Официално: Зеленски ще лети за срещата на Г-7 в Япония

Той ще бъде там в неделя
19 май 2023 12:08, Стела Стоянова
90
Официално: Зеленски ще лети за срещата на Г-7 в Япония
Снимка БГНЕС

Украинският президент Володимир Зеленски ще лети за Япония и лично ще присъства на срещата на върха на Г-7 в Хиросима. Новината, за която имаше предварителни съобщения от Ройтерс и Блумбърг, потвърди лично в ефира на държавната телевизия секретарят на Съвета за национална сигурност и отбрана на Украйна Олексий Данилов. Зеленски се очаква да пристигне в Хирошима в неделя, последния ден от срещата на лидерите на Г-7, планирана за 19-21 май.

Данилов заяви, че в Япония "ще бъдат взети много важни решения" и затова присъствието на президента Зеленски е абсолютно необходимо за защита на украинските интереси.

Още по темата
Срещата на върха на седемте най-индустриализирани държави в света ще продължи до неделя. Лидерите на страните от Г-7 ще се опитат преди всичко да представят общ фронт по отношение на Русия и Китай, но несъмнено най-важната тема на тази среща ще бъде 15-месечната война в Украйна , прогнозира АФП.

Съветникът по сигурността на Белия дом Джак Съливан каза, че разговорите на лидерите ще се съсредоточат върху начините за укрепване на санкциите, наложени на Русия след нейното нахлуване в Украйна.

Целта е „да разберем как можем да избегнем заобикалянето на санкциите“, каза германският канцлер Олаф Шолц пред репортери в четвъртък.

Според представител на ЕС, чиято страна участва в срещата на върха на Г-7, държавните и правителствени ръководители ще обсъдят и санкциите върху износа на руски диаманти.

Министър-председателят на Япония Фумио Кишида обяви, че се надява Г-7 да "демонстрират в Хирошима решимостта си да опазят мира". „Надявам се тази среща на върха да остане в историята“, добави Кишида. Той също така каза, че след нахлуването на Русия в Украйна лидерите на Г-7 ще „подчертаят решимостта си“ да запазят международния ред, основан на върху ясни принципи и върху правото.

Част от дискусията в Хирошима ще бъде посветена на начините да се "имунизират" западните икономики срещу възможното „икономическо изнудване“ на Пекин чрез диверсификация на производството и веригите за доставки.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


90
Още по темата: Г-7зеленски
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
28
3
 
5
 
! Отговори
Ванга преди 11 месеца
Антихристът ще дойде от Изток,носещ войни,мъка и страдание.Тогава ще се възроди Рус,Киевска Рус и Владимир ще спаси Света!
27
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Г7 по БВП още миналата година, а тази година ще изпревари и по ръст на икономиката. Но така става като си приятел на САЩ.
26
19
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
ЗЕЛЕНСКИ ВЛИЗА В ИСТОРИЯТА СЪС ЗЛАТНИ БУКВИ,КАТО ЧОВЕКА СПРЯЛ РУСКИЯТ ФАШИЗЪМ!
25
5
 
22
 
! Отговори
Иван преди 11 месеца
Заради този комик (наистина е комик между другото...) целия свят плаща тежка цена, самите украинци също. Между другото и те го разбират вече, но по трудния начин.
24
4
 
10
 
! Отговори
По тениска ли ша е? преди 11 месеца
Питам от любопитство, че много се вживя в ролята на войник в окопите.
23
8
 
5
 
! Отговори
АнонимеН преди 11 месеца
В ИСТОРИЯТА ЩЕ ВЛЕЗЕ КАТО СВЕТИ ВОЛОДИМИР НОСЕЩ МИР И УТРЕПАЛ ГНЬМАПУТЕНА( МИТИЧНО СЪЩЕСТВО НОСЕЩО СМЪ-РТ, РАЗРУШЕНИЕ, БОЛКА И СТРАДАНИЕ)!
22
9
 
6
 
! Отговори
Равносметката преди 11 месеца
Зеленски лети по Света,а бункерният молец копае дъното в бункера си под двореца Геленджик!
21
3
 
6
 
! Отговори
ФАКТ преди 11 месеца
ЯПОНИЯ ПРЕГОВАРЯ С НАТО,ФИНЛАНДИЯ ВЛЕЗЕ,СЕГА И ШВЕЦИЯ. РУСКИТЕ БОТОВЕ В ТОЗИ ВЕСТНИК И ТЕ ЖИВЕЯТ В НАТОВСКИ ДЪРЖАВИ. НЯМА ЧОВЕК,НАПРАВИЛ ТОЛКОВА ЗА РАЗШИРЕНИЕТО НА НАРО ОТ ВЕЛИКИЯТ СТРАТЕГ ВЛАДИМИР ПУТИН!
20
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Тоя се прави на голям политик ,и само.проси милиарди и оръжия ,много държави му се връзват но накрая че останат те самите без оръжия и пари
19
7
 
4
 
! Отговори
Историк преди 11 месеца
Руската федерация се пръкна на този свят 1991 година и едва ли ще изкара 35 години.
18
2
 
4
 
! Отговори
до АнонимеН преди 11 месеца
Пак си се надрусал с евтиното и си пил домошарка с неизвестен произход.
17
5
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Колкото повече му обръщат внимание на тоя толкова по зле ще става
16
5
 
9
 
! Отговори
Ха преди 11 месеца
Стискам палци , да не лети дълго :)))
15
21
 
6
 
! Отговори
Българин преди 11 месеца
Браво на този човек!Спаси отечеството си т окупация и унищожение!
14
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Президента на фалирала, унищожена и вече несъществуваща държава в предишния клси вид на срещата на Г-7. И там ще проси оръжие и пари ще се похвали как побежсава Русия и сваля техните ракети и още малко да почне контраофанзивата ама Руснаците го бият и не му позволяват да я почне.
13
3
 
20
 
! Отговори
крацец преди 11 месеца
Обраха Европа - дайте оръжия, дайте пари. После САЩ и сега е време и за Азия. Добре измислена схемичка на доста високо ниво.
12
12
 
7
 
! Отговори
АнонимеН преди 11 месеца
СЛЕД ВОЙНАТА УКРАЙНА ЩЕ ЗАЕМЕ МЯСТОТО СИ В Г-8 , ЗАЩОТО ВСИЧКО КОЕТО ПРИТЕЖАВА МОРДОРСКОВИЯ ЩЕ БЪДЕ ПИРСЪДЕНО НА УКРАЙНА И ЗЛАТОТО, И АТОМНОТО ОРЪЖИЕ И АКТИВИТЕ НА МОРДОРСКОВИЯ ПО СВЕТА ЗАПОРИРАНИ И ОЩЕ ЕДИН КУП ОБЕЗЩЕТЕНИЯ! ТЪЙ, ЧЕ МЯСТОТО МУ Е ТОЧНО ТАМ!
11
5
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
За нито една друга война след втората световна не са обсъждали и събирали толкова често, явно толкова милиарди са наляли в шоумен а , че ги е срам да си признаят грешката и затъват до шия, сещате се в какво.
10
4
 
23
 
! Отговори
Мухахахаха преди 11 месеца
Но вместо прекият маршрут над Русия ще прелети над Атлантика Хамерика и целият Тих океан тройно по дълъг маршрут. Разбира се поради разбираеми причини
9
5
 
14
 
! Отговори
ГАНДЖАТА преди 11 месеца
до СТРАНДЖАТА:На колко бело си днес?!