"Леопард"-ите тръгват към Украйна, как могат да помогнат във войната срещу Русия

Какво прави тези машини толкова изключителни?
25 яну 2023 21:00, Елка Василева
674
"Леопард"-ите тръгват към Украйна, как могат да помогнат във войната срещу Русия
Снимка: архив, БГНЕС

След два месеца молби Украйна може скоро да получи от произведените в Германия бойни танкове "Леопард 2". Ето с какво те превъзхождат други бойни машини и как могат да повлияят на битката срещу Русия, пише ДПА.

След като понесе доста публични критики заради бавното взимане на решения, Германия сега се готви да изпрати на Украйна от модерните си основни бойни танкове "Леопард 2" и да одобри заявки от съюзнически страни да изпратят на Украйна от бойните машини германско производство, които са на въоръжение в техните армии.

Още по темата
Както изглежда, изведнъж към Украйна ще тръгне голям поток от мощни западни танкове. Съобщава се, че САЩ обмислят да доставят от собствените си танкове "Ейбрамс", а Великобритания обеща 14 танка "Чалънджър".

Ето пет ключови въпроса за "леопардите":

Въпрос: С какви танкове вече разполага Украйна и защо "леопардите" ги превъзхождат?

Отговор: Украйна има стотици бойни машини на пехотата и бойни танкове от съветско време. Списъкът включва танкове Т-72 и Т-80, както и неголям брой от по-модерните руски танкове Т-90, пленени по време на войната.

Но основните бойни танкове на Запада и по-конкретно "Леопард" ще повишат драстично способността на Украйна да предприеме настъпление срещу Русия. Западните танкове като цяло превъзхождат по-старите произведени в Русия танкове и много експерти смятат "Леопард" за най-добрия боен танк в света.

Американският генерал от запаса Бен Ходжис, който командваше силите на САЩ в Европа, каза в ефира на американското Национално обществено радио, че Украйна може да използва "леопардите" и други модерни танкове, за да нанесе удар по окупираните от Русия територии от Донбас до Крим или да състави тежко въоръжена формация, за да пробие позициите на руснаците по направлението Мариупол.

Въпрос: Може ли Германия да достави танкове "Леопард" на Украйна навреме за очакваното пролетно настъпление на Русия, което поражда страхове?

Отговор: Не е ясно. През Студената война Западна Германия имаше в един момент над 2100 танка "Леопард 2" в наличност, но разпродаде, дари или унищожи много от тези машини след обединението, когато съкрати въоръжените си сили. По данни от миналата година Бундесверът все още разполага с 312 танка "Леопард 2", но е доставил всички единици от по-стария модел "Леопард 2А4" на други европейски страни.

Според материал на сп. "Шпигел" Германия ще достави на Украйна първо най-новия си модел "Леопард 2 А6ес" (Leopard 2 A6s) от запасите на Бундесвера. Други танкове могат да дойдат от складовете на военнопромишления комплекс, но ще им бъде необходим ремонт. А и много от тези танкове вече бяха обещани на източноевропейските съюзници, за да заменят танковете от съветско време, които те доставиха на Украйна.

Въпрос: Има ли други основни бойни танкове, които са от значение за Украйна?

Отговор: Великобритания вече обяви планове да изпрати британски танкове "Чалънджър 2" на Киев и според съобщения в медиите САЩ сега обмислят да доставят танкове "Ем1 Ейбрамс".

Управлението на няколко различни танкови системи, всяка от които изисква сложна поддръжка и резервни части, може да създаде трудности за Украйна. Ако на Украйна бъдат доставени един тип западни танкове, например "Леопард", това ще улесни поддръжката на бронираните машини.

Някои западни тежки оръжия може дори да трябва да се транспортират извън Украйна за ремонт. Оръжейният производител "Краус-Мафей Вегман" и германското министерство на отбраната например отвориха авторемонтна работилница в Словакия край украинската граница, където да бъдат поправяни системи като самоходната гаубица "Панцерхаубице 2000" и да бъдат подменяни износени части.

Въпрос: Колко танка "Леопард" има в наличност?

Отговор: Над 3500 танка "Леопард 2" са били произведени досега от германския производител "Краус-Мафей Вегман", но повечето от тези танкове се използват активно от въоръжените сили на различни държави.

От 14-те европейски държави, които имат такива танкове, само Финландия и Полша засега публично са заявили желание да доставят на Украйна.

Въпрос: Как гледат на това германските избиратели?

Отговор: Социологическите проучвания показват, че евентуалната доставка на танкове "Леопард 2" на Украйна поражда полемика сред германското общество. Допитване на обществената телевизия А Ер Де показва, че 46 на сто от анкетираните подкрепят изпращането на танкове, а 43 на сто са против. Най-силна е опозицията в бившата Източна Германия, където 32 процента от хората са "за", а 59 "против".
(БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


674
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
419
22
 
15
 
! Отговори
Джуджето ще загуби преди 1 година
Полските танкове са готови да влязат в Беларус и да я прегазят за 12 часа.
418
26
 
18
 
! Отговори
Танкове срещу злото преди 1 година
Руските фашисти ще бъдат прегазени.Тръгнат ли Лео-тата ще спрат чак на Урал.Този танк се движи само до пълна победа.
417
12
 
29
 
! Отговори
Абе преди 1 година
Що си мисля, че пак ще има гдр
416
10
 
23
 
! Отговори
Teo преди 1 година
Танкове?!? Машини за самоубийци - абрамс, леопард, армата ... консервни кутии. Всеки танк, влязал в сериозен бой, има загуби. Уцелиш ли боекомплекта ... е, поне смъртта е бърза. Колко надмощие да има над старите Т-65-ци - 1:2, 1:3 ... 1:5?!? Ами Русия има 15 000! Тия 30 бройки какво ще направят?!? Същото като джавелина, нлоу-а, байрактара, хаймарса ...
415
9
 
16
 
! Отговори
Киви преди 1 година
Не могат, като всеки друг танк и тези горят. Живучеството на танковете като цяло е кратко. Хусите и талибаните пореха абрамсите като консерви пълно е със снимки в мрежата, а леопардите ги пращяха кюрдите в Сирия, освен това са много тежки, изискват сложно и специфично обслужване от много специалисти. Предстои да видим как ще се представят на трудния украински терен.
414
3
 
18
 
! Отговори
я преди 1 година
Докато не изсъхне калта не могат да помогнат, тва са магистрални всъдеходи, заради смотаните вериги.
413
7
 
22
 
! Отговори
Боко преди 1 година
Тръгват, ама дали ще стигнат с тия калпави гуми
412
6
 
27
 
! Отговори
никой преди 1 година
НИКАК НЯМА ДА ПОМОГНАТ ИСКАТ ДА НИ НАБУТАТАВ ТАЗИ ВОЙНАСАЩ ВОДЯТ ВОЙНА СРЕЩУ РУСИЯ, КАТО ИЗПОЛЗВАТ УКРАЙНА ЗА ПУШЕЧНО МЕСО
411
6
 
19
 
! Отговори
komitata преди 1 година
най-голямата грешка на Германия ,като почнат да ги горят и рекламата ще свърши за швабите ,освен това Германия вече губи 2 войни поради глупости последния път ги спасиха сплан аМаршал следващия път няма д аиа възможност щот ще има само територия
410
9
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
а ще остане ли кой да ви чете,като тръгнат С300?
409
15
 
11
 
! Отговори
Не едно животно преди 1 година
Леопардите пътуват. Абрамсите тоже.Чаленджърите и те. А най-хубавото е че голяма част от Брадли вече влиза в Украйна.Добре гресирани и смазани,пълни до горе с гориво и боеприпаси Има и клипове от германските магистрали. А да видим сега ще ме тривнат ли и как върви номера с минусите. :)))
408
11
 
10
 
! Отговори
НА Мадуро Машините преди 1 година
Превъртът часовника еднополовите.. явно доста ги е досърбяло и залагат на чифт шестаци и два осмака, като хвърлят това което е останоло от Уркиинското нациопълчение. По неофициални данни нито един Окраинец в редовната армия не е доброволец, а за жертвите ще стане ясно наесен-480000. Тогава еднополовите ще имат и нов президент. Жалко за времето в което живеем, но геймарите насита нямат и скоро ще има бан! А фукаарията пак дроб няма да яде, но за това пък сома некастрена. Дай боже скоро МИР!
407
5
 
20
 
! Отговори
БС преди 1 година
Както са помогнали през 1943-1945 , така може да помогнат и сега.
406
10
 
16
 
! Отговори
Нема се плашите преди 1 година
За танковете.Те ще се претопят преди някой мераклия да ги подкарат да плашат гаргите.
405
5
 
19
 
! Отговори
Като едно време преди 1 година
Идваха със трактори и си отиваха с домати,ама свършиха тия времена за България и дойде АЙдушката демокрация на хунтата на Али баба,Мата Хари и рептил бей и разсипаха всичко Българско и родно за ЙОК файда и кючеци.
404
10
 
14
 
! Отговори
Накрая ще свършат преди 1 година
В Кремиковци за претопяване.
403
11
 
11
 
! Отговори
Samo minavam преди 1 година
При тази система на прицел и прекалено добро оръдие, не им завиждам, на руските танкисти.
402
10
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Вече сме спокойни. Танкове има. Украинците свършиха.
401
13
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Разбрах, че направо ще тръгват към Москва. Даже имало надписи на танковете "На Москва"
400
11
 
14
 
! Отговори
Ха-ха преди 1 година
Ама, че отговор/дописка на въпроса <как могат да помогнат тези танкове във войната?> Само статистика и никакъв смислен отговор. А простият отговор, който казва истината е : НЯМА КАК ДА ПОМОГНАТ!. Ясно, просто и точно казано. Статистиката е само прах в очите на слабоумните!