МВР можело да подслушва незаконно

2/3 от сигнала на Станишев е верен, пресметна Цацаров
Обновена: 15 апр 2013 14:48 | 15 апр 2013 13:16, Веселина Йорданова
539
МВР можело да подслушва незаконно
Прокуратурата обяви резултатите от проверката за подслушването. Снимка: БТА

Има предпоставки за незаконно подслушване, установи прокурорската проверка по сигнала на лидера на БСП Сергей Станишев за незаконно подслушване на политици, магистрати и бизнесмени.

Главният прокурор Сотир Цацаров получи сигнала от Станишев на 28 март. В писмото, придружаващо сигнала, Станишев е написал, че е получил запечатан плик от неизвестен подател и е преценил, че информацията е обезпокоителна и не може да бъде премълчана. Подателят е анонимен и завършва писмото си „С надежда и уважение, все още служител на МВР“.

Въз основа на проверката и констатациите на проверяващия екип според прокуратурата са налице предпоставки за образуване на наказателно производство срещу трима директори в СДОТО - за несъздадена организация и ред за използване на специализирана техника. От това са настъпили тежки последици, изразяващи се в уронване престижа на МВР и създаване на условия за нерегламентирано подслушване и нарушаване на конституционните права на гражданите.

Градският прокурор Николай Кокинов съобщи, че е е образувано досъдебно производство срещу Цветан Иванов, директор на СДОТО, Камен Костов, директор на СДОТО, Сергей Кацаров, директор на СДОТО.

Главният прокурор Сотир Цацаров заяви, че на практика две трети от сигнала, предаден от Станишев, е верен.

Вътрешният министър Цветан Цветанов е дал кратки обяснения пред двама прокурори, в които е изтъкнал, че е представител на политическото ръководство и по отношение на техническата част отговарят други длъжностни лица.

Констатирани са редица нарушения, свързани на практика с безконтролното използване на така наречената "мобилна техника за подслушване". В дни през март, в които не е отразено излизането на автомобила с подслушвателна техника, посочен в сигнала, той на практика е засечен по улици в столицата от кадри от видеонаблюдението. За проверката са иззети кадри от видеонаблюдението на София за месец.

Още по темата

В пътната му книжка и в придружаващи документи обаче пише, че той е на местостоянката си. Има и разминавания в часовете, в които е посочено, че автомобилът е излизал.

Задачите се поставят устно, вписват се в тефтери, които не са класифицирани, и отчетност няма. Ако няма резултат, не се пише никакъв документ, обясниха от прокуратурата.

Началникът на отдел в СДОТО МВР Радко Димитров е направил опит да осуети прокурорската проверка чрез изтриване на данни след внасянето на сигнала от Станишев. Димитров обяснил действията си с това, че системата е била претоварена и не е могла да работи.

Едно такова мощно оръжие за прихващане на мобилни комуникации би трябвало да се пази не по-малко строго, отколкото ядрените куфарчета, заяви заместник-главният прокурор Борислав Сарафов.

Разследването продължава. Ще се назначават и експертизи, като една от основните цели е да бъде възстановена изтритата информация. Ще се опитаме да възстановим всичко с експерти на фирмата-производител, съобщи Цацаров.

Ще бъде издадено и разпореждане - предложение до министъра на вътрешните работи – да създаде правила, които да въведе в действие по отношение на зоната, в която съществува нормативен вакуум. Цацаров заяви, че в момента в който е конституирано НС, прокуратурата ще представи пълен комплект от предложения за конкретни изменения в нормативната уредба, касаеща използването на техниката за подслушване в МВР.

Според главния прокурор трябва да има отделна агенция вън от службите за сигурност, която е под силен контрол. Тоягата и микрофонът не трябва да бъдат в една и съща ръка, коментира той.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


539
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
331
0
 
22
 
! Отговори
Роден преди 11 години
Не бързайте толкова,хора:)).Дайте му технологичното за него време да осмисли какво се случва. Както е известно в кратуната му,да не кажа тиквата му,няма бързи мозъчни клетки,ако изобщо има такива и очаквайте поредната му порция несвързани глупости.
330
0
 
10
 
! Отговори
tnt преди 11 години
ДПС:"Ако Борисов не махне Цветанов,няма да има коалиция ГЕРБ-ДПС"!
329
0
 
14
 
! Отговори
Бай Ставри преди 11 години
Вече Графа ще е певеца на ГЕРБ с хита си.... "не ме търсете известно времееее". Добре дошъл, Цвъки- чакам те!!!
328
0
 
17
 
! Отговори
до Иво преди 11 години
А това какво ти говори, бе *** греберски - "Разглобявали са техниката, за да заличат информацията", установено е по надлежния ред?!
327
1
 
15
 
! Отговори
всичко се подслушва преди 11 години
Цецо Слухтаря: -"Моля всички да не мляскат, да не се оригват, да не грухтят, да не се секнат, да не се хилят, да не кихат, да не кашлят и да не ***, защото всичко се подслушва и ако не се чува добре и ще трябва да повтаряме записа."
326
2
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Хайде Цуци- чантата, шапката и дим да те няма.
325
17
 
3
 
! Отговори
Иво преди 11 години
Егати становището на главния прокурор. Имало предпоставки значи е вярно. Можело е да съм се бил напил ама дали съм бил..? Това ако минаваше и в съда свободен човек нямаше да има.А плъха няма за какво да е толкова щастлив, защото власт няма да види. Гарантирано от Герб.
324
2
 
23
 
! Отговори
ицо преди 11 години
Цъцо оцапа гащите,аха да се натамани пак за министър и взе че се ***.
323
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Значи е сложена апаратура, ама понеже е съвестен Цецко не е подслушвал, така ли? Тоя *** нали каза, че ако се докаже ще напусне политиката. Цецко, довиждане!
322
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До До 371Е, ама под домашен арест и какво общо има това с мен, както и с това, че не искам да ме подслушват без основание и законна цел?!
321
2
 
16
 
! Отговори
хамалина преди 11 години
Ега ти полицейската държава-надминаха и милиционерите от соца!Такова яко слухтене не е имало май никога до сега-в квартала,където живея,всички "слушалки" от преди 89 година,сега са от ГЕРБ!А на никой от тях не са отворили досието!
320
0
 
11
 
! Отговори
. преди 11 години
До Анонимен Кой подслушва незаконно - престъпниците!
319
0
 
16
 
! Отговори
x преди 11 години
Преди избори всички в национален ефир , / live / с детектор на лъжата. А въпросите от хората,на случаен принцип.
318
1
 
2
 
! Отговори
До 371 преди 11 години
То и алексей петров още не е.
317
0
 
14
 
! Отговори
Yasno преди 11 години
Сега ще излезе - 2/3 е вярно, 1/3 не е . Или подслушвало се, ама по самоинициатива на долните етажи, а може и под давление на опозицията. Триели,разглобявали,пишели си по тефтерчета.Докато Цветанов не е знаел какво става в повереното му министерство. Съответно не е докладвал нищо на Б.Борисов. Долната опозиция е вкарала провокатори, които Цветанов е назначил. И сега отново ще излезе, че са били подведени.
316
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Do iasnovidec kakvi raeta kakvi gi bleshtish ako ceco ili generala gi podvedat pod otgovornost az hste stana kosmonavt .tova e balgaria ne niakoia strana sas zakoni i red
315
1
 
5
 
! Отговори
намръщен преди 11 години
До ясновидецНе е лошо в обща килия с Р.Овч., П.Дим., Мир.Н. и още неколцина без разлика на цвят и "идеи"
314
1
 
19
 
! Отговори
reminder преди 11 години
Цветанов заяви, че ще излезе от политиката, ако твърденията на Станишев за подслушването се окажатат верни.
313
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Абе нещо се УЛИСАХМЕ с подслушванията, но си признаваме грешките.Като спечелим изборите няма толкова да се улисваме,впрочем показали сме че можем и имаме воля да го направим.
312
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До Анонимен 370И като съм явен престъпни, що не съм в ареста?!