Митрополит Кирил: Слава Богу, че има такива дарители

Луксозното му возило спестявало пари на църквата
Обновена: 6 дек 2011 23:00 | 6 дек 2011 22:52,
299
Митрополит Кирил: Слава Богу, че има такива дарители
Шофьорът на митрополита го докара тази сутрин с красивата лимузина в църквата "Свети Никола". Снимка: Petel.bg

Луксозният автомобил "Линкълн MKZ Хибрид",  с което варненският митрополит Кирил се появи на днешната литургия за Никулден, бил дарение.

„Слава Богу, че има такива дарители, които мислят, защото сега в това време, на тази духовна икономическа криза, за митрополията е много важно, че двойно по-малко се намалява разходът на бензин", коментира той, пред bTV.

Митрополит Кирил не пожела да назове имената на дарителите, като само уточни, че били в автомобилния бизнес.

Още по темата
 „Щом автомобилът спестява пари на църквата, значи е богоугоден, категоричен бе отецът. Господ помага, когато човек се старае да работи”, убеден е митрополитът.

„Един архиерей, както и директор, имат нужда от такива неща, които да улесняват неговото служение”, смята още митрополит Кирил.

В Съединените щати стартовата цена на лимузината е близо 36 000 долара. Моделът е 2012 година, все още не се продава у нас и е пуснат в продажба едва от около месец и половина.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


299
Още по темата: митрополит Кирил
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
271
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Още малко - наистина този, който е дарил колата, по-добре да ги беше дал като помощ на отец Иван. Но явно не това е била целта...
270
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Мислете, що мислете, но не завиждайте и не кълнете - това също са грехове.Аз лично честитя придобивката, дано дедо поп размисли и вложи по най правилния начин материлното благо.
269
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
272, избиват се, защото нямат страх от Бога и любов и уважение към ближния. А ако ти си кръстен, тогава си част от църквата. Така, че може да се каже - какъвто си ти, такава е и църквата. :)
268
0
 
12
 
! Отговори
267 преди 12 години
До 270Ами постъпете както искате и както смятате за нужно. Моите деца, а и на приятелите ми отдавна са в чужбина, а новото поколение българчета започват да се избиват един друг по улиците от 14 годишни. Та мислете, имате цялото време на света. Колкото до мен продължавам да твърдя , че българската православна църква в сегашния си вид и дейност е абсолютно ненужна на обществото. Всъщност тя вреди! :( Хайде жив и здрав бъди, пък времето ще покаже кой е бил крив и кой - не. :(
267
0
 
11
 
! Отговори
mt преди 12 години
Да беше поискал дарението да отиде за приюта на отец Иван....
266
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
267, църквата не може да се развива. Тя е една свята, съборна и апостолска. Това, коета мислите, че е развитие всъщност е изопачаване - всички протестантски учения например. А че българският ще бъде въведен, това без съмнение ще се случи. И сега някои свещенници водят службите на новобългарски. За песнопенията е по-трудно. Трябва да се преведат и нагодят към мелодията. Разбира се, че е възможно - тази сутрин слушах православен химн на английски.
265
0
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Е няма такава наглост.
264
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Симония се нарича продажба и покупка на свещен сан, а в по-широк смисъл всякакъв вид търгуване с духовни ценности - уикипедия
263
0
 
3
 
! Отговори
257 преди 12 години
До 265Знам какво е църковно славянския, а ти надявам се знаеш как и защо е въведен за църковно служение - ЗА ДА РАЗБИРАТ МИРЯНИТЕ КАКВО ИМ КАЗВАТ. Ама е било някога, вече никой не използва този език . Това значи, че църквата е останала някъде с векове назад в развитието си. Интересно само защо не използва и превозни средства от този си период. Прочее, в 21 век сме! Виждам, че се оправяте с интернет, компютри, лимузини - дайте на миряните си и съвременно слово, безплатно ще ви излезе!
262
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
А сега още малко. Защо си мислите, че дядо ви владика по презумпция е свят човек? Светостта не се определя от сана или позицията. Светостта е близост до Бога. Човек, който е стъпил с двата крака в материалното, че е и затънал в него, как ще е свят?? Но това не отменя благодатта, която е получил при ръкоположението. Човек е грешен и няма как да избяга от това. Важното е да има любов, смирение и покаяние, неща, които липсват и при много от висшия клир.
261
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
257, това е църковнославянски, който е руска редакция на старобългарския, който е бил използван в средновековието. Много напомня и на съвременния руски, част от лексиката е сходна с българския днес. Напр - Величит душа моя Господа и возрадовася дух мой о Бозе Спасе моем. Не е толкова трудно. Освен това Св Литургия я има преведена на новобългарски, така, че службата може да се следи и по нея.
260
1
 
6
 
! Отговори
селянин преди 12 години
Дядо попе къде можем да се повозим на тази лимузина?Направи едно Богуугодно дело да *** повозиш.
259
0
 
0
 
! Отговори
MOR преди 12 години
Няма ли някой начетен поп да разясни на миряните що е "Симония" ?
258
0
 
10
 
! Отговори
Селянин преди 12 години
Родило се, не шава; яде, пък не става. Що е то?- Нашата патриаршия.
257
0
 
10
 
! Отговори
Селянин преди 12 години
Ти го чакаш да се роди, а аз думам: умряло е. Що е то?- Честността на дяда владика.
256
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Един архиерей, както и директор, имат нужда от такива неща, които да улесняват неговото служениеТози като че ли не е чел житията на светиите и деянията на апостолите - да не знае, че са ходили и боси и гладни, за да служат... хиляди километри. Нали е казано - освен ризата та гърба си друго да нямаш... Все още се намират и такива свещеници, но за силно застрашен изчезващ вид...
255
0
 
24
 
! Отговори
тъпчо преди 12 години
Няма никакво значение дали колата струва 50 000 или 70 000 лв. За мен е смехотворно свят човек, проповядваш скромност и смирение да се вози на такава лимузина. От нея лъха на разкош и суета. А "платения номер" е черешката на тортата. Що се отнася до икономиите, има семпли автомобили фабрично на метан, чийто разход/в лв./ е в пъти по нисък. Та и това твърдение е смешно. И не ми се види някак си Богоугодно да спираш с лимузината до бабичка дето едвам е сбрала пари за една свещичка да си запали..
254
4
 
3
 
! Отговори
продължение от 257 преди 12 години
До 251То и Корана е написан на някакъв неизвестен за мюсюлманите в България език, ама това не ги спира да бият чело в земята и да слушат ходжата с какво им пълни главите. Същата работа е и при православните. В крайна сметка това е ваш избор. Мислещите хора задават въпроси, например какъв е този духовен и по презумпция свят човек, извисен над материалното в тази лимузина? А вярващите се сърдите и се чудите как да отговорите. Дано стигнете до отговора, ние вече го знаем.
253
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
До 251Радвам се, че съм успял да създам в теб добро настроение и искрен смях, защото съм сигурен, че е било именно искрен, а не присмех - все пак ти си духовен човек. Иначе аз и на литургия съм присъствал, ама не пееха и говореха на моя език, правеха го на някакъв архаичен и отдавна мъртъв такъв. Така, че дори и да съм имал някакво желание да ме води някой с лимузина, някак си не съм му разбрал думите и песнопенията.
252
0
 
0
 
! Отговори
do 249 преди 12 години
Акциз на мощните двигатели също няма в САЩ. А в тази такса която цитираш не вярвам да има включен транспорт до България...:))) Та кой е ***, че не рзбрах? :))