Много млади не работят, заради нереалистични очаквания за доход

Ново проучване
13 авг 2023 08:12, Росен Стойчев
518
Много млади не работят, заради нереалистични очаквания за доход
Снимка: БГНЕС

У нас предизвикателствата пред младите хода са свързани главно в интеграцията им на пазара на труда.

Още по темата
Според Агенцията по заетостта, безработните млади хора представляват „значим резерв от работна сила“.

По данни на националната статистика само за първото тримесечие на тази година безработните млади хора до 24 години са 9,4%.

Експертите отчитат, че младежите срещат редица затруднения поради липса на предишен опит и трудови навици. Нереалистични очаквания за естеството на работата и възнаграждението, както и слаба мотивация, са сред останалите предизвикателства пред тяхната реализация на пазара на труда.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


518
Още по темата: младидоход
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
369
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
До Анонимен И с кредити са още по-високи. Банкерките дават и под наем и назаем и веднага дигат ако избереш.
368
4
 
9
 
! Отговори
Чичо леля преди 8 месеца
Най-добре е социализма! Правят се, че ни плащат, ние се правим, че работим!
367
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
До Анонимен 398 - Това е едно от възможните решения. По-разумно е да инвестираш в свой имот, отколкото даплащаш наем. За съжаление, стартовите заплати у нас са несъпоставими с цените на жилищата. Всички сме чували за добре платени млади съпрузи, които теглят заем, купуват апартамент, но после и двамата остават без работа и хем губят апартамента, хем имат да доплащат кредита. За щастие, в последните години по-рядко се чува за такива фалове, но все пак продължава да ги има.
366
9
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Като са високи наемите, купуваш си жилище с кредит!
365
2
 
2
 
! Отговори
Мао Дзъдун преди 8 месеца
Защо говорите за пари ? Днес новата пландемия започна отново в Китай. Всички ще бъдете карантинирсни и ваксиниране с най-доброто което елита има , ще си получавате и заплатата докато стоите вкъщи без да работите , прекрасно нали? Но живота ви ще е броени дни след това. Е хората, които не са роби на парите и могат да оцелеят физически и психически няма да имат проблеми. Онези охранени програмистчета ще пълнят моргите.
364
2
 
4
 
! Отговори
Хамлет преди 8 месеца
Да работя, или да не работя? Това е въпроса!
363
1
 
9
 
! Отговори
Наемите са проблем преди 8 месеца
Сред всички коментатори, писали под тази статия, само един се е сетил да отбележи нещо много важно - високите наеми, които обременяват дори човек с 2000 лв заплата. Що годе добра работа за млади хора с висше и средно образование се намира предимно в големите градове, но не всеки е имал шанса да се роди на такова място. Пък и тези, които са от голям град, редно ли е да живеят с родителите и бабите си само за да пестят от наем?
362
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
До Анонимен (385) Ехооо, щом си тръгнал да иСтеглиш кредит то е ясно ЗАЩО никой не ти дава. Аз и за метач няма да те взема на работа!!
361
2
 
2
 
! Отговори
до 388 преди 8 месеца
До Анонимен много лесно,веднага ти отговаря,тати носи мама меси, в градината плодове и зеленчуци,месо,мляко,яйца от животните в двора,олио,захар и брашно от рентите на земите,българина няма разходи,парите ги трупа в банките или под дюшека и така,здравей живот
360
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
До Shark и до 363 - Как пък решихте, че са neндepeтa? Ами ако това е мъжка компания, която за пиниз е решила да облича такива еднакви ризи, когато тръгне на посещение в някой апартамент, който работливи девойки са наели, за да приемат там клиенти срещу заплащане на час и според вида секс-услуга?
359
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Тия горе на снимката, като не работят и търсят работа, защо имат огромни на млади години шкeмбeта?
358
0
 
3
 
! Отговори
АНОНИМЕН преди 8 месеца
До Христо до 371 Е как да идват? Ние не сме все още Америка, за щяло и нещяло всеки да ходи на психолог, да плаща яко за заучени фрази от някое книжле. Пък много се навъдихте. Като зъболекарите - едни занаятчии, които искат да изкарват по 10-15к, не става. Всички искате много и лесни пари. Един съсед също се метна за 1г изкара специалност без да е медик /на 40+/ със същата идея. И на него не му се получи.
357
2
 
9
 
! Отговори
До 346 преди 8 месеца
Баба Пено, уверявам те, че започнах работа точно три седмици след като се дипломирах. Не ме мързи. Отначало и моята заплата беше малка, но започнах работа, за да надграждам знанията си чрез практика. После доходите ми нараснаха, но това не всеки го постига, защото са нужни не само лични усилия или връзки. Нужен е и малко късмет. И, за твое сведение, редовно ходя по кафенета и други заведения. Но това не е израз на мързел.
356
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
А какво плюckaт като не бачкат ?
355
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Парата днес света владей и който не умее да я прави лесно с Кекс, зле живей!
354
8
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
До До Радослав 337 Затова беше по-добре преди 1989 г. по распределение и си сигурен че има работно място и заплата.
353
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
До Анонимен Откъде теглиш за да истегля и аз. Банки не дават а мафията троши ако не плащаш тройно.
352
2
 
7
 
! Отговори
До Радослав 337 преди 8 месеца
Роптаеш срещу поколението, в което почти всеки е висшист, но половината за завършили специалности, които според теб са безсмислени. Аз предпочитам да кажа, за за много от тях просто няма възможност за реализация, защото не са ни нужни випуски от по 1 000 политолога годишно. Но защо и ти не се замислиш, каква част от тези неработещи 9.4% от хората под 24 г. у нас, са висшисти? Колко от тях са със средно образование? И колко са малограмотните?
351
2
 
3
 
! Отговори
До Анонимен 321 преди 8 месеца
Даваш пример с компаньонката, който печели повече от човек, учил 20 години и казваш, че това било "типично за деградиращи общества със слаба икономика". Ще припомня виц, бил актуален по времето, когато висшистите започвали работа със 105 лв, а в доста жилища нямало ТЕЦ. На един лекар му докарали 1 тон въглища. Той наел ром да ги пренесе в мазето му. Накрая ромът поискал 5 лв за работата си. Докторът му казал той самият за колко пари работи. Ромът отговорил "Е, докторе, кой за каквото е учил!"
350
3
 
4
 
! Отговори
До 369 преди 8 месеца
Чети добре и го разбери какво съм написал. Къде има 10000 за мен (фирмата). Казах ти, че си зле с четенето и разбирането. Как работиш като не разбираш какво се иска от теб?