Ердоган с остра критика към САЩ: Справедлив свят е възможне, но без тях

Според него Съветът за сигурност на ООН трябва да бъде реформиран
9 дек 2023 17:00, Нели Христова
165
Ердоган с остра критика към САЩ: Справедлив свят е възможне, но без тях
Снимка: БГНЕС

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган отправи остри критики към САЩ, които блокираха приемането на резолюцията на Съвета за сигурност на ООН, настояваща за хуманитарно прекратяване на огъня в Газа, като заяви, че "справедлив свят е възможен, но не и със САЩ", предаде турската телевизия Хабертюрк, цитирана от БТА.

"В Съвета за сигурност на ООН има пет постоянни членове и временни членове. Но за съжаление, прекратяването на огъня беше отхвърлено само с гласа на САЩ. Единствено. Възможна ли е такава справедливост?", попита турският президент в изказване на проява в Истанбул.

Според него обаче "справедлив свят е възможен, но не и със САЩ", които "подкрепят Израел с парите и боеприпасите си".

"Съветът за сигурност, чието задължение е да защитава световния мир, се превърна в съвет за защита и закрила на Израел. Нямаше решение за прекратяване на огъня поради ветото на САЩ. Въпреки че 13 държави казаха "да" на резолюцията, резултатът не се промени. Фактът, че светът е по-голям от 5, беше осъзнат за пореден път", каза Ердоган.

Турският лидер отново заяви, че Съветът за сигурност на ООН трябва да бъде реформиран, защото, както отбеляза, "с тази ООН, с този Съвет за сигурност на ООН, човечеството не може да стигне доникъде".

"След Газа нищо не може да продължи по стария начин. Касапите от Газа трябва да отговарят за престъпленията си срещу човечеството пред международни съдилища. Рано или късно това ще стане. Ние ще следим този въпрос", каза Ердоган и се зарече, че Турция ще продължи с усилията си, "за да не се повтори това, за да не се размине на тиранина".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


165
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
76
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
до 80 Виж сега моето дете, Атмаджа- трябва да знаеш къде да отправяш в интернет пространството заплахи. Анадънмууу? Нищо не знаеш за това! Да съм влязал в негов сайт ли че да го заплашвам? Аз мога да заплаша всеки в подобен форум. От 15 години го правя. Ти се си виждал подобни заплахи в този сайт ли, смеееешник?
75
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
А нещо спомена ли защо започна тази военна операция? Причината?
74
6
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Болезнено е да се признае, но е прав. Хуманитарните и военни престъпления извършени от Израел в Газа, докато САЩ 'им пазеше гърба' ни докараха до тук - Турция да ни чете морал. Това е още по-срамно след двете години война в Украйна, през които НАТО проповядваха морал - нарушаване на международни договори, окупация, престъпления, анексиране, загинали цивилни...Всичко това, даже и по-лошо се случи в Газа, но не видяхме санкции от ЕС срещу Израел, нито помощи за Палестина, а само позорно мълчание.
73
1
 
1
 
! Отговори
Атмаджа преди 5 месеца
До АнонименАко те вземат насериозно,могат и да го направят,нищо не им пречи.В крайна сметка,човек трябва да си мери думите,само че прекалената либералност в света води до това всякакви хора да си избиват комплексите онлайн.
72
9
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Ердоган май е решил да му се случи втори,вече "успешен преврат"? Като защитник на тези главорези от ХАМАС, няма да му донесе световна слава! Още като се разбра, че между жертвите и заложниците на кървавата баня,има американски граждани, беше ясно, че в Съвета за сигурност САЩ ще блокират всяка резолюция срещу Израел! Приказките на Ердоган нямат никаква стойност!
71
5
 
4
 
! Отговори
Лагрестин преди 5 месеца
Най-много на нашата ислямска пета колона да им организираме нова "екскурзия" до Турция.Точно турските главорези да се изкарват репресирани,не върви някак си.Нашите чорбаджии са ортаци с тях,защото самите те също са подтисници на сиромасите.Обикновените хора обаче няма как да се вържат на хитростите на тези вълци в *** кожи.
70
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
до 55 Колко си напушен ве, моето момче? Възмущаваш се, че виреели протурски коментари тук и ДАНС да се се заеме с тези хора които са ги написали? Ми аз казвам че утре ще убия Бойко Борисов, ще убия също Ахмед Доган, Пеевски, Киро Тъъъпото, Христо Иванов, Тагаренко, Асен Василев.... Да идват ДАНС веднага у нас.....То бива ли да си такъв маааалоумник бе? Муаххаххааа...
69
5
 
4
 
! Отговори
Лагрестин преди 5 месеца
До АнонименАма,така е!Ислямистите само за терор ги бива!Правят удар и казват:спрете да подкрепяте Израел,иначе атаките ще продължат.Тези номера ги знаем,само че вече няма да минават.Само под окупация и твърди действия,иначе тези не могат да стоят мирно.
68
6
 
8
 
! Отговори
Някой си преди 5 месеца
Евала "Комшу"! Ти си го разбрал Американското Лицемерие! Ние когато бяхме Социалистическа държава,вие бяхте още и още Сте " Капиталистическа"!-:) То и " ние" сме вече,но явно Няма да сме Дълго време Още!-:) Капиталистическото " доносче" е дошло време,да отпадне и се потърси нова " форма" на Съществуване,като Икономика! Това Американското с " Печатане" на " долари" според " инфлацията" е Изкуствена работа! ,сдава се нова форма на Икономика в БРИКС! Въпрос на време е да се реализира! Ще поживеем и
67
3
 
7
 
! Отговори
Йозефус Флавиус преди 5 месеца
Римските императори са направили справедлив свят, като са решили еврейския проблем веднъж-завинаги! Имперският орел на Зевс ще лети отново над разрушените синагоги на Ерусалим! Съберете се легиони срещу еврейските плъхове! Долу евреите и еврейския бог! Слава на Зевс и Рим!
66
1
 
5
 
! Отговори
Кво Става преди 5 месеца
Борда Ке Пада ли - "МВФ: Властите в България трябва да овладеят инфлацията"?!
65
6
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Естествено. Абсолютно е прав.
64
4
 
16
 
! Отговори
Нане преди 5 месеца
Евала на ердоаньо, изплю се публично връз краварската долняшка съсмет... ===)))
63
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Арабските страни ще се обединят и ще наритат вкупом всички американски бази, а евреите ще молят за мир накрая.
62
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Соростине по курортите и алкохол се пие но не от турците а от туристите.
61
5
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Горкият соростин още се напъва, опорки на килограм. А става въпрос за спиране на огъня. Американците като не щат мира ще получат нов 9/11 или нещо много по лошо.
60
5
 
6
 
! Отговори
Лагрестин преди 5 месеца
Престъпниците и насилниците и те говорят за правда,а вършат беззакония.Когато те убиват и грабят,тогава им е хубаво,но когато са жертви,реват да небето,че другите били несправедливи и че съдбата била несправедлива.Тези лицемерни номера няма да минават вечно.Никой няма да им помогне,нито да чуе техните вопли.
59
6
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Г20 вече започна да измества марионетното на сащ оон. Ердоган е напълно прав в случая. Остава да видим докъде ще стигне "американската изключителност".
58
22
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Подкрепа за Украйна и Израел! Долу Русия и мюсюлманите!!!
57
12
 
8
 
! Отговори
Лагрестин преди 5 месеца
Ердогане,още не си признал арменския геноцид,където се касае за 1.5млн.убити.За холокоста,където са избити 6млн.евреи и отделно над 50млн.души да кажеш нещо?А иначе,за палестинците вдигаш врява.А защо тогава не посъветваш Хамас да се разоръжи?Защо не приемеш палестинци в Турция,нали сте една вяра?Уж много ти пука за тях,ама европейците да ги дундуркат.Запомни:всеки получава каквото заслужава.Както съдиш,така си съден.Каквото си правил,такова си намерил.Нечестивец и злодей не може да иска правда.