Аз съм скромен родител, погребах детето си на 20 без митинг...

Изповедта на един баща след ненанказано убийство на пътя
Обновена: 16 окт 2018 09:21 | 16 окт 2018 07:10, Александър Попов
69
Аз съм скромен родител, погребах детето си на 20 без митинг...
Снимка: Facebook

Почернен баща, един млад живот свършил едва на 20 години и усещане за несправедливост. И едно писмо, което може да стане повод за много разсъждения, а защо не и за промени.

Янко Енев връща лентата с нелепата смърт на сина си, постановената условна присъда на шофьор и разочарованието си от правораздавателната система в България.

Повод за неговите думи е присъдата, която Окръжният съд във Велико Търново постанови за водача, причинил смъртта на двама пешеходци на тротоар и ранил тийнейджър – 3 г. условно с 5 г. изпитателен срок.

Трагедията се разигра в Горна Оряховица на 13 октомври миналата година. Във фаталния ден 19-годишният Антон И., с книжка от 4 месеца, пътувал към Лясковец, а в автомобила му бил негов познат. Току-що приетият за студент Антон бил зад волана на лек автомобил "Тойота" и карал с около 72 км/ч при ограничение от 50 км. Неопитният шофьор излязъл от пътното платно и подкарал колата по тротоара, където вървели пешеходци. Убил на място двама души и причинил средна телесна повреда на 15-годишния си спътник.

Единият от убитите на тротоара е 20-годишният Красимир Енев. Момчето издъхна два дни след инцидента. Той изпадна в мозъчна смърт, а близките му взеха тежкото решение да дарят органите му за трансплантация и така спасиха живота на четирима души, припомня "Труд".

На 2 октомври състав на Окръжния съд във Велико Търново, с председател Теодор Милев, прочете условна присъда. Престъплението е извършено по непредпазливост, а подсъдимият шофьор се разкайва за случилото се. Присъдата не е окончателна и може да бъде обжалвана пред апелативния съд, но решението на магистратите обаче предизвика негодуванието на близките.

"Аз съм Янко Енев – обикновен, тих и скромен български родител. Така тихо и без обществено внимание изпратих рожбата си към онзи, другия свят, за който всички твърдят, че бил по-добър. Дано да е така... България не разбра, че през 2017 г. погребах детето си на 20 години. Не организирах митинг или протест на лобното му място. Не извиках медиите. Нямаше репортаж по новините. Не написах на никого. Тихо и самотно останах с дълбоката и непосилна, разкъсваща болка от нелепата загуба. За мен обаче статистиката е болезнено лична без да съм фаталист. Не знам и не искам да знам причините. За мен измеренията са други – няма го детето ми. И няма да го има вече. Той е мъртъв. Убит. В резултат на катастрофата момчето ми изпадна в мозъчна смърт. Дарихме органите му на четирима нуждаещи се. Бяха извършени четири животоспасяващи за тези хора трансплантации. Ирония ли е, благородство ли е, утеха ли е? Всеки търси своето обяснение", споделя почерненият баща.

"Подсъдимият съжалява – сигурно е така, животът му се е преобърнал, страшно е, неизвестно... но е жив. Колко ли е тежко за родителите му – вероятно неописуемо и влудяващо. И аз съм родител, разбирам ги, но имат живо дете. Подсъдимият се извинява – на мен ми е безразлично. Признава се за виновен! Добър ход - съкратено съдебно следствие. Много съжалява за стореното, разбира се. Отекват думите на защитника – млад е, млад, да му дадем шанс да се поправи! Да се поправи, след като е извършил нещо непоправимо за две семейства. Защитникът му хладнокръвно и разпалено обяснява колко добър ученик бил и че ще става студент. Това му е работата на адвоката, но мен не ме интересува. Може и да е вярно, може и да не е – днес всички са добри ученици. А ако търсим реципрочност на добрината – моето момче спаси четирима със смъртта си, а убиецът му завърши училище с отличие, отпразнува бала си и ще става студент", споделя бащата.

В съда бащата моли за ефективна присъда, чува обаче 3 г. условно.

"След глътка отрезвяване се питам какво ли означава съразмерност и цел на наказанието, за които сме чували по телевизията. Дали това се има предвид?!? Това ли е смисълът на закона? Аз съм родител, чието дете никога няма да протегне отново ръка към мен, няма да срещна погледа му, гласът му ще чувам само насън... Сигурно заради това не разбирам постановената присъда", казва в посланието си покрусеният баща и изразява надежда с писмото да даде гласност на болката си и да постигне ефективна присъда.

"Произнесли сме се вече по казуса. Не мога да коментирам решението. Така сме решили с колегите от състава, това сме постановили", заяви пред "Труд" съдията по делото Теодор Милев. И допълни, че мотивите не са написани още, но ще бъдат представени в законовия срок.

Условното осъждане на шофьор, убил човек при катастрофа, е обичайно у нас, но неизменно предизвиква у гражданите гняв. В такива случаи съдийската милост се дължи на това, че деянието е непредпазливо – т.е. извършителят не е предвиждал и не е искал смъртта. От друга страна, съдът може да отложи по свое усмотрение наказанието до 3 г. лишаване от свобода при чисто минало на обвиняемия. В такива случаи обществото е склонно да обявява законът за виновник. За последно НК е поправен в по-строг през 2012 г. Оттогава по чл. 243 при причинена по непредпазливост с МПС смърт, се полага затвор от 2 до 6 г., а в тежки случаи – от 3 до 10 г. Това не намали катастрофите и не промени факта, че за едно и също престъпление на пътя едни съдии пращат задълго в килии, а други галят с условни наказания. Висши магистрати обаче са категорични - забраната на условното наказание при катастрофите ще умножи несправедливостите.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


69
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
38
0
 
43
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"Висши магистрати обаче са категорични - забраната на условното наказание при катастрофите ще умножи несправедливостите."===Тия висши магистрати могат ли някак да обяснят КАК ТОЧНО И ЗАЩО несправедливостите ще бъдат умножени?!?!?!?!??!
37
0
 
46
 
! Отговори
Константин преди 5 години
От съдиите и прокурорите идват много злини в България, може би най-големите. И те не носят никаква отговорност за действията или бездействията си. Аз смятам, че на пътя, а и в живота, всеки трябва да е отговорен, а като е безоотговорен стават трагедии и трябва да те съдят с цялата строгост на закона.
36
0
 
22
 
! Отговори
"...В такива сл преди 5 години
съдийската милост се дължи на това, че деянието е непредпазливо... за едно и също престъпление на пътя едни съдии пращат задълго в килии, а други галят с условни наказания. Висши магистрати обаче са категорични - забраната на условното наказание при катастрофите ще умножи несправедливостите."---Какво значи не е предвиждал, нима никой в тая страна не знае, че с кола може да се убие? А след като го има 2-ия стандарт при прилагането, защо не се поиска уеднаквяване на присъдите на 3-та инстанция?
35
0
 
49
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До До 1Дано не излизаш с колата си от България, че има държави, в които е задължително да спреш, ако някой сложи крак на пешеходна пътека. Твое задължение е да се оглеждаш преди пешеходната и да, да видиш дали на няколко метра няма някой, който може да тръгне да пресича. Щом толкова хора се научават да спазват това правило, значи не е невъзможно.
34
0
 
38
 
! Отговори
trafalgar преди 5 години
Линч за съдиите !! Време е !
33
0
 
53
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"Повод за неговите думи е присъдата, която Окръжният съд във Велико Търново постанови за водача, причинил смъртта на двама пешеходци на тротоар и ранил тийнейджър 3 г. условно с 5 г. изпитателен срок."Да, това е срам за съдебната система. И това е причина хората да не вярват в нея. Не може за убийство по непредпазливост да се гали с перце престъпника. Жалко и срамно е!
32
0
 
38
 
! Отговори
bluesky1 преди 5 години
Караш по бул.Дондуков в София, през сто метра светофар, през петдесет пешеходна пътека, по средата трамвайна линия и съответно спирки на градския транспорт, което като пътна ситуация е съчетано с паркирали автомобили до пешеходни пътеки и нагли шофьори, които притискат да караш бързо...само намали до 20-30 преди пешеходна пътека и си обипкан и напсуван от шофиращите макаци на пътя....пълна ненормалщина!!!!!!...да не говорим, че може и да вали и да има мъгла....
31
0
 
1
 
! Отговори
До 4 до 1 преди 5 години
Това в Младост 2 ли?
30
0
 
33
 
! Отговори
bluesky1 преди 5 години
Ако паркираш близо до някой мол в София, където пакирането не е разрешено, от ЦГМ веднага ще ти вдигнат колата, дори и да е на място, което не затруднява движението! И правилно, закона трябва да се спазва! Неразбираемо е обаче защо не се вдигат автомобили и не се санкционират водачи паркирали на и в непосредствена близост до пешеходни пътеки или на кръстовища, при което ограничавайки видимостта към пешеходци, съответно автомобили, се създават огромни предпоставки за произшествия!!!!
29
1
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До СократисТези хора също са нещастни и ще бъдат такива до края на дните си...Тези хора след няколко години ще забравят за случилото се, а ако случайно се сетят, ще се радват какви късметлии са, че на сина им му се размина...
28
1
 
43
 
! Отговори
Tron преди 5 години
Проблема е, че от 30 години в България НЯМА институции които по закон са длъжни да осигуряват законност, ред и сигурност на народа. И това бездействие е абсолютно умишлено. За жалост този целия хаос превърна българина в "скот" който лесно се манипулира и управлява.
27
0
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Един родителАми няма да върне неговото, ама *** като въпросния убиец ще се замислят дали да карат като луди!!! Ето в това се състои смисъла на ефективната присъда! А сега знаят, че ще им се размине и не им пука за чуждия живот и чуждите деца.
26
0
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Един родителТи кой родител си, на убиеца? Защо не го научи, колко опасна може да бъде колата? Една дума може да опише този зад волана - УБИЕЦ. И убииците зтрябва да получат наказанието си. Око за око се казва в стария завет! Сега ако по невнимание бащата забие отверка в окото на УБИЕЦА, дали ще му дадат 3г условна?
25
0
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Един родителЧе то превенцията е в ефективната присъда.
24
10
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Бащата не може ли да плати 500лв. на двама от римляните с винкели, да суровакат абитуриента? И бутилка с водка да ги почерпи преди това и направо ще го осакатят до живот... Даже може и с компресор да го надуят...
23
59
 
5
 
! Отговори
Един родител преди 5 години
И какво ако присъдата беше ефективна ? Щеше ли да върне детето му?!?!?! Щеше ли?Не присъди и инквизиции, а превенция, възпитание и култура на шофиране са ключовите думи! НЕ бъдете сбъркани! Мислете правилно!
22
0
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Думата е една - реформа в съдебната система. Как за убийство условна присъда бе юристи заспали. Ако вашето дете беше погребано, едва ли щеше да е такава присъдата. Вие сте най-най слабото звено в тая държава. Заради вас настъпва анархия, защото всеки се чувства недосегаем и е изпълнен с чувство за беззаконие. Потрес. Дано има карма :)
21
0
 
41
 
! Отговори
Професор Тюхчеф преди 5 години
По непредпазливост е да спра на пешеходна пътека и идващият след мен да ме блъсне и аз да прегазя случаен минувач.По непредпазливост е да карам със 70км/ч , да спукам гума и да навляза в насрещното. По логиката на съдебния състав, всяка катастрофа , резултат от неспазване на закона е по непредпазливост.
20
0
 
35
 
! Отговори
баба мара преди 5 години
сьболезнования благодарности че сте дарите органите на детето си и сте спасилиоще хора господ бави но не забравя
19
0
 
42
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Законите са такива, че позволяват на съдиите голяма свобода на правораздаване. Блъснеш ли пешеходец на тротоар присъдата е САМО ефективна и започва от 4 години примерно. Ама няма чисто съдебно минало, няма бил си признал и тем подобни глупости.Законът трябва да решава какви да са наказанията, а не съдиите.