Аз съм скромен родител, погребах детето си на 20 без митинг...

Изповедта на един баща след ненанказано убийство на пътя
Обновена: 16 окт 2018 09:21 | 16 окт 2018 07:10, Александър Попов
69
Аз съм скромен родител, погребах детето си на 20 без митинг...
Снимка: Facebook

Почернен баща, един млад живот свършил едва на 20 години и усещане за несправедливост. И едно писмо, което може да стане повод за много разсъждения, а защо не и за промени.

Янко Енев връща лентата с нелепата смърт на сина си, постановената условна присъда на шофьор и разочарованието си от правораздавателната система в България.

Повод за неговите думи е присъдата, която Окръжният съд във Велико Търново постанови за водача, причинил смъртта на двама пешеходци на тротоар и ранил тийнейджър – 3 г. условно с 5 г. изпитателен срок.

Трагедията се разигра в Горна Оряховица на 13 октомври миналата година. Във фаталния ден 19-годишният Антон И., с книжка от 4 месеца, пътувал към Лясковец, а в автомобила му бил негов познат. Току-що приетият за студент Антон бил зад волана на лек автомобил "Тойота" и карал с около 72 км/ч при ограничение от 50 км. Неопитният шофьор излязъл от пътното платно и подкарал колата по тротоара, където вървели пешеходци. Убил на място двама души и причинил средна телесна повреда на 15-годишния си спътник.

Единият от убитите на тротоара е 20-годишният Красимир Енев. Момчето издъхна два дни след инцидента. Той изпадна в мозъчна смърт, а близките му взеха тежкото решение да дарят органите му за трансплантация и така спасиха живота на четирима души, припомня "Труд".

На 2 октомври състав на Окръжния съд във Велико Търново, с председател Теодор Милев, прочете условна присъда. Престъплението е извършено по непредпазливост, а подсъдимият шофьор се разкайва за случилото се. Присъдата не е окончателна и може да бъде обжалвана пред апелативния съд, но решението на магистратите обаче предизвика негодуванието на близките.

"Аз съм Янко Енев – обикновен, тих и скромен български родител. Така тихо и без обществено внимание изпратих рожбата си към онзи, другия свят, за който всички твърдят, че бил по-добър. Дано да е така... България не разбра, че през 2017 г. погребах детето си на 20 години. Не организирах митинг или протест на лобното му място. Не извиках медиите. Нямаше репортаж по новините. Не написах на никого. Тихо и самотно останах с дълбоката и непосилна, разкъсваща болка от нелепата загуба. За мен обаче статистиката е болезнено лична без да съм фаталист. Не знам и не искам да знам причините. За мен измеренията са други – няма го детето ми. И няма да го има вече. Той е мъртъв. Убит. В резултат на катастрофата момчето ми изпадна в мозъчна смърт. Дарихме органите му на четирима нуждаещи се. Бяха извършени четири животоспасяващи за тези хора трансплантации. Ирония ли е, благородство ли е, утеха ли е? Всеки търси своето обяснение", споделя почерненият баща.

"Подсъдимият съжалява – сигурно е така, животът му се е преобърнал, страшно е, неизвестно... но е жив. Колко ли е тежко за родителите му – вероятно неописуемо и влудяващо. И аз съм родител, разбирам ги, но имат живо дете. Подсъдимият се извинява – на мен ми е безразлично. Признава се за виновен! Добър ход - съкратено съдебно следствие. Много съжалява за стореното, разбира се. Отекват думите на защитника – млад е, млад, да му дадем шанс да се поправи! Да се поправи, след като е извършил нещо непоправимо за две семейства. Защитникът му хладнокръвно и разпалено обяснява колко добър ученик бил и че ще става студент. Това му е работата на адвоката, но мен не ме интересува. Може и да е вярно, може и да не е – днес всички са добри ученици. А ако търсим реципрочност на добрината – моето момче спаси четирима със смъртта си, а убиецът му завърши училище с отличие, отпразнува бала си и ще става студент", споделя бащата.

В съда бащата моли за ефективна присъда, чува обаче 3 г. условно.

"След глътка отрезвяване се питам какво ли означава съразмерност и цел на наказанието, за които сме чували по телевизията. Дали това се има предвид?!? Това ли е смисълът на закона? Аз съм родител, чието дете никога няма да протегне отново ръка към мен, няма да срещна погледа му, гласът му ще чувам само насън... Сигурно заради това не разбирам постановената присъда", казва в посланието си покрусеният баща и изразява надежда с писмото да даде гласност на болката си и да постигне ефективна присъда.

"Произнесли сме се вече по казуса. Не мога да коментирам решението. Така сме решили с колегите от състава, това сме постановили", заяви пред "Труд" съдията по делото Теодор Милев. И допълни, че мотивите не са написани още, но ще бъдат представени в законовия срок.

Условното осъждане на шофьор, убил човек при катастрофа, е обичайно у нас, но неизменно предизвиква у гражданите гняв. В такива случаи съдийската милост се дължи на това, че деянието е непредпазливо – т.е. извършителят не е предвиждал и не е искал смъртта. От друга страна, съдът може да отложи по свое усмотрение наказанието до 3 г. лишаване от свобода при чисто минало на обвиняемия. В такива случаи обществото е склонно да обявява законът за виновник. За последно НК е поправен в по-строг през 2012 г. Оттогава по чл. 243 при причинена по непредпазливост с МПС смърт, се полага затвор от 2 до 6 г., а в тежки случаи – от 3 до 10 г. Това не намали катастрофите и не промени факта, че за едно и също престъпление на пътя едни съдии пращат задълго в килии, а други галят с условни наказания. Висши магистрати обаче са категорични - забраната на условното наказание при катастрофите ще умножи несправедливостите.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


69
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
0
 
64
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Блъснаха ме на пешеходна пътека. Счупиха ми черепа и рамото. Чудо е, че съм жива. 4 месеца по-късно делото още не е започнало. Има и свидетели, и запис с камера. А аз 4 месеца живея с болките.
17
4
 
71
 
! Отговори
Сократис преди 5 години
Силно и покъртително изложение на един смачкан от мъката баща, но намерил сили да запази човещината, честта и достойнството си! Чест Ви прави, Уважаеми, че във мъката си, сте помислили и за родителите на неопитния и непредпазлив виновник, който със сигурност не е желал такъв развой на събитията.Тези хора също са нещастни и ще бъдат такива до края на дните си...Присъдата, каквато и да е тя, никога няма да поправи непоправимото...Съдбата, понякога ни поднася жестоки изненади...Бъдете здрав!
16
0
 
60
 
! Отговори
Темида преди 5 години
Тоя съдия Теодор Милев е хващан два пъти да кара пиян. Нормално е да отсъжда така - за такова деяния без да е бил пиян шофьора дори ...
15
1
 
40
 
! Отговори
??? преди 5 години
А КОЙ е Антон И.?С какво се занимава?И защо рокерите не протестират срещу неговата условна присъда?
14
0
 
38
 
! Отговори
Бай Иван преди 5 години
То тоя закон око за око, зъб за зъб е въпрос на време да стане основен закон в джунглата България
13
0
 
33
 
! Отговори
РУМЕО се завръща преди 5 години
Ако това което пише в тази публикация е истина, то значи, че България се нуждае от сериозна реформа........При Албанците-око за око, зъб за зъб
12
0
 
60
 
! Отговори
АнонимеН преди 5 години
ДОРИ КНИЖКАТА МУ НЕ Е ОТНЕТА ЗА 5 ГОДИНИ МИНИМУМ!!!ЯСНО Е, ЧЕ НА СЪДИЯТА МУ Е ПЛАТЕНО ЗА ДА ИЗДАДЕ ТАЗИ ПРИСЪДА ОТ 3 ГОДИНИ УСЛОВНО!!!ДАНО ТОЗИ СЪДИЯ БОГ ГО НАКАЖЕ ПОДОБАВАЩО!!!!
11
0
 
61
 
! Отговори
АнонимеН преди 5 години
ТОВА НЕ Е РЕДНО ДОРИ И ЗА УБИЙСТВО НЕПРЕДУМИШЛЕНО!ТРЯБВА ДА ЛЕЖИ 5 ГОДИНИ МИНИМУМ!! УБИЛ Е НЕ ЕДИН А ДВАМА ДУШИ!!ЯСНО Е, ЧЕ НА СЪДИЯТА МУ Е ПЛАТЕНО!!!!
10
0
 
70
 
! Отговори
GO преди 5 години
Покъртителна история... Случилото се е на тротоар, широк 5м и висок бордюр. Шосето е гладко, асвалтът - хубав. Полицията - 20м по-надолу. А *** и един ден в ареста няма... Пък и кола дочувам си кара... Но има Един, който ще ни съди накрая всички...
9
0
 
29
 
! Отговори
до10 преди 5 години
До лабаво е станало...Просто трябва ДА СЕ СПАЗВА ЗАКОНА ЗА ДВИЖЕНИЕ ПО ПЪТИЩАТА и да се наказват БЕЗМИЛОСТНО нарушителите му.
8
0
 
22
 
! Отговори
лабаво е станало... преди 5 години
Ако найстина на някой му дреме за безопасността ,всички по места трябва да се стегнат и да започнат обезопасяване на градската среда , шофьорите са хора карат машини ,грешки и инциденти ще има увеличават се автомобилите увеличават се катастрофите и пр. инциденти . Трябват мантинели особено където пътя прави завой ,трябват подлези и пеш. надлези ,трябват кръстовища на 2 и 3 нива-- трябва да се препише англииския закон със запетайките без никакво Бг. творчество.... да ама не искат !
7
0
 
110
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Заболя ме силно, но не колкото го боли бащата. Идва ми да пребия който и да е съдия, защото целият съд е по-лош от пародия - той е средство за увеличаване на мъката на жертвите! Благодаря на Всевишния че не съм на мястото на бащата, но ми се повръща от това, колко противна е станала действителността тук. Адмирации за същият този баща, че не е озверял до край, и все още не е убил никого... Браво човече! Аз едва ли ще бъда толкова силен!
6
1
 
23
 
! Отговори
до 4 преди 5 години
Ако на пътеката има камера може и да ти се размине по-леко ,но ако няма това дето го обясняваш ще е на вятъра....Затова аз съм враг на конфликтните точки щом няма подлез кмета не си е свършил работата --пътеката е кофти компромис в това движение което е в градовете... А точно пред пътеките вечер е пълно с паркирани коли ,някой да ги назва ??? и там точно с две крачки от тъмното пешеходец с тъмни дрехи го виждаш когато го удариш... Ами ,ако е дете то е по-ниско от колата ,абсурд да го видиш....
5
2
 
25
 
! Отговори
До 1 преди 5 години
А за ,,лекарска грешка,, --колко ще дадеш ,за причиняване на смърт ,,по непредпазливост,, за превишена самоотбрана... на потърпевшите им е все едно дали кола или нещо от гореизброените е виновно да си замине някой тяхен близък ....За дето стана това в Своге знаеш ли колко хора щяха да бъдат в затвора ,ако се пипаше както трябва ВСИЧКИ ПО ВЕРИГАТА....
4
11
 
35
 
! Отговори
До 1 преди 5 години
Не е точно така. Вчера го гледам един, сигурно повече от сто метра, стои на метър и половина от пешеходната и се ослушва. Наближих вече на 10 метра, тоя с две бързи крачки скочи на пешеходната. Е добре, аз знаех, че там има пътека и очаквах подобна малоумщина, но друг? При тази логика, при пресичане на всяко друго място последствията са си за пешеходеца, което адмирирам.
3
2
 
20
 
! Отговори
лабаво е станало.. преди 5 години
До 89 --- тогава на делата освен присъдата им отнемаха и книжките за винаги ,но после след изтичане на присъдата те водеха дела и си възтановяваха книжките --- та ,,за винаги ,, беше афиф работа . Но ви казвам ,че 5 г. присъда беше при виновност и наличие на смекчаващи вината обстоятелства ,ако си имал условни присъди ,алкохоли идр щуротии ти даваха 7-г.... Но за близките това е нищо ,мъката им компенсация няма да има по никой закон....
2
2
 
35
 
! Отговори
лабаво е станало... преди 5 години
До 89 г. в тази ситуация за смърт на 2-*** човека с известно каране над ограничението тоест виновен е шофьора,но не ебил пиян от съда им даваха мин 5 години реален затвор в никакъв случаи условно ,ако е един човек 3години. И при 5г. от 3тата година на там можеше да се моли за условно предсрочно освобождаване ,но не значи, че излизаш веднага на 3-тата година просто имаш право ,ако си имал и една издънка вътре лежиш цялата присъда като ти се приспадат работените дни по следния начин работиш 2за 3
1
15
 
46
 
! Отговори
Muradoff преди 5 години
Как то писах и вчера. За инцидент на пешеходна пътека отнемане на книжката до живот и затвор...за смърт на пешеходна пътека затвор до живот....точка това са правилата.