САЩ с нова военна помощ за Украйна за 1,8 млрд. долара

Помощта включва и система "Пейтриът" според източници
21 дек 2022 07:39, Елка Василева
104
САЩ с нова военна помощ за Украйна за 1,8 млрд. долара
Снимка: архив, БГНЕС

САЩ ще предоставят на Украйна военна помощ в размер на 1,8 милиарда долара в рамките на мащабен пакет, който за първи път ще включва батарея от системите за противоракетна отбрана "Пейтриът", както и авиационни бомби с прецизно насочване, предаде Асошиейтед прес, като се позова на източници от американското правителство.

Очаква се новият пакет от помощи да бъде официално обявен днес, като същевременно правителството на Джо Байдън се готви да посрещне Володимир Зеленски във Вашингтон.

Според източниците на АП става въпрос за оръжия от запасите на Пентагона на стойност около един милиард и за още 800 милиона долара по линия на Инициативата за подпомагане на сигурността в Украйна, която финансира закупуването на оръжия и боеприпаси, провеждането на обучения и др.

Успоредно с това Конгресът е на път да одобри още 44,9 милиарда долара помощ за Украйна като част от мащабния законопроект за правителствените разходи.

Решението за изпращане на батарея "Пейтриът" е взето въпреки предупреждението на руското външно министерство, че доставката на усъвършенстваната ракетна система земя-въздух ще се приеме като провокативна стъпка и че системата ще бъде считана за легитимна цел от руската армия.

Не е ясно кога точно батареята "Пейтриът" ще пристигне на фронтовата линия в Украйна, тъй като украинските сили ще трябва да бъдат обучени за работа с нея, а това може да отнеме няколко седмици. Очаква се обучението да се проведе в американската военна база "Графенвьор" в Германия.

Източниците на АП допълват, че новият американски пакет ще включва и управляеми авиационни бомби (JDAM - Joint Direct Attack Munition).

Засега САЩ не са склонни да предоставят на Украйна американски изтребители, отбелязва АП.
(БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


104
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
58
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 86..Тоя Херсон го дъвчите от месеци.И какво стана форсирахме ли Депър,влязохте ли Крим,който Никита Хрушчов ви даде на времето?А да тогава беше УССР.Виждал ли си,какво представлява Бахмут и околните села.Там украинците хвърлиха всичко надявайки се,че това им доста украсена позиция от години,но само срещу бойците на ДНР.Падне ли Бахмут.Няма друга укрепена линия.Отсъпление към Славянск и Краматорск,но там не е същото.Само загуби чакат украинците.
57
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен"Русия вече разположи системи,,, Авангард '' така че дните на любимеца на всички наркокартели ще станат още по черни."Наслушахме се вече на "Ще", "ще". То и и Киев щеше да падне за 3 дена ама, Какъв парадокс: Уж Херсон руска територия, нали така казаха, след анексирането му, а то град Херсон в украински ръце. Каква стана тя, то май украйна окупатор, щом окупира руски територии :)
56
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Е,какво точно дават.Снаряди 155мм се оказа,че няма и не могат да произвеждат в големи количества.Самолети Ф-16 не дават,за да не си развенчаят мита и това да навреди на бизнеса.Танкове не дават по същата причина,но натискат Германия да дават "Леопард",а пък германците не искат.Оръдия нямат,а и тия М777 се оказаха по-калпави и от Д-20.
55
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Русия вече разположи системи,,, Авангард '' така че дните на любимеца на всички наркокартели ще станат още по черни.
54
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
А в същото време украинската армия ударно настъпва към Полша.
53
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Путин би трябвало вече доста да съжалява за "специалната операция", абсолютно сигурно е, че няма да спечели тая война. Понамали младото мъжко руско население, да му мислят рускините.
52
1
 
3
 
! Отговори
мдаа преди 1 година
Разбира се,че ще ги помпат с пари и оръжия.Да си спомним думите на Залужни: Ние се научихме да убиваме руснаци. Дайте ни оръжие - танкове, артилерия, боеприпаси - и ние ще убиваме още повече руснаци.Най-важният опит, който сме имали и който практикуваме почти като религия, е, че руснаците и всякакви други врагове трябва да бъдат убивани, просто убивани и най-важното - не трябва да се страхуваме да правим това. И това правим." А наглосакците от векове искат да се убиват руснаци. Това и правят.
51
2
 
4
 
! Отговори
Малко за политика преди 1 година
До Иван: Вярвам, е много украинци са гласували за Зеленски, но да си припомним и това с какви обещания той спечели изборите. А той спечели изборите с обещания да спре гражданската война в Украйна. Вместо да изпълнява Минските съглашения - изтегляне на тежките оръжия, даване на специален статут на Донбас, украинската армия продължи обстрела през т.н. разделителна линия. Осем години обстрел, намерения за атомно оръжие, лаборатории за биологично оръжие. Войната вече не можеше да не започне.
50
3
 
3
 
! Отговори
Иван преди 1 година
До С Русия в сърцето!И със сигурно не си ходил в Украйна, ама пишеш иначе. И понеже съм ходил много пъти и седял със седмици там, имам приятели укрианци там, само ще ти кажа, че този терористичен режим както му викаш си е напълно легитимно правителство избрано от самите украинци. дори 2014 год. да не е било легитимно, (когато дойде Порошенко). Последните избори си бяха напълно легитимни, хората сами си избраха Зеленски. Например Укр. ми приятели сами гласуваха за Зеленски (питал съм ги)
49
3
 
1
 
! Отговори
Бай ти Тръмп преди 1 година
е бита карта..Следващия щатски президент ще е Рон де Сантис
48
5
 
6
 
! Отговори
R.A.T.M преди 1 година
За обучение са нужни не няколко седмици а от 3 до 6 месеца, така че очакваме американски кости по украинските полета. За да работи една система, това не са само ракети и радари и персонала е близо 90 човека. А че Пейтриът са слаба система и че не могат да свалят съвременна руска ракета е съвсем друга тема не сме 91 да стрелят по ракети Скъд. Утилизацията е гарантирана. Руснаците дори няма да използват най-новите си оръжия.
47
8
 
6
 
! Отговори
Какво следва преди 1 година
И Пейтриът нама да им помогнат на укронацистите. Една хиперзвукова ракета и Пейтриътът става на вторични суровини. И когато през 2024г. Тръмп се включи в битката за Белият дом, със сигурност ще припомни на Бай Дън за бездарно изхарчените за Украйна милиарди.
46
5
 
8
 
! Отговори
Лошо преди 1 година
Както каза някой ще се бият САЩ и Русия до последния украинец.
45
6
 
4
 
! Отговори
Боби преди 1 година
До Слава Россиа Целите на СВО отдавна не са просто завземане на територии платено със съответното количество загинали... Основна цел е ДЕМИЛИТАРИЗАЦИЯ на ЪКРАЙНА - а това може да стане само по един начин - ПРАКТИЧЕСКО унищожаване на ВСУ и най-вече на НЕОНАЦИСТИТЕ.
44
2
 
2
 
! Отговори
r3v0lv3r преди 1 година
До АнонименНапротив, руските военкори реват, че украинците имат още самолети и не Словакия още не е дала своите самолети.
43
3
 
3
 
! Отговори
Боби преди 1 година
До Алекс Путин обикаля като гладен Пес в Беларус??? Алекс Умнико знаеш ли колко е цената на ГАЗът за Белорус за 2022? ФИКСИРАНА 158$ 2023 разчетите ще са в Рубли Путин отиде да договори икономическата рамка за 2023 година и почти 100% сигурно да уговори Белоруския ВПК да заработи 7/24 като РФ ще купува цялата продукция. Това комбинирано с демо действия на Белоруските Войски по границата с което ще се блокитат едни 250000 военни на ВСУ е напълно достатъчно за Москва.
42
3
 
2
 
! Отговори
Боби преди 1 година
До АнонимеН За пореден Път Правиш ли разлика между Мемурандум и Международен договор. Да Ъкрайна, САЩ, Микробритания, Франсетата и Русия подписаха мемурандум - Въпрос реторичен колко от тези страни ратифицираха мемурандума за да стане международен договор? Дори Ъкрайна не го е направила.
41
15
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Украйна с помоща на САЩ извършват етническо прочистване и геноцид над етническите Руснаци в цялата страна и най вече в Домбас! Затова Русия бе птинудена да се намеси и да спаси милиони животи на цивилни хора, систематично избивани от Киевските нацисти, финансирани от Вашингтон!
40
9
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Източниците на АП допълват, че новият американски пакет ще включва и управляеми авиационни бомби -->> Ей, до кога да повтарям - укритата нямат авиация. Освен ако някой не е решил да им подари самолети, които да чакат в Полша да речем...
39
0
 
2
 
! Отговори
Дядо Тошо преди 1 година
не успя да ни подари на Брежнев! Не виждам на какво се надяват? Или се издържате с писане?