Николова: Разчитаме на туристи от Турция през зимата

Южната ни съседка е приоритетен пазар с първостепенно значение
14 ное 2020 09:45, Петя Славова
120
Николова: Разчитаме на туристи от Турция през зимата
Снимка: БГНЕС

През предстоящия зимен сезон най-голям брой туристи у нас се очаква да пристигнат от Турция. Това заяви министърът на туризма Марияна Николова, която е в Истанбул и участва в среща с представители на турски бизнес и туристически асоциации.

Южната ни съседка е приоритетен пазар с първостепенно значение за България и нашето искрено желание е да привлечем вниманието на потенциални партньори и инвеститори в туризма от турска страна. Вярвам, че България може да предложи отлични условия за правене на бизнес, да предостави необходимите насърчителни стимули и да осигури конкурентна реализация на турския бранш, каза още Николова, цитирана от министерския пресцентър.

По думите ѝ кризата от разразилата се пандемия оказва своя ефект, като броят на туристите от Турция по последни данни за 2020 година е спаднал с почти 50%, предава БГНЕС. Потенциалът за развитие обаче е висок и трябва да работим заедно за възобновяване на пътуванията между двете страни, поясни тя.

Още по темата

Николова им благодари икономическия принос, тъй като благодарение на доброто партньорство стокооборотът между двете страни възлиза на почти 5 милиарда щатски долара. И допълни, че българското правителство подкрепя всяка бизнес инициатива и проект, които носят добавена стойност, разкриват работни места, увеличават стопанската активност. Ние сме две съседни и приятелски страни с интензивни и успешни контакти в сферата на бизнеса, бе категорична беше вицепремиерът Николова.

Али Билир, заместник-председател на Асоциация на туристическите агенции постави акцент върху важността на връзките между двете държави и увеличаване на туристообмена. Той обясни, че организацията е заинтересована от увеличаване на броя на турските туристи, които посещават България.

Според участниците в срещата очакванията са зимен сезон 2020/2021 да бъде реализиран и успешен до колкото позволява ситуацията.

От Съвета за външнотърговски отношения към Министерство на търговията информираха, че турският бизнес има интерес към инвестиции в хотелиерския бранш в България, както и за предлагане на съвместни туристически пакетни програми. Представителите на Асоциация на турските туристически инвеститори отново откроиха желанието за вложения в България и посочиха, че Българо-турския форум, който ще се проведе онлайн на 17 ноември тази година ще подпомогне този процес. От Съюза на турските хотелиери отбелязаха отличните си отношения с българските си партньори и необходимостта от развитие на транспортната инфраструктура и за увеличаване на туристопотока между двете страни

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


120
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
62
4
 
13
 
! Отговори
МОЛЯ? преди 3 години
"Южната ни съседка е приоритетен пазар с първостепенно значение"От кога? Аз турски туристи не съм виждал никога?Тая май иска да убие туризма ТОТАЛНО.
61
4
 
9
 
! Отговори
Ало, Балоните? преди 3 години
Туристи или тЕрористи?
60
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Много съм притеснен за зимния туризъм... Дано го спасим, че иначе не знам кога ще заспя спокойно...
59
1
 
16
 
! Отговори
Ottoman преди 3 години
Очаквам включване от гоУемите Патриоти и Валери Симеонов по темата.
58
1
 
9
 
! Отговори
Не вярвах преди 3 години
ама въпросната дама наистина се оказва куха маска.
57
6
 
8
 
! Отговори
МНЕНИЕ преди 3 години
Туристи със запасани Бомби - егати и туристите .
56
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Това пък откъде го измисли.Туристи от Турция.
55
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Разчитай си.
54
2
 
10
 
! Отговори
daweda преди 3 години
Работя в Банско от години... Хотел регнум е собственост на турци и самл там има по често такива. Иначе турските туристи идват само Февруари за около 2 седмици... Това е!
53
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тази вече и WCимеонов не може да докара на почивка! Пълна трагедия!
52
0
 
15
 
! Отговори
Ф.С.В. преди 3 години
Туризмът в Бг е потънал кораб! Той отдавна почна да потъва -но никой не го забеляза заради алчността която бе водеща в БГ Туризмът-Сега вече е късно за всичко,,,,
51
0
 
15
 
! Отговори
АнонимеН преди 3 години
УВОЛНИХА АНГЕЛКОВА ЗА ДА ТУРЯТ ТАЯ ДА РАЗПРАВЯ ВРЕЛИ НЕКИПЕЛИ
50
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Казах ви азАми Бокича е гъст с бай Ердо, това мисля че не е тайна за никой :) Доколкото съм чувал, Ердоган го е склонил да отиде в Истанбул за турски/балкански поток, може и да са само слухове :)) Самия факт че само ние от всички страни в ЕС ги защитихме когато беше напечено навява някои мисли :)))
49
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Казах ви азДа не забравяме и Турски поток, който се строи против волята на ЕС и НАТО от Боеко :)))
48
8
 
13
 
! Отговори
Казах ви аз преди 3 години
Казах ви аз, че ГЕРБ е про-турска партия:- Развиват само Източна Румелия - Бойко спа при Ердоган на 3-ти март, тази година- Бойко организира среща на ЕС и Ердоган във Варна- Нон-стоп се целува г-за на ЕрдоганГЕРБ си показаха лицето. Явно ги финансира Ердо от самото начало, тайно...
47
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
А нещо няма ли да пишете как герберите се отметнаха от детските надбавки за всяко дете? Пеевска ***
46
3
 
16
 
! Отговори
Ей ся ш спра.. преди 3 години
Ходил съм на море и на планина. Не съм срещал турски туристи никога.Кви ги говори тая?
45
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
как налузила маската до очите - хобота е забравила да сложи само ..
44
0
 
11
 
! Отговори
Оле ле мале ле преди 3 години
Тая отваряла ли е учебник по туризъм?
43
0
 
12
 
! Отговори
коко преди 3 години
абе Бойко тези твоите калинки министри толкова ли могат,парична единица обезценена и чакаме туристи да дойдат с чували лири да почиват у нас.а може да очаквате и от Судан от Чат да се засилят да идват по нашите курорти,малеее кухи ***