Експертиза потвърди – ДНК-то от Белнейски е на Колев

Вероятността за грешка била 1:48 трилиона
Обновена: 15 фев 2011 15:48 | 15 фев 2011 14:16,
93
Експертиза потвърди – ДНК-то от Белнейски е на Колев
Снимка: Dnes.bg

Биологичният материал, намерен в тялото на Христина Белнейска и под ноктите на сестра й Росица, съвпадат напълно с ДНК профила на Лазар Колев.

Това заяви в съдебната зала вече бившият директор на ДНК лабораторията към Националния институт по криминалистика към МВР Иван Иванов.

По думите му обаче това не означава, че точно Лазар Колев е убиецът на сестрите, защото биологичен материал може да попадне не само при убийство, но и при любовна игра.

Именно намереният ДНК материал е едно от основните доказателства срещу Колев. Според експертизата вероятността установеният ДНК профил да е на друго лице е 1:48 трилиона.

Днес за първи път стана ясно, че е намерено второ ДНК под ноктите на Христина Белнейска, но на този етап не е установено на кого е.

"То е сравнено с ДНК-то на всички 300 заподозрени в извършването на двойното убийство, но съвпадения не са открити“, заяви криминалистът Иван Иванов.

Още по темата

В това число е бил сравняван и ДНК профилът на сина на бившия зам.-министър на транспорта – Георги Петърнейчев – Атанас, но съвпадение не е открито.

Иван Иванов допълни, че е уволнен от поста директор на Националния институт по криминалистика от бившия вътрешен министър Михаил Миков.

Оттогава не знае дали са правени сравнения на второто ДНК с това на други заподозрени.

Иванов не можа да потвърди със сигурност и дали уволнението му е свързано с убийството на сестрите.

В момента той oспорва заповедта на бившия вътрешен министър пред Върховния административен съд.

Заседанието по делото за убийството на сестрите Белнейски продължава с разпит на останалите експерти този следобед.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


93
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
30
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
И кво сега, къде са защитниците на извратения убиец?
5
12
 
58
 
! Отговори
РГ преди 13 години
ДО СЕГА НЕ МОЖАХТЕ ДА ИЗВЛЕЧЕТЕ БИОЛОГИЧЕН МАТЕРИАЛ???ПРАВИХТЕ ДНК ЕКСПЕРТИЗИ В САЩ И ЗАПАДНА ЕВРОПА,ТАМ НЕ МОЖАХА ДА УСТАНОВЯТ,КАК ВИ УСТАНОВИХТЕ СЛЕД 5 ГОДИНИ???ВЕДНАГА ЩЕ ВИ КАЖА,ПОДХВЪРЛИЛИ СТЕХО ДОКАТО ТОЗИ Е ЛЪСКАЛ БАСТУНА В ЗАТВОРА И ХОП ЕТО ВИ ГЕНИТИЧЕН МАТЕРЕАЛ.МНОГО СТЕ *** ЖАЛКО ЗА ЧОВЕКА,А СИНА НА ПЕТЪРНЕЙЧЕВ ЩЕ УБИЕ ПАК ,НО ТОГАВА ДА ВИДИМ ЗАЩОТО ТАКИВА КАТО НЕГО ВЕДНУЖ ЗАПОЧНАТ ЛИ И СЕ СПАСЯТ СПИРАНЕ НЯМАТ.
4
7
 
73
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
"Днес за първи път стана ясно, че е намерено второ ДНК под ноктите на Христина Белнейска, но на този етап не е установено на кого е."Интересно как след 5 год. намериха 2-ро ДНК... абе нямам думи, тоя случай е пълна подигравка. Горките родители, съчувствам им искрено...
3
6
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
ТАКАЛИ В ТОЗИ ГРАД НИКОЙ ОТ ТОЗИ БАР НЕЗНАЕ С КОГО СА БИЛИ СЕСТРИТЕ , ИЛИ СЪОЧИНИЦИ, ИМА НЕЩО ПО ГОЛЯМО ЗАЕДНО С ЛАЗАР КОЛЕВ
2
7
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Нали уж нямаше биологичен материал?Или аз нещо съм пропуснал?
1
12
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
1 OT 10 ZA EDNA SEDMISA KVOOOOO