Американски експерт: Границите на Балканите още се чертаят

Шлезинджър: И албанците в Скопие може да поискат да се отцепят
19 авг 2010 20:16, Елка Василева
469
Американски експерт: Границите на Балканите още се чертаят
Снимка: Getty Images/Guliver Photos

"Все още има опасност от стремеж към създаване на Велика Албания. САЩ и ЕС положиха големи усилия да предотвратят създаването на Велика Сърбия, не смятам, че сега ще подкрепят подобен стремеж на албанците, защото това още повече би дестабилизирало региона".

Това казва шефът на изследователската програма за Източна Европа в Международния център “Удроу Уилсън” във Вашингтон Мартин Шлезинджър.

След като Международният съд на ООН в Хага се произнесе за Косово, според него сега е възможна вълна от искания за отцепване.

Още по темата

В интервю за сръбския вестник "Вечерне новости" в отговор на въпрос дали все още не е приключило прекрояването на границите на Балканите, той казва:

"Може да започне веднага (такава вълна) и то с искане на албанците в Македония, но бих могъл да посоча още 20 страни, които са застрашени от този проблем", казва експертът.

Попитан какво сега пречи и Република Сръбска да обяви независимост и да се отдели от Босна и Херцеговина, Шлезинджър казва, че по същество никой не пречи на гражданите на Република Сръбска да гласуват за това на референдум.

"Вероятно голяма част от международната общност би признала Република Сръбска като независима държава. Косово е опасен прецедент и е жалко, че Международният съд на ООН само допринесе за комплицирането на въпроса. Очевидно повече се цени нарушаването, а не спазването на международното право. По-специално така се държат великите сили, включително и САЩ", смята експертът.

На въпрос дали е възможно Войводина и Санджак да се превърнат в следващия отворен въпрос, Шлезинджър казва, че "няма причини за страх от нестабилност във Войводина, защото няма кой да я предизвика. Въпросът за Санджак е малко по-сложен, тъй като след разделянето на Сърбия и Черна гора той остана разделен между двете държави. Там има елементи, които могат да поискат отделяне, но никога няма да получат подкрепата на Запада за това", смята експертът.

"И Америка, и ЕС съзнават, че приемането на Сърбия и на останалите балкански страни в ЕС е единственият път за дългосрочната стабилност в региона и в Европа. Очаквам Сърбия да влезе в ЕС след 3-4 години", заключава Мартин Шлезинджър.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


469
Още по темата: косово
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
370
6
 
10
 
! Отговори
антимасон преди 13 години
Границите на Балканите и Европа се чертаят наново именно от САЩ !Именно те създават измислени държави като Косово !САЩ са тези, които палят пожарите навсякъде по света ! Те разделят народи (виж Северна и Южна Корея) и ги противопоставят едни на други. Те палят братоубийствени войни между съседни държави.За съжаление, когато пожарът е запален вкомшиите, той неминуемо рано или късно ще дойде и в нашия дом ....САЩ са новата империя на злото в световен мащаб !
369
1
 
9
 
! Отговори
bg. преди 13 години
КВА ВЕЛИКА АЛБАНИЯ------ ВИЙ ЛУДИ ЛИ СТЕ
368
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Mdaaa........след 12 санитарите заспиват и лудите набарват компютрите :)) четете духовните им *** :))
367
3
 
5
 
! Отговори
Амено преди 13 години
Вълците кротко пасяха. Една овца подскачаше около тях и лаеше ожесточено. Щирлиц анализираше напрегнато, когато се сети, че Центъра пак не му е превел заплатата. Ч....т возмит, промърмори той тихо - Добре, че Борман не може да играе шах........
366
11
 
9
 
! Отговори
русомраз преди 13 години
Пак: наркоманията, проституцията и убийствата (в САЩ) не са чак толкова като в Русия, нека сме коректни!В Русия има пъти повече огнестрелни инциденти и убийства отколкото в САЩ, отнесено към броя на оръжията в хората. Т.е. типичният руснак, добрал се до оръжие, е пъти по голям убиец от типичния американец - факт!
365
2
 
9
 
! Отговори
Калин преди 13 години
единствените русомразци познати сред руслята са ленин и сталин!те естествено са припознати от психично - болните!
364
10
 
8
 
! Отговори
Гражданин преди 13 години
Слава России!! Слава Путину!!
363
5
 
4
 
! Отговори
Калин преди 13 години
какво не са бе ..имам разработка по темата!в болшевишка русия ако не са алкохолици то са наркомани!и няма изгледи за управия!кого лъжеш, себе си .. може!и без това сте самовлюбени ***, вярвайте в мумуите на сталин, развратници такива!не ни обеснявайте нещата!
362
5
 
4
 
! Отговори
русомраз преди 13 години
Е, наркоманията, проституцията и убийствата не са чак толкова като в РУсия, нека сме коректни!Едната лъжица катран в многото хубаво се трае, като няма по-добра алтернатива... А на нивото на бившите ни господари няма да слязат никога по нищо, бъди сигурен!
361
5
 
11
 
! Отговори
za 379 преди 13 години
***, има един руски виц:Ние, руснаците не можем да започнем ядрена войн,а понеже тоз,и който държи ядреното куфарче има сметка в Швейцария, деца в Оксфорд и вила във Флорида. :))
360
4
 
8
 
! Отговори
Хлапето преди 13 години
На Путин са му от желязо нервите. Аз ако бях на негово място, вече да съм натиснал червеното бутонче и сша да са дали фира отдавна!
359
4
 
2
 
! Отговори
Калин преди 13 години
сталинистчета .. ще се гънете яко!ще ви разберат що значите .. по света и у нас!педофилчета нещастни!
358
2
 
9
 
! Отговори
ПРАВО преди 13 години
Тоя *** чува ли се какви ги дрънка? Кой е ТОЙ да решава какви ще са границите, коя територия на кой е и какво е полезно за страните? Какво дестабилизиране, нали хамериканците го направиха това Косово, за да получават още и още наркотици! САЩ и ЕС са античовешки институции и трябва да бъдат унищожени колкото се може по-скоро, иначе ще завършим по-зле и от най-черния комунизъм, и от най-лошото робство!
357
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Ако си го учил наизуст в АОНСУ, не всички сме така.....смеете се на ББ че бил чел само една книга, а вие ??!?! :))
356
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Цитирай ми какво пише на 114 стр.
355
5
 
2
 
! Отговори
Дякона преди 13 години
И последно......Ако използуваш изрази на Йосиф Висарионович,значи ти си първия мераклия за ГУЛаг!САЩ са първи в света по окупации на невинни държави,по грабеж на суровините им,по наркомания,проституция и убийства и по всякакъв вид престъпност за съжаление! Имат и добри неща,но лошото което причиняват на останалия свят слага лъжица катран и на хубавото! Сега доволен ли си? Хайде лека!
354
0
 
1
 
! Отговори
за 370 преди 13 години
чели сме го...............нищо особено е, някои обаче сте си останали само с него
353
1
 
2
 
! Отговори
Калин преди 13 години
аман от комунизъм бе!май за това намразвате природата ***!да не ви опънат по дърветата!ае на николай банев на плажа, лято е!малко на слънце да се гърчите!
352
3
 
1
 
! Отговори
Дякона преди 13 години
Момчета и момичета,лека ви нощ,Бог да бди над вас!На нормалномислещите им желая приятни сънища!На ненормалните им препоръчвам да прочетат /ако могат да четат/"Капиталът" на Маркс.....и от него има какво да се научи,е не са великите трудове на Дянков,но пак става за четене,успокояващо е!
351
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Българският щангист Георги Шиков спечели титлата в категория 85 килограма след много сериозна битка с руснака Алексей Косов на младежките олимпийски игри в Сингапур.Нашето момче събра в двубоя с килограм повече от руския си съпреник 335 срешу 334 килограма, като в първото движение, изхвърлянето, изоставаше с 2 килограма 152 на нашия, 154 за руснака.