900 лв. таван за лекарски екип

Здравното министерство даде свобода на болниците да вдигнат цените
31 май 2011 17:25,
53
900 лв. таван за лекарски екип
Първото бебе за годината в Първа АГ болница "Св. София". Снимка: Архив Булфото

След 2-3 седмици всяка болница сама ще може да определя таван за избор на лекарски екип, защото той вече няма да е обвързан с цената на клиничната пътека.

"Лечебните заведения няма да могат да взимат повече от 900 лв. от пациент при избор на екип при каквато и да е оперативна намеса или раждане“, обяви министърът на здравеопазването д-р Стефан Константинов.

По думите му до 2-3 седмици новите промени ще бъдат публикувани в Държавен вестник и ще влязат в сила.

Досега максималната цена за избор на екип беше 950 лв., като тя се изчисляваше като процент от цената на клиничната пътека за съответната специалност, обясни той. Правилата бяха въведени в началото на годината.

С промените пределната цена няма да е зависима от клиничната пътека, а всяко лечебно заведение ще преценява за коя операция каква ще бъде таксата за избор на лекарския екип.

Така например от началото на годината родилките плащат по 350 лв. за избор на екип, което е 75% от клиничната пътека за раждане, сега всяка болница сама ще реши дали да не увеличи цената до максималните 900 лв.

Още по темата

Изборът на екип обаче не е задължителен, успокои Константинов.

Ако пациентът няма претенции към специалистите и е здравно осигурен, би трябвало да получи безплатно лечение.

"Близо 70 на сто от бъдещите майки раждат, без да направят избор на екипа, каза пред журналисти доц. Елиан Рачев, директор на АГ болница "Св. София". Подкрепи го и колегата му д-р Иван Костов от АГ "Шейново“.

С такъв регламент – за "таван на цените" за избор на екип, ще намалеят случаите на пари, давани "под масата", според доц. Виктор Златков, директор на АГ болница "Майчин дом".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


53
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
51
0
 
1
 
! Отговори
А преди 12 години
Не е задължителен избор на екип, стига да не ти се наложи планово секцио (по медицински показания), тогава пак те задължават да си платиш. И как да стане това, като болничния ми е 340лв (защото съм била студетка и ме орязаха с тези 12 месеца назад при изчисление на доход)? Не е приятно да чакаш близначета, да трябва да им осигуриш куп неща и да трябва да платиш на болницата още 900лв, защото избор нямаш.
50
2
 
1
 
! Отговори
До Коко преди 12 години
НА теб самия явно ти липсва образование, да не говорим и за мисъл, ние да не ги печатаме тия пари, бре? Ако утре ти хвърлят едни шамари на улицата и ти земат колата, от 121, да ти кажат 2 бона за избор на екип, иначе не пращаме кола.*** смотан.
49
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
да обясня на питащите защо плащат осигуровки ,а после си доплащаме : осигуровките ги плащаме за ***,а когато ние си раждаме,си плащаме за нас. това са си 2 отделни рекета,господа!..............иначе,раждането е безплатно,твърди министър константинов,и може би това е вярно само за него,защото още не е раждал.
48
0
 
2
 
! Отговори
Гербераст преди 12 години
Политиката на правителството на нашия любим ръководител инженер доктор генерал Бойко Борисов е най-правилната и най-социалната в целия Европейски съюз!
47
2
 
4
 
! Отговори
!!!! преди 12 години
mmddaaa..mnooogo humanno spriamo horata,i nai veche jenite,koito osiguriavat budeshteto pokolenie na tazi durjava!!Mnogo..ama mnogo umno!Ne plashtam osigurovki!Nikakvi! I niama da plashtam.Edna stotinka niama da dam na durjavnia kradliv aparart!Shtom za vsiako neshto triabva da si doplashtam ..gore dolu,okolo,ima niama 80%,nevijdam smisul da plashtam osigurovki!Kradci!! Moshennici!!Hora ne im plashtaite..vnasiaite si tezi pari na smetka,da se trupat+10% ot vsiaka zaplata,tova e nai-umno
46
4
 
2
 
! Отговори
коко преди 12 години
до @ 48Стани лекар и тогава пиши.Като ги пращаш(лекарите) в Швеция,тогава врачките ще те лекуват с билки.Не обиждай , много е грозно. Сигурно и средно специално нямаш.Не съм ***, а инженер, мисля , че си върша работата добре, след като съммного години на тази позиция. Има много правописни и логически грешки в постати и трудно се разбира "мисълта" ти.
45
0
 
7
 
! Отговори
до КОКО преди 12 години
Ей ***.....А здравната каса защо не плаща,за какво ми ги зима тия 450 лева всеки месец бе буклукА *** кво праат,как ше плащат?Живея до Пирогов-там е орда от ***-кой ги лекува тях а ***?!?!?!Кто искат повече пари да стачкуват или да заминават за Швеция!!!Търсят се ХораВсичките го ядем по равно,защо лекарите тряа са привилигировани!!???Искам да въведат и 800 лева за избор на монтйор- ЛЕКАРИ БУКЛУЦИ!!!
44
1
 
8
 
! Отговори
СБОГОМ РЕФОРМА преди 12 години
Държавен рекет !!!!Евала министър Константинов !
43
0
 
16
 
! Отговори
PHANTOM MENACE преди 12 години
вдигаме тока, вдигаме парното........вдигаме цената на живота....поздравления ***....
42
12
 
8
 
! Отговори
коко преди 12 години
Работя в болница. Не съм лекар, но виждам какво правят, да отвориш ЧОВЕК,да го режеш и после да го зашиеш и той да оживее , НЕ Е КАТО ДА РЕМОНТИРАШ компютър или печка.900 лева е ПОДИГРАВКА за лекарите. за това ще вземат рушвети.За лекар специалист минимум 2000, МИНИМУМ!Само с " благодаря" не става!. Всеки който легне на операционната масаще дава мило и драго за живота си, затова на ЛЕКАРИТЕ трябва да се плаща!!!Не пожелавам на никой да го разбере!
41
2
 
13
 
! Отговори
потърпевщ преди 12 години
защо се гаврите със здравето на хората.Всички ли в Б-я вземат заплати по 900 лв.Какво плащаме със здравните осигуровки? Защо тогава увеличихте заплатите на лекарите? Никой не мисли за народа.
40
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
до 41Не знам колко е минималната заплата,преди 2-3 седмици показаха едни по строежите дето уж вземали минималната...па се оказа 1700 лева реално.Министър Тотю Младенов ги беше сгащил.Тъй че недей да пишеш с ГОЛЕМИ БУКВИ общоизвестни факти;)
39
3
 
18
 
! Отговори
Съвсем случаен преди 12 години
"Така например от началото на годината родилките плащат по 350 лв. за избор на екип, което е 75% от клиничната пътека за раждане, сега всяка болница сама ще реши дали да не увеличи цената до максималните 900 лв." (цитат от текста)Дали тези пари не ги плащат само българските родилки?За *** дали важи?Как мислите???
38
3
 
15
 
! Отговори
34898 преди 12 години
да ама е близо 4 ПЪТИ МИНИМАЛНАТА ЗАПЛАТА В РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ !Лошото е ,че уж плащаш ОСИГУРОВКИ пък после все нещо се доплаща от джоба.еми ако не сме ходили 5 години и сме плащали какво е станало с ПАРИТЕ НИ!?+?и защо после се оказва ,че ПАРИТЕ ГИ НЯМА((((
37
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
@33-rigre- Предлагам ти да кандидатствуваш медицина и ако те приемат и завършиш- стани лекар и преглеждай и лекувай хората безплатно. Обещавам да ти издигна паметник със собствени средства и ще кръстим град на твоето име. Готов ли си? Или само устата ти е голяма. Аман от празноглави отворковци, дето само плямпат и нищо не вършат.
36
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
900 лв таван за лекарски екип за раждане на нов живот...Почти колкото е цената на една бензинова помпа на който и да е нов автомобил.
35
3
 
7
 
! Отговори
? преди 12 години
много ме притеснява това би трябвало в изречението - Ако пациентът няма претенции към специалистите и е здравно осигурен, би трябвало да получи безплатно лечение.т.е. няма гаранция, че ще получи, нали :)
34
1
 
9
 
! Отговори
! преди 12 години
Някой да е усетил ама поне няяякакво облекчение в живота си- в каквато и да е сфера, от както "Герб" е на власт?! Кога за последно сте се събуждали сутрин с лека душа и без назойливата мисъл в главата: "От къде ще си взема парата днес за еди какво си?"
33
5
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Абе скоро някой от докторята ще е пациент на колегите си, ама да видим кой ще е...
32
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Скоро на колежка дъщеря и роди, ако знаете какви мъки, какво нещо е било три пъти са я връщали с болки през пет минути защото нямало достатъчно разкритие, още малко щяла да роди на улицата, а на всичкото отгоре без да са избирали екип са им искали 300 лв. за избор на екип и направо ще кажа болницата - окръжна София, е все пак докато е раждала са били добри