Украинските сили водят тежки боеве близо до стратегически важния град Бахмут

Зеленски призова Запада да даде още противовъздушни системи на Украйна
Обновена: 9 окт 2022 08:20 | 9 окт 2022 06:46, Елка Василева
337
Украинските сили водят тежки боеве близо до стратегически важния град Бахмут
Снимка: архив, БГНЕС

Украинските сили участват в много тежки боеве близо до стратегически важния източен украински град Бахмут, който Русия се опитва да превземе. Това заяви украинският президент Володимир Зеленски в среднощното си видеообръщение, предаде Ройтерс.

Още по темата
Въпреки че украинските военни си върнаха хиляди квадратни километра земя при наскорошните офанзиви на изток и на юг, украински представители казват, че напредъкът вероятно ще се забави, когато силите на Киев срещнат по-решителна съпротива, отбелязва Ройтерс.

Руските сили се опитаха неколкократно да превземат Бахмут, който е разположен на основния път, водещ към градовете Славянск и Краматорск. И двата града са в Донбас.

"Държим нашите позиции в Донбас, по-специално по направлението на Бахмут, където е много, много трудно сега, там се водят много тежки сражения", каза Зеленски.

Той повтори призива към западните съюзници да предоставят по-големи количества противовъздушни системи на Украйна.

Руските сили продължават да изстрелват ракети по украински градове. Киев ги обвинява, че използват и ирански дронове камикадзе. Представител на град Запорожие каза, че руска ракета е поразила сграда късно вчера. Отделно представители казаха, че броят на жертвите от руския ракетен удар по града в четвъртък достигна 18 души.

(БТА)

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


337
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
200
1
 
3
 
! Отговори
Бай Дрън преди 1 година
Украинците е време да си бягат към Киев, да оста2ят Донбас и Луганск, да седнат на масата за преговори и да договорят новата граница. Иойто иска в Русия, в Русия, който иска в Украйна, в Украйна. Така ще е най-добре и за едните и другите. Нямс дя е прецедент в световната история. Дори и България се обрязува така кято нация-туркоезични се изселиха, от там дойдоха българоезични. От Македония също и ето ти една компактна българска маса. Няма малцинства, няма нищо. Така и трябва да бъде.
199
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Украинците не искат да воюват, принуждават ги да воюват,някои даже ги убиваха отзад инструкторите, защото се опитваха да избягат или ги завързваха с метални вериги за стълбовете,имаше и такива случаи!Украинците са между *** и наковалнята, отзад ги чака смърт от чуждите инструктори+фашисти и отпред ги чака смърт, защото населението в Украйна иска отмъщение за това, което причини Киевската фашистка власт на близките им, местното население в Украйна воюва срещу укро-фашистите, руснаците им помагат
198
10
 
3
 
! Отговори
РУСКА НАГЛОСТ преди 1 година
ИМА ХИЛЯДИ ВИДЕА КАК РУСКИТЕ ФАШИСТИ ВЗРИВЯВАТ УКРАИНСКИ БЛОКОВЕ,КВАРТАЛИ И ГРАДОВЕ.САМО В МАРИОПУЛ ЗАТРИХА 90 000 КЛЕТНИКА И СЕГА СЕ ЖАЛВАТ И ПАК ДРАСКАТ ИЗМИСЛИЦИ.
197
7
 
4
 
! Отговори
Анатема преди 1 година
Антихристът Путин осми месец пали и граби православни земи!Да гори в Гейената ВоВеки !Анатема!
196
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
След контраофанзивата на украинците руснаците отстъпиха няколко села. С ужас прочетох в ютуб че е дадена заповед на укрите да избиват хората в населените места, може би защото са от руски произход. Това са предимно възрастни хора 70/80 годишни. Как им дава сърце да убиват такива хора които дори не могат да се евакуират. Явно от къде са се взели телата за масовите гробове. Аз не мога да приема това за нормално и че Запада би могъл да го приеме и ние като българи да сме част от този Запад.
195
9
 
4
 
! Отговори
Бог е на страната преди 1 година
на нападнатите ! Руските окупатори ще замръзнат по украинските полета ! Амин !
194
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
При Бахмут са от около месец. А укрите се окопаваха цели 8 години в тези райони.
193
15
 
9
 
! Отговори
Гюнай преди 1 година
Украинците доказаха за пореден път,че са много смел народ,а не страхливци като българите
192
9
 
10
 
! Отговори
Скоро преди 1 година
Ще се отрезвят евроатлантическите ***.Украйна загуби дотук 136 Хил военни от половин милион, руските загуби са не повече от 50 Хил. и то предимно наемници, доброволци и паравоенни формирования. Кисинджър правилно им каза на демократите-***, че дори Русия е в състояние да се отбранява и без ядрено оръжие срещу едновременно нападение на САЩ и Китай, но кой да слуша. Следващата пролет чичо Джо ще подсмърча, даже ще го свалят и предсрочно.
191
21
 
15
 
! Отговори
Жалка история преди 1 година
Алкашката армия, вече 4-ти месец го мъчи тоя Бахмут, и всеки път украинците им чупят зъбите! Кога ще се откажат, най-накрая!
190
14
 
18
 
! Отговори
Ром"с преди 1 година
Украинците забуксуваха ..дори и на някои места дават назадна ...
189
6
 
15
 
! Отговори
Щирлиц преди 1 година
До Бог е на страната......Бог е на страната на правдата,а не не страната на евромракобесието.Амин.
188
4
 
1
 
! Отговори
Съдията преди 1 година
Докато силите са изравнени всичко е наред.
187
23
 
22
 
! Отговори
Бог е на страната преди 1 година
на нападнатите ! Руските окупатори ще замръзнат по украинските полета ! Амин !
186
4
 
7
 
! Отговори
От Вселената преди 1 година
Аз съм Гошо хубавеца, вечния ерген. На балкански полуостров нема друг кат мен. Влюбени са в мене всички и русначки и казачки, блазе чловеку като мен. В блатата на кримака жабите крещят: Дайте ми да хeбна нещо, че мypдята ми пpъщят. Те са пълни с тревопасни и със бръмбари ужасни, блазе чловеку като мен. Днеска станах и се гледам всичките крещят: Няма нищо веч за хeбaн в тоя треволак. Ха докарайте с влака, че жабока там ви чака, блазе чловеку като мен.
185
17
 
31
 
! Отговори
Мария преди 1 година
Има кадри на които е документирано че са попаднали в капан опиянени от настъплението през послните няколко дена и биват избивани като пилци в момента.Но според западната пропаганда се бият кат мъже
184
20
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тая седмица очаквам тотално нашокване по канчето на безродният шут наркоман и продажната клика около него!
183
15
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Култура. Написаното е точно обратното на истината а тя е че русофобите ужасно убиждат и използват нецензурни изрази. Как ли не наричаха Русия за Путин да не говорим думи нямам. И това е така защото русофобите са на власт и всичко им позволено. Русофилите са заплашвани цензурирани.
182
7
 
9
 
! Отговори
r3v0lv3r преди 1 година
До БългаринГлупости, те атакуват от 2 месеца от юг и още не са направили пробив. Скоро затворниците ще свършат, а и с тях атаката.
181
9
 
10
 
! Отговори
Извънредно преди 1 година
Крымский мост в огне!