МВР можело да подслушва незаконно

2/3 от сигнала на Станишев е верен, пресметна Цацаров
Обновена: 15 апр 2013 14:48 | 15 апр 2013 13:16, Веселина Йорданова
539
МВР можело да подслушва незаконно
Прокуратурата обяви резултатите от проверката за подслушването. Снимка: БТА

Има предпоставки за незаконно подслушване, установи прокурорската проверка по сигнала на лидера на БСП Сергей Станишев за незаконно подслушване на политици, магистрати и бизнесмени.

Главният прокурор Сотир Цацаров получи сигнала от Станишев на 28 март. В писмото, придружаващо сигнала, Станишев е написал, че е получил запечатан плик от неизвестен подател и е преценил, че информацията е обезпокоителна и не може да бъде премълчана. Подателят е анонимен и завършва писмото си „С надежда и уважение, все още служител на МВР“.

Въз основа на проверката и констатациите на проверяващия екип според прокуратурата са налице предпоставки за образуване на наказателно производство срещу трима директори в СДОТО - за несъздадена организация и ред за използване на специализирана техника. От това са настъпили тежки последици, изразяващи се в уронване престижа на МВР и създаване на условия за нерегламентирано подслушване и нарушаване на конституционните права на гражданите.

Градският прокурор Николай Кокинов съобщи, че е е образувано досъдебно производство срещу Цветан Иванов, директор на СДОТО, Камен Костов, директор на СДОТО, Сергей Кацаров, директор на СДОТО.

Главният прокурор Сотир Цацаров заяви, че на практика две трети от сигнала, предаден от Станишев, е верен.

Вътрешният министър Цветан Цветанов е дал кратки обяснения пред двама прокурори, в които е изтъкнал, че е представител на политическото ръководство и по отношение на техническата част отговарят други длъжностни лица.

Констатирани са редица нарушения, свързани на практика с безконтролното използване на така наречената "мобилна техника за подслушване". В дни през март, в които не е отразено излизането на автомобила с подслушвателна техника, посочен в сигнала, той на практика е засечен по улици в столицата от кадри от видеонаблюдението. За проверката са иззети кадри от видеонаблюдението на София за месец.

Още по темата

В пътната му книжка и в придружаващи документи обаче пише, че той е на местостоянката си. Има и разминавания в часовете, в които е посочено, че автомобилът е излизал.

Задачите се поставят устно, вписват се в тефтери, които не са класифицирани, и отчетност няма. Ако няма резултат, не се пише никакъв документ, обясниха от прокуратурата.

Началникът на отдел в СДОТО МВР Радко Димитров е направил опит да осуети прокурорската проверка чрез изтриване на данни след внасянето на сигнала от Станишев. Димитров обяснил действията си с това, че системата е била претоварена и не е могла да работи.

Едно такова мощно оръжие за прихващане на мобилни комуникации би трябвало да се пази не по-малко строго, отколкото ядрените куфарчета, заяви заместник-главният прокурор Борислав Сарафов.

Разследването продължава. Ще се назначават и експертизи, като една от основните цели е да бъде възстановена изтритата информация. Ще се опитаме да възстановим всичко с експерти на фирмата-производител, съобщи Цацаров.

Ще бъде издадено и разпореждане - предложение до министъра на вътрешните работи – да създаде правила, които да въведе в действие по отношение на зоната, в която съществува нормативен вакуум. Цацаров заяви, че в момента в който е конституирано НС, прокуратурата ще представи пълен комплект от предложения за конкретни изменения в нормативната уредба, касаеща използването на техниката за подслушване в МВР.

Според главния прокурор трябва да има отделна агенция вън от службите за сигурност, която е под силен контрол. Тоягата и микрофонът не трябва да бъдат в една и съща ръка, коментира той.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


539
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
371
14
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До преди 4 години ,..''ВЪОБЩЕ '' не е имало ПОДСЛУШВАНЕ ,...НАПРАВО----СЛУШАНЕ !
370
2
 
34
 
! Отговори
89 преди 11 години
Ако БСП СПЕЧЕЛЯТ ИЗБОРИТЕ,КАКВИ ЛИ НЕЩА ЩЕ ИЗКАРАТ ОЩЕ?!МАЙ ЗАТОВА ГЕРБАДЖИИТЕ НЕ СА НА СЕБЕ СИ ОТ СТРАХ!
369
0
 
7
 
! Отговори
Стършел преди 11 години
Единственото, което очаквам сега е до изборите да ни занимават само с това. Държавата е затънала отвсякъде: корупция, монополи, картели, мутри, контрабанда, сива икономика, безработица според мен не по-малко от 30 % и какво ли още не. Беднотията и мизерията е повсеместна. Партиите не искат да се промени икономическото и политическо статукво и ни занимават в предизборна ситуация със всичко друго но не и да предложат адекватни мерки за излизане от кризата. ЗАЩО ЛИ? Защото не знаят как и не искат
368
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Мутрала мутрала мутрала лайка мутрала мутрала мутралалайкаМутралалайка мутралалайка ....
367
0
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Не обиждайте Цецо на Шест апартамента, много се засяга!Човека заграби фабрики, хотели, почивни станции, а вие го унижавате с някакви квартирки!
366
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Цецко вече взе да увърта, явно доброволно няма да си тръгне! Дали ако взема една сопа и го по ***, ще разбере намека?
365
1
 
21
 
! Отговори
Слухи преди 11 години
- Ние ще ви чуем ! Гарантирано от ГЕРБ .
364
0
 
17
 
! Отговори
tnt преди 11 години
Очаквайте по медиите"Империята отвръща на удара".Сценарист-Цоко,режисьор -Боко.Не пропускайте примиерата-як екшън,страховити сцени!!!Станишев организира атентат срещу Вожда,пенсионери,след като са изяли резерва на държавата,атакуват централата на ГЕРБ,червени бабички,преминали през специално обучение в Русия и Северна Корея,с ужасяващ садизъм късат плакати на ГЕРБ!Босия,заедно с пияни агитки бомбандира с домати парламента и го срива до основи!Студенти замерят с развалени яйца и предизвикват
363
0
 
2
 
! Отговори
Чети бе, то сляпото преди 11 години
До iskame ZARSTVO BGИскай си колкото си искаш! Защо пишеш на маймуница? Простото си е просто - Полша е била РЕПУБЛИКА - Rzeczpospolita Polska към това време, за което говориш. Ама откъде да знаеш, чело ли си нещо?
362
1
 
6
 
! Отговори
Do 414 преди 11 години
До АнонименХаха, работя в мобилен оператор.Това с "някакво припукване" и т.н. преди обаждане...можеш да го забравиш :)Не се правете на разбирачи...ако някой те подслушва...няма да чуваш никакво пукане, припукване, примляскване и покашляне :)
361
0
 
7
 
! Отговори
АНОНИМЕН преди 11 години
ДО 372. УЛИСАЛИ СТЕ СЕ . И ТОВА ДОБРЕ , НО НЕ ГО ПРАВЕТЕ ТАКА , ЧЕ ДА ГО ОТНЕСЕТЕ КАТО БРЪМБАР . МНОГО ВИ СТАНА УЛИСИЯТА. ЗАЩО НЕ СЕ УЛИСАХТЕ И ДА УВЕЛИЧИТЕ ПЕНСИЙТЕ НА ХОРАТА И МАЙЧИНСТВОТО НА МЛАДИТЕ МАЙКИ АМИ ГИ КАРАТЕ ДА БЯГАТ ОТ СТРАНАТА НА СТАРИ ГОДИНИ И ДА НЕ РАЖДАТ., ДА ИЗПИТВАТ УНИЖЕНИЕ И ОМРАЗА , КОЯТО ВИЕ НАСАЖДАТЕ .?!
360
0
 
26
 
! Отговори
за подслушване преди 11 години
Цецо: Продавам спешно крайслер. Става и за подслушване. Може и замяна срещу апартамент.
359
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Проблема не е в подслушването, а в липсата на положителен ефект за обикновените хора по улицата. Някой пита ли всеки от нас как точно си практикува занаята, ама данъците веднага ги прибират. Като няма масиран краен резултат, какво повече да ги слушаме.
358
4
 
27
 
! Отговори
Спонги преди 11 години
По паметливите (изключвам пъпчивите калинки) няма как да не се сетят за изказването на селянинът от Хераково. Питат го дали си подслушва министрите, а той казва как няма да ги подслушвам. Всичко трябва да се знае. Тогава Трайков каза, че нямало какво да крие и не се обиждал, че го подслушват. Хайде калинки, почвайте да отричате обективните факти. Всъщност не схващам как може да има нормален човек, който да харесва болшевиките от ГЕРБ.
357
7
 
7
 
! Отговори
ГЕРБЕРИНЧО преди 11 години
НЕ МРЪНКАЙТЕ ЗА ПОДСЛУШВАНИЯТА! И МИНИСТРИТЕ ВКЛЮЧИТЕЛНО И БОРИСОВ ИМАТ СРС-ТА ! ЗНАЧИ БОРИСОВ МОЖЕ ДА ПОДСЛУШВАМЕ ВАС НЕ МОЖЕ? ЕЙ, НАГЛИ КУЧЕТА ! ЩЕ ПОДСЛУШВАМЕ МАТЕРИАЛА РАЗБИРА СЕ, КАКВО ИСКАТЕ?!
356
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Като ученици имахме съученик чиято майка беше обикновена телефонистка в БТК и знаеше всички клюки в града сами се сетете от къде!? А тези ли няма да подслушват?
355
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Едно е сигурно. Народа живее в стрес. МВР допринасят още повече с тези дискусии за обезверяването на нацията. Оттам нататък, Господ да въздаде.
354
0
 
10
 
! Отговори
до 406 преди 11 години
Ооооо ти да видиш!? Сигурно Крайслер са произвели прототип една единствена бройка от този модел и цвят!? Да ти е идвало случайно на ум, че в БГ може да има повече от един такъв автомобил от този модел или цвят!? А за подслушването резултатите бяха очаквани и само можем да си представим какъв е бил обема, че да не могат да го скрият :-о
353
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Гн Цацаров признай си колко риба ти беше предоставена от Доспат от язовира,от Румен Сариев бащата на Еди Сариев които е прокорор в гр Девин.
352
5
 
4
 
! Отговори
ГЕРБЕРИНЧО преди 11 години
И ОЩЕ НЕЩО: КАКТО КАЗА ДРУГАРЯ БОРИСОВ "ЖИВКОВ Е КОЛОС В БЪЛГАРСКАТА ИСТОРИЯ" ВИЕ КАКВО МИСЛИТЕ ЧЕ НЯМА ДА ПОДСЛУШВАМЕ ЛИ?! НОРМАЛНО, НИЕ СМЕ ЕДНА ИСТИНСКА ДЕМОКРАТИЧНА ДЪРЖАВА И СЕ УЧИМ И ОТ БАЙ ТОШО И ОТ БАРАК ОБАМА НАШИЯ НАЙ-ДОБЪР ПРИЯТЕЛ. ТОЙ НИ Е ПРИЯТЕЛ, А НЕ РАБОТОДАТЕЛ. ДА ЖИВЕЕ ГЕРБ, ДА ЖИВЕЕ ОБАМА, ДА ЖИВЕЕ БОРИСОВ. ИМАМЕ ВОЛЯ!