Много млади не работят, заради нереалистични очаквания за доход

Ново проучване
13 авг 2023 08:12, Росен Стойчев
518
Много млади не работят, заради нереалистични очаквания за доход
Снимка: БГНЕС

У нас предизвикателствата пред младите хода са свързани главно в интеграцията им на пазара на труда.

Още по темата
Според Агенцията по заетостта, безработните млади хора представляват „значим резерв от работна сила“.

По данни на националната статистика само за първото тримесечие на тази година безработните млади хора до 24 години са 9,4%.

Експертите отчитат, че младежите срещат редица затруднения поради липса на предишен опит и трудови навици. Нереалистични очаквания за естеството на работата и възнаграждението, както и слаба мотивация, са сред останалите предизвикателства пред тяхната реализация на пазара на труда.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


518
Още по темата: младидоход
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
389
4
 
8
 
! Отговори
богата арабка преди 8 месеца
Младите повечето са неграмотни роми и турски българи . Къде ги търсите за работа ? За мазна чалга по стават.
388
4
 
7
 
! Отговори
ъц преди 8 месеца
Ами значи има някакви странични доходи - "мама и тати", препродажба на крадени вещи или разпространение на наркотици! Ако оставите "Младежа" с НУЛА доходи за един месец, без помоща на родителите му и без далаверки, и му обясните, че от тук нататък ще е така, а не иначе, той сам ще хукне да работи без много-много да подбира!
387
10
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
До долния с бригадите. По времето на Тато ходих 20 дни на бригада в Павел баня да бера рози. Като емоция беше незабравимо. Но се ставаше в 4.30. Бяхме 15 годишни, беше си трудно и си беше работа. Подиграха ни се с 31 лева. Още тогава си бяха нищо пари. Не ми хвали времето на правешкия, хич недей.
386
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Трябва да се види как се справят бившите соцстрани в ЕС и в Азия. Вземете Баку за пример. Парите се виждат къде ги е вложила държавата, пълно е с млади хора с деца. Вината е в крадливите ни управляващи, на които не им пука за българите. В Киргизстан 3-и пъти народът измита управляващите. Не, че са вързали и цъфнали другите, но ние сме много зле като нация
385
5
 
7
 
! Отговори
Хабибито преди 8 месеца
Ако не си завършил висше, то каква претенция имаме за заплата, а ако си завършил примерно право преценил ли си ,че пазара е преситен.....не си. Аз съм минджинер но никога не съм работил по специалността си и навярно може и да не работя никога. *** избор, Еми преквалифицирах се и научих други занаяти..... И те така, колелото на живота се върти. Но да не ви дреме, да ви е хубаво на душата колкото може повече..
384
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Снощи го слушах по телевизията как подхранва хлебари, млекари, месари да вдигат цените. Путканвач!
383
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Преди 1989 ученици и студенти ходехме на бригади. Работата беше лесна, сезонна, а накрая ни и плащаха нещо. По-важното беше, че така изплащахме малка част от парите, които държавата харчеше за обучението ни. Сега държавата плаща за обучение, а после младите или не работят или бягат в чужбина и инвестициите в тях остават без възвръщаемост, от което губи България.
382
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
До Минуващ 441 Стига беее, не си актуален. Един не много отдавна написа "ЗЗЗбогом", но това не му пречеше да бъде министър на културата. Но за покойните или добро, или нищо.
381
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Едва ли безработните сред младите до 24 години са само 9,4%. Това са родени след 1998 година, когато българките продължаваха да не искат да раждат деца и се раждаха едни други, които са мнозинство сред младите, а всички знаем, че те не работят.
380
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Медиатори и бюра за труд работят. Млади кои са , застаряващо население сме. Хазартни предавания, гастарбайтери, КНСБ вдигат заплатите. КРИБ водят около 280 000 фирми. 16-20 годишни също искат 2000. Бюджета е за друго. Бос 80 000, работник 1000. Скъпотията убива надеждата.
379
5
 
7
 
! Отговори
До 406 преди 8 месеца
Навремето младите бригадири под строй отиват да работят без пари, защото ако не идат, есента следват наказания по комсомолска линия. Имало е и периоди, през които са заплашвали с изключване от университета, ако не отидеш на бригада. През 50-те години пък, когато е трябвало да представиш бележка за благонадеждност от махленските ОФ- и БКП-лелки, участието в доброволното бригадирско движение е гарантирало,че ще те приемат да следваш и за някои това е била единствената възможност да станат студенти
378
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Градът е създаден да защищава селяните от околността от външни нападения на чергари. В момента функциите на града са извратени - чергарите са влезли в града, развяват си байрака, а селяните измират полека. След 1944г. СССР иззе земите на Българските Ковбой - селяните, натика ги в колхози - ТКЗСета да работят на не свойта земя. След 1989 г. Чергарите - Комунистите си я раздадоха помежду си и сега Ковбоите по градовете се чудят защо нямат пари за да си купят Коне Вихрогони, за да прогонят чергари?
377
1
 
5
 
! Отговори
Минуващ преди 8 месеца
"Ти имаш пари а аз имам незбъднати мечти. . ." -- Ето, вече имаш и двойка по български. . .
376
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
До АНОНИМЕН Кой доходи скачат. Нямаме доходи а цените растат.
375
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
До Анонимен Съдебните са най-корумпиарни. Уреждат само техни роднини и след 1 г. не може да се уволняват до живот.
374
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
И аз завърших Право в СУ "Св. Климент Охридски" и не мога да си намеря работа.
373
6
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Ти имаш пари а аз имам незбъднати мечти. Кой е по-щастлив?
372
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
До АНОНИМЕН 404 Къде прочете да се оплаквам? Просто разсъждавам по наболял проблем. И редом с това три или четири пъти питам коментиращите защо са се заяли с младите хора с висше и средно образование? Толкова ли не се сещат каква е основната маса неработещи и неучещи под 24 г.? Защо им е да работят при гарантиран приличен доход от джоба на данъкоплатците, ако създадат три и повече деца?
371
3
 
7
 
! Отговори
АНОНИМЕН преди 8 месеца
До Наемите са проблем Всяка година доходите ви скачаха с 10%, наемите не помръдваха. Чак сега, при огромната инфлация и поскъпването на жилищата се вдигнаха леко. Някой иска да взима 7 пъти по-висока заплата от преди 1989г ама наемите да са по 100лв на апартамент. Вече ти казаха - купи си, изплащай с доста лишения и тогава се оплаквай. не всички са купили с лесни крадени пари.
370
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Богатството от древността до сега са били робите, постепенно преминаващи в данъкоплатци..... По времето на развития робски социализъм никой не знаеше, колко данък е плащал за да отглежда комунистите-робовладелците? Сега поне като си получаваш заплатата знаеш колко плащаш за да издържаш управляващите! Преди капитализма и социализма е имало робство, като робовладелеца е имал собствени роби и се е грижил за тях да имат свой дом и да раждат нови роби, добро здраве, за да му работят с робски труд?!