Fedde Le Grand: Някои диджеи ограничават феновете

Световноизвестният диджей очаква яко парти на SPIRIT-a
Обновена: 2 авг 2012 09:30 | 30 юли 2012 17:24,
3
Fedde Le Grand: Някои диджеи ограничават феновете
Fedde Le Grand. Снимка: Solar Summer Festival

Fedde Le Grand е един от най-бързо прогресиращите диджеи в световен мащаб. В последното издание на най-престижната класация за диджеи той прогресира и стигна  No14, но ако се прави подреждане в предпочитанията на българската публика със сигурност ще бъде в челото.

Освен любовта на феновете, Fedde Le Grand получи и поредното признание от световната музикална критика. Той беше отличен с две от най-престижните награди на състоялата се през март в Маями Winter Music Conference. International Dance Music Awards му връчиха приза за „Най-добър ремикс” за супер хита, който сътвори от парчето на Coldplay “Paradise”, а Beatport за „Най-добър техно трак” за друг сингъл, който издаде с Toolroom Records – „Metrum”.

Той ще бъде гост на Solar сцената на предстоящия фестивал SPIRIT of Burgas, а дни преди да пристигне у нас даде интервю за Dnes.bg.

Кога и как почувствахте, че музиката е вашата съдба и как избрахте да станете DJ?

Винаги съм се интересувал от музика, от най-ранна детска възраст. От слушането на поп и фънк по радиото като дете до диджей партитата сега музиката винаги е била част от моя живот. Не мога да кажа, че още като малък съм я определил като моя съдба, но винаги в мен са бушували звуци и ритми.

Започнах да се изявявам като диджей в училище, пусках пред приятели на купони. После започнаха все повече и повече концерти, да записвам ремикси и парчета и така в един момент, вече имах и финансова възможност, реших че искам да се занимавам с това.  

През 2006 продуцирахте едно парче-икона за електронната сцена - "Put Your Hands Up For Detroit". За много музиканти е трудно да се развиват, след като са дебютирали с такъв хит. Вие обаче сте част от най-добрите диджеи в света. Какъв е пътят към успеха и трудностите по него?

Пътят към успеха изисква много работа, много всеотдайност и много жертви. Няма да се получи нищо ако  мислиш за бърз успех и лесен живот.

За мен винаги е било важно да се развивам като артист и рецептата е да си в час с тенденциите, да си отворен към новите влияния, но и да останеш верен на собствените си ценности и принципи.

Работата може да е много, да си през по-голямото време на път, далеч от приятели и семейство, но всичко си струва. Усещането, което имаш, че си се задържал на голямата сцена е невероятен, още повече като знаеш какъв труд си положил.

Мисля, че "Put Your Hands Up For Detroit" се превръща в част от миналото ми. Важна част, но от тогава съм продуцирал много песни. Миналата година пет от тях бяха номер едно в Beatport, още един трак тази година, спечелих Best Techno track, Best Alternative Track миналата година, появи се албума Output. Направих ремикси на Мадона, Роби Уилямс, Моби, Coldplay. "Put Your Hands Up For Detroit" бе чудесен старт, но за мен си беше точно това - началото за по-големи неща.

Каква беше повратната точка в кариерата ви, когато разбрахте, че сте направили правилния избор да станете DJ?

Никога не имало истинска повратна точка, всичко е било постепенно изкачване. Всяка година се опитвам да погледна назад какви успехи съм имал, но да отчета всички грешки. Защото мисля, че можеш да научиш адски много от тях. И се опитвам да не ги повтарям.

Къде са били най-яките партита за вас?

Мога честно да кажа, с ръка на сърцето, че за мен "Ялта" в София е най-доброто място за един диджей. Да правиш партита по 8 часа, с невероятна публика, без да мислиш кога трябва да приключиш - това е невероятно!

Тази година Ultra Music Festival в Маями също бе уникален, енергията на публиката бе фантастична. Имах чувството, че ако пусна клечка с кибрит на пода всичко щеше да се запали, толкова бе наелектризирано партито.

Какво мислите за развитието на EDM сцената през последните години? Тя направо избухна - мащабни концерти, големите имена имат славата на рокзвездите, но пък има и доста критици.

Мисля, че нещата са 50/50. Разбира се, сцената стана по-голяма, все повече хора навлизат, а виждаш и едно ново поколение, което е вдъхновено от денс музиката.

Но в същото време, ако трябва да бъдем честни, има диджеи, които пускат само парчета от Топ 20 на Beatport, които всеки знае. А има толкова много музика - от диско до Detroit Techno, от старите хаус до големите рейв парчета на 90-те години, електро, хип-хоп. Има избор от хиляди песни, с които можеш да направиш сет, едно наистина музикално пътешествие.

И мисля, че концетрирането на шепа "големи" сингли, които са популярни в този момент, лишава хората да усетят истинския вкус на денс музиката. Ограничава ги. Особено младата публика има нужда от по-голям хоризонт, не да слуша на дансинга примерна радио класация.

В едно спиращо дъха видео - "A Day In The Life", пускате в три държави за по-малко по 24 часа. Какво е да водиш такъв бляскав живот на бързи обороти, пътувайки из целия свят?

Това беше невероятно пътуване и преживяване! За щастие имахме частен самолет, за да ни заведе там, където трябваше да бъдем, и всичко това в един ден. Този живот не е толкова бляскав, колкото някои си мислят. Разбира се, това е моята работа. Прекарвам много време в хотели, летища, в самолети. Далеч от моето семейство и приятели. Но когато застанеш зад пулта, музиката звучи около теб и виждаш щастливи хора разбираш, че изживяваш своята мечта.

Много хора смятат, че работата на DJ е лесна и всичко се получава само с няколко кликвания на мишката и удара по клавиатурата и хоп - всичко е настроено и направено. Какви са трудностите при продуциране на траковете?

Ха-ха, иска ми се да е така! Аз съм перфекционист и може би съм си моя най-голям враг. Създаването на един трак ми коства седмица усилена работа, понякога и повече.

Ако някой си мисли, че една песен става за няколко часа - греши. Или пък не е вложен целия потенциал. Представете си какво е да направиш нещо за час, и какво е ако си работил цяла седмица по него.

За това се стремя моите сетове да са изпипани, да знам, че това, което съм направил не го е правил друг, нещата ми да се открояват.

Вече сте гостували доста пъти в България, вече сте любимец на българската публика. Какво да очакваме от вас след броени дни на SPIRIT of Burgas?

Имам цял тон нова музика, която ще опитам да представя. Познавам темеперамента на българската публика и нямам търпение да направим заедно едно голямо шоу!

Върху какво работите в момента, да очакваме ли нов албум?

Новините се разпространяват бързо. Работя върху втория си студиен албум, имам 4-5 готови песни. Но има дълъг път докато стигна до момента, в който ще съм щастлив от работата си и ще го предложа на публиката.

Това не е като да направиш един трак. Трябва да има яки парчета, но и нишка, която да има смисъл и да ги обединява. Надявам се до края на тази или в началото на следващата година той да бъде готов.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


3
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Аз пък довечера съм на Спирита в Бургас!Пукайте се от яд, комунисти мръсни, дето вкарахте децата си в капана на поредица правитерства, като гласувахте така
1
9
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
И точно пък ти, с мега *** парти в Ялта се намери да го кажеш...