"Леопард"-ите тръгват към Украйна, как могат да помогнат във войната срещу Русия

Какво прави тези машини толкова изключителни?
25 яну 2023 21:00, Елка Василева
674
"Леопард"-ите тръгват към Украйна, как могат да помогнат във войната срещу Русия
Снимка: архив, БГНЕС

След два месеца молби Украйна може скоро да получи от произведените в Германия бойни танкове "Леопард 2". Ето с какво те превъзхождат други бойни машини и как могат да повлияят на битката срещу Русия, пише ДПА.

След като понесе доста публични критики заради бавното взимане на решения, Германия сега се готви да изпрати на Украйна от модерните си основни бойни танкове "Леопард 2" и да одобри заявки от съюзнически страни да изпратят на Украйна от бойните машини германско производство, които са на въоръжение в техните армии.

Още по темата
Както изглежда, изведнъж към Украйна ще тръгне голям поток от мощни западни танкове. Съобщава се, че САЩ обмислят да доставят от собствените си танкове "Ейбрамс", а Великобритания обеща 14 танка "Чалънджър".

Ето пет ключови въпроса за "леопардите":

Въпрос: С какви танкове вече разполага Украйна и защо "леопардите" ги превъзхождат?

Отговор: Украйна има стотици бойни машини на пехотата и бойни танкове от съветско време. Списъкът включва танкове Т-72 и Т-80, както и неголям брой от по-модерните руски танкове Т-90, пленени по време на войната.

Но основните бойни танкове на Запада и по-конкретно "Леопард" ще повишат драстично способността на Украйна да предприеме настъпление срещу Русия. Западните танкове като цяло превъзхождат по-старите произведени в Русия танкове и много експерти смятат "Леопард" за най-добрия боен танк в света.

Американският генерал от запаса Бен Ходжис, който командваше силите на САЩ в Европа, каза в ефира на американското Национално обществено радио, че Украйна може да използва "леопардите" и други модерни танкове, за да нанесе удар по окупираните от Русия територии от Донбас до Крим или да състави тежко въоръжена формация, за да пробие позициите на руснаците по направлението Мариупол.

Въпрос: Може ли Германия да достави танкове "Леопард" на Украйна навреме за очакваното пролетно настъпление на Русия, което поражда страхове?

Отговор: Не е ясно. През Студената война Западна Германия имаше в един момент над 2100 танка "Леопард 2" в наличност, но разпродаде, дари или унищожи много от тези машини след обединението, когато съкрати въоръжените си сили. По данни от миналата година Бундесверът все още разполага с 312 танка "Леопард 2", но е доставил всички единици от по-стария модел "Леопард 2А4" на други европейски страни.

Според материал на сп. "Шпигел" Германия ще достави на Украйна първо най-новия си модел "Леопард 2 А6ес" (Leopard 2 A6s) от запасите на Бундесвера. Други танкове могат да дойдат от складовете на военнопромишления комплекс, но ще им бъде необходим ремонт. А и много от тези танкове вече бяха обещани на източноевропейските съюзници, за да заменят танковете от съветско време, които те доставиха на Украйна.

Въпрос: Има ли други основни бойни танкове, които са от значение за Украйна?

Отговор: Великобритания вече обяви планове да изпрати британски танкове "Чалънджър 2" на Киев и според съобщения в медиите САЩ сега обмислят да доставят танкове "Ем1 Ейбрамс".

Управлението на няколко различни танкови системи, всяка от които изисква сложна поддръжка и резервни части, може да създаде трудности за Украйна. Ако на Украйна бъдат доставени един тип западни танкове, например "Леопард", това ще улесни поддръжката на бронираните машини.

Някои западни тежки оръжия може дори да трябва да се транспортират извън Украйна за ремонт. Оръжейният производител "Краус-Мафей Вегман" и германското министерство на отбраната например отвориха авторемонтна работилница в Словакия край украинската граница, където да бъдат поправяни системи като самоходната гаубица "Панцерхаубице 2000" и да бъдат подменяни износени части.

Въпрос: Колко танка "Леопард" има в наличност?

Отговор: Над 3500 танка "Леопард 2" са били произведени досега от германския производител "Краус-Мафей Вегман", но повечето от тези танкове се използват активно от въоръжените сили на различни държави.

От 14-те европейски държави, които имат такива танкове, само Финландия и Полша засега публично са заявили желание да доставят на Украйна.

Въпрос: Как гледат на това германските избиратели?

Отговор: Социологическите проучвания показват, че евентуалната доставка на танкове "Леопард 2" на Украйна поражда полемика сред германското общество. Допитване на обществената телевизия А Ер Де показва, че 46 на сто от анкетираните подкрепят изпращането на танкове, а 43 на сто са против. Най-силна е опозицията в бившата Източна Германия, където 32 процента от хората са "за", а 59 "против".
(БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


674
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
439
5
 
19
 
! Отговори
грххх преди 1 година
Германците продължават да търсят реванш след двете загуби. Най-интересното е че ние пак сме с тях.
438
8
 
22
 
! Отговори
х-м преди 1 година
Няма вече държава Украйна. Въпросът е ще има ли украинци. Като гледам Зеленски, явно му заповядват да няма. Територията няма да е вече тяхна, съответно в паспортите на следващото поколение ще пише нещо друго.
437
6
 
15
 
! Отговори
еми преди 1 година
Тези танкове изключителни ги прави ,че са прекрасна мишена за новитe Руските Корнети. При реални условия прекрасен полигон за обучение.
436
12
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До маилс - F 16 и F16 BLOK 70 се различават но и тези f16 са много по добри от руските така казват експертите .
435
10
 
27
 
! Отговори
маилс преди 1 година
Аиде бе докога да ги чакаме тия леопарди да им погледаме сеира .Аз не помня да съм гледал танково състезание печелено от Леопард.... .А като ги пратят за скраб -колко подигравки ще паднат в мрежата.Жалко че никои не иска да праща от прехвалените ф-16 да се види кво гюбре са и на всичкото отгоре сме ги платили авансово с парите от данъците ни
434
9
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Няма да помогнат Леопардите на Украйна. Срещу 1 леопард ще изкочат 15 руски танка и незнайно колко носими противотанкови единици. Освен това руснаците съсредоточават по цялата линия на фронта огромно количество "¥Зсолнцепек - термобарични заряди". Прилага се тактиката на огнен вал. Подготвят нападение към Киев от 4 посоки. Включително и от Беларус. До 1 месец Украйна ще бъде превзета. Заподните тактически специалисти не разбират тактиката и подвеждащите методи на Русия.
433
1
 
0
 
! Отговори
Паляк преди 1 година
До ДиневЯвно не си оправил проблема с правописа. Все пак.
432
10
 
18
 
! Отговори
Конев преди 1 година
Ще бъде добре,ако са с германски,полски и американски екипажи.Така Германия,Полша и САЩ ще останат без танкисти.
431
5
 
14
 
! Отговори
Швейк преди 1 година
Явно ще помогнат, щом *** не спряха да плюят!
430
13
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
В момента никак! Който е бил механик водач знае,чеза да предобиеш самочувствие,знание и нюх,се иска време! И много работа! Урките ще ги обикалят като големи камъни и нищо! Така Не става! Докато пристигнат и Урките се научат да боравят с тях,ще минат месеци! До тогава Войната може и да е приключила!-:))
429
14
 
30
 
! Отговори
Нищо чудно преди 1 година
Стига са си играли с руската мечка . Накрая ще ни изпляска сичките и тогава ше гледаме като натровени плъхове . Щом някой може да бие , победи , надхитри защо не го направи до сега ???? Всички са едни страхливци . Страхливци който знаят все пак че едно е да го говориш друго е да действаш всички са мишки 1 година бе достатъчна на света да види това тука с тази голяма тема за 100 танка вече става смешно .
428
14
 
20
 
! Отговори
Как могат преди 1 година
Никак. Също като през 1943г при Прохоровка където Вермахта разпогаше със хиляди Тигър и Пантера !
427
7
 
20
 
! Отговори
Динев преди 1 година
Ако питат нас ,ще затънат още повече ,ние оправихме нашите проглеми ,с едни роми не можем да се оправим ,вижте буклуците им край махалите че ще даваме акъл на немците
426
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Източна Германия има по- силна чувствителност към войната! Няма какво немците да се чудят на България!
425
5
 
12
 
! Отговори
Ако Украйна събере преди 1 година
1000 танка, ще може да постави по един на всеки километър от фронта.
424
4
 
13
 
! Отговори
До 448 преди 1 година
От тая бавна скорост, с която се бие загуби над 100 000 души и пред фалит
423
22
 
29
 
! Отговори
opis преди 1 година
Абе, хора! Я вижте ВСВ как Хитлер с почти 4 милионна армия стига до Москва и Ленинград и две години не помръдва. Руснаците се въоръжават и после ги измитат чак до Берлин.... Некви 100 , 200 танка тука чакали? Вие нормални ли сте? Мислите ли , че изобщо Русия се бие на Бърза скорост? Бавят се нарочно, за да стане Запада и САЩ за смях с божествените си оръжейни доставки... Ама, нищо.. Плюйте Русия, пък дани ви вдигнат заплатите :)
422
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Как е ясно ... Кога не е ясно ...
421
16
 
30
 
! Отговори
Протестиращ преди 1 година
2 години бях на Т-55А през 1976-1978г в Казанлък ! Тия танкове са една лесна цел за съвременните противотанкови оръжия не се заблуждавайте ! Украйна да сяда на масата докато още е някаква държава а не да се подлагат на САЩ ! А ЕС с неговата еврозона е пред разпад ! България как пък един път не уцели правилната страна ! Не слушайте говорещите глави в нац. телевизии а вижте историята !
420
6
 
18
 
! Отговори
шопендар преди 1 година
танковете са върхът на европейската ,,ДИПЛОМАЦИЯ,, В ДНЕШНО ВРЕМЕ.НИКОЙ ЛИ НЕ ОСЪЗНАВА ЧЕ ЗАПОЧВА ОБРАТНОТО БРОЕНЕ.