МВР можело да подслушва незаконно

2/3 от сигнала на Станишев е верен, пресметна Цацаров
Обновена: 15 апр 2013 14:48 | 15 апр 2013 13:16, Веселина Йорданова
539
МВР можело да подслушва незаконно
Прокуратурата обяви резултатите от проверката за подслушването. Снимка: БТА

Има предпоставки за незаконно подслушване, установи прокурорската проверка по сигнала на лидера на БСП Сергей Станишев за незаконно подслушване на политици, магистрати и бизнесмени.

Главният прокурор Сотир Цацаров получи сигнала от Станишев на 28 март. В писмото, придружаващо сигнала, Станишев е написал, че е получил запечатан плик от неизвестен подател и е преценил, че информацията е обезпокоителна и не може да бъде премълчана. Подателят е анонимен и завършва писмото си „С надежда и уважение, все още служител на МВР“.

Въз основа на проверката и констатациите на проверяващия екип според прокуратурата са налице предпоставки за образуване на наказателно производство срещу трима директори в СДОТО - за несъздадена организация и ред за използване на специализирана техника. От това са настъпили тежки последици, изразяващи се в уронване престижа на МВР и създаване на условия за нерегламентирано подслушване и нарушаване на конституционните права на гражданите.

Градският прокурор Николай Кокинов съобщи, че е е образувано досъдебно производство срещу Цветан Иванов, директор на СДОТО, Камен Костов, директор на СДОТО, Сергей Кацаров, директор на СДОТО.

Главният прокурор Сотир Цацаров заяви, че на практика две трети от сигнала, предаден от Станишев, е верен.

Вътрешният министър Цветан Цветанов е дал кратки обяснения пред двама прокурори, в които е изтъкнал, че е представител на политическото ръководство и по отношение на техническата част отговарят други длъжностни лица.

Констатирани са редица нарушения, свързани на практика с безконтролното използване на така наречената "мобилна техника за подслушване". В дни през март, в които не е отразено излизането на автомобила с подслушвателна техника, посочен в сигнала, той на практика е засечен по улици в столицата от кадри от видеонаблюдението. За проверката са иззети кадри от видеонаблюдението на София за месец.

Още по темата

В пътната му книжка и в придружаващи документи обаче пише, че той е на местостоянката си. Има и разминавания в часовете, в които е посочено, че автомобилът е излизал.

Задачите се поставят устно, вписват се в тефтери, които не са класифицирани, и отчетност няма. Ако няма резултат, не се пише никакъв документ, обясниха от прокуратурата.

Началникът на отдел в СДОТО МВР Радко Димитров е направил опит да осуети прокурорската проверка чрез изтриване на данни след внасянето на сигнала от Станишев. Димитров обяснил действията си с това, че системата е била претоварена и не е могла да работи.

Едно такова мощно оръжие за прихващане на мобилни комуникации би трябвало да се пази не по-малко строго, отколкото ядрените куфарчета, заяви заместник-главният прокурор Борислав Сарафов.

Разследването продължава. Ще се назначават и експертизи, като една от основните цели е да бъде възстановена изтритата информация. Ще се опитаме да възстановим всичко с експерти на фирмата-производител, съобщи Цацаров.

Ще бъде издадено и разпореждане - предложение до министъра на вътрешните работи – да създаде правила, които да въведе в действие по отношение на зоната, в която съществува нормативен вакуум. Цацаров заяви, че в момента в който е конституирано НС, прокуратурата ще представи пълен комплект от предложения за конкретни изменения в нормативната уредба, касаеща използването на техниката за подслушване в МВР.

Според главния прокурор трябва да има отделна агенция вън от службите за сигурност, която е под силен контрол. Тоягата и микрофонът не трябва да бъдат в една и съща ръка, коментира той.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


539
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
351
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До НовинарТой, тоя измислен с "Крайселра" е крайно време да го санкционират по реда на Закона за движение по пътищата, та да види колко са красиви антенките?!
350
0
 
14
 
! Отговори
А преди 11 години
Герб защо не си подслушва каинките дето назначаваха събрани от магистралата ... щеше да има по-голям смисъл.
349
0
 
20
 
! Отговори
ГЕРБЕРИНЧО преди 11 години
ЛЕЛЕ КОЛКО СЪМ "ИЗНЕНАДАН". ДЯНКОВ Е ВИНОВЕН! ТОЙ ДАВАШЕ МИЛИОНИ ЗА ПОДСЛУШВАНИЯТА И СИЛОВИТЕ ВЕДОМСТВА ЗА ТОВА ВИ ЗАМРАЗИХМЕ ДОХОДИТЕ И СЪЗДАДОХМЕ АРМИЯ ОТ 400ХИЛ. БЕЗРАБОТНИ ЗА 3Г. АМА НИЕ ДЯНКОВ ГО МАХНАХМЕ ЗА ТОВА ГЛАСУВАЙТЕ ПАК ЗА НАС !!!
348
6
 
7
 
! Отговори
Новинар преди 11 години
Глупости. Нали собственика на крайслера излезе пред медиите и се изсмя. С антенките за по 5 лв. какво ще подлсушва. Освен това човека си ги ползва за красота. Искам сега пак да даде изявление.
347
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
аз ако съм на мястото на цветанов, ще вдигна кръвно тутакси
346
1
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Пак гласувайте за тези *** гробари на Българската наука, образование, култура и бизнес. Ченгетата вън от властта!!!!!!
345
0
 
17
 
! Отговори
ДИВЧО преди 11 години
Тиквата и Кратуната били на събрание в едно шопско село.Хвалили се ,плюли по БСП и т.н.Накрая дали думата за въпроси.Станал Вуте:"Я сакам да питам къде отидеха парите дето оскъпиха магистрала "Люлин"? Казали му:"Остани след събранието-ще ти отговорим"След време случката се повторила.Станал Нане:"Я сакам да питам къде отидеха парите къде оскъпиха магистрала "Тракия"?-"Остани,после ще ти отговорим"!Трети път-същата ситуация.Накрая Гьоре вдига плахо ръка:"Я само да питам къде са Нане и Вуте"?????
344
0
 
10
 
! Отговори
Михаил Калашников преди 11 години
Бля, бля... ако някой си мисли, че ДС не работи, то е много заблуден човек!
343
1
 
6
 
! Отговори
цветан и бойко преди 11 години
Може и да сме се ***,но не се изложихме....
342
0
 
25
 
! Отговори
Браво Прокуроре ! преди 11 години
Г-н Цацаров, поздравявам Ви. Направете още малко. Сложете прангите на Цецо-Ухото и Будьо-Тиквата. С това ще сложите край на прехода, ще забравим за мутрите. Имате мното основания да ги затворите, още тази вечер. Подслушването е най малкият проблем. Ние сме с Вас.
341
0
 
1
 
! Отговори
До 206 - военолюбеца преди 11 години
До Анонимен 206Какъв език! Ам'че нали знаеш, че има специален член (не онзи бе, не бързай да сваляш гащите!) в НК, по който за призоваване към гражданска война дават няколко годинки зад решетките. А ако въпросът стигне до "кой кого?", отговарям "аз тебе!". Много точен съм...
340
9
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Орестъпниците от бсп са много притеснени.
339
1
 
21
 
! Отговори
достоен гербер преди 11 години
Като истински симпатизант на герб,стискам палци и се моля,дано не ги разделят,толкова са си близки,та да ги сложат в една килия цецо и бойко
338
1
 
23
 
! Отговори
ПОМНИМ преди 11 години
ЦВ. ЦВ. Е БЪЛГАРСКИЯТ ГЬОБЕЛС. ТАКА ТОЙ ПОДСЛУШВА И ОБИКНОВЕНИ БЪЛГАРСКИ ГРАЖДАНИ, КАКВО ОСТАВА ЗА ВИСОКОПОСТАВЕНИ ПОЛИТИЦИ И МАГИСТРАТИ. АКО СМЕ НОРМАЛНА ДЪРЖАВА ПАРТИЯТА, КЪМ КОЯТО ПРИНАДЛЕЖИ ТОВА ЛИЦЕ ТРЯБВА ДА БЪДЕ МОМЕНТАЛНО ИЗХВЪРЛЕНА ОТ ИЗБИРАТЕЛИТЕ, А САМИЯТ ЦВ.ЦВ. - ДА ОТГОВАРЯ ПРЕД ЦЯЛАТА СТРОГОСТ НА ЗАКОНА.
337
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До ИвоЩе ми мачкаш само оная работа, при това ако ти я подам.
336
6
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Да се продължава да се подслушва-трябва да се разбере къде са ограбените пари на спинчетата
335
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Комунетааааа
334
0
 
18
 
! Отговори
ТИКВУН преди 11 години
сега е ред да идва оркестъра на СРЕТАН ЙОСИЧ ,на мястото на ВЕСКО ПОТНИЯ
333
0
 
31
 
! Отговори
Я да видим преди 11 години
ГЕРБ - ние сме честни , всички са престъпници и лош матриал.... оф гнус ме от тази държава вече..... Даже открили , че нещо е манипулирано и немогат да си го признаят , толкова са жалки. Само тъпчат народа. Нестига , че частни подслушвания ама нагли с пари от данъкоплатците. Иначе нямамее париииииии за болници.
332
1
 
21
 
! Отговори
boko tikvata преди 11 години
БОЖЕ ,ТОЯ С ОСОБЕНАТА ФОРМА НА ГЛАВАТА/ЦВЪКИТО/Е ЗА ПАНДЕЛАТА .НЕ МУ МЪРДАТ ОТ 5-ДО 10 ГОДИНИ.А В СОФИЙСКИЯТ ЗАТВОР СА МУ ПРИГОТВИЛИ СПЕЦИАЛНО ПОСРЕЩАНЕ-С НАРОДНА НОСИЯ ДА ИГРАЕ ХОРО НА ЯНКО ВАТАШКИ