След ВиК авария: Блок се наклонява, има ли опасност за хората?

Част от хората са напуснали блока, а други живеят там, но без вода
21 дек 2020 15:08, Красимир Ангелов
53

След ВиК авария, хората от жилищен блок в Тутракан разбират, че сградата потъва. Част от тях са напуснали блока, а други живеят там, но без вода.

Може ли да се спаси блока и годен ли е за живеене?

В блок, състоящ се от две секции, осем входа и близо 150 апартамента, доскоро са живели близо 400 човека. Днес са по-малко и живеят в страх. Причината – от лятото блокът е потънал над 35 сантиметра, съобщава телевизия Bulgaria ON AIR.

"Някои се изнесоха, други си останаха тук, но се живее със страх. И поради факта, че виновната страна беше канализацията, хората останаха и без вода. 6 месеца без вода, пускаме за половин час, колкото да си измиеш ръцете и очите сутрин", каза Славейко Йорданов.

Кирил Георгиев сподели, че се страхува за живота си.

"Всичко е възможно, може по всяко време да се наклони и да стане по-лошо", допълни той.

"Впоследствие, след като започнахме да разучаваме обстановката, разбрахме, че този блок още при самото му строителство канализацията е била компрометирана", коментира кметът на Община Тутракан д-р Димитър Стефанов.

Освен потъването, блокът се измества и настрани. Това личи от отворилия се процеп между двете му секции. Заради усукването и потъването на сградата се появяват и пукнатини и около него.

"Ако има дъждове, както миналата година, тази вода от покривите и от пътеките ще отиде в основите. И ако не се вземат мерки, ще потънат още и ще скъсат тока", добави Тодор Костадинов.

Благодарение на бързите и настоятелни усилия на Общината обаче, идват специалисти, правят сондажи и проучвания, и наскоро Междуведомствената комисия по бедствия и аварии отпусна 740 хил. лв. за укрепването на блока.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


53
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
44
1
 
0
 
! Отговори
дедовия преди 3 години
Излива се бетон, 100-150 тона и блока ще спре да потъва повече. Каквото е потънало обаче, ще си остане там.Горките хора.Вместо да плямпате глупости, дайте да се съберем, да пуснем един колективен иск срещу ВИК, да ги осъдим и те да платят нещо на тези хора.Да видим сега колко струвате. :)
43
1
 
2
 
! Отговори
соц лозунг преди 3 години
Роналд Рейгън - враг 1 на Тутраканската селищна система.
42
3
 
0
 
! Отговори
къш по селата преди 3 години
докато скъса тока,блока ще се згромоляса,не мож се напрай ништо.събаряне му е майчинката и на село,то и без това шопето са гельмета,провинцията и селата
41
1
 
0
 
! Отговори
К. К. преди 3 години
Аз видях 3 см., не 35 см
40
2
 
5
 
! Отговори
Факт преди 3 години
Може блока да е строен преди 50-60 години, а може и преди 10-20 години. Ако е строен преди 50-60 години, блока е издържал земетресението във Вранча през март 1977 година, но явно не можа да издържи на ударите на демокрацията и пазарната икономика. В съобщенията за блока от юни пише, че "Уcтановено е, че няма cвлачищни пpeцеcи, а потъването е от повредена кaнализация за отпадни води." Повредена е сега и трябва да се поправи
39
2
 
3
 
! Отговори
Факт преди 3 години
Не пише кога е построен блока, но новината е стара. За него четох преди шест месеца. Сега са извадили тази новина от нафталина, за да правят реклама на мутрите, че лично башмутрата им дава 700 хиляди лева.
38
3
 
4
 
! Отговори
Конгреси, конгреси.. преди 3 години
Панелките-гордостта на СССР и НРБ преди 1989г.
37
3
 
5
 
! Отговори
Фен на ГЕРБ преди 3 години
Пропадала държава, пропаднал блок в последствие и пропаднал народ
36
1
 
11
 
! Отговори
Дъпетат преди 3 години
Блок се наклонява, има ли опасност за хората? - Ама не . Какво приказвате ? Що пък да има опасност? Самия въпрос е гллупав и подходящ за любителите на конспирацията . Бъдете сериозни. Ако беше опасно, за поне един депутат или управляващ или някой техен роднина до сега да са евакуирали блора барабар с бездомните котки дето спят в мазето без да се задават такива мишкарски въпроси . Опасно ли билоооо ... не е ли опаснооо .... да изчакаме ли да падне първооо ....
35
4
 
9
 
! Отговори
Наблюдател преди 3 години
400 души натъпкани в това нещо? Но така е! В САЩ и Англия хората са прости и живеят в еднофамилни къщи. Не са дорасли за социализЪма...
34
1
 
4
 
! Отговори
Стил... преди 3 години
,,Компрометирана канализация"....,,Ще скъса тока".... ** Браво ** на авторът...
33
1
 
2
 
! Отговори
Стил... преди 3 години
,,Компрометирана канализация"....,,Ще скъса тока".... ** Браво ** на авторът...
32
1
 
3
 
! Отговори
До OMG_Lucker преди 3 години
Канализацията и течовете от нея, нямат много общо с валежите. Вярно е, че в част от населените места, уличната канализация е изградена като смесена и би трябвало да събира и водите на дъжда от улиците. Но в случая говорим за нарушена връзка на сградната битова канализация с уличната. Дали се е счупило парче или връзките между отделните тръби са отворили е без значение. Водата излиза от тях и подмокря основата, която поддава. Нагъванията покрай блоковете из кой да е панелен квартал го потвърждава
31
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ке падне!
30
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Строим качествено, по социалистически!Насам Народе, квадрата панелката по 700 евро, 800, 900 ,,,ПУК!
29
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До м даааГлупости, ще го подпрат с два колеца и ще изкара още три милиона години - къде отиваш ти, това нещо сделено по-време на великия соц.
28
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Сигурен съм че в Тутракан, както и в много други подобни градове е пълно с необитаеми жилища. От ВиК-то да ги изкупят по цените, които биха могли да струват - т.е. по 10-15тина хиляди и да настанят хората вътре.
27
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Другаре, сега е момента да купувате - юриш на панелките.
26
4
 
13
 
! Отговори
брей ,бре !? преди 3 години
До Пореден пример...Пореден пример и сега за здравеопазването , ...НЯМАМЕ ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ .Нямаме и грамотни , ВСЕКИ 2-ри в Бг е неграмотен , изсякохТЕ горите , отровихте язовирите и реките ...РЕЗУЛТАТ: БЪЛГАРИЯ , НАЙ-БЕДНА И НАЙ-КОРУМПИРАНА ДЪРЖАВА ...ГОРДЕЙ СЕ С ТЕЗИ РЕЗУЛТАТИ !
25
0
 
8
 
! Отговори
м дааа преди 3 години
няма спасение, ако някой вярва че със 700хил ще спасят нещо ...