Пустош в България! 164 села просто изчезнаха

На още 564 места у нас живеят по-малко от 10 души
2 сеп 2015 09:04,
131
Пустош в България! 164 села просто изчезнаха
Снимка: Facebook

От картата на България всяка година изчезва поне по едно село. За последните години на прехода заличените села са стотици, а жителите им и техните наследници са се заселили в големите градове.

Тенденцията нараства със застрашителни темпове, като в близките пет години се очаква изтриването от картата на поне още 500 населени места.

164 села изчезнаха от картата на България. Според статистиката на НСИ пък в още 564 селища живеят по по-малко от 10 души. Въпрос на време е и те да бъдат махнати завинаги от историята на страната ни.

От години големите градове се развиват за сметка на селата, но в последно време тоталният превес на миграцията от селото към града дава трайни резултати, отчитат експертите пред "Стандарт".

Последното село, което с решение на Министерски съвет вече не съществува у нас, е Бързея, община Кирково. Причината е, че селото не отговаря на изискванията в чл. 3, ал. 2 от Закона за административно-териториалното устройство за наличие на постоянно живеещо население. Преди него е заличено и село Градинка, община Антоново. Законът е категоричен - за да се води едно място като населено, то трябва да има поне един жител и собствено землище.

В последните години по този начин са закрити стотици села. Според данните едва 23% от жителите на страната ни са регистрирани с адреси в селата. От години най-лошо е положението в областите Габрово, Перник, Русе, Велико Търново и Кърджали. Има изключително силна и трайна тенденция на миграция от селата към столицата, областните и по-малките градове. Младото, работоспособно население, се ориентира към градовете, където има повече перспектива и възможности за образование и работа.

Независимо от различните европейски програми за земеделие и подпомагане на селските райони, младите не искат да се занимават с този род дейност, което и статистически показва, че за момента няма изгледи тази тенденция да се преобърне.

В 1135, или в 21.6 на сто от населените места, живеят от 1 до 49 души. Градовете в България са 257, а селата - 5009, сочат обобщените статистически данни. 7 202 198 души е населението на България в края на 2014 г., според данните на НСИ. Половината от всички българи живеят в 28-те общински центъра, като най-населени са София, Пловдив, Варна и Бургас. Основното население на страната е разпределено в седем града из цяла България.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


131
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
99
0
 
1
 
! Отговори
Обама преди 8 години
важното е, че свобода вее косите ви.
98
4
 
3
 
! Отговори
само за тролове преди 8 години
Правете си " демографските " упражнения пред бабите от квартала !
97
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ами, взехте на хората земята, натикахте ги по панелките, настроихте заводи и сега се чудите, че децата и внуците им не искат да се върнат на село. Интересно защо ли? Ами тия хора са родени в града и нямат идея какво да правят на село! Или си мислите, че един млад човек ще си зареже живота в града за да се върне в къщата на дядо без течаща вода и като дядо си ще чопли земята с една мотичка, че и накрая зелените да му оберат реколтата. Е, нереално е.
96
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ето как изглежда демографската картина у нас: през 2050 г. в България ще са 3 млн. души, турците 1 200 000, а българите 800 000. В момента населението на страната реално е 6,7 млн. След 20 г. ще са мнозинство. София е около 2 млн. души. По-голямата част от населението е концентрирана в 6-7 града. Селата умират. Пришълци от Близкия изток и Африка ще заселят обезлюдените територии. Нацията ни е най-застрашената в целия свят от изчезване но...на кого му пука
95
5
 
6
 
! Отговори
Текста е непълен. преди 8 години
Отделът на ЦРУ за стратегически анализи на Източна Европа публикува на своята интернет страница следния доклад за състоянието на България към 2050г.:Населението на страната ще бъде около 6,5 милиона души, от тях 3,5 милиона българи, 2 милиона роми и 1 милион турци. Селата и по-малките градове ще опустеят напълно вследствие липса на перспектива и условия за нормален живот. Те ще се превърнат в гета, в които ще се самонастаняват номадстващи ромски племена, които ще представляват реална заплаха
94
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Аз има вила в едно такова село и да ви кажа много е тъжно. Селото буквално изчезва пред очите ми. Всеки пък като идем лятото само научаваме коя баба и кой дядо е починал и от 50-60 жители преди 30-тина години сега са около 10 или даже по-малко, защото много от тях вече не остават там зимата, а децата им ги прибират в града. Та зимата я има 5 човека, я не. А наоколо има доста села и с по 1 или 2 човека и то все над 70-те... тъжно е!
93
0
 
5
 
! Отговори
ъ преди 8 години
и останалите ги чака същото !!
92
8
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Голяма работа, има къде-къде по-важни неща от обезлюдените села!Гледайте по-отгоре на нещата и не се задълбочавайте много-много!
91
1
 
4
 
! Отговори
реалист преди 8 години
До АнонименАми това е този същия - не си ли разбрал до сега това- той натрупа парите и ги вложи в хотели на морето, а за там му трябват сервитьорки и ***- елементарно е . А селата до 89 година все още приличаха на села, защото в тях бяха живи все още хората които бяха възпитани в едно по друго време и милееха за земята и за бащината си къща. С всяка изминала година тези хора умираха, техните наследници са станали "граждани" от продажбата на нивите и дворовете...а селата умират
90
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Джоискаше да кажеш последните 25, щото преди 89та селата имаха магазини, училища, детски градини, читалища, библиотеки, всяко село имаше кино.
89
8
 
5
 
! Отговори
Джо преди 8 години
Това е плод от работата на политиците през последните 70 години. Изсипване на държавни пари в градовете и нито една стотинка за селата. И налице имаме резултат от тази политика.
88
3
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До реалистА този който деиндустриализира страната и направи от България депо за сервитьорки, стриптизьорки, работници за кол-центрове и миячи на *** на запад, този който съсипа селското стопанство и сега внасяме дори домати, този който проми мозъка на хората с чалга и Биг Брадър - а сега си отговори сам кой е този?
87
1
 
8
 
! Отговори
МРАВКА преди 8 години
ЗАЩО ЛИ СТАВА ТАКА СЪНАРОДНИЦИ СЛЕД КАТО СИ ИЗБИРАТЕ 25Г. ВСЕ ДОСТОИНИ И ЧЕСТНИ УПРАВЛЯВАЩИ?
86
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
ПРИ СОЦА СЕЛАТА ЦЪФТЯХА А ПРИ "СВЕТЛАТА ДЕМОКРАЦИЯ" СЕ ПРЕВЪРНАХА В ТЪМНАТА ИНДИЯ...
85
8
 
18
 
! Отговори
реалист преди 8 години
Този който реши да индустриализира страната, този който направи безмислените заводи и комбинати, този който измисли панелните блокове и вкара населението там и този който проми мозъците на хората, че да живееш на село и да гледаш животни е простотия, а да си в апартамент значи си интЕлегентен гражданин, този затри селата - сами си отговорете кой и кога стори това... сега са нужни години, за да проумеят хората кое е истинското в живота и кое носи смисъл, а кое е само гола фукария
84
4
 
6
 
! Отговори
аналнологичен слючаи преди 8 години
Ми всичките останали без подслон от разрушаването на незаконните им коптори, да ги настаняват по тези напуснати села.Що трябва да им се търси жилища!? и наново да се харчат нашите пари!?
83
9
 
17
 
! Отговори
ДД преди 8 години
Пустош в България!Гарантирано от ГЕРБ и цялата останала политическа смрад!!!!
82
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Анонимен 5модиииииии ,що ми изтри думата ,,гейче ,,а?изразът ми е ,,съвременното ни гейче,, и става дума за политиците и депутатите ни !не е ли педераслък и курволък ,от най долен вид , това което политиците упражняват в/у народа ни 25 години ,а ?
81
0
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
И ще продължават да изчезват селата, всички ще бягат към градовете. Никой няма да се върне на село, защото там не може да бъде сигурен нито за реколтата, нито за имота си, нито за собствения си живот. Всички знаем какво е положението по селата! Ама скоро ще стане същото и по градовете, още няколко години само, когато шведите станат мнозинство.
80
2
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Пробвайте да изядете 100 лева ама ги сдъвкайте и после кажете дали сте сити !Б!Б! И в икономиката е така ,има стойност продукта ,а парите са хартии и докато това не го разберат простите постграждани управляващи със градски маниери и селяндурско потекло нищо няма да стане! Идват дните в които тонове пари ще служат за огрев а важен ще е хляба ,това което ражда майката земя ,а за наши щастие България го може и запомнете - Това което го търсим навън ,тук го има в излишък .Дерзайте !