Американски експерт: Границите на Балканите още се чертаят

Шлезинджър: И албанците в Скопие може да поискат да се отцепят
19 авг 2010 20:16, Елка Василева
469
Американски експерт: Границите на Балканите още се чертаят
Снимка: Getty Images/Guliver Photos

"Все още има опасност от стремеж към създаване на Велика Албания. САЩ и ЕС положиха големи усилия да предотвратят създаването на Велика Сърбия, не смятам, че сега ще подкрепят подобен стремеж на албанците, защото това още повече би дестабилизирало региона".

Това казва шефът на изследователската програма за Източна Европа в Международния център “Удроу Уилсън” във Вашингтон Мартин Шлезинджър.

След като Международният съд на ООН в Хага се произнесе за Косово, според него сега е възможна вълна от искания за отцепване.

Още по темата

В интервю за сръбския вестник "Вечерне новости" в отговор на въпрос дали все още не е приключило прекрояването на границите на Балканите, той казва:

"Може да започне веднага (такава вълна) и то с искане на албанците в Македония, но бих могъл да посоча още 20 страни, които са застрашени от този проблем", казва експертът.

Попитан какво сега пречи и Република Сръбска да обяви независимост и да се отдели от Босна и Херцеговина, Шлезинджър казва, че по същество никой не пречи на гражданите на Република Сръбска да гласуват за това на референдум.

"Вероятно голяма част от международната общност би признала Република Сръбска като независима държава. Косово е опасен прецедент и е жалко, че Международният съд на ООН само допринесе за комплицирането на въпроса. Очевидно повече се цени нарушаването, а не спазването на международното право. По-специално така се държат великите сили, включително и САЩ", смята експертът.

На въпрос дали е възможно Войводина и Санджак да се превърнат в следващия отворен въпрос, Шлезинджър казва, че "няма причини за страх от нестабилност във Войводина, защото няма кой да я предизвика. Въпросът за Санджак е малко по-сложен, тъй като след разделянето на Сърбия и Черна гора той остана разделен между двете държави. Там има елементи, които могат да поискат отделяне, но никога няма да получат подкрепата на Запада за това", смята експертът.

"И Америка, и ЕС съзнават, че приемането на Сърбия и на останалите балкански страни в ЕС е единственият път за дългосрочната стабилност в региона и в Европа. Очаквам Сърбия да влезе в ЕС след 3-4 години", заключава Мартин Шлезинджър.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


469
Още по темата: косово
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
390
3
 
3
 
! Отговори
с. преди 13 години
Ти на мене ли ще ми се обясняваш точно за САЩ бе!?***!Работело се било!Верно е!Ама за пари!Именно с такива пари дето си ги изкарах честно и почтено си оправих живота!Айде бегай да бачкаш за наема!*** комунистически!
389
0
 
2
 
! Отговори
ok преди 13 години
drug amerikanski ekspert: morala na balkanite o6te e nepoznata za tqh duma no za smetka na tova pieneto i psuvnite gi vladeqt do suvur6enstvo nie ot amerika im zavijdame za tova...
388
2
 
4
 
! Отговори
с. преди 13 години
Ти да не би да мислиш,че ако се бяхме опънали на германците например е нямало да ни бомбят!?Война е било!Ще ти кажа и друго!След ядрените бобардировки в Япония Сталин отчаяно е искал да притежава ядрена бомба!Знаеш ли,че в България е имало уранови мини и доста българи са били натикани да копаят там!И са умрели хората!Пак казвам НЕ ЗАЩИТАВАМ АМЕРИКАНЦИТЕ!Но тоя *** русофилизъм,който изповядвате си е чиста патология!Умствена!Защото сме патили и от тях!Факт!
387
3
 
4
 
! Отговори
ДО "с" преди 13 години
А БЕ *** ОТ ТАКИВА ПАНДЕЛКИ КАТО ТЕБЕ БЪЛГАРИЯ НЯМА НУЖДА. ВЪРВИ ТАМ ПРИ ОНЕЗИ ОТ АМЕРИКА ТА ДА ВИДИШ КАКЪВ *** ЩЕ ТИ НАБИЯТ В ***. ТАМ СЕ РАБОТИ ЕЙ А ПЪК ОТ ТЕБЕ КАТО ТИ ЧЕТА ТЪПИТЕ РАЗМИСЛИ НИЩО НЕ СТАВА ВЪРВИ ВЪРВИ ТАМ ДА СЕ УБЕДИШ *** ТАКЪВ
386
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
до 405:Да Хитлер и Сталин разпалиха войната но май точно нашите "приятели" - американците хвърляха бомби над София и Враца
385
3
 
3
 
! Отговори
с. преди 13 години
Я не ми говори глупости!Ти се радваше да бъдеш пионерче ли!?И да връзваш сини връзки на малките чавдарчета!В оригинал принципа е Divide et impera!И не мога да разбера защо решихте че защитавам американците!?Не мога да разбера защо защитавате руснаците обаче!?
384
8
 
3
 
! Отговори
с. преди 13 години
И изобщо целият проблем на България е,че е пълна с русофилистични *** и социалистически ***!Американците били не знам какви си!Да,верно е!А руснаците какви са!?Втората световна война е разпалена съвместно от Сталин и Хитлер!Започва с подялбата на Полша ако не знаете!Искате ли да си говорим за Полша,Украйна,Финландия,Литва,Латвия,Естония и тн!?Какви са ги вършили руските ви идоли там!?И по-късно за Пражката пролет например!***!
383
6
 
5
 
! Отговори
yann преди 13 години
***, ти явно не си бил роден преди 1989 или си бил 2-3 годишен.Избърши си жълтото от устата и млъкни, че ръсиш много простотии.Основният американски принцип е "Разделяй и владей" - стар римски...Но ти си си заблудено ***. Марш в обора!
382
5
 
3
 
! Отговори
с. преди 13 години
Имаше една голяма лъжа!Основния социалистически принцип беше те ме лъжат,че ми плащат,а аз ги лъжа,че работя!За една кола се чакаше по 20 години!Стандарта беше изкуствено поддържан с дотации от СССР и кредити от Запада!Факт!Безспорно бяха изградени много неща,но си бяха изкрадени от другарите!Не от американците!***!Я се замисли дали някой от едновремешното голямо добро утро сега е зле!?Всичките са първа писта!А вие тънете в носталгия!Супер зле сте!
381
4
 
8
 
! Отговори
ЩИРЛИЦ преди 13 години
ГОСПОДА "ДЕМОКРАТИ" УЧЕТЕ РУСКИ ЕЗИК,ЩЕ ВИ ТРЯБВА И ТО СКОРО
380
5
 
11
 
! Отговори
ДО "с" преди 13 години
А БЕ *** ТЕЗИ НЕЩА НЕ СА ЗА ТВОЯТА ГЛАВА - В ОСНОВАТА НА ВСИЧКО СТОЯТ ИКОНОМИЧЕСКИ ИНТЕРЕСИ БЕ БЪЛГАРИЯ БИЛА УПРАВЛЯВАНА ОТ РУСКОТО ПОСОЛСТВО - ДА АМА ИМАШЕ ЗАВОДИ РАБОТНИ МЕСТА А СЕГА КАКВО ИМА БЕ ДРИСЪК - АМЕРИКАНСКА ДЪВКА... ТАКИВА НЕГРАМОТНИЦИ КАТО ТЕБЕ ДОКАРАХА ДЪРЖАВАТА И НАРОДА ДО ТОЗИ ХАЛ.
379
2
 
5
 
! Отговори
щирлиц преди 13 години
СЕГА КАК БИ ТРЯБВАЛО ДА СЕ НАРИЧАМЕ-АМЕРИКАНОЛИЗАЧИ....СЕГА СМЕ СЪС СВАЛЕНИ *** И ЧАКАМЕ ДЕМОКРАТИЧЕН АМЕРИКАНСКИ К..Р
378
3
 
10
 
! Отговори
Велика българка преди 13 години
Българите са най-многобройното племе на Балканите. Населението е българско в Македония, в Гърция- област Македония, в Румъния, западната част от Сърбия, Южната част на Украйна и на юг до Босфора. За каква Велика Албания говорят тези *** от другия край на света! На Балканския полуостров може да има само ВЕЛИКА БЪЛГАРИЯ !Тъпите американци да не си пъхат носа, щом като нищо не разбират от ТЪМЕН БАЛКАНСКИ СУБЕКТ.
377
3
 
11
 
! Отговори
Аз преди 13 години
Имам чувството че този проблем ще стигне и до нас. Кърджълъка и околните *** все повече надигат глава. И тогава ще видим останаха ли в България истински Българи!!!
376
8
 
5
 
! Отговори
с. преди 13 години
Навремето като бяхме най-големите подмазвачи на Кремъл да не би да бяхме независими бе!?България се управляваше от руското посолство!Колко страни патиха от социализЪма и руснаците!?
375
8
 
3
 
! Отговори
с. преди 13 години
Ох,ама Боже супер модерната руска база!Абе не се ли свършихте руските *** бе!?Путинолизачи скапани!
374
3
 
5
 
! Отговори
БЪЛГАРИН преди 13 години
НОВИ ПОДХВЪРЛЯНИЯ ЗА ГЕОПОЛИТИЧЕСКИ ПРЕКРОЯВАНИЯ НА СВЕТА И В ЧАСТНОСТ "БАЛКАНИТЕ". АМИ ТАКА Е ЩОТО ЕНЕРГИЙНЯТ ПРОБЛЕМ ГИ ДУШИ МНОГО ЯКО - КАКТО БРАТАТЯТА АМЕРИКАНИ ТАКА И ТЕЗИ ОТ ЕС. АМИ КАКВО ЩЕ ПРАВИМ СЕГА - ОНЕЗИ ОТ СЕВЕР ИМАТ ВСИЧКО ГАЗ НЕФТ СУПЕР РАКЕТИ УМНИ И БЕЗКОМПРОМИСНИ ДИПЛОМАТИ И ПОЛИТИЦИ. ОТ РАЗКЪСАНАТА СЪРБИЯ ВЕРОЯТНО ЩЕ ОСТАНЕ ПОНЕ ЕДНА НОСНА КЪРПИЧКА ТЕРИТОРИЯ НА КОЯТО ЩЕ СЕ РАЗПОЛОЖИ СУПЕР МОДЕРНАТА РУСКА ВОЕННА БАЗА.
373
7
 
9
 
! Отговори
На майка ти в шнура преди 13 години
Какво имаш против Русия, сега ако бяхме с Русия, нямаше да сме в криза, нямаше да ни мачкат и да ни използват, щяхме да сме държава със приоритет пред света, но да такива *** като теб имат против, защото първи ще пукнат при този режим на живот
372
5
 
8
 
! Отговори
Американски педали преди 13 години
Докога тези *** ще се месят в Европа и по конкретно на балканския полуостров, да си гледат *** Америка, и да си оправят радиоактивните *** които бълват. И да оставят Европа сама да се справя
371
2
 
6
 
! Отговори
392 преди 13 години
Ще създадът те велика ЕБАНИЯ кви са сгърчени и генетично задръстени албански кучета.... крастоска между *** и хиена...