Правец тържествува, чества 100 г. на Тато

Първанов и Борисов също са поканени на празненствата
Обновена: 7 сеп 2011 10:47 | 7 сеп 2011 07:00,
839

Портрет на Тодор Живков от Златю Бояджиев. Снимка: Булфото

 

Изчистен и постегнат, Правец ще посрещне днес всички, които искат да отпразнуват 100-годишнината от рождението на първия държавен и партиен ръководител на социалистическа България – Тодор Живков.

В града ще бъде открит нов бронзов бюст паметник на другаря Живков – част от тържественото отбелязване на юбилея, организирано от Инициативен комитет.

В него членуват бивши и настоящи партийни величия – като Георги Йорданов (министър на културата по времето на Живков) и Георги Стоичков ( бивш министър на транспорта, след това министър на строителството).

В инициативния комитет са и членове на БСП Евгени Узунов, Антон Кутев, д-р Евгени Кандиларов, доц. д-р Искра Баева и Жени Захариева.

Сред организаторите е и Областният управител на София - област Красимир Живков, бивш кмет на Правец.

Естествено, присъстват и дейци от града - Димитър Найденов, о.р. генерал Бончо Бончев и Христо Василев. Сред тях е и името на бизнесмена Румен Гунински.

На тържествата са поканени президентът Георги Първанов и премиерът Бойко Борисов.

Историческият музей в града ще представи подаръци и фотоси от срещите на бившия Първи с чуждестранни лидери, събирани в продължение на 33 г. 

Изящните предмети вече са били представяни в различни градове от страната. Посетителите ще могат да видят и известното „Седло за камила“, подарено на Живков от либийския лидер Муамар Кадафи.

Освен това преди дни директорът на музея Татяна Борисова обяви, че премиерът Борисов се е съгласил да им предостави безвъзмездно цялата колекция от дарове на бившия Първи.

Следобед при паметника на Живков, открит преди 10 г., с разрешението на военния министър Аню Ангелов, представителния ансамбъл на Българската армия ще изнесе концерт. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


839
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
55
5
 
10
 
! Отговори
строител/грабител преди 12 години
Никой не може да измести и двамата от историята. Т.Ж. ще си остане като един от строителите на България, а банкянската мутра, колкото и да се напъва - като един от грабителите на държавата.
54
0
 
10
 
! Отговори
Аничка преди 12 години
Аз например съм участвала активно в почти всички митинги и шествия в защита на българската природа и екология, а също така съм засадила лично множество дръвчета.
53
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
За българина свободата е да яде,да пие,да *** и да има далавера!Тогава е голям патриот!Забрави да споменеш "без да плаща"
52
5
 
2
 
! Отговори
BKP преди 12 години
MADE IN BG..........
51
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
mnogo komunisti v saita be. niamat li rabota - ah zabravih te nikoga ne sa rabotili.
50
6
 
5
 
! Отговори
132 преди 12 години
Всички изказали се, без изключение изказват безрезервната си подкрепа и възторг от предложението на другаря Тодор Живков България да спре да съществува като независима държава. Добавка : На един от предишните пленуми през юли 1963-та Живков дефинира до пределна яснота разбирането си за държавния суверенитет: Суверенитета народът го разбира да има ядене, да живее. Ето това е суверенитетът!
49
4
 
21
 
! Отговори
за 40 и за 10 години преди 12 години
За 40 години на върха във властта на България, Т.Ж. не си "купи" дори една панелна гарсониера в София. Не се обогати лично. Не успяха да го осъдят. За 10 години във властта -"главен секретар, кмет, премиер" метресата на Б.Б. стана банкерка, мултимилионерка, малки ВЕЦ, соларни ВЕЦ, вятърни ВЕЦ, "слонски треви" и т.н...А приближените му - Цецо, Андрей Иванов, Мозъка........само за пет-шест години "построиха за себе си това, което Т.Ж. не искаше и затова не го направи за 40 години". Б.Б. и кликата
48
2
 
16
 
! Отговори
Имигрирал Ром преди 12 години
Децата ръстът и стават простаци...Дори и нас ***, тогава ни образоваха и караха да работим... Бивали такива работи, то не можеше да се помисли за крадене...имаш пари, безплатно образование, безплатно ..безплатно...безплатно...Нямаше къде да си похарчи парите човек, ейтакива ти проблеми ***.....
47
4
 
13
 
! Отговори
Аничка преди 12 години
Нека всеки, който преди на оплюе Живков да напише какво е направил за България?
46
3
 
4
 
! Отговори
до 17 преди 12 години
Напротив,беше решено от цк на бкп,и лично от бай тошо!Но руснаците отказаха!Защо,те си знаят!Не става въпрос за комунисти и фашисти!Става въпрос за нас,българите,тотално лишени от чувство за държавност!Едно време припадахме от умиление пред "братушките",сега-пред новоизлюпените ни евроатлантически" приятели"!За българина свободата е да яде,да пие,да *** и да има далавера!Тогава е голям патриот!
45
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Тодор Живков е бил полу-нелегален, т.е. той се е криел под полата но М. Малеева, но никой не го е търсил. И защо да го търси? Живков е бил агент на Гешев и след 9.9.44 год. е съсипал всички истински комунисти, т.е. вярващи, че се борят за свобода и равенство, и докарал България до априлския пленум, когато яхва властта и става диктатор, а семейството му и членовете на ЦК и техните семейства стават "богоизбрани".....за целта Живков и ДС унищожават всеки инокомислещ, можещ и интелигентен човек.
44
7
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
tova li e obi4ta kam naroda da mu se zabranjava da slu6a zapadna muzika, ***, izlizania v 4uzbina, privilegii za komunistite i dezata im pri sledvane, rabota i pr. i pr. tova be6e diktatura i robstvo za 4etvenata napast, koiato dovede BG do sega6noto polozenie i to za o6te dalgo vreme, za6toto i pra pra vnuzite im sa vse o6te na vlast.
43
4
 
3
 
! Отговори
123 преди 12 години
Курсът на партията за най-тясно сближение, а в перспектива и за сливане на НРБ със Съветския съюз (к.м.) поставя не само големи икономически проблеми, но и други изключително важни въпроси, каквито са въпросите за по-нататъшната съдба на българската нация и за суверенитета на българската държава. Ние сме убедени, че партията и българският народ ще посрещнат с голяма радост и въодушевление по-нататъшното най-тясно сближение и свързване на НРБ със Съветския съюз, че перспективата за обединяване
42
9
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Срамота е да се сравнява Б.Б.с бай Тошо.Бай Тошо беше ВЕЛИК ПОЛИТИК И ДЪРЖАВНИК.ВСИЧКИ СЛЕД НЕГО СА ***.
41
18
 
6
 
! Отговори
SAUER преди 12 години
Горд сам, че дядо ми като офицер и командир на рота от жандармерията е ликвидирал доста червени *** и разбойници. Партизани е синоним на апаши.Трябвало е обаче като гледам коментарите на комунистите да стопят цевите на MG от стрелба по тези *** и да запълнят доста повече ями . Плевелите се унищожават от корените ,а незнам ненормален ли трябва да е човек или просто *** на червен за да защитава идиологията на комунизна.
40
6
 
3
 
! Отговори
123 преди 12 години
Тодор Живков: Другари, Политбюро внася за обсъждане в пленума на Централния комитет на партията въпроса за по-нататъшното свързване и най-тясно всестранно сближение, а след това, в перспектива, и за обединение на НРБ със Съветския съюз. За България и българския народ това е акт с историческо значение, който ще постави началото на нова глава в българската история, ще открие нов етап в развитието на страната по пътя на социализма и комунизма. Курсът на партията за най-тясно сближение, а в перс
39
7
 
6
 
! Отговори
123 преди 12 години
Предс. Митко Григоров: Другари, откривам заседанието на пленума на ЦК на партията. За дневен ред се предлага една-единствена точка: Обсъждане на въпроса за по-нататъшното най-тясно сближение и в перспектива за сливане на Народна република България със Съветския съюз. Доклад ще направи др. Тодор Живков. Друго предложение има ли? Няма. Има думата др. Тодор Живков
38
0
 
7
 
! Отговори
Владо преди 12 години
Само дето Живков не е първия .Преди него е Вълко Червенков от 1954 г. Живков го сменя на ръководния пост на партията и като министър-председател , ама няма значение от Dnes.bg не един път са се доказали колко некомпетентни са.
37
4
 
22
 
! Отговори
Баба Яга преди 12 години
Бай Тошо сложи всички досегашни политици в джоба си! Името му ще остане в историята и всички ще си спомнят за него и прекрасния живот по негово време.Работа за всички,безплатно образование,безплатно здравеопазване,висок жизнен стандарт.Всички след него българина ще запомни като палачите на прехода!Поклон пред паметта на другаря Живков.Само при него живота беше рай!
36
5
 
8
 
! Отговори
да-да,ама не преди 12 години
Гласуваш за Боко/ГЕРБ/,получаваш тато/БКП/ ГЕРБ=БКП Факт.