1500 км с влак и 7 часа пеш през гората, за да стигнеш до BG

Как бебето на една сирийка проплака у нас
Обновена: 9 сеп 2013 18:29 | 9 сеп 2013 18:29,
82
1500 км с влак и 7 часа пеш през гората, за да стигнеш до BG
Сирийката Хала и бебето Аднан Снимка: Булфото

От началото на бежанската вълна от Сирия към България в хасковското АГ отделение вече са проплакали две сирийски бебета. Последното е момченце, което се роди преди дни. Малкият проплака близо два месеца преждевременно. Тежи едва килограм и 700 грама и ще бъде изписан най-рано след десетина дни.

Младата майка - 24-годишната бежанка Хала Мустафа днес се срещна с журналисти и разказа историята си. Тя е в България от около 4 месеца. Родом е от сирийския град Халеб. Когато след поредната бомбардировка къщата им е разрушена, семейството на Хала решава незабавно да бяга и да търси спасение. Бременна, 24-годишната сирийка тръгва към България със съпруга си, 3-годишните им близнаци и баща си.

Петимата изминали над 1500 километра с влак, за да стигнат до Одрин. Там с тях се свързали турски каналджии, които им показали пътя към българската граница. Бременната Хала и семейството й вървели 7 часа през гората, докато стигнат до страната ни.

Днес младата сирийка беше усмихната. Въпреки че малкият Аднан все още е в неонатологичното отделение заради ниското си тегло и усложненията от преждевременното раждане, Хала с нетърпение очакваше да бъде транспортирана до бежанския център в Пъстрогор, където са другите й две деца.

24-годишната сирийка се надява тя и семейството й да получат скоро статут на бежанци, да заживеят в едно мирно общество и да изкарват прехраната си с честен труд. Искат един ден да се върнат в родната Сирия, но след като свърши войната там.

Хала Мустафа призна, че парите на семейството й свършват. За да отглежда децата си, има нужда от памперси и сухо мляко. Разчита на добрината на хората.

Първото дарение получи днес от хасковската депутатка от Коалиция за България Смиляна Нитова, която обяви, че ще инициира кампания сред колегите си в парламента в помощ на сирийските деца у нас.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


82
Още по темата: бежанциСирия
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
68
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
В Сирия има много християни, при това православни, имат си и църкви и всичко.Не е задължително да са *** тия дето идват, по-скоро са християни, защото в момента тия джагали дето се пишат опозиция изтребват християните.
67
1
 
2
 
! Отговори
БГ преди 10 години
Stiga ste vryakali Siriycite sa nay svetskata arabska naciya po dobre siriyci otkolkoto druga paplach shte oblagorodyat naciyata nishto ne gubim samo che zashto sus siriyskite bejanci puskat i takiva ot Mali Marocco i drugi durjavi bez vutreshen voenen konflikt te ne sa bejanci
66
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Za siriiskite ciganeta imate surca ... a bulgarskite ku4eta gi qli
65
2
 
6
 
! Отговори
До честните преди 10 години
данъкоплатци: После не се питайте защо и хората от ЕС си задават същия въпрос като им дойдем на гости. Бежанците винаги са с предимство, така е по целия свят.Но мисля, че щатите решават, къде по колко *** да се преселят.
64
3
 
7
 
! Отговори
vuistinu преди 10 години
тъй или иначе след години на България ще и е нужно да внася работници отнякъде, не зная защо никой не говори за това, а то няма как да не се случи, при това застаряване и съответно ниска раждаемост. Би било хубаво, ако се опита страната да ги задържи тези хора, предостави им жилища, подпомогне им в образованието, това са изпатили и изстрадали хора, те търсят спокойствие и нормален начин на живот, е, за второто не знам дали може да им предоставим.
63
8
 
18
 
! Отговори
жалко преди 10 години
В омразата и мизерията ще си умрем..Един, друг се мразим, като граждани на тази скапана република..ако я има изобщо. Мразим се за това, кой кой е..Да, *** ни тежат- ФАКТ! Но, някой направи ли нещо, за да не ни тежат? Не! Сега, разни бежанци са ни виновни. Нима нямаме българи в чужбина? Нима не бяха настанени в лагери? Всички ли гледаха на тях, като нас? Не! Получаваха даже и помощи. Жалка картина сме и така ще се затрием, и изтрием от света. И без това ни има, само на карта. Злобни сме!
62
1
 
6
 
! Отговори
jamiro преди 10 години
Ако бяхмe влeзнали в шeнгeн ,щeха да прeстигат по 1000 на дeн,добрe чe нe ни приeха,това e в нас интeрeс да нe влизамe !
61
2
 
3
 
! Отговори
t0read0r преди 10 години
До Анонимен 67да не се налага да бягаме, че да намериш отговор на глупавия си въпрос. ***.
60
4
 
6
 
! Отговори
Изчезващ вид преди 10 години
Красива жена!
59
4
 
32
 
! Отговори
asr преди 10 години
Аз съм съгласен да приеме 500 000 бежанци от Сирия , хора който искат да живеят и работят , ама на тяхно място да изпратим 500 000 *** , хем ние ще помогнем на тях , хем те на над да ни освободят от *** и тогава Барак да ги атакува съм с две ръце .
58
4
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
ееееееееее много *** народ да вярва на такива сладки приказки, защо забравихте , да питате дали въобще са чували за българия и колко платиха на турските *** ,защо неостанаха там ,и ще ги храним ще раждат ,чудо на чудесата ,руснаците искат училище с руска програма ама да го плащаме ние ,тази моята държава ми напомня за лозе без ограда ,който иска и когато иска бере грозде от което му паресва,ама така е с червените
57
1
 
27
 
! Отговори
АНТИМУТРА преди 10 години
България продължава да се пълни но за съжаление не с Българи!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! :(((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((9999
56
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До бай ХИзключително *** коментар на напълно незапознат. Не са дошли 500, а само на ден хващаме 80-100 сирийци на южната граница
55
14
 
8
 
! Отговори
смешко преди 10 години
Радвам се за жената и смятам, че трябва да даваме убежище за хора,които бягат от сигурна смърт.А, и за това получаваме пари от ЕС.Не ме интересува,кой как ги нарича,дали ***,бежанци, сирийци..всеки има право да се спасява и да търси свобода за себе си и своето поколение.От години сме свикнали да изхранваме м..ангали, които са си наши.Обирджии, крадци, лъжци, държавата ги толерира.Нека направим размяна с онези от Сирия,да пратим наши,да приемем техни. Поне няма да ги приемат преди мен в МБАЛ
54
5
 
10
 
! Отговори
бай Х преди 10 години
"от 7 милиона сирийски бежанци в България са дошли едвам 500 "Ако бяха ни упущили в Шен Ген щяха да са 50 000 ;-)
53
13
 
24
 
! Отговори
Бай Иван от Бълван преди 10 години
Добре а на нашите деца няма ли дарения.Защо тия *** са преди българите????
52
9
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Айде на вносните *** молиим!
51
15
 
32
 
! Отговори
късметлия преди 10 години
Само си представете какво е да живеете под обстре. Представете си, че във всеки един момент може някой да влезе в къщата ви и да избие децата ви. Представете си, че пред вратата ви чака кола с бомба. Това наистина е страшно! Помислете, че тук колкото и да е трудно, все пак имате избор да се справите някак. Бежанците нямат избор - те просто искат да живеят.
50
4
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До 56 София може да има своите недостатъци , но няма как да се съглася с теб , че е ***.Има доста градове в Европа които го карат само на старата си слава.Но лично аз в София бих се чувствал по сигурен и спокоен отколкото в някой квартали на Брюксел,Париж и Марсилия.Хубави градове,но в момента наводнени с емигранти и ако не си само турист , който обикаля центъра и забележителностите,ще разбере за какво говоря.Приятна вечер и не забравяай,че облика на града се определя от живеещи в него
49
0
 
0
 
! Отговори
t0read0r преди 10 години
До bashkirchoти за какъв се имаш?