Съд отказа да смени турските имена на семейство с български

Съпрузи завели дело в Златоград, но молбата им е отхвърлена
11 юли 2011 23:38,
237
Съд отказа да смени турските имена на семейство с български
Снимка: Булфото

Районен съд-Златоград отказа да смени с български турско-арабските имена на съпруг и съпруга от града, съобщиха от съда.

Семейството завело дело, за да смени арабските си имена със светски български.

Пред съда те заявили, че по произход са българи, с мюсюлманско вероизповедание, като считат, че не е важна вярата, а произхода, поради което се считат българи и искат да носят български имена.

Двамата заявили, че са българи, родени на българска земя и желаят да носят български имена, както и поддържат, че са на преклонна възраст и искат да си отидат от този свят с български имена.

В представените актове за раждане върху имената на семейството от турско-арабски произход са отбелязани български имена.

Двамата са носили български имена до 1993 г., когато са ги сменили с турско-арабски, като тогава поискали от съда да се представят с турски.

Съдът е отказал да смени имената на двойката, тъй като не са налице предпоставките на Закона за гражданската регистрация, допускащи промяна на собственото и бащиното име на молителите.

Разпоредбата на закона предвижда, че промяната на собственото, бащиното и фамилното име се допуска от съда въз основа на писмена молба на заинтересования, когато то е осмиващо, опозоряващо или обществено неприемливо, както и в случаите, когато важни обстоятелства налагат това.

В конкретния случай нито една от визираните в посочената разпоредба предпоставки не са налице, посочват от съда.

Изложените от семейството обстоятелства за допускане промяната на имената не са нови, а са били същите и в производството при първоначалната промяна на имената.

Освен това субективната нагласа на молителите да носят българско име не е достатъчно основание за възстановяването, тъй като не съставлява "важно обстоятелство"- по смисъла на закона, мотивират се още от съда.

Настоящите имена на молителите са рождените им, възстановени по тяхно искане през 1993 г. и впоследствие не са настъпили обстоятелства, които да обосновават нова промяна, заключват магистратите.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


237
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
213
2
 
3
 
! Отговори
Томас преди 12 години
217помаците - потурчените Българи - стигат до чаталджа и натриват носа на турците - това е добре да го знаеш.
212
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
строежът на католическата църква започва през 1878г, синагогата е построена 1909, а православана църква на мястото на света Неделя има от 10-ти век!!! Ние българите сме толерантни към всички вяри!!! не се опитвай да изопачаваш фактите!!! и не бъркай българския народ с комунистите!!!
211
2
 
2
 
! Отговори
разликата преди 12 години
Май турците не палят и не рушат. Пък и не претендират нито за камбаните, нито за посетителите на храмовете...Не е както в България де..
210
3
 
1
 
! Отговори
до 219 преди 12 години
Да, прав си за таво ,че джамията, православната,католическата църква и снагогата са много близо една до друга в София. Но те НЕ СА построени по ваше време. Те са построени и са там от времето на Османците. Вярно е , че няма размирици в България, никой и НЕ иска да има такива. Мират е по-ценен от всичко на света. Но до кога ще мълчат тези които от 133 години мълчат? Или мислите,че щом мълчим сме овце за клане и даром ще си подадем врата да ни колят ли?А какво правите вие можеш да видиш ето тук:youtube/watch?v=J7XEfZg60-s
209
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
провокаторите на религиозна основа трябва да бъдете избити до крак, БЪЛГАРИЯ е свободна държава!!! Това което се получи в сърбия(сърбин, сърбин да избива) няма да се получи тук!!!
208
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
не, не, не обвинявай мен и нашето "прокълнато" племе, обвинявай турците и техните "роби", не политизирай клетвата ми, БКП, ДПС, АТАКА, те са плод на вас турци, целящи да унищожите мира в България(единствената държава в европа, в която няма размирици на религиозна основа) София е град в който има на малък периметър синагога, джамия, католическа и православан църква и никой БЪЛГАРИН никога не е пречил когото и да е било да си изповядва вярата!!!
207
5
 
1
 
! Отговори
ДО 215 преди 12 години
Клетви а? Клетви към потомъка на онези които ги гоните, колите, бесите,убивате от 133 години насам.Мир не им дадохте ни дедите ми , ни на татко ,нито на мен. Кълнеш а?Ти първо проклинай утробата която те е родила в тази долна страна, като потомък на крадливо, лъжливо, грабливо, племе, племе прокълнато за винаги.Забравяш за униженията, преследванията, мачкането,открития затвор, присмехите,студените зимни нощи прекарани в планината от деца и майки,страха и тяхната клетва.НАД ВАС ВИСИ ТАЗИ КЛЕТВА
206
7
 
1
 
! Отговори
до 215 и 216 преди 12 години
Първо 215: Не можеш да ме кълнеш защото ти и твоето племе е прокълнато и кълнато от векове, това което го казвам е истина ,ТУРЦИТЕ- населяващи Родопите НЕ СА българи. А проклятието ти го връщам увеличено по сто пъти, нека Всевишния ти даде всичко що си ми пожелал,на тебе и всички от близката и далечна рода твоята и на съпругата ти сто пъти в по-вече.Кой знае на твоята рода що грехове тежат.*** ТАКАВА.До 216: Турците в Родопите са се борили, бориха се и се борят още само срещу едни-булгарите.
205
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
до помаците, чети история да видиш как помаците са избивали турци през войните за национално освобождение!!!
204
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
до помаците, турски *** дано цялото ти семейство и целия ти род, и цялата ти нация се зарази с лъчева болест!!! аз съм попско чадо и моите клетви хващатат, без да се връщат!!! Ти *** мизерен, ще се мъчиш цял живот от тук нататък за това, че насаждаш омраза между нас българите!!!
203
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
ей дано умрете в страшни мъки, тия дето насаждате религиозна омраза в нас българите!!!
202
2
 
5
 
! Отговори
Контра - Атака преди 12 години
Турската конституция е категорична :"ВСЕКИ РОДЕН В ТУРЦИЯ, Е ТУРЧИН "Турската конституция е категорична :"ИМЕНАТА НА ТУРСКИТЕ ГРАЖДАНИ, НЕ МОГАТ ДА ПРОТИВОРЕЧАТ НА ТУРСКАТА ИМЕННА ТРАДИЦИЯ "
201
0
 
4
 
! Отговори
до 201 преди 12 години
И руснаците от после станаха велика държава и за това тези които са били велики преди тях не ги обичат. Киевското княжество го има много ама много преди русия да я има така,че няма държава-няма език.Същото както Македония я има още преди новата ера и е голяма ИМПЕРИЯ..Наистина``помаците``не идват от никъде, от Азия идват КУМАНИТЕ а не``помоците``такава етническа пренадлежност няма-нея я измислихте ВИЕ. Значи до Самоков и Македония могат да идат но до Родопите НЕ и ЗАЩО? СТЕНА ЛИ ИМАШЕ? ЛЪЖЕЦ
200
6
 
2
 
! Отговори
помаците преди 12 години
Именно хората наричани от ваша страна Помаци, печенезите , узите и къпчакзите през 1071 година в битката при Малазгирд между войските на АЛПАРСЛАН и Византийския Ипрератор Ромен Диоген IV чувайки брадската реч на турците преминават в техните редици и така предрешават края на битката която отваря широко врътите на Анадола за турците. В същата битка на страната на Диоген са и някои славянски племена(за БЪЛГАРИ въобще не се споменава).Четете господа,четете и чужда история, вашата е до болка фалшива
199
2
 
2
 
! Отговори
до Венелин преди 12 години
Ако доживеем до деня който очаквам с нетърпение, аз лично ще те поканя пред ходжата...Мразя насилието, такива закачки ги приемам като най-долно вмешателство в личния живот на Ч О В Е К А..Но за такива като вас е нужно да се говори със същия език на който вие говорите..Мръснишки, подигравателен, с ехото на хора които са избрани да решават съдбените на народа..Дай Боже да го доживеем този ден...Аз си знам работата
198
9
 
3
 
! Отговори
Помаците преди 12 години
Помаците са Т У Р Ц И НАША КРЪВ,НАША ПЛЪТ..Те издържаха на издевателствата на Царство България след Балканската война , те издържаха на огромния открид затвор сътворен от идиотската мръстна ,кървава, просташка, изостана БЪЛГАРСКА комунистическа партия и дадоха първите скъпи мирни жители пред олтара на ТУРСКАТА НАЦИЯ.Именно ТЕ дадоха пример как да се борим срещу онези палчища които цвета и идеологията си менят но нравите и плановете си никога и винаги са готови да ни убият и унищожат всячески!
197
6
 
1
 
! Отговори
до 197 преди 12 години
Тези извехтели комунистически изцедки и измислици, ама досущ същите ги чувахме за турците в Делиормана, Герлово, Добруджа,Бургаско, Кърдалияско..значи накрадко навсякъде където имаше турци.Тъкмо една баба/един дядо припаднал та ще издаде Богу дух и видиш ли някакво медалионче на връта който..т.н. ама същото- аз мога ли да ви е..мамката? Къде избягаха помаците от вас бе ***? Къде са хората от селата и градовете на Родопите ве мръстни фалшификатори.Защо изтребихте мирното население ве убийци?
196
2
 
6
 
! Отговори
Венелин преди 12 години
Да идат в черква да се покръстят на християни и тогава ще имат основание!
195
2
 
4
 
! Отговори
ВВ преди 12 години
Те били възрастни хора...едва ли са имали задни планове ..хубаво е било да им върнат българските имена, щом цялата фамилия са с български имена
194
1
 
10
 
! Отговори
атаман преди 12 години
Помаците са българи мохамедани и като искат да си сменят имената е достатъчен мотив да заявят че вече не са мохамедани. Религията не променя етническия произход!!! А тези които не мислят така бих попитал, ако приема аз будизма ще стана ли китаец?