Защо Лавров заговори за еврейския произход на Хитлер, има ли основания?

„Вашингтон пост“ проверява и разказва историята на твърдението
4 май 2022 21:29, Елка Василева
268
Защо Лавров заговори за еврейския произход на Хитлер, има ли основания?
Къщата, в която е роден Хитлер. Снимка: архив, БГНЕС

„И какво, ако „украинският президент Володимир Зеленски е евреин? Този факт не значи, че няма нацистки елементи в Украйна. Мисля, че Хитлер също е имал еврейска кръв. Това не означава абсолютно нищо. Мъдрият еврейски народ е казал, че най-върлите антисемити обикновено са евреи. Всяко семейство си има черна овца, както казваме ние“, това заяви на 1 май руският външен министър Сергей Лавров в интервю за италианска телевизия, припомня в. „Вашингтон пост“. И допълва, че изявлението му предизвика възмущение в Израел.

Това е добър пример как една неясна част от семейната история на Хитлер позволява една развенчана легенда да изплува от време на време, коментира авторът на американското издание Глен Кеслър и изтъква, че има малко доказателства в подкрепа на това твърдение.

Още по темата
Авторът прибягва до актуалния прийом за проверка на фактите и тръгва оттам, че източникът на твърдението е документиран факт: бащата на Хитлер е роден извънбрачно и така и не е ясно кой е неговият дядо. Това оставя отворена възможността дядото на Хитлер да е бил евреин, а самият Адолф Хитлер да е имал една четвърт еврейска кръв. Авторът на „Вашингтон пост“ обаче посочва, че еврейската традиция предполага, че еврейството се предава по майчина линия.

В периода на Хитлеровия възход към властта липсващата информация за неговия дядо е пораждала спекулации, че е възможно да има еврейско потекло.

През 1953 г. са публикувани мемоарите на личния адвокат на Хитлер - Ханс Франк. Това става седем години, след като Франк е екзекутиран след Нюрнбергския процес за престъпления, извършени от него като генерал губернатор на окупираната от нацистите Полша.

Франк твърди, че се е ровил в потеклото на Хитлер, след като негов племенник заплашил да изнудва фюрера с разкритие за еврейското му потекло. Франк твърди, че открил, че бабата на Хитлер по бащина линия – Мария Ана Шикългрубер, ражда през 1837 г., когато е била на 42 г., бащата на Хитлер Алоис, докато работела като готвачка за еврейско семейство в австрийския град Грац. В кръщелното не е посочено име на бащата на детето, а раждането е записано като „незаконно“.

Франк обаче твърди, че от писма между бабата на Хитлер и семейство Франкенбергер, за което тя е работела, ставало ясно, че член на семейството, вероятно 19-годишният син, е имал интимни отношения с 42-годишната жена и Франкенбергер плащали за издръжка на детето. Предполага се, че самият Хитлер е казал на адвоката си Франк, че баба му всъщност измамила семейство Франкенбергер, твърдейки, че тийнейджърът е баща на детето й. Хитлер се позовал на разказано от баба му, но тя е починала 40 години преди раждането му.

Повечето историци казват, че версията на Франк е пълна с грешки и не е достоверна, посочва авторът на „Вашингтон пост“. Един от доводите е, че през 1830 г. в Грац не е имало еврейско семейство Франкенбергер според биографичната книга на Йън Кършоу за Хитлер „Високомерие“ , издадена през 1998.  Имало е семейство Франкенрайтер, но то не е било еврейско. Няма доказателства, че Мария Ана въобще е била в Грац, да не говорим, да е била наета от месаря Леополд Франкенрайтер.

Нещо повече, така и не е открита кореспонденция, която да дава подробности за интимна връзка и издръжка за дете, както са описани от Франк. Всъщност семейството било прекалено бедно, за да е изплащало каквато и да е издръжка, посочва Глен Кеслър във в. „Вашингтон пост“. Като капак на всичко синът на Франкенрайтер – предполагаемият дядо, е бил само на 10 години, когато е роден Алоис.

Що се отнася до племенника Уилям Патрик Хитлер, за когото се твърди, че се опитал да изнудва Хитлер, той никога не е правил такива твърдения публично, дори и след като се премества в САЩ.

Историците изтъкват и официалната забрана евреи да живеят в тази част на Австрия до 60-те години на 19 в.

Но през 2019 г. психологът Леонард Сакс поставя под въпрос твърдението, че по онова време в Грац не са живеели евреи и открива доказателства, че в града е имало малка еврейска общност. В неговото изследване, публикувано в „Джърнъл ъв юропиън стъдис“, се настоява версията на Франк да се смята за по-достоверна.

Когато Алоис е петгодишен, майка му се жени за Йохан Георг Хидлер, когото Хитлер официално обявява за свой дядо. Тя умира, когато Алоис е деветгодишен. Тогава Алоис, който още използва фамилията на майка си – Шикългрубер, е изпратен да живее във фермата на по-малкия брат на Йохан Георг – Йохан Непомук Хидлер.

Според много историци биологичният баща на Хитлер е бил или Йохан Георг, или Йохан Непомук, но тези връзки били потулени, за да се избегне скандал. (Йохан Непомук бил вече женен, когато Алоис се ражда).

Така и не са се появили доказателства, които да подкрепят това по един или друг начин, отбелязва Глен Кеслър.

Йохан Непомук остава наследство на Алоис. Но вероятно в рамките на кръвосмесителен обрат  Йохан Непомук е бил и дядо по майчина линия на майката на Адолф Хитлер – Клара. Когато е на 39 години, почти 20 години след смъртта на Йохан Георг, Алоис убеждава енорийския свещеник да промени архива за кръщенетата и да впише Йохан Георг Хидлер като негов баща.

По неизяснени причини фамилното име е записано в регистъра като Хитлер, а не Хидлер, завършва „факт чекинга“ на „Вашингтон пост“ за това има ли основания да се твърди, че Адолф Хитлер е имал еврейска кръв.

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


268
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
103
0
 
1
 
! Отговори
Нормално е преди 2 години
Хубаво му е на човека да говори за роднините си !
102
1
 
5
 
! Отговори
Петърчо преди 2 години
Факт е че Зеленски по произход е евреин. Факт е че батальона Азов е нео-нацистки (изявления на лидерите му а и това че САЩ до преди конфликта го определяха за такъв). Факт е че този батальон е част от украинската армия. Евреин да толерира това че част от армията на която е главнокомандващ е съставена от нео-нацисти които открито говорят за това е смахнато по всички освен по един критерий. И това както винаги е финансовия критерий. Това са фактите пък всеки сам да си прецени.
101
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
201-ви, Хитлер е бил подкрепян от евреите. Те са го финансирали и докарали на власт. И точно това е интерсното, че в последствие се гони и избива "спонсора си".
100
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Всички свършват, лошото е, че младите си мислят, че ще свършат в безкрайността, а не е така особено, ако има война. Нямам толеранс към младите. Вината да са *** е на родителите им.
99
3
 
0
 
! Отговори
НЯМА преди 2 години
по-*** душа от душата на ренегата!
98
7
 
7
 
! Отговори
важното е преди 2 години
Не е важно дали Хитлер има еврейска кръв или не. Важното е кой го е подкрепял да дойде на власт а след това и финансирал да изгради силна армия. И това са САЩ и Англия
97
6
 
8
 
! Отговори
Кире преди 2 години
Какво пък значение има какъв е произхода на изроода? Дали е еврейн, американец, норвежец или руснак. Фактите са факти. Със Сталин са се разбрали да си поделят европа. Не мога да разбера защо единия изроод е лош, а другия не!?!? Защоо и *** Пуутин некакви хора го харесват? Но и Хитлеррр са си го харесвали. Но тези свършват по един и същи начин. Факт.
96
2
 
5
 
! Отговори
мдаа преди 2 години
За Хитлер явно е мъглява истината , нооо за Путин е съвършенно ясно , че е евреин по майчина линия , която се казва Шаломова !
95
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Всички са чели, че Хитлер има еврейски корени, какво има да се обсъжда тази тема?!
94
4
 
13
 
! Отговори
Я, па Я преди 2 години
Леле колко разбирачи. Истинските евреи са под 7% от всички евреи по света. Евреиството е религия а не етнос, народ или държавност. Европейските евреи са източно европейци по генетика и кръв. Това са скито-сарматски племена също като нас българите и въобще славяните. Просто през 9 век хазарската държава приема юдаизма, България християнството, а Волжка България исляма, през 10 век. Истинските евреи по генетика са арабите.
93
5
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Леле,що народ тръгнал да брани Хитлер и да обяснява евреин ли е или не,кой го интересува къв е бил Хитлер...той може и да не е бил евреин,но голяма част от висшите функционери на третият райх са били и това е факт...а оттук нататък всеки сам да си прави изводите...
92
10
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ами казвам ти дъще, сещай се снахо. Ха познайте има ли основания. Лавров не ви е Байдън да бръщолеви кво му падне.
91
5
 
22
 
! Отговори
Martin Bormann преди 2 години
Фюрера беше играчка в ръцете на зионистите които организираха холокоста. Времето което се губи в биографията му във Виена е точно с тази цел обучение за бъдещата му задача. Фамилията Варбург с благословията на Ротшийлди и прочие са в основата на холокоста, има и снимки в нета как тези евреи седят заедно с Хитлер на маса преди началото на войната. Целта? Създаване и заселване на Израел - който евреин не ще там отива другаде ..... под душовете
90
11
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Защо Лавров заговори за еврейския произход на Хитлер? Защото е безкрайно глyпaвo да се твърди, че в Украйна не процъфтява бендеро-нацизма, защото видите ли президентът бил евреин.
89
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
тия с Луковмарша вижте на какъв идол се кланяте хахахаха - кръвосмешения, сксс за пари, па авторът търси и кореспонденция на евреите с домашната им помощница да проституциятаа и и то през 1840 година хахахахахахахахахаАЗ ГЛЕДАХ ПО ХИСТОРИ ЧЕНЪЛ ЧЕХИТЛЕР Е ИМАЛ ЕВРЕЙСКИ ПРОИЗХОД И Е ПРАВИЛ ВСИЧКО ЗА ДА ЗАЛИЧИ ПОЗОРА В ГЕНОФОНДА СИ, НАЛИ Е АРИЕЦ ТА АРИЕЦ...
88
4
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
защото е абсурд евреин да е близък с организации били близки с нацистите през втората световна!!
87
5
 
3
 
! Отговори
Защото преди 2 години
Лавров е майстор-манипулатор 1-ви разряд !
86
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Под всяка нова тема има дежурни 200 коментара ... явно пAсолството плаща за точно толкова
85
4
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ако някой е срещу еврейския народ/който е не многочислен/ плюе върху Торатата/Стария Завет!
84
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Така е-Зеленски е нацист,макар и евреин, а Кадиров, който е убивал лично руски войници е добър. И чеченските войници тръгват за Украйна да воюват с православни християни с викове Аллах акбар .Чеченците са от същият регион и имат голяма прилика с черкезите, които са убивали и грабели българите по време на Османското робство.