Сарафов поиска оставката и на районния прокурор на София

Искането идва след двойното убийство в Лозен и пропуски
19
Сарафов поиска оставката и на районния прокурор на София
Снимка: БГНЕС

Изискана е оставката на административния ръководител на СРП заради сериозни пропуски в организацията на работа, довели до тежки последици, съобщиха от прокуратурата.

В свое изявление и.ф. главен прокурор на Република България Борислав Сарафов коментира, че иска оставката на Невена Зартова, а ако не я получи - "ще се възползвам от законовите си правомощия и ще отнеса случая до прокурорската колегия на ВСС".

"Само преди седмица, отново по неприятен повод, свързан с тежки криминални престъпления, обърнах внимание, че прокурорите трябва да служат на гражданите. Тогава обявих нулева толерантност към всички прояви на агресия и насилие, които следва да срещнат незабавния отпор на разследващите органи, които непоколебимо да прилагат закона с цялата му строгост.

Нулевата толерантност обаче се отнася и до всички онези прокурори и особено до административните ръководители, които допускат формалистично и дори бездушно упражняване на своите правомощия. Нещо, което може да има сериозни негативни последици.

Още по темата
Именно заради това с голямо възмущение приех докладваните ми от Софийска градска прокуратура обстоятелства по досъдебното производство, водено за двойното убийство край село Лозен, в хода на което е установено, че същото лице е извършител на още едно умишлено убийство, случило се през миналата година, досъдебното производство за което е водено по чл.122 от НК /за причиняване на смърт по непредпазливост/ в Софийска районна прокуратура.

В контекста на гореизложеното и поради допуснатите очевидни пропуски в организацията на работата в СРП, в т.ч. неглижиране и подценяване на разследването на смъртта на млада жена, настъпила на 06.04.2022 г. вследствие на умишлени насилствени действия и грубите грешки, както при установяване на фактите, така и при определяне на правната квалификация на престъпното деяние, очаквам оставката на административния ръководител на тази прокуратура - г-жа Невена Зартова. В противен случай ще се възползвам от законовите си правомощия и ще отнеса случая до прокурорската колегия на ВСС.

Административните ръководители на прокуратурите в цялата страна в спешен порядък следва да извършат проверки по всички неприключили досъдебни производства, свързани с причиняване на смърт, като при необходимост и при наличие на установен извършител да се прецизират внимателно повдигнатите обвинения.

Ще бъда безкомпромисен към всеки административен ръководител и към всеки наблюдаващ прокурор, ако се установи неоснователно забавяне или непрофесионално отношение в разследване на престъпленията срещу личността. Същевременно декларирам пълната си подкрепа за всички колеги, които съвестно, почтено и професионално изпълняват своите служебни задължения в полза на справедливостта и гражданското общество", съобщава още Сарафов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


19
Още по темата: ЛозенБорислав Сарафов
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
А кво стана с имунитета на Борисов?
16
0
 
0
 
! Отговори
анонимен преди 9 месеца
Сарафов както е почнал накрая ще остане като генерал без армия. Подмазвачите не ги броя, те за това лазят защото не могат да израстнат кариерно със знания. Но такива хора не могат да работят , а за резултати да не говорим.
15
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Сарафов се взе много на сериозно. Както я е подкарал няма да останат ръководители на прокуратурите. Няма да има и кандидати за тези постове.
14
0
 
6
 
! Отговори
Мнение преди 9 месеца
Цацаров направи тази свинщина, не забравяйте
13
0
 
8
 
! Отговори
Тоя преди 9 месеца
Си е жив позьор. Специално за това дело онзи е пуснат от съда точно. Прокурът е искал постоянно задържане. Ама Сафа нали трябва да се поже по телевизията.......
12
0
 
9
 
! Отговори
Нора преди 9 месеца
Този само половината си имоти на държавата да дари и 1000 пенсионери ще почиват целогодишнона море,планина и в чужбина!Няма да го псуват денонощно,ще го хвалят и възвисяват!Нагъл е!
11
1
 
12
 
! Отговори
Реджо преди 9 месеца
Само с оставки,няма да стане!Необходимо есъд и затвор за много от тях и джуджетата! Гешев ще прави партия,тъкмо всички ще са с раираните костюми и с решетки към небето!
10
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Махнете всички кадри на ГЕРБ. Те са корумпирани и саботират Промяната.
9
0
 
10
 
! Отговори
Симеоново преди 9 месеца
Жирафов също да си подава оставката.
8
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Браво, крайно време беше!
7
0
 
5
 
! Отговори
Ставай, сдавай преди 9 месеца
И се уволнявай
6
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
После като си подаде оставката ще го назначат ли в" звеното за подпомагане на министъра на вътрешните работи" ? А Гешев сега безработен ли е ? От какво се издържа ако е ?
5
1
 
16
 
! Отговори
вижда се преди 9 месеца
Деветото джудже раздава правосъдие !! Наистина няма такава държава в света .Мексико и Колумбия изглеждат като вакли агънца спрямо нас !!
4
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Ако почнеш да прибирате и всеки индобългарин с по 10-15 висящи дела преди да убие някой старец по селата- цена няма да имате! BULGARIAN LIVES MATTER!!!!
3
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Да поиска "уогопед" , че нищо не се разбира като говори
2
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Оставка на Джуджанка!
1
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Хехе човека на джуджета иска оставки, а той света вода ненапита.