2023 г.: Хазната на Русия никога не е била по-пълна, въпреки войната и санкциите

37 милиарда долара е печалбата от продажба на суров петрол само за Индия
Обновена: 19 фев 2024 18:43 | 19 фев 2024 18:40, Петър Бойчев
308
2023 г.: Хазната на Русия никога не е била по-пълна, въпреки войната и санкциите
Снимка БГНЕС

Русия навлиза в третата си година от войната в Украйна с безпрецедентно количество пари в държавната хазна. Част от тях се дължат на рекордните 37 милиарда долара продажби на суров петрол за Индия миналата година. Това показва анализ, сочещ че част от суровия петрол се рафинира от Индия, а след това се изнася в Съединените щати на стойност над 1 милиард долара.

Този поток от плащания, в полза на Москва, идва от това, че Индия увеличава покупките си на руски петрол над 13 пъти. Това разкрива Центъра за изследване на енергията и чистия въздух (CREA). Така партньорът на САЩ Ню Делхи заменя западните купувачи, които биха купили петрола на значително по-ниски цени заради санкциите върху Русия, пише "24 часа".

Продажбите на руски суров петрол за Индия не подлежат на санкции и са напълно легитимни. Въпреки това изследването на маршрутите на корабите е трудно. Предполага се, че пратките се извършват чрез „сенчест флот" на танкери. Той е специално създаден от Москва, за да се опита да прикрива с кого и как търгува, увеличавайки печалбите на Кремъл.

Пример за тази сложна търговия може да е случаят край гръцкото пристанище Гитио по-рано този месец. Тогава два петролни танкера са разположени един до друг за обмяна на стока от кораб на кораб. Това включва прехвърляне на суров петрол между плавателните съдове, понякога с цел да се прикрие произходът и крайната му дестинация.

Двата танкера имат интересна история. Те тръгват от Русия седмици по-рано. Единият е собственост на базирана в Индия компания, обвинена в нарушаване на санкциите, а другият е собственост на обект на отделни санкции от САЩ. Това твърди фирмата за мониторинг на корабоплаването Pole Star Global. „Трансферите понякога се извършват законно, но се използват и като незаконна тактика за избягване на санкции", обяснява експертът Дейвид Таненбаум. „Така се затруднява играта с кораби, което обърква властите относно това откъде идва този петрол и кой го купува."

Десетки подобни трансфери се случват всяка седмица в Лаконския залив на Гърция - удобна точка по пътя към Суецкия канал и азиатските пазари. Индия оправдава покупките си от Русия като средство за поддържане на световните цени по-ниски, тъй като не се конкурира със западните нации за петрола на Близкия изток. „Ако започнем да купуваме повече петрол от Близкия изток, цената му няма да бъде 75 или 76 долара. Ще бъде 150 долара.", казва индийският министър на петрола и природния газ Хардип Синг Пури.

Анализът на CREA изчислява, че САЩ е най-големият купувач на рафинирани продукти от Индия, произведени от руски суров петрол през миналата година. Покупките са на стойност 1,3 милиарда долара между началото на декември 2022 г., когато е въведен таванът на цените, и края на 2023 г. Оценките на организацията се основават на публично достъпни данни за корабоплаването и енергетиката.

Стойността на този износ на петролни продукти нараства значително, когато се включат съюзниците на САЩ, които също налагат санкции срещу Русия. През 2023 г. тези държави са внесли петролни продукти на стойност 9,1 милиарда долара, произведени от руски суров петрол, което е 44% увеличение спрямо предходната година.

Москва намери начин да забогатее от този процес на рафиниране и износ. Една от индийските рафинерии, приемащи руски петрол, е във Вадинар и се управлява от компания, наречена Nayara Energy. Тя е 49,1% собственост на руския държавен петролен гигант Роснефт. САЩ внасят петролни продукти на стойност 63 милиона долара, рафинирани във Вадинар през 2023 г., а около половината суров петрол, използван в завода, е руски.

Износът от Вадинар води до значителни данъчни приходи за Кремъл под формата на данъчно облагане на изнасяния руски петрол. А също и чрез печалбите, направени от Роснефт чрез рафинирането и препродажбата за западните врагове на Москва.

Все пак анализаторите казват, че печалбите, които могат да бъдат направени дори от най-малкото избягване на санкциите срещу Русия, са огромни. Това е заради значителните суми, включени в търговията с товари на един петролен танкер. "Изкушението да направят това е огромно за търговците. Те биха могли да спечелят от 10 до 40 милиона в рамките на четири или пет месеца.", сочи един от изследователите.

По-рано през февруари Министерството на финансите на САЩ въвежда нови санкции срещу кораби и компании, заподозрени, че помагат в пренасянето на руски петрол.

Съединените щати създават коалиция от държави в края на 2022 г., които се съгласяват да не купуват руски петрол над 60 долара за барел. Страните също забраняват на своите корабни компании и застрахователни фирми да търгуват с руски петрол над тази цена.

"Таванът на цените е истинската причина за създаването на "сенчестия флот", коментира Виктор Катона, ръководител на анализите на суровия петрол във фирмата за търговски изследвания Kpler. „Колкото по-дълги са веригите за доставки, толкова по-трудно е да се разграничат трансферите от кораб на кораб. Така става по-сложно да се определи реалната цена на един руски барел."

Таненбаум подозира, че основният мотив за тези трансфери е да се избегнат санкциите, тъй като почти всички плавателни съдове имат връзка със САЩ или Европейския съюз и биха били обект на тавана на цените.

"Сенчестият флот" дава възможност на Русия да създаде паралелна структура за корабоплаване, която избягва западните санкции. Флотът разполага със стотици танкери, използващи сложни маршрути. Даниел изчислява, че той е нараснал до 1800 кораба миналата година, предава Си Ен Ен.

Нетното въздействие на покупките на суров петрол от Индия отслабва напрежението, което руският президент Владимир Путин изпитва от петролните санкции. Федералните приходи на Русия стигат рекордните 320 милиарда долара през 2023 г. и се очаква да растат още повече. Приблизително една трета от парите са похарчени за войната в Украйна миналата година, според някои анализатори, а по-голяма част все още е определена за финансиране на конфликта през 2024 г.

Средствата, с които разполага Кремъл, поставят Москва в по-добра позиция да води война от Киев, който се бори за необходимия поток от западни пари. Според анализ на публични данни от руското финансово министерство на икономиста Хауърд Шатц, руските федерални приходи и разходи са най-високи през 2023 г. Това показва цената на войната, но също и удара върху приходите от петрол заради санкциите.

„Въпреки скока на приходите, дефицитът на федералния бюджет беше третият най-висок, по-голям само през 2022 г. и 2020 г.", казва той. „Данъците върху местното производство и вноса са както високи, така и ефективни." По думите на икономиста това означава, че Русия кара собственото си население да плати за войната с Украйна
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


308
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
220
3
 
10
 
! Отговори
Хелоу преди 2 месеца
Прави изследване къде има най-много коментиращи евроатланти и винаги под статия за успех на Русия, се пръкват да хейтят. Как ви набиха такава омраза и изкривиха съзнанията ви така. За това Русия ще спечели, защото изгубили връзка с реалността и изкривени от омраза и арогантност не виждате другата страна, не поглеждате реално на нещата опитвайки се да разберете.
219
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До 232 Абсолютно правилно, а и да добавим, че китайците се дължат супер нагло и надменно.Искат намаления на купуваните от тях газ, нефт,дървесина, въглища, а продават с надценка.С излизането на западняците от руският пазар, китайците навлизат в 150млн.пазар в който нямат никаква конкуренция и те ще се опитат да направят от Русия своя колония, заден двор за ресурси.
218
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
То хубаво, ама защо лъжете че Русия само от продажбата на петрол на Индия е получила 37 милиарда долара като Индия плаща в рупии и не знам какво ще купи Русия с тези рупии които дори самата Индия не ги иска. Набиулина сега установи че Русия се е напълнила с никому ненужни рупии.
217
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
На този псевдоаналитик със сигурност Русия му е напълнила хазната, за да пусне тази статия.
216
5
 
6
 
! Отговори
123 преди 2 месеца
Това че оставали пари в Русия от бизнеса и с Китай малко не е вярно. Китайския Москвич в Русия струва над 25 000 евро а в Китай е само 12 000 евро (при това е сглобен от китайци, а не от пияници). Газа който Кутай копува от Русия първо е малко, второ е на много по ниска цена.
215
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Проблема не е че Русия лъже че забогатява като води война а в това че има хора които вярват на тези лъжи.
214
8
 
6
 
! Отговори
Pen преди 2 месеца
Кажете с нашата европейска хазна какво става или това няма никакво значение ?
213
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
За Европа и европейският съюз може да се каже, че лидерите му , седят и лапат мухите. САЩ и Китай ще се стабилизират икономически. А ЕС и Русия отиват трета цедка, ще седят и ще слушкат.
212
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До Анонимен 224 В Северна Корея цените на аналогичните стоки са 40 пъти по ниски отколкото във забогатяващата с часове Русия. Разбира се причината за прекомерното забогатяване на Русия е само една и се казва Владимир Путттлер. То само с убийството на Навални се напълниха няколко камери на руската централна банка с кюлчета злато и купища диаманти.
211
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До 224Преди 2 седмици Такър Карлсън установи, че на практика цените в Москва са 4 пъти по ниски от цените на аналогични продукти в Пиндостан.))) Руснаците живеещи в Пиндустан са припаднали от смях!
210
8
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Някои предвиждат 150 рубли за $ до края на годината, но това са фантазии. Преди 2 седмици Такър Карлсън установи, че на практика цените в Москва са 4 пъти по ниски от цените на аналогични продукти в Пиндостан.
209
0
 
1
 
! Отговори
ОТ 210 преди 2 месеца
До АнонименЗнам . Така е !
208
9
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Руската хазна (разбирай гробищата) ще се напълни два пъти повече когато украинците изтребят още 400 хиляди руски денацификатори. Само така Русия може да бъде излекувана от обхваналото я безумие. 400 хиляди са американските жертви за цялата Втора световна. Днеска публикуваха данните за руските загуби в Авдеевка 47 хиляди руски солдати са отишли под земята за един 30 хиляден град. Къде е Киро на кирия, само счетоводителя на човешка cмърт Путин може да каже.
207
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До 214Русия след ембаргото започна да си произвежда стоките които внасяше от запада и САЩ , не казвам че са качествени, но парите остават в Русия)))Малко е истина!Като за начало нека започнат с яйца, защото сега ги внасят от Турция, Средна Азия и Беларус.Заменените западни стоки са китайски или западни внесени през 3ти страни.Парите остават в Китай или при посредниците. Русия се очертава да стане китайска икономическа колония.
206
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До 210Това ли е брикс и прословутата дедоларизация ?)))Да,само че понеже края на лятото рублата удари 120 за $Путин спешно пусна директива от 16 октомври в срок от 6 месеца които продават ресурси в чужбина за $ в Русия да продават $ за рубли на ЦБ. Демек казва, На държавата й трябват долари, за да не литне рублата в небесата. Интересното ще стане след 16 април, когато свършва декрета за продаване на $ за рубли. Някой предвиждат и 150 рубли за $, до края на годината, сега е 93.
205
2
 
5
 
! Отговори
НАСТРОЕНИЕ преди 2 месеца
Оправих си настроението ! БРАВОООООО , ЦЪФТИ И ЗАВЪРЗВА НАПРАВО РУСИЯТА !
204
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Президентът Путин държи още един коз. Руският сенчест флот" от танкери свободно преминава през Червено море.
203
9
 
3
 
! Отговори
43657 преди 2 месеца
Интересно, как държава във, ВОЙНА е с пълна хазна. Значи, всички добри царе, лидери който са се придържа ли към "по-добре лош мир от колкото добра война" са измамници..... Ясно, света не воюва за първи път, хазната на Пу. Тко и неговите кучета е пълна а, народа???!!!
202
4
 
10
 
! Отговори
А та ка ааааа ааааа преди 2 месеца
Руснаците ще напълнят джоба от енергоресурси и ще хапнат част от Украйна.Американците ще наложат програма за превъоръжаване на Европа за милиарди и то много. Какви пари се превъртяха по борси и Форекс в първите дни е трудно да се изчисли. Европа е в генгбенга от всякъде. Какво си говореха Байдън и Путин цели два часа преди войната?!?! Така ли : - Не удряй! - Ще удрям пък! Сглобка на глобално ниво ли гледаме?!?!
201
6
 
3
 
! Отговори
Мдаа преди 2 месеца
Русия след ембаргото започна да си произвежда стоките които внасяше от запада и САЩ , не казвам че са качествени, но парите остават в Русия, парите които идват от продажбата на енергоносители са за вътрешно потребление и стимулират производството макар и без конкуренция , къде за държавни фирми и частни такива ...но виждаме че долара си още над 100 рубли . Разходите им за армията са убийствени и ето тук се крие заякат, народа може да прелива от рубли , но финансите на държавата се изпаряват .