Прокуратурата погна воаяжите на "Авиоотряд" 28 и военни самолети

Претърсена е сградата на авиоотряда, ще разпитват много свидетели
Обновена: 25 юни 2013 14:34 | 25 юни 2013 14:34,
189
Прокуратурата погна воаяжите на "Авиоотряд" 28 и военни самолети
Снимка: архив, Булфото

Прокуратурата е започнала разследване на прословутите воаяжи в страната и чужбина на "Авиоотряд 28" и използването на военни самолети на Българската армия не за целите на въоръжените сили, съобщиха от държавното обвинение.

Образувани са две досъдебни производства след постъпили сигнали от министър-председателя Пламен Орешарски и от министъра на отбраната Ангел Найденов.

На 19.06.2013 г. Софийска градска прокуратура /СГП/ е започнала досъдебно производство срещу длъжностни лица от Министерския съвет на Република България за това, че в периода от 01.05.2009 г. до 01.05.2013 г. са нарушили служебните си задължения с цел да набавят за себе си и/или за другиго облага и от това са могли да настъпят неблагоприятни вредни последици за републиканския бюджет – престъпление по чл.282 ал.1 от НК.

Предмет на разследване са извършените полети в страната и чужбина с въздухоплавателните средства на "Авиоотряд 28" и съответствието им с нормативните изисквания за работата на авиоотряда.

Днес, след предварително получено разрешение от Софийски градски съд, е извършено претърсване в административната сграда на "Авиоотряд 28" на територията на Летище София.

Още по темата
Иззети са множество документи, касаещи организацията на работа и извършените вътрешни и задгранични полети. Иззети са също документи и видеозаписи от т.нар. ВИП пунктове на Летище София.

Процесуално-следствените действия са извършени от съвместен екип от следователи от следствения отдел на СГП и служители на Национална агенция по приходите.

На 20.06.2013 г. пък Софийската военноокръжна прокуратура е започнала разследване срещу лица от Българската армия и Министерство на отбраната /МО/ за длъжностни престъпления. 

Причина за това е, че в периода от август 2009 г. до март 2013 г. те са превишили властта си, като са предоставили 51 пъти военни въздухоплавателни средства за ползване в страната и чужбина не за целите на въоръжените сили на Република България и от това са настъпили тежки последици – щети в размер на близо 813 000 лева.

Действията по разследването се извършват от военни прокурори във формирования на военновъздушните сили /Враждебна, Крумово, Безмер/, както и в Националната служба за охрана /НСО/.

При пълно съдействие от страна на командването на военновъздушните сили са иззети множество документи. Провеждат се разпити на лица от летателния състав, както и на офицери от НСО, включително и на директора на тази служба.

И по двете досъдебни производства предстоят разпити на множество свидетели с цел установяване на пълните данни за полетите, съдържащи се в отправените към прокуратурата сигнали (маршрут, цел на ползване, заплащане на гориво, превозвани лица и т.н.).

Скандалът с "Авиоотряд 28" избухна през август миналата година, след като стана ясно, че правителственият самолет е превозвал футболния отбор "Витоша Бистрица" или т.нар. Бистришки тигри, в които играеше бившият премиер Бойко Борисов за мач с "Чавдар Етрополе" на бившия депутат от ГЕРБ Емил Димитров.

Парламентът също създаде специална комисия, която има за цел да разследва воаяжите на властта. От последното й заседание стана ясно, че правителственият „Авиоотряд“ 28 е летял по екзотични маршрути по време на управлението на ГЕРБ.

Сред тях са София – Рилски езера, София – Шумен (Паламара), София – ловни стопанства и др. Авиоотрядът е изпратил до комисията справка за всички извършени полети в периода август 2009 - март 2013. Председателят на комисията Венцислав Лаков уточни, че в справката са посочени всички полети по дати и като време, но липсват списъците на хората, които са летели.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


189
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
29
7
 
25
 
! Отговори
преди 10 години
Крадеца вика "Дръжте крадеца!". Всички виновни за злоупотреби трябва да бъдат наказани, но ВСИЧКИ!!! Защо точно сега се сетиха за това и проверяват само от 2009 насам? Защо като са започнали не направят пълна проверка поне 2 правителства назад? Май някой се опитва да си намери изкупителна жертва, да отклони недоволството и да симулира правосъдие.
28
8
 
29
 
! Отговори
до 25 преди 10 години
Ами да прави ве,ама първо да пойска имунитета на Станишев и да го пита за Хохегер,после да го разпита каде потънаха 2 милиарда за Белене,после да го пита за колко милиона са купени самолетите Бойнг.Ама никой не му задава тоя въпрос,всичко е нагласено да се затрие ГЕРБ защото голям страх ги хвана да не би да паднат пак.
27
10
 
19
 
! Отговори
Защо се срамуват??? преди 10 години
Че са опъвали мацките на тез диванчета е ясно. Що се опъват и не си признаят. И на мацките им е хубаво и на тях също им е хубаво.То бати Бойко лоши работи прави ли?Опънал няколко мацки и един народ и сега ще го разследват.Могъл опънал ги е.
26
18
 
18
 
! Отговори
ИнтелЕгентен преди 10 години
Всички на протест. Да спасим любимия Боко!!!Както и досега - на протестите строго се забранява присъствието на хетеросексуални!!!
25
8
 
19
 
! Отговори
do dedo преди 10 години
Ами не са му разрешили от тройната коалиция,да рови там защото и той самия знае че ще излязат много далавери,сега нали има поръчка да разцепи и да затрие ГЕРБ и сега с всички средства се мъчи да е затрият,защото много ги боли да не би пак на изборите да паднат от ГЕРБ,той гл.прокурор ако е прокурор първ ще пойска имунитета на Станишев за Хохегер и ще се разрови в енергетиката,ама няма как да го направи защото не са му поръчали това.
24
6
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Добре е да се разследват такива неща, но ... проблема с българските политици е, че докато с едната ръка разследват (отмъщават) на предишните ... с другата ръка забъркват още по-големи далавери ...мислейки, че ще са вечно на власт.
23
14
 
32
 
! Отговори
извод преди 10 години
Намирам,че всеки, който счита злоупотребата с милиони левове за гориво на правителствения самолет, военните вертолети и т.н.ЗА КЬОРФИШЕЦИ е един от тези, които са злоупотребявали!! Капка по капка... изяден бюджет, нали? Мошенници!
22
7
 
19
 
! Отговори
Цацаров преди 10 години
Операцията е с препоръката на еврокомисар Йоханес Хан. Честно)))))
21
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Абе Lil Wayne се вози в по-хубав самолет,хахаха
20
29
 
27
 
! Отговори
обeктивен преди 10 години
Май ще излязат истина пътуванията на Пашата с куфарите на военните самолети...вие си викайте "Искаме си Бойко "..
19
14
 
29
 
! Отговори
dedo преди 10 години
Този гл. прокурор е политически шут!Ако действаше с такава скорост и беше толкова усърден с престъпниците пората от цял свят щяха да се натискат да живеят тук!Само не ми е ясно защо мълчи като *** за случаи внесени му преди горе разглеждания? В писмото на Едвин става въпрос за много по-вече пари потрошени извън закона! Делянчооооооооооо,веднага да наредиш на ЦАЦАТА да се зарови и в тия документи.Ще остане без очи тоя кьорчо да се взира само в една точка!
18
5
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
..те са превишили властта си, като са предоставили 51 пъти военни въздухоплавателни средства за ползване'и какво, пак служителите виновни? звъни президентът или премиерът, заповядва им и те ей-така ще му откажат..превишили правата си друг път..и да не би да са си прибрали парите от полетите в дюшека на село? хайде стига с говнярщините, ясно е кой е виновен и кой е превишил власт..и надали е ставало само по времето на борисов..
17
6
 
5
 
! Отговори
Бравууууус боклук преди 10 години
Как събра в мозъка си толкова хубави неща за управляващите бе. Май там има мноооого празни пространства.
16
14
 
31
 
! Отговори
zarenkov преди 10 години
Нека разширят търсенията си и за предишната тройна, не само за ББ. Срамежливо забравят и понеже са червени не им личи. Щом за това са се вкопчили и нямат за какво друго, ББ трябва да е бил цвете. :))
15
27
 
33
 
! Отговори
пътник без билет преди 10 години
Браво!!! Най-накрая и мутрата Б.Б. да бъде съдена и да влезе в затвора!
14
17
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Цаци, авиоотряд 28 ни е последния проблем. Кажи как така свинеевски получи допуск до най-секретната информация на ДАНС преди да е станал шеф и то за 1 седмица. Кажи ко стана с бюлетините и НАЙ-НАКРАЯ ОПРЕДЕЛЕТЕ Цветанов какво е правил - МНОГО Е ПОДСЛУШВАЛ ИЛИ НЕ Е ДАВАЛ ДА СЕ ПОДСЛУШВА. Та чак тогава почнете келявия авиоотряд . Гнусни плазмодии!!!!!!!!!!
13
12
 
27
 
! Отговори
мда... преди 10 години
Отриват лова на вещици с кьорфишеци
12
5
 
36
 
! Отговори
Херон преди 10 години
Като няма хляб, остана само да се предлагат зрелища! Дано хората да се заситят и това да ги ощастливи - щото мен това ама хич не ме топли. Зимата пак ще дойде...
11
10
 
32
 
! Отговори
681 преди 10 години
Като кривне народе на някъде или дигне леко глава и *** винаги са почвали да отклоняват по много забавен начин вниманието-кво ни занимавате с тва самолетче,скоро и новина на века ще го направите,нали казвахте че не е било никога толкова зле.Това ли е най-важното?
10
19
 
40
 
! Отговори
qur4u преди 10 години
Има ли още някой неразбрал, че Цацаров изпълнява политически поръчки??