Преброиха над 350 хил. годни бюлетини в Костинброд

Нито една не е с отбелязан знак за определена партия
Обновена: 27 юни 2013 17:10 | 27 юни 2013 13:40, Веселина Йорданова
182
Преброиха над 350 хил. годни бюлетини в Костинброд
Снимка: БТА, архив

Прокурори и следователи преброиха 351 075 годни бюлетини от намерените в печатницата в Костинброд.
Досега обаче няма свидетел, който да потвърди, че те са щели да бъдат използвани за изборите. Разследват се всички версии и хипотези, съобщи заместник-главният прокурор Борислав Сарафов.

Бюлетините бяха открити в печатница "Мултипринт" - Костинброд късно вечерта на 10 май. Количествата са извън договора с Министерския съвет за отпечатване на бюлетини за предсрочните парламентарни избори на 12 май.
Политическите реации и коментари на следващия ден, който беше за размисъл, дадоха повод на ГЕРБ и други партии да поискат касиране на вота заради нарушаване на предизборното мълчание.

Още по темата
Виси със страшна сила въпросът тези бюлетини с колекционерска цел ли са отпечатани, заяви Сарафов. От прокуратурата са категорични, че не става дума за технологичен брак. 59 292 бюлетини от намерените са с лош печат, нечетливи, бледи, а 62 420 са скъсани, смачкани и зацапани.

Нито една не е с отбелязан знак за определена партия. Бюлетините са били предназначени за всички избирателни райони в страната, близо 40 000 са били приготвени за чужбина. По делото са разпитани 28 свидетели и са извършени 3 претърсвания и изземвания. Направени са 29 огледа на веществени доказателства и 2 огледа на място.

Назначени са 4 компютърно-технически експертизи, от които се чакат две. Една от тях – на компютъра на печатната машина, се очаква да даде отговор на въпроса ще бъдат ли повдигнати обвинения.

На няколко пъти Сарафов подчерта, че това ще стане, когато са събрани всички доказателства в цялост и че решенията по делата се вземат от наблюдаващия прокурор. Той заяви, че по това дело работят двама от най-добрите професионалисти в прокуратурата и не се съмнява в тяхната обективност.

От прокуратурата не съобщиха с подробности какви обяснения е дал собственикът на печатницата Йордан Бончев. Той обаче вече разбирал, че е допуснал доста производствени грешки по отношение на приемането и изпълнението на поръчката.

Все още не е известно кой е изпратил имейла до медиите уж от името на Борислав Сарафов, подписан от "група достойни прокурори“. В него се твърдеше, че скандалът в Костинброд е "предизборен компромат, кал, пъклен план и заговор".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


182
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
89
0
 
10
 
! Отговори
тъпи ли сте или да преди 10 години
Писах "***" условно, не за етнос, а за поведение.. 50% от хората не гласуваха, едни не виждат за кого, други чакаха да им кажат за кого, ама не дочакаха
88
16
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Дано вкара Бойко Тиквата и Цецо *** в пандиза, където отдавна им е мястото. Трябва да си пълен *** за да мислиш че тези бюлетини просто така си стоят там без нищо, готови, опаковани и надписани по градове. Плевнята как го избраха без никой да е гласувал за него. Ето как. Прокуратурата да си свърши работата.
87
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
В печатница на ГЕРБ за кой са били люлетините? То е ясно. А прокуратурата може да накара собственика на печатницата да издаде поръчителя. Ако на тоя печатар му предложат сделка да не лежи ако признае кой е поръчителя. Защото Никой няма да повярна, че собственика си разпечатал за колекция толкова бюлетини и да се набута стотици хиляди левове. Нали се сещате че всяка бюлетина струва левче, някой ги е платил, за да се изработят, нека печатаря да каже кой е поръчителя и платеца и готово.
86
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Пенат ти каза вица на деня!ХАХАХАХАХА!
85
0
 
8
 
! Отговори
penat преди 10 години
А щом тук твърдите че част от бюлетините не са били хванати и са влязли в употреба защо сте против нови избори ?
84
4
 
14
 
! Отговори
penat преди 10 години
До *** ли сте или даИ все пак като погледнеш протоколите от която и да е *** махала в държавата ще видиш че 95% от гласовете са за БСП или ДПС. Информацията е свободно достъпна в сайта на ЦИК
83
14
 
8
 
! Отговори
тъпи ли сте или да преди 10 години
*** нишка - раздаваме на всичките *** по една бюлетина с печат и зачеркнато ГЕРБ, пращаме ги да гласуват. Подпечатват му тая същата бюлетина с втори печат, връща ни празна бюлетина и му даваме 50 кинта. Много е просто. Преди го правехме със само една бюлетина, а сега това се нарича рационализация, нали си имаме печатница. То затова и активността остана ниска, щото не минаха тия бюлетини. А колкото до много специалните печати - пълна глупост, един печат го правим за 10 мин.
82
6
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До ЯзеКомунистите да прекратят агонията и да се измитат към нови избори да видим дали са готови за нов черен ПР за 4 млн. и дали крият още козове като компромата с бюлетините, че пак с 300 зора и 10 коалиции да барнат Управлението.
81
1
 
12
 
! Отговори
ZLA преди 10 години
"Нито една не е с отбелязан знак за определена партия"-ами рано ги хванахте!малко да бяхте изчакали,та да видим и партията!
80
4
 
16
 
! Отговори
penat преди 10 години
Защо скриха собстввеника на печатницата? Манолова, защо никой не я пита от къде е знаела за бюлетините? Защо не казват че бюлетините не са били нарязани? И все пак официално няма никъкви обвинения към конкретна партия а в същтот време Цацаров веднъж не си е направил труда да отрече твърденията на медиите че Герб стояли зад цялата работа? Също въобще има ли закон, който да забранява на печатницата да печати повече бюлетини, те нямат статут на някъкви ценни книжа или т.н. ?
79
1
 
8
 
! Отговори
Kaleko Aleko преди 10 години
Бай ***, с теб май сме се засичали в един друг форум, ако не се лъжа :DАз не казвам, че Тиквич е чист и неопетнен, но при паралелно преброяване и какво ли не още трудно ще пробуташ голямо количество "твои" хартийки.
78
0
 
9
 
! Отговори
Сотир преди 10 години
До ХА-ХА-ХА ... !!!"Бюлетините са вид държавни документи и надпечатът е регламентиран законово"а може ли да запитам от кой точно вид "държавни документи"? И кой е закона ?
77
5
 
13
 
! Отговори
Според вас? преди 10 години
Според вас ГЕРБ стои зад това, не е машината за манипулации на БСП, която се е доказала стотици пъти от промените до сега? Не е била наглъсена работа?
76
0
 
15
 
! Отговори
Язе преди 10 години
Вече половин година ще стане, а ние си нямаме работещ парламент и правителство. А нищо не се е променило към добро или лошо...Какъв е извода?
75
0
 
12
 
! Отговори
sdg преди 10 години
До електорат матряловпак обяснявам:Гледах прокурорите когато даваха интервютата ДНЕС,и казаха че бюлетините са за всички избирателни райони.Абе слушайте малко какво казват хората!
74
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До електорат матряловАргументът с районите си е чиста спекулация - основната цел е разпределение на депутатските места в парламента. Обратно аз мога да твърдя, че бюлетините са за региони, където комунистите са най-силни и могат незабелязано да ги пробутат без да нарушават регионалното статукво, т.е. незабелязано. Разбира се, никой не допуска, че с тези бюлетини е щяло да се "действа". Комунистите в едно са най-силни - компроматите и олайняване на противника.
73
1
 
10
 
! Отговори
sdg преди 10 години
До ХА-ХА-ХА ... !!!такива като тебе наистина ли никога не са виждали някакво производство?Когато печатат бюлетини за всеки район няма как да отпечатат точен брой защото между хубавите има и за брак,така че трябва да се прозивеждат повече от всичките че да отделят бракуваните.и ако отпечатат точно и има много бракувани какво пак ще пускаме машините да ДОПЕЧАТАТ ЛИ БЕ ?????
72
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
а наряазани ли са...продажен долен ***, Сарафов?
71
6
 
10
 
! Отговори
Бай Хой от Ханой преди 10 години
83, Не е било така, защото им хванаха ЧАСТ от бюлетините :) :) :) Твоя човек явно е бил в секция, до която не е достигнала колата с герберски бюлетини :)
70
16
 
19
 
! Отговори
sdg преди 10 години
До ИСТИНАТА ЗА ГЕРБИстината е че идват нови избори и ГЕРБ ще спечели с мнозинство.