Борбата с COVID-19: Германия е първа в Европа, България е 27-ма

Израел е най-сигурната държава в света в условията на пандемия
Обновена: 17 апр 2020 14:29 | 17 апр 2020 12:26, Елка Василева
461
Борбата с COVID-19: Германия е първа в Европа, България е 27-ма
Снимка: архив, БГНЕС

Германия е втора в света по успехи в борбата срещу коронавируса. А в Европа е ненадмината. Следват я Швейцария и Австрия, България е 27-ма от общо 33 европейски страни. Защо Германия е толкова напред?

Германия е европейската страна, която се справя най-добре с епидемията от коронавирус, сочи проучване на лондонския мозъчен тръст Deep Knowledge Group (DKG). Германия е сред първите и в световната класация на най-сигурните държави в условията на пандемия - страната е поставена на второ място, изпреварва я само Израел, пише Дойче веле.

В топ 10 няма друга европейска държава. Ето и подреждането на първите десет: Израел, Германия, Южна Корея, Австралия, Китай, Нова Зеландия, Тайван, Сингапур, Япония и Хонконг.

Защо Германия е толкова напред

В европейската класация, начело на която застава Германия, са включени общо 33 държави, сред които България е поставена на 27-мо място. Непосредствено след това се нареждат Румъния, Андора и Великобритания. А първата десетка е подредена така: Германия, Швейцария, Австрия, Унгария, Дания, Нидерландия, Норвегия, Белгия, Финландия и Люксембург.

Авторите на проучването са използвали данни от публични източници, включително от СЗО и от американския университет Джонс Хопкинс. А сред основните критерии при оценяването на отделните държави са ефективността на здравеопазването, нивото на икономическа стабилност и дееспособността на държавното управление, ефективността на националните системи за мониторинг и откриване на заболявания, достъпът до тестове за коронавирус, както и ефективността на предприетите карантинни мерки.

„Не става въпрос само за това да се оцелее в епидемията, а най-вече как да бъде възстановена икономиката след това, как да се избегне нейният колапс и как да се гарантира активното ѝ развитие през следващите години", обяснява основателят на DKG Дмитрий Каминский.

Казано по друг начин: този рейтинг показва кои страни са в състояние да защитят най-ефективно гражданите си както от заразяване с коронавирус, така и от икономически сътресения вследствие на пандемията.

„Германия разполага с голям брой легла за интензивно лечение, има достатъчно болници и медицински персонал. Но по-важното е, че страната произвежда сама медицинско оборудване и лекарства. И затова няма да е толкова зависима от други държави в случай на изостряне на пандемията", посочва още Каминский.

Основателят на DKG подчертава изрично способността на германските власти да управляват в кризисни ситуации. "Първоначално броят на заразените в Германия беше висок, но страната премина стрес теста изключително успешно, ограничи разпространението на болестта и така избегна съдбата на много други държави. А това ще ѝ осигури значителни икономически предимства след края на пандемията", убеден е Каминский.

Според Deep Knowledge, първите пет най-рискови страни в сегашната пандемия са Италия, САЩ, Великобритания, Испания и Франция. България не фигурира сред първите 20 държави в този черен списък, а Русия е поставена на 12-то място - между Нигерия и Бангладеш. Особено тревожна е ситуацията в Москва - там Каминский се опасява от "нюйоркски сценарий". В руската столица се наблюдава рязко увеличение на броя на заразените, а препълнените болници все по-трудно осигуряват адекватни грижи за пациентите.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


461
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
356
6
 
17
 
! Отговори
lol преди 4 години
5000 жертви в Белгия която е под 10 милина насаление и е в челната десетка... ами добре те сигурно италия и испания са преди нас ...Нека бъдем живи и здрави и по малко злобни
355
11
 
6
 
! Отговори
прапагада преди 4 години
"Борбата с COVID-19: Германия е първа в Европа"ЛЪЖА!
354
5
 
17
 
! Отговори
българин преди 4 години
Как бе? Хм.Тая Германия трябва да я обвиним в"Плагиатство"!"Шефа"в държавата МУ България ,каза че ние 1 ви сме взели Най"Невероятните и адекватни"мерки!Затворихме веднага ГРАНИЦАТА!Та пиле Не може да прехвръкне" Раздадохме маски"закупени"от "държавата"!(Та за това спекулантите в аптеките вдигнаха до колкото се сетите маска струвала 20 ст само до преди пандемията)Обещахме"безлихвени кредити"1500лв (ама ако отидеш да си го вземеш!)А иначе се спасявай сам!-:)Идват избори и много ще прогледнат! -:)
353
0
 
8
 
! Отговори
Сатира преди 4 години
И един Мармот увива шоколада в станйолче
352
6
 
12
 
! Отговори
Ментора бай Иван преди 4 години
НЕ СЕ КОСИ БАТ БОЙКО , ИМА ВРЕМЕ , ЩЕ ВЗЕМЕМ И ТОВА ПЪРВО МЯСТО / но ОТ ЗАД НАПРЕД/!
351
4
 
18
 
! Отговори
Гошо преди 4 години
Боко, какво думат тия бе ? Били сме в дъното по коронавирус... Я ги смъмри, коригирай ги - те не знаят още че сме отличниците в Европата и в света. Ама невежи хора тез. Ц ц ц горките, тъй е каго не гледат БГ телевизия
350
14
 
14
 
! Отговори
опетков преди 4 години
Нека русначето от ДКГ да отиде и да пита 4000-те хиляди умрели колко ги топли това, че са живели в "най-сигурната" държава Германия.
349
8
 
10
 
! Отговори
Натопорчев преди 4 години
До тома неверниСус бе, дъ живей бате Винету!!!
348
6
 
13
 
! Отговори
От Берлин преди 4 години
Хехе.. Ама много болници смятат в момента да пуск ат персонал на съкратено работно време, защото тези запазени десетки хиляди легла за,, голямата криза", стоят празни и болниците са на минус.... Нещо мълчат и тукашните медии...
347
1
 
12
 
! Отговори
:)) преди 4 години
До тома неверниДоста си преболедуваха и боледуват без да разберат у дома
346
3
 
10
 
! Отговори
Пропаганда преди 4 години
Гьобелс е жив !!
345
6
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
тея с 4193 умрели и 138 000 болни ли са на първо място
344
4
 
15
 
! Отговори
тома неверни преди 4 години
Я се запитайте сега,НИЕ ЗАЩО СМЕ НАЗАД?????
343
12
 
21
 
! Отговори
Мат преди 4 години
Смях в залата Тва проучване да не са го правили в централата на Меркел Страна със 140 000 заразени Втори след Италия .Със 4000 нови заразени на ден от 1 месец насам ПОСТОЯННО и непроменящо . Се справя ли най добре Между другото мъртвите и те се повишават яко от няколко дни по 250/300 човека на ден.Станаха 4000 Тази статистика да си я наврът в оная работа швабите.
342
11
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Затова избрах децата ми да живеят в Германия.
341
16
 
2
 
! Отговори
Спасител Номер 1 преди 4 години
Спасител Номер 1 ББ
340
15
 
9
 
! Отговори
сладуран преди 4 години
Бацето на избори днес отново, че ви натупа.Браво Баце.
339
17
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Малееее ! Колко болни герберски мозъци драскат тука ! В Германтия са си добре и при вируса. Нямат карантина като в българия. Бачкат, разхождат се и животът си върви. Не се учудвам, че българия е толкова пропаднала като гледам какви безмозъчни пишат тука
338
13
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Пред фактите и Германия трябва да мълчи.
337
25
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Германия много лъже. България е на първо място в Европа. Десет пъти по-малко болни.Дойче Веле много лъже. Така лъжеха още от социализма.