Казус: Забрадка в час – изключване от училище

16-годишно момиче заведе дело срещу училището си
14 апр 2016 09:00,
153
Казус: Забрадка в час – изключване от училище
Снимка: bTV

Съдебна битка за носенето на забрадка в училище започва днес в Благоевград. Делото е заведено от родителите на 16-годишната Емине от Вълкосел срещу директора на училището, който й забранил да влиза в час забулена.

Цялата сага започнала преди 7 месеца. Тогава Емине се върнала от Коран курс, който е доста популярен начин в региона да се запознаят децата с религията. След като Емине минала курса решила, че ще носи забрадка дори на училище. Това обаче противоречи на вътрешния правилник на училището.

"В училището не се допуска носенето на шапки, забрадки, бурки, слънчеви очила, а нашият правилник е разработен на основата на закона и правилника за приложение на закона за народната просвета, в което е цитирано, че образованието е светско, а нашето училище също е светско, общинско, и то е длъжно да спазва законите на държавата”, коментира пред bTV директорът на СОУ "Христо Ботев" Митко Джуков.

Още по темата

На семейството на Емине са дадени алтернативни варианти - детето да сваля забрадката в клас или да бъде преместено в Духовното улилище в Момчилград.

От училището се срещнали и с бащата на Емине, който работи като експерт в Главното мюфтийство, но той отказал да предприеме каквото и да било. Дъщеря му дори смятала, че е закъсняла със забулването си, защото според Корана това е трябвало да стане още когато тя е била на 11 години.

Емине отказала да се премести в друго училище. Затова последвала заповед за изключване, оспорена впоследствие пред инспектората. Девойката обаче завела дело срещу заповедта на директора за преместването и в друго училище.

"Ние сме спазили законовата уредба, направили сме всичко възможно ученичката да остане в училището”, допълни Джуков.

В село Вълкосел живеят 3500 души и всички са мюсюлмани. Нито едно момиче обаче не е забулено, само някои от по-възрастните жени. Затова и темата става обект на разговори в селото.

"Никога не съм ходила в училищата със забрадка. Не е редно”, отбелязва Небие, жител на Вълкосел.

В клас деветокласничката била като всички други, като изключим външния й вид.

"Държи се напълно нормално и с учителите и с учениците. Общува с учениците, доколкото ми е известно с моя си клас по моите наблюдения", каза Инцавка Дерменджиева, класен ръководител на Емине.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


153
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
111
4
 
0
 
! Отговори
Мишо преди 8 години
До Анонимен 11 Така ли? Аз съм нудист, но не предполагах, че хората ще са толерантни към желанието ми навсякъде да ходя гол.. Благодаря ти, човече, ако станат повече като тебе и за мене има надежда!
110
2
 
1
 
! Отговори
pakaz преди 8 години
Ужас и безумие.Анархия...Как до вчера без забрадка днес дори държавата ще съдиш.Ако толкоз ти се носи има едни местенца в България -дълбоко в родопите може да си тичаш и пееш с забрадка ,може и някой сюнет да врътнеш/абе квото те влече/.На обществени места това е недопустимо.Къде е онази образователна системаот 80г.Тогава колко пръчки и шамари ще ядеш ..Но това не вази само за нея и за наште попфолк ученички
109
1
 
4
 
! Отговори
Гражданин !!! преди 8 години
Задължителна унифирма за училищатата и работещите на държавна длъжност !!!!Така няма да има подобни конфликти !!! Отиваш на училище, там има правила и ред които са за всички !!! Правилник ясно написан и безкомпромисен за всички !!! Ако граждани от друг етнос не желаят да спазват общоприетият ред в училищата да си записват децата в частни училища в които са разреша свободията.
108
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
По принцип нямам проблем с кърпите, но въпреки това смятам, че не бива да се допуска носенето им на определин места. Следващата им стъпка е- касиерката в банката ще иска да носи, служителката в общината, учителката, докторката, продавачката.....и скоро няма да се различаваме по нищо от южната ни съседка! Просто някъде трябва да се постави границата - ясно, точно и категорично. Който не желае светското облекло защо му е участва в светския живот, вкл.образование, професия и т.н.
107
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ало Врабеца, като искаш тези неща чувствай се свободен и тръгни по свободния свят. Съществуват доста държави, където тези твои виждания са изпълнени. Защо искаш мнозинството тук да се съобразяваме с някого. Досега как тази ученичка е ходила на училище без забрадка?
106
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
"В село Вълкосел живеят 3500 души и всички са мюсюлмани. Нито едно момиче обаче не е забулено, само някои от по-възрастните жени." - така и трябва. Тук не може да се говори за дискриминация, защото всички са мюсюлмани, но са преди всичко светски настроени българи. Приятно ме изненадва този факт. Дори мисля, че в християнско училище няма да водят такива дискусии. Браво на директора!
105
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Какво възпитани ги кара тези млади девойки да се носят като баби. Жалко а тази забрадка можеше да я носи на кръста
104
1
 
4
 
! Отговори
до 106 преди 8 години
Вълкосел не е " в покрaйнините нa Блaгоевгрaд", a нa около 180- 200 км от тaм. Обрaзовaйте се бе, хорa.
103
1
 
14
 
! Отговори
До 112 преди 8 години
Не се прави на интересен бе.Колко човека си видял днес да ходят с калпаци и забрадки,особено пък деца.А и някой с пояс ако си видял също.Аз съм от този край и много добре знам с каква забрадка ходи майка ми сега ,но е на 75 год.Половината от тези 3 000 души работят или имат роднини в Гърция ,Испания и Португалия.Всички ходят без забрадки ,но това не им пречи да са мюсулмани и не ги прави по-малко вярващи от някой опаковон като пингвин.И на нас едно време не ни харесваше да ходим с униформи нооо
102
2
 
13
 
! Отговори
Уикипедия преди 8 години
На 25 ноември 1925 година в Република Турция е приета РЕФОРМА на облеклото от Мустафа Кемал Ататюрк (забрана на бурките ... )
101
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Анонимен 89баба ти може да е копала със забрадка, но градината и не е обществено място. Хайде, стига сте се правили на интересни! Да, има национални носии със забрадки и калпаци, но те не са били част от религията ни. Тук става въпрос за съвсем друго и лошото е, че това момиче явно е поставено под натиск от родителя си - работещ в мюфтийството. Целта е ясна - създаване на прецедент, както с майчиния език. Проба-грешка, докато разберат, че няма да мине! И не трябва.
100
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Не виждам защо въпросната девойка държи да учи в българско училище, да отива там, на където я тегли. Името и не е българско, поведението и не е като на български гражданин, за какво тогава са тия демонстрации? Има държави, в които никой няма да и забранява да се опакова както си иска. Да отива там! Ама явно целта е да се тръшка, че тук може да прави каквото си иска.Е, не може!!! Законите са за всички!
99
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Коментарите са излишни.Щом си в България спазваш нашите закони и обичай ,на които не му харесва да заминава за анадола.Същото се отнася и за тези първобитно примитивни мюсюлмани които драскатпо цял ден идиотските си коментари , сбъркали сте сайта .
98
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
""В училището не се допуска носенето на шапки, забрадки, бурки, слънчеви очила"Всеки, който е ходил на училище знае за този правилник. Тази ученичка няма абсолютно никакво основание да се оплаква, тъй като първото нещо, с което биват запознавани учениците е училищният правилник, а щом е на 16, това означава, че още преди години се е съгласила с условията на учебното заведение. Само защитниците на забрадките тука очевидно никога не са стъпвали в училище.
97
2
 
5
 
! Отговори
Южна България? преди 8 години
3500 души- всички са мюсюлмани. И това в покрайнините на Благоевград. Какво ли остава за бастионите на ДПС т.е. бъдещите на ДОСТ
96
1
 
12
 
! Отговори
Ставри преди 8 години
Всички български граждани са длъжни да спазват законите в страната. Училището у нас е светско и религиозни реликви са забранени.Противниците на общоприетите норми имат свободата да се преместят да живеят в мюсюлманска страна.Да не забравяме християнска България сме, няма място за толерантност към наглеците.
95
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Анонимен 100В мракобесни времена ни връщат полуграмотни атакисти и елементарните им следовници, които почват да лаят, ако водачът им покаже пръст. Без да са наясно срещу кого и защо. Лайте си, не ми пречите с лаенето.Лошо е, че заради още по- малограмотни местни управленци плащаме всички- и вие, неграмотните, и останалите, които не са виновни.
94
3
 
1
 
! Отговори
94 преди 8 години
До НаблюдателАко пустата му и забрадка беше свързана с корана, значи всите българи сме били скрити мюсюлмани.Простотията май, не забрадката или кръстът, ви изяждат главите!102, научете се да чете и да мислите първо. Чукченска му работа.
93
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
НАУЧЕТЕ СЕ ДА УВАЖАВАТЕ ХЛЯБА И ЗАКОНИТЕ НА ТАЗИ ДЪРЖАВА .В КОЯТО ЖИВЕЕТЕ...КОМПРОМИСИ КЪМ ЕДНИТЕ ВОДЯТ ДО КОМПРОМИСИ КЪМ ДРУГИТЕ А ОТТАМ ИДВА НЕПРИЗНАВАНЕ ИЗОБЩО НА ЗАКОННОСТТА И ...АНАРХИЯ...НАШИТЕ ДЕЦА СЪЩО МНОГО РАБОТИ ИСКАТ КАКТО И НИЕ НО...ТАКА ЧЕ НЕ ЗАНИМАВАЙТЕ ОБЩЕСТВОТО С ПРОБЛЕМИ ОТ РЕЛИГИОЗЕН ФАНАТИЗЪМ...ЗАЩОТО ВСЕКИ И ОТ НАС НОСИ БОГ В ДУШАТА СИ А НЕ НА ГЛАВАТА ...
92
26
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
"В училището не се допуска носенето на шапки, забрадки, бурки, слънчеви очила, а нашият правилник е разработен на основата на закона и правилника за приложение на закона за народната просвета, в което е цитирано, че образованието е светско, а нашето училище също е светско, общинско, и то е длъжно да спазва законите на държавата_____Смятайте какъв *** е тоя директор щом според него светския характер на училището се определя от носенето на забрадки шапки и слънчеви очила,. ***