98-годишна украинка извървяла 10 километра под руски обстрел

От окупирано село стигнала до територия под контрола на Киев
1 май 2024 06:00, Елка Василева
190
98-годишна украинка извървяла 10 километра под руски обстрел
Снимка: архив, БГНЕС

98-годишна украинка каза, че е извървяла 10 километра под руски обстрел, предаде Ройтерс. Агенцията допълва, че по думите на жената тя си е помагала при ходенето с импровизирани бастуни и спяла на земята, бягайки от окупираното от руските сили село Очеретине в Донецка област, в опит да достигне територия под контрола на Киев.

Жената, която се казва Лидия Степановна, заявява във видео, разпространено вчера от украинската полиция в социалните мрежи, че е вървяла без вода и храна и няколко пъти е падала, но нейният "характер" я е движил напред.

"Преживях онази война (Втората световна) преживявам и тази война", казва седналата на легло в приют Степановна, облечена в палто, което не ѝ е по мярка, и със забрадка на главата, а в ръката си все още стиска дървена пръчка, която е използвала като бастун, отбелязва Ройтерс.

"Останах без нищо. Напуснах моята Украйна пеша", добавя тя, като посочва, че войната, която сега Русия води срещу нейната страна, по нищо не прилича на Втората световна война.

"Домове се изгарят и дървета се изкореняват", казва тя.

Украинското министерство на вътрешните работи каза в изявление на своята интернет страница, че жената е открита от украински военнослужещи вечерта и е предадена на полицията, която я е отвела в приют за евакуирани граждани.

"Служителите на правоохранителните органи издирват нейни роднини", пояснява министерството.

Ройтерс посочва, че за момента не е ясно къде е намерена жената. Агенцията обръща внимание на факта, че навлязлата в третата си година руска инвазия е оставила милиони украинци без дом, след като е опустошила техните градове и села.
(БТА)

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


190
Още от Войната в Украйна
30-ина украинци загинали, опитвайки да избегнат мобилизацията
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
147
3
 
4
 
! Отговори
Христо преди 2 седмици
Пропагандата си е пропаганда.Не можем да пишем за контранастъплението и почваме за 100-годишни баби с физика на маратонци.Няма да пишем за украйнците бягащи от Украйна,бягащи към Русия за да останат живи...
146
3
 
3
 
! Отговори
Горящ Абрамс преди 2 седмици
И един абрамс завива ФАБ-3000 в шоколад...
145
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
МОЖЕ ДА ИЗЧИСЛЯВАТЕ СТЪПКИТЕ! МОЖЕ ДА СЕ НАДСМИВАТЕ!ТОЛКОВА ЛИ ИЗХАБЕНИ ЕМОЦИОНАЛНО ИНДИВИДИ СТАНАХМЕ,,,,?Този жена е видяла много от добрите страни на руснаците за да тръгне на тези години! ТЯ НЕ СЕ СТРАХУВА ОТ СМЪРТА А ОТ ЖИВОТА ПОД РУСКИ БОТУШ! ПРЕЖИВЯЛА Е И ГЛАДОМОРА !
144
1
 
2
 
! Отговори
Митра Фанова преди 2 седмици
Това е западна агентка , холивудска актриса, нацистка ! Нищо чудно и в атентата да е замесена ! Ето че и българските симпатизанти на другаря Путин веднага са я разкрили, браво !
143
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Как така не е ясно къде е намерена жената? Това е основното доказателство, че се е случило всичко, което се твърди. Кой измери километрите? 10 километра в радиус, от мястото, където живее какво се намира? Или всичко е художествена измислица?
142
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Веднага да и дадат орден, да се направи пиеса, 2 филма и да се включи като матрял при наборните кампании.
141
2
 
1
 
! Отговори
Кон преди 2 седмици
Не е ясно, как така не прилича на 2СВ? Точно тогава са правили, каквото е описано сега. Изглежда че работят на парче, дезинформация, пропаганда, но не и журналистика. И, разбира се, Украйна се насира на тихия фронт, защото се опитва да изкара други жертви на своята наглост, неграмотност и простотия.
140
2
 
5
 
! Отговори
Баба Илийца От Киев преди 2 седмици
И натръшках 6 руснака с карате. Последния със ъперкът.
139
1
 
0
 
! Отговори
Геурината на Киев! преди 2 седмици
Родената през 1926, днес 98 годишна пешаходка, за да не бъде в днешаната война ударена от дрон, кършум или бонба явно се е движила силностохастично залитайки по траектоии които днешните руски РС зглобени от крадени преални и черно-бели талифезери, да е щастлива че не си е взела хапчетата срещу Вертигото. Ако се е движела по права дълга 10км, тя би направила 20 000 стъпки. Залитайки тя е изминала зигзагообразно дадента права с над 35 000стъпки, което пражи 17.5км, про 50цм/стъпка. Това е герой!
138
1
 
1
 
! Отговори
ГЬОБЕЛС преди 2 седмици
е жив
137
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Щом видеото е украинско, пропагандно е. Жалко за останалите там хора, отнасят го за разлика от Зелника. Хем в бункер, хем богатее, та чак кралски замъци купува. И това по време на война. Иначе проси от цЕл свЕт.
136
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Е що не са и само една пушка да подлепи руснаците бря)))
135
7
 
3
 
! Отговори
Бах мама му. преди 2 седмици
И сто годишни бягат от Русия.
134
5
 
17
 
! Отговори
Общ работник преди 2 седмици
Баба ми, лека и пръст беше родом от Донецк. Родена 33 та година по време на Гладомора. В края на 50те дядо ми от България отива там да работи, запознават се и идват да живеят тук. Израснал съм с тяхната кухня и порядки и нейния специфичен руски акцент. И преди 90та година никога не е ставало въпрос за Украйна като държава. Тя се определяше като Рускиня. Както и всички роднини от там. За мен цялата история е една брутална братоубийствена война с неясна цел и изход. А статията е съшита с бели конц
133
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
98 годишна...украинка Звучи ми като 98 годишна македонка.
132
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
С пропаганда илюзии ни лъжат и с историята . При Живков ни казваха , че като роби от турците сме освободени два три пъти. Днес видях в Копривщица как робите с добри къщи са направили Априлското Въстание.
131
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Слободията педеррастията лъжата и пропагандата са възможни защото има наивни хора които вярват.
130
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Това е нереално писание и няма кой да му вярва сори .
129
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Реалността е, че Зеления и Ко тънат в страх. Очакват як руски удар, не знаят къде. Но чувстват , че разгромът е близо. Едва ли разказчета като този за премеждията на възрастната жена могат да ободрят отстъпващата армия и да предизвикат друго освен съжаление у читателя.
128
3
 
8
 
! Отговори
емо преди 2 седмици
сълзлива статия, с цел пропаганда - справка коментарите към статията, с някои малки изключения на върли русофоби. действително редица градове и села са разрушени, но разрушеното се възстановява от руснаците - строят се пътища, домове за хората, обществени сгради, училища, здравни заведения, като живота се нормализира.