Бърни Сандърс призова Сноудън да бъде помилван

Чрез него се разбрало колко АНС е злоупотребявала с правомощията си
Обновена: 15 сеп 2016 08:32 | 15 сеп 2016 08:32, Елка Василева
5
Бърни Сандърс призова Сноудън да бъде помилван
Снимка: Reuters

Сенаторът от щата Върмонт Бърни Сандърс призова да бъде помилван Едуард Сноудън, бившият консултант на американската Агенция за национална сигурност (АНС), който разгласи тайни на разузнавателните служби. Сандърс отправи призива си в коментар, публикуван в британския в. "Гардиън", предаде ТАСС.

Информацията, изнесена от Сноудън, е помогнала на Конгреса и американския народ да разберат степента, в която АНС е злоупотребявала с правомощията си и да научат за нарушаването на конституционните права на американците, отбелязва сенаторът.

Още по темата

Според мен интересите на правосъдието ще бъдат най-добре спазени, ако правителството под една или друга форма прояви към него (Сноудън) милосърдие или приеме споразумение за признаване на вината, което да го избави от дългогодишен затвор или постоянно изгнание, пише Сандърс.

Правозащитни групи призоваха вчера президента на САЩ Барак Обама "да застане на правилната страна на историята", преди да напусне кабинета си, като помилва Сноудън, припомня ДПА.

Във видеозапис, излъчен на пресконференция в Ню Йорк, самият бивш анализатор на АНС каза, че ако бъде осъден на дълги години затвор, това ще подкопае демокрацията в САЩ.

От Москва, където живее в изгнание от 2013 година, Сноудън заяви, че е изпълнил гражданския си дълг, предавайки хиляди секретни документи на медиите.
 

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


5
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
0
 
0
 
! Отговори
До ангел 3 преди 7 години
Сноуден не е предател, той е герой, честен човек, всичко друго е лъжа и пропаганда.
3
2
 
1
 
! Отговори
Ангел преди 7 години
Снолдан е един предател.Без значение какви са *** са ЦРУ и с какво и как злоупотребяват той като техен служител и Американски гражданин е трябвало да ги подкрепя безусловно.Историята показва че на предателите първи им падат главите и то от своите.Путин знае че някой ден.Някой "Руснак" ще предаде Русия и по същия начин ще се скрие в САЩ.Тогава ще ги разменят със Сноудан и предателите ще получат заслуженото!
2
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Даже и да има някакви платонично-идеалистични помисли от хора с положение в САЩ, вероятността да го амнистират е минимална. Просто така работи системата.
1
1
 
6
 
! Отговори
анонимен преди 7 години
По-скоро май го призовава да се самоубие.Нещо като:ти само ела да те докопам,пък после-хм.