Борбата с COVID-19: Германия е първа в Европа, България е 27-ма

Израел е най-сигурната държава в света в условията на пандемия
Обновена: 17 апр 2020 14:29 | 17 апр 2020 12:26, Елка Василева
461
Борбата с COVID-19: Германия е първа в Европа, България е 27-ма
Снимка: архив, БГНЕС

Германия е втора в света по успехи в борбата срещу коронавируса. А в Европа е ненадмината. Следват я Швейцария и Австрия, България е 27-ма от общо 33 европейски страни. Защо Германия е толкова напред?

Германия е европейската страна, която се справя най-добре с епидемията от коронавирус, сочи проучване на лондонския мозъчен тръст Deep Knowledge Group (DKG). Германия е сред първите и в световната класация на най-сигурните държави в условията на пандемия - страната е поставена на второ място, изпреварва я само Израел, пише Дойче веле.

В топ 10 няма друга европейска държава. Ето и подреждането на първите десет: Израел, Германия, Южна Корея, Австралия, Китай, Нова Зеландия, Тайван, Сингапур, Япония и Хонконг.

Защо Германия е толкова напред

В европейската класация, начело на която застава Германия, са включени общо 33 държави, сред които България е поставена на 27-мо място. Непосредствено след това се нареждат Румъния, Андора и Великобритания. А първата десетка е подредена така: Германия, Швейцария, Австрия, Унгария, Дания, Нидерландия, Норвегия, Белгия, Финландия и Люксембург.

Авторите на проучването са използвали данни от публични източници, включително от СЗО и от американския университет Джонс Хопкинс. А сред основните критерии при оценяването на отделните държави са ефективността на здравеопазването, нивото на икономическа стабилност и дееспособността на държавното управление, ефективността на националните системи за мониторинг и откриване на заболявания, достъпът до тестове за коронавирус, както и ефективността на предприетите карантинни мерки.

„Не става въпрос само за това да се оцелее в епидемията, а най-вече как да бъде възстановена икономиката след това, как да се избегне нейният колапс и как да се гарантира активното ѝ развитие през следващите години", обяснява основателят на DKG Дмитрий Каминский.

Казано по друг начин: този рейтинг показва кои страни са в състояние да защитят най-ефективно гражданите си както от заразяване с коронавирус, така и от икономически сътресения вследствие на пандемията.

„Германия разполага с голям брой легла за интензивно лечение, има достатъчно болници и медицински персонал. Но по-важното е, че страната произвежда сама медицинско оборудване и лекарства. И затова няма да е толкова зависима от други държави в случай на изостряне на пандемията", посочва още Каминский.

Основателят на DKG подчертава изрично способността на германските власти да управляват в кризисни ситуации. "Първоначално броят на заразените в Германия беше висок, но страната премина стрес теста изключително успешно, ограничи разпространението на болестта и така избегна съдбата на много други държави. А това ще ѝ осигури значителни икономически предимства след края на пандемията", убеден е Каминский.

Според Deep Knowledge, първите пет най-рискови страни в сегашната пандемия са Италия, САЩ, Великобритания, Испания и Франция. България не фигурира сред първите 20 държави в този черен списък, а Русия е поставена на 12-то място - между Нигерия и Бангладеш. Особено тревожна е ситуацията в Москва - там Каминский се опасява от "нюйоркски сценарий". В руската столица се наблюдава рязко увеличение на броя на заразените, а препълнените болници все по-трудно осигуряват адекватни грижи за пациентите.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


461
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
376
4
 
16
 
! Отговори
от дома преди 4 години
До Анонимен Писна ми от примерите за Германия.Изнесли всякакво производство по света,кльопат аспержи и се влачат по круизи.Слушат източно германката,защото така им отърва и не се помръдват за нищо.А,бе,общество без проблеми, да не говорим за младежта,по-лоша от нашата.Всичко това ще свърши много скоро,защото безхаберието убива и най-добрите сред нас.Горд съм да се нарека българин.
375
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
По-важното нещо е човешкия живот,а не парите!И точно за пари тези правят подобни класации.Изпукали няколко десетки хиляди поданика,ама били добре,защото имали пари!Смях и сълзи!
374
1
 
1
 
! Отговори
50 преди 4 години
До 49Виждам, че си се демократизирал... Но си си останал същата селска тиква.
373
8
 
11
 
! Отговори
49 преди 4 години
Иначе прави впечатление от коментарите, че повечето дори не са прочели статията: в нея явно се говори, че освен конкретните жертви и мерки се има предвид изгледите за икономическо възстановяване на страните, които пък са свързани с икономическата им мощ. Не виждам нищо странно, че богати и с добра структура на икономиките страни са по-напред в такава класация. Обаче кой да чете. Чукча не читател, чукча писател ....
372
1
 
1
 
! Отговори
49 преди 4 години
До Глупости!!Глопустите ги говориш ти. В коя провинция и кой град живееш?
371
1
 
2
 
! Отговори
49 преди 4 години
До българинМай не си много запознат какво е положението в Германия.
370
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 389. ***. Бе ние дори 1 да нямахме пак щяха да н класират в Края. Това е... А ти спри да се комплексираш и да виниш другите. Казвам ти дори 1 заразен само да имаше в БГ пак щяха да ни изкарат накрая. Ние им трябва е само като обслужващ персонал
369
15
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Назад сме в класацията щото е пълно с ***, които от всичко разбират, но най-много как да крадат и с ГЗ си!Обявено е извънредно положение, но 1000 дриcльовци тръгват на разходка. Предполага се всичките са фенове на Нинова, ***, Болен и Чалгаря. Е с такава cгaн как искате да просперирате? Само индийски полицаи ги оправят :)
368
8
 
10
 
! Отговори
българин преди 4 години
"Глупости!!" (номер 379) казва много верни истини!Лутаме се от едната крайност в другата!Докато в България триумвиратът от генерали използва гестаповски мерки за налагане на карантина, то в Германия като че ли нехаят за здравето на хората.Уж въведените строги мерки с големи глоби са само на хартия, докато на практика изглежда, че те са просто пожелателни и не се налагат силово.Ние в диктатура ли живеем? Май да?
367
8
 
13
 
! Отговори
Ами тогава? преди 4 години
Отворете парковете и градинките! На снимките от Германия, първенец в борбата с коронавируса, парковете им са пълни с хора без маски!!!Значи, това е добра мярка и за нас!!!Стига гестаповщина!!!
366
4
 
19
 
! Отговори
ЧУМАТА ГЕРБ преди 4 години
До АнонименЯ ! Нали всички ни сочат за пример ,целият свят говори за нас ,от Сингапур до Вашингтон ? А то сме били в, *** ..ъз .
365
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Смъртността в страните, които не ядат фурми е много висока.
364
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
E, edno otlichno myasto bih kazal. UK e dalech nazad s cyalata si blestyashta ikonomika.
363
3
 
2
 
! Отговори
Пишман-инженер преди 4 години
До Глупости!!И какво стана като не ви изследваха? Голям лидълски праз. Нали сте живи, продължавайте напред!
362
10
 
38
 
! Отговори
Глупости!! преди 4 години
Живея в Германия и ще ви кажа защо е първа.ТЯ НЕ ИЗСЛЕДВА ХОРА! Мъжът ми работи в Лидл,и в началото на МАрт след висока температура и болки в ставите и раздираща кашлица звъняхме къде ли не за тест.КАзаха ни че щом нямае контакт с ПОТВЪРДЕН случай,няма да ни изследват..А мъжа ми работи на ден с поне 1000 човека... След седмица се оказа,че наши приятели са с положителен тест.Пак звъняхме.ПАк не искаха да ни изследват,нищо че имаме пряк контакт с потвърден случай.Ето тва е Германи.. Жив т*шак
361
8
 
11
 
! Отговори
Елдорадо преди 4 години
Това е нелепо... не може държави като Холандия, Белгия, Унгария и Люксембург да се слагат напред при положение, че целия свят виждаме колко заразени и умрели имат... кви са тия статистики, кви са тия глупости!!!
360
9
 
18
 
! Отговори
Иванчо преди 4 години
Очевидно Германия е по-добра от България - по брой на труповете. По-точно 102 пъти по-добра.
359
6
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Трябва да четете по-внимателно, не само заглавието. Индексът отчита не само заболеваемостта, и и грижата, която държавата полага за икономическото оцеляване на населението си. Тук е нашето слабо място и затова изпадаме надолу в класацията. Сега е моментът да се въведе умно Минималния базов доход за всеки пълнолетен гражданин. С условието тези 600-1000 лв. да се изхарчат в същия месец. Това ще вдигне икономиката веднага.
358
1
 
4
 
! Отговори
До 374 преди 4 години
Като изтрезнееш - ше проумееш!!!!
357
8
 
8
 
! Отговори
baysando преди 4 години
Аз лично не съм съгласен с това проучване. 27 от 33 излича че сме на дъното. И все пак какви бяха тези приказки че сме били в челото и всички гледали от нас не знам....