Преброиха над 350 хил. годни бюлетини в Костинброд

Нито една не е с отбелязан знак за определена партия
Обновена: 27 юни 2013 17:10 | 27 юни 2013 13:40, Веселина Йорданова
182
Преброиха над 350 хил. годни бюлетини в Костинброд
Снимка: БТА, архив

Прокурори и следователи преброиха 351 075 годни бюлетини от намерените в печатницата в Костинброд.
Досега обаче няма свидетел, който да потвърди, че те са щели да бъдат използвани за изборите. Разследват се всички версии и хипотези, съобщи заместник-главният прокурор Борислав Сарафов.

Бюлетините бяха открити в печатница "Мултипринт" - Костинброд късно вечерта на 10 май. Количествата са извън договора с Министерския съвет за отпечатване на бюлетини за предсрочните парламентарни избори на 12 май.
Политическите реации и коментари на следващия ден, който беше за размисъл, дадоха повод на ГЕРБ и други партии да поискат касиране на вота заради нарушаване на предизборното мълчание.

Още по темата
Виси със страшна сила въпросът тези бюлетини с колекционерска цел ли са отпечатани, заяви Сарафов. От прокуратурата са категорични, че не става дума за технологичен брак. 59 292 бюлетини от намерените са с лош печат, нечетливи, бледи, а 62 420 са скъсани, смачкани и зацапани.

Нито една не е с отбелязан знак за определена партия. Бюлетините са били предназначени за всички избирателни райони в страната, близо 40 000 са били приготвени за чужбина. По делото са разпитани 28 свидетели и са извършени 3 претърсвания и изземвания. Направени са 29 огледа на веществени доказателства и 2 огледа на място.

Назначени са 4 компютърно-технически експертизи, от които се чакат две. Една от тях – на компютъра на печатната машина, се очаква да даде отговор на въпроса ще бъдат ли повдигнати обвинения.

На няколко пъти Сарафов подчерта, че това ще стане, когато са събрани всички доказателства в цялост и че решенията по делата се вземат от наблюдаващия прокурор. Той заяви, че по това дело работят двама от най-добрите професионалисти в прокуратурата и не се съмнява в тяхната обективност.

От прокуратурата не съобщиха с подробности какви обяснения е дал собственикът на печатницата Йордан Бончев. Той обаче вече разбирал, че е допуснал доста производствени грешки по отношение на приемането и изпълнението на поръчката.

Все още не е известно кой е изпратил имейла до медиите уж от името на Борислав Сарафов, подписан от "група достойни прокурори“. В него се твърдеше, че скандалът в Костинброд е "предизборен компромат, кал, пъклен план и заговор".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


182
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
69
4
 
7
 
! Отговори
аз преди 10 години
нали преди казаха , че само 170 000 от бюлетините са сгънати и НАРЯЗАНИ, другите как така не са нарязани само няколко часа преди изборите ако ще се ползват
68
12
 
9
 
! Отговори
Бай Хой от Ханой преди 10 години
Щом повярвахте на двамата герберски депутати с чувалите на Президентските избори, значи си заслужавате и Жан, и Симо, и Боко, и СърГей, и Местан + Доган, та и Сидерчо Войвода :)Помагали на бременна :) Точно бременната ли пратиха от цялата комисия :) :) :) Сега пък изпечатали 350 000 бюлетини да си имат :)
67
0
 
4
 
! Отговори
Kaleko Aleko преди 10 години
Бай ***, отговарям ти и аз:чувал съм и за двете неща. Мой близък приятел е шеф на изборна комисия вече сума години. Но специално тази година не е било така, гарантирам ти го.
66
5
 
7
 
! Отговори
анонимен преди 10 години
До Бай *** от Ханойкак се подменят всички бюлетини като не те са важни после а протокола, и как се подменя протокола като той вече е пресниман няколко пъти, след като е попълнен в комисията и раздаден на представителите на всички партии в комисията
65
8
 
8
 
! Отговори
sdg преди 10 години
До електорат матряловОбяснявам,няма да повтарям:Когато печатат бюлетините и когато ги броят за предаване тези нали са били с бележки от кой район са.Което остане в склада остава с бележката,а това което е отгоре ще се унищожи когато се разпореди.Но явно ви е трудно да разберете някой че има нормален надпечат като в всяко производство,ОСВЕН БРАКА ОТ БЮЛЕТИНИ.
64
2
 
9
 
! Отговори
Сотир преди 10 години
в крайа сметка отпечатването на тези бюлетини е:а) административно нараушениеб) престъплениев) кьорфишек
63
13
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Абе що не си признаят, че ги хванаха по бели ***, а сега се павят на обидени, не влизат в парламента и се надяват това правителство да падне, че да си довършат фалшиментото на следващите избори.
62
18
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Продължавайте да протестирате и ще си имате пак една проста тиква да ви управлява :)
61
13
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
"Виси със страшна сила въпросът тези бюлетини с колекционерска цел ли са отпечатани, заяви Сарафов."Е затова трябва да ти се иска оставка...това е внушение и изказване на субективно мнение на независимата прокуратура.
60
12
 
12
 
! Отговори
Бай Хой от Ханой преди 10 години
68, Ще си позволя да ти отговоря аз:1. Видяхме как товареха чувалите по таксита и без полицейска охрана. Даваха го по няколко телевизии. Купуват се цели комисии и се сменят всички бюлетини.2. За *** нишка чувал ли си ? *** нишка е най-практикуваният метод за фалшификация на бюлетините, особено в етническите махали.
59
9
 
15
 
! Отговори
neanonimen преди 10 години
До електорат матряловЗа теб може да остават едни въпроси, но за мен има само един:Защо Мая Манолова отказа да назове източника на тази информация? Заради своя имунитет и прокуратурата не може да я пипне. Надявам се сам да видиш колко смърди цялата история. И по-невероятни неща са ставали в България от това БСП да напечата бюлетини в печатница на ГЕРБ. И как точно в последния ден ще ги пласират? Абе мозък малко трябва.
58
12
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Ей, гнусна прокуратура...та дори на снимката се вижда, че не са нарязаниКолко да са валидни...или на всеки и персонална ножичка са щели да дават
57
27
 
18
 
! Отговори
Бай Хой от Ханой преди 10 години
Кой ще изпечата 350 000 (поне) бюлетини над тиража (в който по договор е включен 10% резерв) ????? За какво ще ги ползва ? Тапети? Тоалетна хартия ?ГЕРБ са царете на подправените избори, по-добри са и от наглите *** !
56
9
 
21
 
! Отговори
Kaleko Aleko преди 10 години
електоратчо, на тези избори имаше купища наблюдатели, застъпници и какво ли не, които не се отделяха от урните, протоколите и т.н., да не говорим, че имаше и външен контрол :) Можеш ли да ми обясниш как ще пробуташ 350 000 бюлетини? :)
55
8
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До електорат матряловда бе електорате то така се наливат 350000 бюлетини в един два три района, току виж някое село с популация 200 изведнъж се окаже с 10000 хеххехехеаеаххеахе БСП се н*аха отново с тия бюлетини, цялата работа е перфектно онагледяване на поговорката "който копае гроб другимо, сам пада в него".
54
1
 
9
 
! Отговори
сдг преди 10 години
До ho hoА супермен ще носи торбите :))))))
53
2
 
11
 
! Отговори
сдг преди 10 години
До електорат матряловглупако,бюлетините са за цяла България и света,не са само за определени райони както си пишеш ти.
52
1
 
18
 
! Отговори
VikSf преди 10 години
Доган излезе освен хидроинженер и много добър цветар! Такава хубава аранжировка спретна! Евала, как му се връзват всички!
51
4
 
6
 
! Отговори
gandi.daow преди 10 години
Не е важно кой за кого гласува, а кой брои гласовете:) Не били маркирани.. то пък оставаше и да са маркирани... хахаха"От прокуратурата са категорични, че не става дума за технологичен брак."...
50
3
 
14
 
! Отговори
аноним преди 10 години
много жалко че те сами се хванаха в собствения си капан.и от страх вьршат повече и по големи грешки.ами да отидат при доган та да им да де акьл как да излязьт от капана в който са попаднали.колкото повече се ровят толкова повече замесени от тройната коалиция ще изплуват