Двустайните апартаменти - най-търсени в София

Една пета от покупките са за инвестиция
1 фев 2022 08:10, Петя Славова
73
Двустайните апартаменти - най-търсени в София
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Двустайните жилища се оказаха най-купуваните в столицата, показват данни на брокери от посреднически агенции за "Монитор".

Според Наско Атанасов, около 40% от сделките се падат на двустайните. "В последно време преобладава търсенето на нови жилища. Други обаче си правят сметката, че при покупка на стар имот купуват чиста площ. При една и съща цена в единия случай жилището ще има 52 квадрата, а в другия - 65 кв. м", припомня той. По думите му над 80% от покупките на жилища в София се правят с ипотечен кредит. "За двустайни се тегли обикновено между 100 000 и 120 000 евро. От купувачите на този тип жилища преобладават младите на възраст от 30 до 40 години", уточнява той.

Тихомир Цаков от друга компания смята, че около 60% от сделките с жилища се падат на двустайните. "В София половината от покупко-продажбите се правят с ипотека, а в провинцията този дял е между една трета и 40 на сто" добавя брокерът.

По думите на Полина Стойкова, всяка втора покупка на пазара се пада на двустайните, като поне половината от тях се купуват с ипотека.

Константин Пандов  пък е на мнение, че около 65% от сделките с жилища в София са с двустайни апартаменти. "Има много купувачи, които търсят имоти за инвестиция. Младите хора се интересуват основно от новопостроени апартаменти. Около 80% от сделките в сегмента са с ипотека, като купувачите се стремят да вземат максималната възможна сума с минимум самоучастие. Независимо какъв имот купуват, много рядко хората разполагат с половината сума необходима за покриване на цената", смята той.

Информация на друг брокер, около 32% е делът на сделките с двустайни апартаменти, като близо 60-70% от тях са за стари имоти, а останалите - за нови. "За последните месеци обаче предлагането е малко“, добави той и уточни, че понятието за двустаен апартамент е много широко. "Има такива жилища от по над 100 квадрата или стандартните 50-60 кв. м. Най-големите спокойно често се преустройват и на тристайни", добави брокерът. В момента най-активни на пазара са младите и хората на средна възраст.

Между една пета и една четвърт са купените жилища за за инвестиция. При втория случай има опасност от пренасищане на пазара, както се получи с апартаментите за краткосрочно даване под наем през интернет. Преди 2 години в началото на пандемията те останаха празни. Затова в момента доходността от жилища е доста ниска“, констатира Митов.

Едни от най-ниските цени за продажба на двустайни жилища в София са за маломерни панелки с до 40 квадрата чиста площ. Обикновено офертите са за жк "Люлин", където навремето са били строени такива апартаменти, състоящи се от холче с кухненски бокс и отделна спалня.

Около една трета от изтеглените ипотечни заеми през миналата година за жилища са били за двустайни, каза за "Монитор" кредитният консултант Тихомир Тошев. Средно за имоти от сегмента българите теглят около 105 000 лв. (към 50 000 евро). 98% от тези кредити са в лева и само 2% са в евро. Във втория случай става дума за хора, работещи в западни компании и имат приходи директно в евро.

Относно профила на теглещите заем за покупка на двустаен Тошев уточни, че обикновено това са несемейни младежи или семейни без деца. Семейните с деца се насочват към тристайни или по-големи жилища. Хората не подбират кварталите в София и излезе ли имот на изгодна цена, се купува в рамките на месец.

През миналата година малко над половината от всички сделки са с ипотека. Не бива да се забравя, че при новото строителство заемът може да се одобри след акт 14 на сградата. Сега много от покупките са за апартаменти „на зелено“ и затова първоначалните плащания се осигуряват със собствени средства от купувачите.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


73
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
25
19
 
7
 
! Отговори
Дам преди 2 години
Под наем живеят страхливците, които цял живот чакат чудо, но за всяка стъпка си има време. За мен лично е клошария да съм под наем в собствената си страна.
24
14
 
9
 
! Отговори
Значи преди 2 години
Съдейко по цените на имотите в Западна Европа бих казал, че в София все още се ядва, при добър доход да се закупи жилище. Какво обаче ще се случи при приемане на еврото и влизане в Шенген, не е ясно. Доста хората предвиждат изравнение на цените на имотите с тези на запад, което означава че, който е купил - купил, останалите вече остават на квартира.
23
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен100 k евро за двустайна панелка ? Ужас
22
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
По цял свят се надигна вълна от вдигане на лихвите ,която тръгна от САЩ,само Европейската банка се опъва но Германия и други страни ще ги натиснат да започнат да вдигат лихвите заради инфлацията...
21
7
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До пияница мистик 12 И аз давам два апартамента под наем, но са по 100-110 кв. м., в центъра, старо строителство, и са по 700 лв. на месец (преди коМУНЬО-преврата бяха 800-1000 лв.). Важното е наемателят да НЕ е българин, иначе няма как да се размине човек с катастрофални ремонти, неплатени сметки и прочие ужасии - рецептата е: "Почтеност"!
20
1
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Мой съученик (бог да го прости!) беше "инвестирал" в два апартамента, обаче не беше предвидил, колко ще живее... Така, че в живота единствено сигурно е, че нищо не е сигурно.... Свършиха се балъците, които ще теглят кредити за жилище при тези цени.
19
35
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Аз си взех двустаен панел в младост. В района има всичко, Била, Кауфланд, фитнеси. Сравнително нов от 1980 година. Банката ми отпусна за една седмица кредит от 140 000 евро. 90 000 за апартамента с 20 000 ще му направя ремонт, окачени тавани с лед осветление, нова баня, мебели, блиндирана врата, СОТ, видеонаблюдение. Ще стане перфектен. За останалите си взимам един джип 4х4 и остава за екскурзия в Занзибар.
18
9
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 15 Чакаш юмрукчото да се разкара или ***, за да си купиш апартамент, кайма или краставици? Ха-ха, тая няма да стане, комунизмът като яхне някой, не мърда, докато не изпука всичко живо, което гласува за юмрукчовците - а в България чалга-простащината (т.е., комунизмът) е вечна. Да си мрем от ГЛАД и мун...чо-нарцисизъм, алчност и шизофрения на воля!
17
1
 
11
 
! Отговори
Пепа преди 2 години
Мъ тва сериозно ли?
16
2
 
34
 
! Отговори
Не купувай в балон преди 2 години
Четвърт милион лева за двустаен, нееее няма дори сигнал за балон! За 2г по близо 1300-1500 лева на месец, ток, вода, гориво и др. разходи още мин 1500 на месец. Въпроса към математиците е, колко месеца ще издържи платеца, ако остане без работа? Всеки ден затварят къде временно къде не, фирми притиснати от високите цени на ток, газ и скъпа работна ръка(а тя е скъпа заради набалбучените с кредити работници). Сега вдигат осигуровките към нас, работодателите, Рокфелер да си, ще закъсаш. А 30г креди?
15
4
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 7 "Четвърт милион лева за 60 квадрата жилище" - трябва съвсем да съм се смахнал, за да си "купя" такъв ужас, особено ако е в ново строителство или уж-нещо-си-там "на зелено".Наемите взеха да стават почти "прилични", юмручкото Не е безсмъртен - все някога ще се разкара и животът ни ще се нормализира - е, тогава ще му мислим евентуално и за покупка на нормално жилище.
14
30
 
9
 
! Отговори
До 13 преди 2 години
Напротив. Купуването на апартамент е огромна инвестиция и дори празен да стои, пак ще имаш печалба..
13
5
 
34
 
! Отговори
. преди 2 години
Тези, които са купили за инвестиция скоро ще разберат как са се набълбукали....
12
22
 
13
 
! Отговори
пияница мистик преди 2 години
Имам 2 такива, двустайни в широкия център и ме беше яд, че ги давам по 500 лева наем на месец на пробивните селянчетa, дошли в София. Добре че им изтече договора и сега вече са по 700 лева на месец :)))) За 66 квадрата горе-долу. Който не му изнася, има по-евтини панелки в Люлин, а най-евтино е във Факултето и Филиповци. Може и Орландовци, също добра опция за да живеете с братята роми рамо до рамо и евтинко :)))
11
18
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Цените ще се увеличават много и в бъдеще. Така, че не е късно да се купи жилище и на такива цени, стига да има, защото предлагане вече почти няма.
10
3
 
24
 
! Отговори
Nimand преди 2 години
нА ТЕЯ ЦЕНИ ПРОСТО НЯМА КАК !!!!! 100 ХИЛЯДИ ЕВРО ЗА ДВУСТАЕН - КОЙТО Е ТОЛКОВА МАЛЪК ЧЕ НЕ МОГА ДА ПРЪДНА ВЪТРЕ ДАЖЕ НЕ НЕ ЩЕ ЖИВЕЯ ПОД НАЕМ ИЛИ В ПРОВАНСА !!! КОЙТО ИСКА ДА С Е ПРАВИ НА СТОЛИЧАНИН !!!!
9
4
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Национализация на енергийния и банков сектор ! ВЕДНАГА !
8
9
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
"За Бога, братя, НЕ купувайте"! (пост-комунистически лозунг на Д. ПОпов, пост-комунистически прЬОмиер). И не са ви криви брокерите, а Юмручкото и неговите барбита Кирчо и Кокорчо.
7
3
 
44
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Четвърт милион лева за 60 квадрата жилище. При положение,че населението на България намалява с най-бързи темпове в света. И има много необитаеми жилища. Ама хич не е балон.
6
4
 
42
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Всички познати казват едно и също - да не съм луд да купувам на тия цени, по-добре наем. И са прави.