеца
Скъсаният Ц_Ървуланко тръгнал акъл да дава ,и да говори за комплекси?! :) :) :) Да,и аз сипвам по 20-30 лв. през ден,за да си заредя магазините ми в центъра на София .Е,и?
50
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Политиците нарушават всички закони, а искат от народа да ги спазва??
49
0
 
8
 
! Отговори
(-_-) преди 4 месеца
Ами всички тия болници, които горят всякакви био-отпадъци, пластмаси и прочие в крематориомите си? Това не е замърсяване, нали? Само в пирогов сигурно тонове месечно се горят.. Дано да бъркам, ама едва ли!
48
0
 
4
 
! Отговори
мак преди 4 месеца
Скоро само д.татите и въобще политици по света и у нас ще имат право да карат коли, да пътуват със самолети за седЕнки, такива ми ти работи. Но споко, ес се стреми към 0 емисии и скоро ще забрани всякакви коминчета и лоши котли. Ще караме на вятър и слънце, когато ги има, де.
47
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Да бе. И всички в тия печки горят пластмасови бутилки да се греят. Глупости!
46
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Интересно колко печки работят в този център, където има забрана за някои. коли? Все пак печките са големите замърсители. В този район има доста къщи с дворове и ако работят 1000 печки, това замърсява колкото 10 милиона автомобили.