Николова: Разчитаме на туристи от Турция през зимата

Южната ни съседка е приоритетен пазар с първостепенно значение
14 ное 2020 09:45, Петя Славова
120
Николова: Разчитаме на туристи от Турция през зимата
Снимка: БГНЕС

През предстоящия зимен сезон най-голям брой туристи у нас се очаква да пристигнат от Турция. Това заяви министърът на туризма Марияна Николова, която е в Истанбул и участва в среща с представители на турски бизнес и туристически асоциации.

Южната ни съседка е приоритетен пазар с първостепенно значение за България и нашето искрено желание е да привлечем вниманието на потенциални партньори и инвеститори в туризма от турска страна. Вярвам, че България може да предложи отлични условия за правене на бизнес, да предостави необходимите насърчителни стимули и да осигури конкурентна реализация на турския бранш, каза още Николова, цитирана от министерския пресцентър.

По думите ѝ кризата от разразилата се пандемия оказва своя ефект, като броят на туристите от Турция по последни данни за 2020 година е спаднал с почти 50%, предава БГНЕС. Потенциалът за развитие обаче е висок и трябва да работим заедно за възобновяване на пътуванията между двете страни, поясни тя.

Още по темата

Николова им благодари икономическия принос, тъй като благодарение на доброто партньорство стокооборотът между двете страни възлиза на почти 5 милиарда щатски долара. И допълни, че българското правителство подкрепя всяка бизнес инициатива и проект, които носят добавена стойност, разкриват работни места, увеличават стопанската активност. Ние сме две съседни и приятелски страни с интензивни и успешни контакти в сферата на бизнеса, бе категорична беше вицепремиерът Николова.

Али Билир, заместник-председател на Асоциация на туристическите агенции постави акцент върху важността на връзките между двете държави и увеличаване на туристообмена. Той обясни, че организацията е заинтересована от увеличаване на броя на турските туристи, които посещават България.

Според участниците в срещата очакванията са зимен сезон 2020/2021 да бъде реализиран и успешен до колкото позволява ситуацията.

От Съвета за външнотърговски отношения към Министерство на търговията информираха, че турският бизнес има интерес към инвестиции в хотелиерския бранш в България, както и за предлагане на съвместни туристически пакетни програми. Представителите на Асоциация на турските туристически инвеститори отново откроиха желанието за вложения в България и посочиха, че Българо-турския форум, който ще се проведе онлайн на 17 ноември тази година ще подпомогне този процес. От Съюза на турските хотелиери отбелязаха отличните си отношения с българските си партньори и необходимостта от развитие на транспортната инфраструктура и за увеличаване на туристопотока между двете страни

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


120
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
82
1
 
10
 
! Отговори
ПроСоТо преди 3 години
значи:-Спада на туристите от Турция бил 50 процента,но нашите "разчитали основно на останалите 50"..Чудите се що за "логика" е това?..О,това е ПАРАВАНА!!!!!..Ако внимателно сте прочели статията ще видите,че зад тия ПОЖЕЛАНИЯ прозира намерението да се пусне турския бизнис ОЩЕ ПОВЕЧЕ в България!!!..Въпросната говори за ИНВЕСТИЦИИ и ИНТЕРЕСИ НА ТУРСКИ фирми!!!...пак не вденахте,нали?!..
81
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Да не би да има избори тая зима? Аз по друг повод , туристи от Турция не съм видял да идват
80
0
 
3
 
! Отговори
Gorskio преди 3 години
И на Банско понеже сезона им ще е слаб ще подготвят има няма 3 писти преко сили - който иска може да се натиска да кара...
79
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Туристи от Турция :)??? Колегата диктатор на Тиквун, Ердоган, фалира държавата, какви турски туристи очаквате ??
78
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Поредната калика, много ама наистина много трябва да си .... за да говориш за туризъм пред тотален колапс в ред основни за една държава системи. Проклети да сте
77
2
 
19
 
! Отговори
анонимен преди 3 години
туристите от турция ще дойдат най вече месец март за изборите да гласуват , какви туристи
76
3
 
13
 
! Отговори
Смях преди 3 години
Заради лишения и бедност масови самоубийства в Турция
75
1
 
8
 
! Отговори
банскалия преди 3 години
ИзтребвалЕ са ни.
74
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
""Разчитаме на туристи от Турция през зимата"".......... а, избори през зимата ли ще има?
73
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ще дойдат бежанци.Да карат. Ски.Туриризъмъма ще спасят.
72
4
 
9
 
! Отговори
..:: дядо Ванг ::.. преди 3 години
Баба Ванга позна, като каза че Европа ще се ислямизира...Аз това като го четох си викам "Бе я бегай от тука, тва е невъзможно" ... да ама не само че било възможно, ами вече се случва.За всичко позна Ванга - от това, че ще изкараме златото и няма да имаме вода (концесиите и Перник), до това, че последния президент на САЩ ще е черен.Трябва да видя какви други предсказания има, които не са се случили, защото явно предстоят.
71
0
 
6
 
! Отговори
Илю -мината преди 3 години
Ковида удря в мозъка.Който е умен става още по умен. Който е прос т става става ***
70
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Кой ще спаси българите?
69
0
 
13
 
! Отговори
Гарантирано от ГЕРБ преди 3 години
Тия ще "спасят" туризма, колкото "спасиха" и здравната и образователната система.ВСИЧКО ЛЕШ БАТЕ.
68
1
 
12
 
! Отговори
А така преди 3 години
За другото лято искаме туристи от Судан и Чад.
67
0
 
13
 
! Отговори
Да ПЛЮЩИ! преди 3 години
Ей така, както е застанала нагло, с костюмчето за 5 бона и прическата за 120 лв, да и удариш един МОЩЕН задвратник, ама здрав! Да изплющи мощно, да ехти из целия министерски съвет.
66
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Кой ще ти дойде в най-заразената страна в света заобикалят ни от 200км.
65
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До OttomanВалерката я сложи Мимето, ще мълчат :)))
64
0
 
7
 
! Отговори
Бармана преди 3 години
До Анонимен 66Спасявай си го сам. Когато персонала ти ревеше и казваше да увеличиш заплатите - ти яде и пи и хвърля салфетки по кръчмите и се правеше на баровец. Ти спаси ли ги тогава хората ти, които изнемогваха с ниски заплати? _Не, нали? Сега искаш хората теб да спасяват. Спасявай се сам, оправяй се. Нали това казваше на персонала дето ти бачкаше от тъмно до тъмно за без пари? Ай да та видим ся тебе, как аджеба ш'са опрай и ш'са спасиш.Чао.
63
1
 
8
 
! Отговори
Леле майко преди 3 години
ГЕРБАВИТЕ стават все по-прости с всяка изминала секунда.НАРКОТИЦИ ЛИ УПОТРЕБЯВАТ, че им е толкова изпържен мозъка?